کود ورمی کمپوست چیست؟



کود ورمی کمپوست, ورمی کمپوست

ورمی کمپوست یک نوع کود آلی هوموسی است

 

ورمی کمپوست یک نوع کود آلی هوموسی است که توسط گونه ای خاص از کرمهای خاکی تولید می شود. این کود به لحاظ دارا بودن انواع ویتامینها، هورمونهای رشد و عناصر غذایی مورد نیاز گیاه اثرات بسیار مفیدی بر روی رشد و نمو گیاه دارد. این کود دارای بوی مطلوب و فاقد هرگونه آلودگی میکروبی می باشد.

کمپوست کرمی (Eisenia Foetida)، عبارت است از کود آلی ( Vermicompost ) ورمی کمپوست بیولوژیکی که در اثر عبور مداوم و آرام مواد آلی درحال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه ایی از کرم های خاکی و دفع این مواد از  بدن  کرم حاصل می گردد.

 

این مواد هنگام عبور از بدن کرم آغشته به مخاط دستگاه گوارش (موکوس)، ویتامین ها و آنزیم ها شده که در نهایت به عنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک تولید و مورد مصرف واقع می گردد. بنابراین ورمی کمپوست عبارت خواهد بود از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کرمها.

 

مشخصات کرمها و انتخاب گونه مناسب :

بطور کلی گونه های مختلفی  از این کرمها یافت می گردند که بسته به موضوع کار و هدف، گونه انتخابی متفاوت خواهد بود. این اهداف می تواند شامل موارد ذیل باشد :

 

¤ افزایش حاصلخیزی و بهبود ساختمان و مدیریت خاک

¤  افزایش محصول

 

¤ تولید مکمل غذایی جهت دام و آبزیان که برای هر یک از این فعالیتها یک گونه مناسبتر از سایر گونه ها خواهد بود. بطور مثال به منظور مدیریت و بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار Lampite maurittii گونه می گیرد.

 

مناسبترین گونه برای تولید ورمی کمپوست، گونه Eisenia foetida بوده که برنگ قهوه  ای مایل به قرمز و کوچکتر از کرمهای خاکی معمولی می باشد. این کرم دارای دو جنس نر و ماده بوده که کرمهای ماده در محل حلقه جنسی وسط بدن خود و پس از جفت گیری، تخم یا کوکون را تشکیل می دهند.

 

کوکونها به رنگ زرد کهربایی و در داخل آن حدود 7 نوزاد لارو وجود دارد. بنابر این افزایش تعداد کرمها در هر نسل بصورت تصاعد نسبتاً هندسی خواهد بود. وزن هر کرم بالغ 0.3 تا 0.7 گرم و در هر کیلو گرم حدود 1000تا2000 نخ کرم وجود دارد. یک نسل این کرم ( از تخم تا تخم ) در درجه حرارت 25 درجه سانتی گراد حدود سه ماه بوده و عمر کرمها بین 1 تا 2 سال متغییر می باشد.

 

مصارف ورمی کمپوست

ورمی کمپوست چیست, درباره کود ورمی کمپوست

Eisenia foetida مناسبترین گونه برای تولید ورمی کمپوست است

 

در سایر کشورها از این کرم بدلیل داشتن پروتئین 70 درصدی در موارد زیر استفاده می‏ شود:

 

· مصرف پروتئینی انسانی:

در سایر کشورها از جمله در کشور آمریکا غذای مصرفی مردم است همانند انواع کنسرو جهت سالاد، غذاهای پختنی، انواع نوشیدنی و ... به عنوان مثال از گرانترین غذاهای فروشگاه‌های زنجیره‏ای مک دونالد می‌باشد[1]، با توجه به فرهنگ ما استفاده از آن هدف نمی‏ باشد. (خود کرم به عنوان پروتئین)

 

·مصرف پروتئینی حیوانی:

با توجه به ازدیاد جمعیت و نیاز مردم به مواد پروتئینی سالم، تولید و پرورش دام، طیور و آبزیان، نقش اساسی در تامین نیازهای مردم و تقویت بنیه اقتصادی روستاییان و کشاورزان را دارد.در این میان تغذیه دام، طیور و آبزیان با کرم خاکی به عنوان ماده غذایی دارای پروتئین زیاد باعث افزایش کیفیت محصولات شده و نیاز کشور به واردات محصولاتی چون دان مرغ، انواع مکمل‌های غذایی دام و آرد ماهی را کاهش می‌دهد.

