علت خطوط روی ناخن و راههای درمان آن



خطوط روی ناخن,خطوط عمودی روی ناخن,تغییرات احتمالی ناخن ها

خطوط روی ناخن

 

ناخن ها از سلول های پوستی زنده تشکیل می شوند. بنابراین بروز یک مشکل پوستی مانند اگزما ممکن است سبب بوجود آمدن شیار روی ناخن ها شوند. درصورتی که بدن دچار کم بود پروتئین، کلسیم، زینک، یا ویتامین A باشد، امکان دارد این کم بود بصورت شیار روی ناخن های دست بروز پیدا کند.

خطوط عمودی روی ناخن

خطوط عمودی روی ناخن به واسطۀ افزایش سن و پیرشدن بوجود می آیند. همانطور که با بالارفتن سن، خطوطی روی صورت ایجاد می شود ، ناخن ها و لبه های آن ها هم با پیری، تغيير شکل می‌دهند و خطوطی بر آن ها ظاهر می شود.

 

تغییرات احتمالی ناخن ها به شرح زیر خواهد بود:

نازک یا ضخیم تر شدن ناخن ها

ازدست رفتن حالت صاف روی ناخن ها

ترک خوردن ناخن ها و شکستگی

ایجاد شکاف روی ناخن ها

شکنندگی اسان ناخن ها

 

ممکن است با بلندشدن ناخن ها، تعداد مختلفی از خطوط روی آن ها نقش ببندد. این خطوط از نوک ناخن تا ریشه آن ادامه پیدا می کنند و لزوما دلیل وجود مشکلی جدّي در بدن نیستند. درصورتی که این حالت یعنی وجود خطوط روی ناخن ها سبب درد و ناراحتی تان شده است، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

 

دلایل ديگر وجود خطوط عمودی ‏روی ناخن ها

مشکلات دیگری هم در بدن وجود دارند که همراه با علایمی ديگر سبب به وجودآمدن خطوطی روی ناخن ها می شوند. به عنوان مثال بعضی از انواع کم خونی( آنمی) میتواند روی ناخن ها خطوطی عمودی بوجود بیاورد. ديگر علایم نشان دهندۀ این مشکل هم تغيير رنگ و بافت ناخن است. کم خونی روی ناخن ها خطوط عمودی بوجود می آورد و سبب ظهور دندانه هایی روی آن ها هم می شود؛ یعنی ناخن را از حالت صافی و یکدستی خارج می کند.

 

خون ریزی رگه ای( splinter hemorrhage) هم نوعی انعقاد و لخته شدن خون است که میتواند سبب ظهور رگه های خونی عمودی زیر ناخن شود. درصورتی که علت این لخته شدن خون زیر ناخن ها معلوم نباشد، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. مشکلات دیگری که باعث تشکیل خطوط روی ناخن میشوند ، عبارت اند از:

 

دیستروفی بیست ناخن( مجموع ناخن های دست و پا) 

بیماری سرخرگ محیطی

روماتیسم مفصلی

 

گاهی خطوط ناخن ها در کنار علایم دیگری مثل خشک و شکننده شدن به وقوع می پیوندند. در اینصورت ، احتمال وجود مشکل قابل پیگیری دیگری در بدن وجود دارد؛ باید با مراجعه به پزشک، آن مشکل را کشف و بررسی کرد.

 

خطوط روی ناخن,خطوط عمودی روی ناخن,تغییرات احتمالی ناخن ها

از بین بردن خطوط روی ناخن

 

خطوط افقی روی ناخن

خطوط عمیق افقی که به آنها خطوط بیو هم گفته می شود، اغلب نشانه ی بیماری یا مشکل جدّي ای هستند. ممکن است تا زمانیکه مشکل اصلی رفع نشود، این شیارها جلوی رشد ناخن را بگیرند. بیماری حاد کلیوی هم ممکن است عامل پدید آمدن خطوط افقی روی ناخن باشد. بعلاوه ، درصورتی که این شیارهای افقی روی هر بیست ناخن دست و پا ظاهر شده باشند، این مسئله میتواند نشانه ی یکی از مشکلات زیر باشد:

 

اوریون

بیماری تیروئید

دیابت

سفلیس

شیمی درمانی هم ممکن است سبب ظاهر شدن خطوط افقی روی ناخن ها شود.

 

وارد شدن ضربه به ناخن ها میتواند سبب بوجود آمدن نقاط قرمز یا قهوه ای رنگی در زیر ناخن ها شود. با این حال، اگر بدون این که هیچ ضربه ای به ناخن هایتان وارد شده باشد، زیر آنها لکه ی قهوه ای تیره، سیاه یا قرمزی ظاهر شده، این مسئله میتواند نشانه ی مشکل جدّي ای مانند اندوکاردیت( التهاب داخل شامه قلب) یا ملانوم( نوعی سرطان پوست) باشد.