 

از این گونه برای اولین بار در قرن 18میلادی برای تغذیه دام و طیور استفاده شد.امروزه در تغذیه مرحله لاروی آبزیان، تمایل به استفاده از غذای زنده وجود دارد، زیرا در بسیاری از موارد، دانش بشری هنوز قادر به تامین مصنوعی کلیه نیازهای غذایی لارو نبوده و پوشش این نیاز با غذای زنده راه حل مطلوب و مطمئنی است.

 

مهمترین غذای زنده مصرفی کرم‌خاکی است که درصد پروتئین آن بیش از سایر گونه‌هاست و علاوه بر آن دارای امگا3 نیز می‌باشد. استفاده از این گونه به جای محصولات جانبی علاوه بر افزایش درصد رشد و کیفیت گوشت، از نظر اقتصادی نیز به‌صرفه‌تر است و تولید آن نیاز کشور به واردات محصولات فوق را که از زمان هجوم شانه دار ژله‌ای به دریای خزر و کاهش کیلکا به عنوان ماده اصلی آرد ماهی و افزایش قیمت آرد ماهی و واردات آن را به همراه داشته است، کاهش می دهد.

 

·به عنوان مواد اولیه در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی:

همانطور که قبلا هم گفته شد این کرم به دلیل داشتن پروتئین و امگا3 فراوان به عنوان یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده محصولات آرایشی و بهداشتی می‌باشد.

 

در سال 1985 شرکت DOVE برای اولین بار استفاده از این کرم را در محصولات خود آغاز نمود و اولین سری محصولات خود با عنوان جوان کنند‌گان پوست در سال 1987 به بازار عرضه نمود، اما هم اکنون بیشتر شرکتهای پیشتاز در این صنعت با تولید انواع شامپو، صابون، کرم، انواع پودرهای روشن کننده و تقویتی و ... استمرار به تولید با این کرم را در دستور کار خود قرار داده اند.

 

در این بین می‌توان به محصول شرکتFace-Lift  با نام تجاری G2G اشاره نمود که یکی از گران قیمت‌ترین محصولات آرایشی جهان می باشد.

 

·به عنوان مواد اولیه در تولید دارو:

از جمله یکی از مهمترین مصارف جدید این کرم که به کمک صنعت داروسازی و پزشکی آمده تولید محصولات دارویی و پزشکی می باشد، که داروهای مکمل غذایی، انواع آرامش بخش ها، داروهای ضد سرطان را شامل می‌شود.

 

شرايط محيطی مطلوب برای توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست):

خواص کودورمی, کارایی کودورمی

كرم پوسال (ورمی کمپوست) می تواند در تمام طول سال تهيه شود

 

كرم پوسال (ورمی کمپوست) می تواند در تمام طول سال تهيه شود، در تابستان در فضای باز و در زمستان در محيط بسته صورت می گيرد و بهترين شرايط برای توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست) به شرح زير است:

 

• رطوبت 60 تا 70 درصد.

• دما 20 تا 25 درجه سانتيگراد (سلسيوس).

• اسيديته (ph) حدود 6 تا 7.

 

• رطوبت:

ميزان رطوبت بستر بايد در حدود 60 تا 70 درصد باشد و رطوبت بالاتر و پايين تر از ميزان فوق، فعاليت کرم ها را کاهش می دهد. بستر کرم ها بايد مرطوب نگه داشته شود اما خيس نشود. اجازه ندهيد که بارش باران به داخل بستر نفوذ کند. زيرا ممکن است باعث غرق شدن کرمها شود. در اماکن روباز نيز ممکن است به سايبان يا پوششي از برگها نياز باشد تا بتوان بستر را از خشک شدن در هوای گرم تابستان حفظ نمود.

 

• دما:

کرمها در دمای 5 تا 48 درجه سانتيگراد قادر به زندگي هستند. اما سرعت توليد و تبديل ضايعات به كرم پوسال (ورمي‌کمپوست) در دمای 20 تا 30 درجه سانتيگراد بهتر انجام مي‌پذيرد. براي ايزينيا فوتيدا مناسب‌ترين محدوده دما بين 15 تا 25 درجه سانتيگراد است. با ايجاد سايه‌بان مي‌توان دماي تل كرم پوسال (ورمي‌کمپوست) را بطور آشکاري کاهش داد.

 

توجه به اين نکته مهم است که در صورت وجود رطوبت کافي در درون بسترهايي که زير سايبان است دماي ميانگين بستر در همه جاي آن بين 5 تا 10 درجه پايين‌تر از هواي اطراف آن خواهد بود که در پاره‌اي اوقات بايد بسيار به اين مسئله توجه شود.

 

• اسيديته (ph ):  

کرمهاي خاکي قادر به زندگي در ph حدود 2/4 (اسيدي) تا ph 8 (قليايي) و يا بيشتر مي‌باشند. اگرچه براي توليد تجاري بهتر است که ph بستر‌ها را حدود 7 (خنثي) نگهداشت. سطوح ph خاک بستر را بطور مرتب مي‌توان با کاغذ ليتموس (تورنسل) و کيت ph بررسي کرد. معمولا آهک و يا کربنات کلسيم را در جهت اصلاح اسيديته خاک و تنظيم ph به مواد بستر اضافه مي‌کنند.

 

همچنين غلظت بالاي نمک تشکيل کوکون و وزن بدن کرمها را کاهش مي‌دهد؛ بنابراين پس از سپري شدن يک دوره کمپوست، مواد بستر بايد در جهت از بين بردن نمکهاي اضافي شسته شوند. پس از اين مرحله مواد در عمق 20 تا 25 سانتيمتري بستر قرار خواهند گرفت.

 

آب دهي و شستشو در جهت حذف نمک‌ها، بوسيله غرقاب کردن براي مدت 5 روز صورت مي‌گيرد. اين عمل با زير و رو کردن مواد بستر در روز سوم بهتر انجام مي‌شود. پس از مرحله آبدهي و شستشو رطوبت مواد بستر بايد در حد مناسب نگه داشته شود.

 

تغذیه خوراک کرم:

همه نوع زباله‌تر شهری و فضولات حیوانی بجز مواد سنگی،‌ شیشه‏ای،‌ پلاستیکی، فلزی و گوشتی خام و چربی، غذای این کرم می‏باشد. به همین دلیل اسم دیگر این کرم، کرم آشغال‏خوار است. در ایران هر شهروند ایرانی روزی 700 گرم و هر روستایی روزی 300 گرم زباله خانگی تولید می‏ کند که 70 درصد آن خوراک این کرم می ‏باشد.

 

هر روستایی روزی 400 گرم فضولات حیوانی تولید می ‏کند که 100 درصد آن خوراک این کرم می ‏باشد. این کرم حداقل معادل وزن خود در روز غذا می‏ خورد و 60 تا 90 درصد آن به کود تبدیل می ‏شود و مابقی غذای خورده شده برای تکثیر و افزایش وزن و تعداد کرم مصرف می ‏شود.

 

روش توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست):

فواید کود ورمی, مصارف کودورمی

کرم توسط پوست تنفس می کند در نتيجه مواد بستر بايد قابليت جذب آب بالايی داشته باشند

 

ساده ترين روش توليدكرم پوسال (ورمی کمپوست) به شرح زير است:

1. بستر سازی: هر نوع موادی که به عنوان زيستگاه نسبتا پايدار کرم باشد بستر ناميده می شود.

 

بستر کرمها بايد بر روی سطح صاف و شيبدار بتنی و در سالن يا پوشش گلخانه‌ای ايجاد شود، بنابراين زمين مسطح بدون سنگ و کلوخ و خرده شيشه را مرطوب نموده و کاملا می کوبند تا سفت شود و يا آن را با بتون به ارتفاع 15 سانتيمتر پوشش می دهند. يک شيب %1 تا %2 مطلوب است به دليل اينکه فرايند شستشو آسان­تر می شود و تهيه آب کرم يا wormwash امکانپذير می گردد.

 

دلايل صاف و شيبدار بودن بستر موارد زير است:

* جدا شدن آب مازاد و شيرابه يا پساب از بستر جهت جلوگيری از فاسد شدن بستر.

 

* جمع آوری شيرابه از طريق کانال های مخصوص در مخزن (septing tanke ) و مصرف بخشی از آن ضمن مخلوط نمودن با آب و مصرف بقيه به عنوان کود مايع.