 

در ادامه به ۱۱ روش برای از بین بردن خطوط روی ناخن اشاره خواهیم کرد.

۱. بطور مرتب ناخن های خویش را مرطوب کنید

مرطوب کردن ناخن ها با کرم یا روغن میتواند به کاهش برجستگي ها و محافظت از کراتین ناخن کمک کند.

 

۲. ناخن های خویش را مرتب و تمیز نگه دارید

کوتاه نگه داشتن ناخن میتواند مانع از آسیب دیدگی آن شود.

 

۳. ناخن های خویش را نجوید و به آنها ور نروید

ناخن و پوست اطراف آن به محرک های خارجی واکنش نشان می دهند. از این جهت ، جویدن و ور رفتن به ناخن میتواند احتمال بدشکل کردن ناخن را افزایش دهد.

 

۴. به آرامی ناخن ها را پرداخت کنید

درصورتی که چه پرداخت کردن ناخن سبب درمان خطوط و برجستگي های ناخن نمی شود، ولی پرداخت و سوهان زدن آنها به آرامی میتواند به پوشاندن و مخفی کردن آنها کمک کند. با این حال توجه داشته باشید که با احتیاط از بافر ناخن استفاده کنید، زیرا این کار صفحه ناخن را نازک کرده و میتواند ناخن را مستعد اسیب و شکستگی کند. توصیه می شود حداکثر ماهی یک دفعه از بافر ناخن استفاده کنید.

 

۵. مراقب پوست دور ناخن باشید

با نگهداری کردن از پوست دور ناخن میتوانید مانع از ایجاد برجستگي های روی ناخن شوید. پوست دور ناخن مانع از ایجاد الودگی و عفونت در بافت انگشتان می شود.

 

خطوط روی ناخن,خطوط عمودی روی ناخن,تغییرات احتمالی ناخن ها

تقویت کننده ناخن

 

۶. دست های خویش را بیش از حد نشویید

شستن بیش از حد دست ها سبب کاهش روغن ها و نرم کننده های طبیعی پوست شده که این امر منجر به خشکی و حتی اگزمای دست و در نتیجه باعث ایجاد تغيير در ناخن ها می شود. در حین شستن ظروف حتماً از دستکش استفاده کنید. از یاد نبرید بطور مرتب از مرطوب کننده ها استفاده کنید.

 

۷. استفاده از یک رژیم غذایی سالم

هرچند این مسئله نادر است، ولی گاهی اوقات خطوط و برجستگي های روی ناخن ممکن است نشانه بیماری یا کم بود ویتامین باشد. استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و نوشیدن آب کافی میتواند مانع از بروز این شرایط شود.

 

۸. استفاده از دارو های سفت کننده و تقویت کننده ناخن

اگر برجستگي های ناخن با شکستگی یا ترک همراه باشند، احتمالا پزشک برای شما قطره یا دارو های مرتبط با تقویت ناخن تجویز خواهد کرد.

 

توجه داشته باشید حتماً از نسخه پزشک استفاده نموده و از مصرف دارو های بدون نسخه اجتناب کنید.

 

۹. استفاده از پرکننده ناخن در زمان مانیکور

متأسفانه لاک ناخن به تنهایی برامدگی های ناخن را پنهان نمی کند. بهتر است از لاک ناخن و پرکننده ناخن بطور هم زمان استفاده کنید.

 

۱۰. به ناخن های تان فرصت نفس کشیدن دهید

استفاده بیش از حد از مانیکور میتواند باعث تضعیف و افزایش شکنندگی ناخن ها شود. همچنين استفاده از استون ها میتواند خصوصیات شیمیایی سطح ناخن را تغيير دهد.اگر حس می کنید ناخن هایتان خشک و شکننده شده اند، بهتر است به مدت سه تا چهار هفته از مانیکور کردن آنها خودداری کنید.

 

۱۱. مصرف مکمل های بیوتین

 

نکته پایانی

وقتی که خطوطِ روی ناخن، در اثر کهولت سن ظاهر میشوند ، درواقع می توانیم بگوییم که هیچ ضرری برای ما ندارند ولی اگر این خطوط با تغییراتی در ساختار ناخن همراه باشد، در آن صورت باید برای تشخیص و درمان اساسی این ناهنجاری ها، به پزشک یا یک متخصص پوست مراجعه شود.

 

گردآوری: بخش آرایش و زیبایی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------