 

* خارج کردن مواد ناشی از شستشوی کودهای مرغی يا کودهای حيوانی تازه که حاوی مقدار زيادی اوره بوده و براي کرمها سمي و کشنده می باشند و يا خارج کردن ساير مواد سمی و مضر.

 

بستر کرم بايد داراي شرايط زير باشد:

- قابليت جذب بالا: کرم توسط پوست تنفس می کند در نتيجه مواد بستر بايد قابليت جذب آب بالايی داشته باشند.

 

- داراي تخلخل مناسب باشد: کرم‌ها به اکسيژن نياز دارند در نتيجه اگر مواد بستر فشرده باشد نفوذ هوا کاهش يافته و تنفس کرم مختل مي‌شود. اندازه ذرات، شکل ذرات، بافت ذرات و سختي آن بر ميزان تخلخل موثر است.

 

- مقدار کم پروتئين و يا نيتروژن (نسبت بالاي کربن به نيتروژن): مواد پروتئين سريع شکسته شده و توليد گرما و اسيد مي‌نمايند که زندگي کرم را مختل مي‌نمايد لذا بستر بايد داراي نسبت بالاي کربن به نيتروژن باشد.

 

2. ايجاد سايبان از جنس آيرون شيت (پليت) يا پلاستيک گلخانه با پايه‌هاي فلزي و يا از جنس حصير و سرشاخه درخت با پايه های چوبی براي محافظت کرمها در برابر بارندگی و نور آفتاب. ارتفاع سايبان بسته به شيوه تخليه مواد آلي، مساحت مزرعه، نوع و جنس سايبان بين 2 تا 3 متر قابل تغيير است.

 

بهتر است از پلاستيک براي پوشانيدن سطح بستر استفاده نگردد، زيرا لايه پلاستيک باعث افزايش درجه حرارت و جمع شدن گازهاي مختلف در بستر مي‌شود.

 

3. ايجاد پشته ای از کود گاوی نيمه پوسيده به شکل گنبدی به عرض 70 سانتيمتر، ارتفاع 40 سانتيمتر و طول دلخواه و آبياری فراوان آن بمنظور خروج شيرابه کود. بستري با ابعاد يک متر در يک متر و با ارتفاع 40 سانتيمتر به 30 الی 35 کيلوگرم خوراک و ماده بستری نياز دارد. اين مقدار برای 1000 تا 1500 کرم خاکی کافی است که تکثير شده و عمل کمپوست سازی را از لايه های بالايی آغاز کند.

 

چون کرمهای قرمز تمايل دارند که از قسمت های سطحي بستر تغذيه نمايند، عمق بستر نبايد بيش از 30 تا 40 سانتيمتر باشد. اگر بستر عمق بيشتری داشته باشد مواد آلی فشرده و بصورت غيرهوازی تجزيه شده و توليد بوی نامطبوع و مواد سمی می نمايد و در نهايت منجر به مرگ کرم ها می گردد.

 

4. ايجاد شيار در طول خط الراس پشته به عمق 15 سانتيمتر و ريختن کرمها به داخل آن و سپس بر گردانيدن کود روی کرمها.

 

5. جمعيت مناسب کرم جهت تکثير کرم 5-5/2 کيلوگرم در مترمربع است و نبايد بيشتر از پنج کيلوگرم باشد در جمعيت‌هاي کمتر توليد مثل کاهش می يابد زيرا کرم ها کمتر با يکديگر تماس می يابند. جمعيت مناسب کرم جهت توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست) 10 – 5 کيلوگرم در مترمربع می باشد.

 

توليدکنندگان كرم پوسال (ورمی کمپوست) معمولا پنج کيلوگرم در مترمربع استفاده می کنند و با دو برابر شدن جمعيت کرم بستر را نصف مي‌کنند. زمان لازم برای توليد کود آلی در دمای 25 درجه سلسيوس در حدود 5/1 تا 2 ماه خواهد بود و تقريبا نيمی از وزن پشته تبديل به كرم پوسال (ورمی کمپوست) خواهد شد.

 

کرم های قرمز تحت شرايط مطلوب می توانند در يک روز معادل وزن خود تا دو برابر از زباله ها و بستر تغذيه کنند و %60 آنرا به كود ورمی کمپوست تبديل کرده و دفع کنند. خلاصه، هر عدد کرم بالغ قادر است در يکماه (سی روز) 23 گرم كرم پوسال (ورمی کمپوست) توليد کند.

 

اما بطور متوسط برای بازيافت هر يک کيلوگرم زباله غذايی در طول 24 ساعت حدودا به 2 کيلوگرم کرم خاکی نياز است؛ بنابراين مدت زمان لازم برای توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست) در بستر بستگي به ميزان کرم موجود در پشته ها دارد، نگهداری کرم درون پشته ها به دو منظور صورت می پذيرد:

 

♦ افزايش جمعيت

♦ توليد کود آلی (كرم پوسال (ورمی کمپوست)

 

6. آبپاشی پشته بصورت روزانه به اندازه آبياری چمن به منظور ايجاد شرايط محيطی مناسب برای فعاليت کرم ها و بلع غذا توسط آنها. روش مناسب برای آب رسانی به پشته ها استفاده از شلنگ نرم پلی اتيلن شماره 16 مشکي و نصب آب پاش در سر آن و آبپاشی روی پشته ها است به طوری که رطوبت هر نقطه هميشه در حد %70 حفظ شود. زمان بين آب دهی تجربی است و با توجه به ميزان رطوبت تعيين می شود. ولی هر نقطه بايد حداقل هفته ای 2 بار آب داده شود.

7. پس از گذشت حدود شش هفته كرم پوسال (ورمی کمپوست) برای برداشت آماده می شود. در مزارع كرم پوسال (ورمی کمپوست) پس از سه الی چهار ماه مدفوع کرمی را برداشت می نمايند.

 

براي برداشت كرم پوسال (ورمي‌کمپوست) ابتدا بايد جداسازی کرم ها از پشته ها انجام شود، برای جداسازی کرم ها از پشته ها لازم است بعد از اندکی هوادهی به بستر و کاهش رطوبت آن با استفاده از غربال دوار برقي که به همين منظور طراحی و ساخته شده است بستر سرند گردد.

 

برای غربال کردن در مزارع کوچک می توان از يک توريی دو ميليمتری گالوانيزه نيز استفاده کرد، به منظور حفظ کرمها لازم است از ابتدای بستر، هر روز نيم متر از بستر آبياری نشود تا کرمها رفته رفته به انتهای بستر مهاجرت نمايند بعد از مهاجرت کرمها با هوادهی بستر و کاهش رطوبت آن اقدام به سرند نماييد در صورتيکه رطوبت بستر زياد باشد عمليات سرند بسيار مشکل خواهد شد. 

8.  برای جمع آوری کرمها می توان با ايجاد يک ماهيچه از کود دامی نيمه پوسيده در کنار پشته ای که ديگر فاقد مواد غذايی لازم براي تغذيه کرمها است سبب مهاجرت کرمها از پشته قديمی به اين ماهيچه گرديد و پس از آن اقدام به ايجاد پشته های جديد و انتقال جمعيت کرم به اين پشته ها نمود.

 

اگر کرم مجبور به زندگی در ميان زباله هايی باشد که خود توليد نموده در اينصورت نمی تواند به حيات سالم خود ادامه دهد؛ بنابراين بايد بستر را بطور مرتب عوض کرده و اجازه نداد که مدفوع کرم به ماده ای سمی برای کرمها تبديل شود.

 

9. برای توليد كرم پوسال (ورمی کمپوست) در خانه می توان از جعبه های چوبی، پلاستيکی و فلزی با ايجاد سوراخ هايی با اندازه مناسب در کف و ديواره های آن برای انجام زهکشی استفاده کرد.

 

10. بعد از انجام سرند، كرم پوسال (ورمی کمپوست) که بصورت ذرات دانه بندی می باشد در کيسه های پلاستيک 1 تا 20 کيلويی بسته بندی و به بازار عرضه می گردد، بديهی است در صورت درخواست متقاضيان می توان نسبت به غنی سازی و استانداردکردن کميت عناصر غذايی آن بعد از نمونه برداری و تجزيه آن در آزمايشگاه اقدام و آن را برای محصولات گلخانه ای با نياز مشخص آماده نمود. رطوبت كرم پوسال (ورمي‌کمپوست) در هنگام بسته بندی نبايد بيش از 20 درصد باشد.

 

فضولات کرم:

درباره کود ورمی کمپوست, آشنایی با کود ورمی کمپوست

کود ورمی مانع از ایجاد علف هرز می ‏شود

 

این کرم، در روز بیش از وزن خود غذا می‏خورد و 60  تا 90 درصد آن را به فضولاتی به نام کود کرمی کمپوست تبدیل می‏ کند و این کود دارای حداقل 5 خاصیت زیر است:

 

1. بی بو است.

2. مانع از ایجاد علف هرز می ‏شود.

 

3. استفاده از این نوع کود، کیفیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی عملاً‌ حدود 50 درصد و کمیت (تعداد در واحد سطح) آنها را نیز چیزی در حدود 20 تا 70 درصد افزایش می‏ دهد، و به علاوه مشکلات مربوط به باقی ماندن کود شیمیایی در مواد غذایی را ندارد.

 

با توجه به تولید حدود 100 میلیون تن تولیدات کشاورزی در سال 1386، معادل 20 میلیون تن افزایش محصول بدون هزینه در پی خواهد داشت.

 

4. بدلیل خاصیت اسفنجی کود تولید شده در نگهداشت آب و آزاد سازی تدریجی آب موجود، از این کود به همراه فنّاوری خاص، اقدام به بارور نمودن و حاصلخیزی زمین‏های شوره‏زار، شیمیایی شده،‌ کوهپایه و غیرقابل کشت می‏ شود.

 

5. از همه مهمتر، بدلیل فقدان هر نوع مواد شیمیایی، محصول کشاورزی تولیدی با استفاده از این کود، ارگانیک است و قیمت محصول کشاورزی ارگانیک در سطح جهانی، بین 2 تا 5 برابر قیمت محصول کشاورزی عادی است.

 

این صنعت با توجه به اینکه در حفظ و استفاده بهینه از محیط زیست و کاهش هزینه‌های حمل و نقل و دفع زباله‌ها و فضولات نقش قابل توجهی دارد می‌تواند در پیشرفت اقتصاد و توسعه پایدار کشور بسیار مفید باشد.

 

در حال حاضر کشورهای کانادا، ایتالیا، ژاپن، فیلیپین، آمریکا و هند کارخانه‌های زیادی را در زمینه این صنعت و مخصوصا سامانه‌های بازیافت در ابعاد وسیع به اجرا درآورده اند و از منافع آن بهره مند شده ­اند.

 

این صنعت در زمینه کشاورزی، باغداری و تولید چای کمپوست کاربردهای فراوانی دارد. هرکشور سالانه میلیون­ها تن زباله تولید می­کند که منبع بسیار با ارزشی برای تولید ورمی کمپوست و خلق ارزش است.

به عنوان مثال هند سالانه 25 میلیون تن زباله تولید می کند که درصد قابل توجهی از آن به کود ورمی کمپوست تبدیل می‌شود.

 

هم اکنون در کانادا هر هفته 75 تن زباله توسط ورمی کمپوست بازیافت می شود. شرکت American Earthworm Company در سال 1978 اولین کارخانه خود را با ظرفیت 500 تن در ماه راه‌اندازی کرد و شرکت Aoka Sangyo Co. Ltd در ژاپن نیز سه کارخانه 1000 تن در سال دارد که ضایعات صنایع غذایی را به ورمی کمپوست تبدیل می نماید.

 

در حال حاضر 3000 کارخانه ورمی کمپوست در ژاپن وجود دارد که هر یک ظرفیت 5 تا 50 تن در ماه دارند. اکنون نوبت ایران است تا وارد صنعت ورمی کمپوست و فناوری های تجاری آن شود.

 

مزایای ورمی کمپوست

یک غذای کامل و متعادل برای گیاهان می باشد.

 با دارا بودن مواد هورمونی رشد و نمو گیاه را سرعت می بخشد.

 به نگهداری رطوبت در خاک کمک می نماید.

 رنگ، طعم، بو و کیفیت گلها، سبزیجات و میوه را بهبود می بخشد.

 حاصلخیزی خاک را افزایش می دهد.

 فاقد هرگونه آلودگی میکروبی می باشد.

 مواد بیوشیمیایی آن مقاومت گیاهان را به بیماری ها افزایش می دهد.

 

 گردآوری: بخش علمی بیتوته

منابع:

jkmt.ir

pakdelian.samenblog.com

vermi.blogsky.com



چند دقیقه با دانستنی ها

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------