سامانه یکپارچه خودرو و مشکلات آن/ کلاه گشاد خودروسازان بر سر خریداران
- مجموعه: بازار خودرو
- تاریخ ایجاد در دوشنبه, 20 شهریور 1402 12:34
روزنامه آرمان ملی نوشت: اواخر سال گذشته ثبت نام در اولین طرح سامانه یکپارچه فروش خودرو اعلام شد که اقبال کمی از آن صورت گرفت.
اما در طرحهای دوم و سوم ثبت نام کنندگان با مشکلات گوناگونی مواجه شدند و به همین جهت بود که ریزش قابل توجهی از متقاضیان خودروهای داخلی و مونتاژی از طرح فروش یکپارچه صورت گرفت که بنا به گفته مسئولان مربوطه در بین خودروهای داخلی تا 20 درصد و در میان خودروهای مونتاژی ۵۰ درصد از متقاضیان خودروهای مونتاژی که در دور اول عرضه یکپارچه خودرو در سامانه ثبتنام کرده بودند بعد از فراخوان خودروساز نسبت به واریز وجه خرید خودرو اقدام نکرده و انصراف خود را از این موضوع اعلام کردند این درحالی است که وزارت صمت بر این مسأله تأکید دارد که مردم به جای خرید خودرو از بازار آزاد در سامانه یکپارچه ثبتنام کرده و خودروی مورد نیازشان را از طریق آن خریداری کنند درحالیکه این امر برای خریداران پس از ریزشهای شدید قیمتی در بازار خودرو هم به صرفه نیست و هم متقاضی باید زمان زیادی در انتظار باشد حال در این شرایط این سامانه در اطلاعیهای اعلام کرده است که باتوجه به ظرفیتهای خالی خودروسازان متقاضیان امکان تغییر خودروی خود را دارند که بعید است باتوجه به وضعیت بازار خودرو این گزینه مردم را به سوی خرید از سامانه یکپارچه ترغیب کند.
سامانه یکپارچه فروش خودرو از امروز فعال شد
سامانه یکپارچه فروش خودرو در اطلاعیهای اعلام کرد که این سامانه از روز دوشنبه ۲۰ شهریور تا پنجشنبه ۲۳ شهریور فعال خواهد شد.
طبق اطلاعیه جدیدی که سامانه یکپارچه فروش خودروها منتشر کرده است، ظرفیتهای خالی موجود خودروسازان مجدداً با شرایط جدید و از طریق این سامانه از روز دوشنبه ۲۰ شهریور الی پنجشنبه ۲۳ شهریور عرضه خواهد شد.
در متن این اطلاعیه آمده است: با توجه به اجرای تخصیص خودرو از محل ظرفیتهای خالی موجود برخی شرکتهای خودروساز و نظر به عدم استقبال و تکمیل نشدن ظرفیتهای موجود، در راستای اجرای تصمیم کارگروه خودروی شورای رقابت و با هدف تسهیل شرایط برای متقاضیانی که در سامانه ثبتنام کرده و دارای پروفایل کاربری هستند، ظرفیتهای خالی موجود خودروسازان مجدداً با شرایط جدید و از طریق سامانه یکپارچه عرضه خواهد شد.
در این مرحله، با توجه به اعلام شرکتهای کرمانموتور و مدیرانخودرو مبنی بر امکان تحویل خودرو در سال ۱۴۰۲ از محل این ظرفیتها، متقاضیان دارای شرایط به شرح ذیل میتوانند نسبت به ثبتنام در سامانه اقدام کنند:
۱- متقاضیان محصولات تمامی شرکتهای حاضر در طرح (اول و دوم) که موعد زمانی تحویل آنها در سال ۱۴۰۳ تعیین شده است، میتوانند نسبت به تغییر خودرو اعلام شده قبلی به محصولات عرضه شده توسط شرکتهای مذکور و تکمیل وجه آن طی فرآیند ذیل اقدام کنند:
* در ابتدا متقاضی با ورود به پروفایل کاربری خود باید گزینه لغو سفارش خود را از قسمت جزئیات سفارش انتخاب کنند تا خودرو قبلی حذف شود.
* پس از لغو سفارش برای هر متقاضی از سبد محصولات اعلامی در سایت، امکان انتخاب محصول مهیا شده و باید خودروی جدید خود را انتخاب کنند.
* پس از پایان مهلت تغییر خودرو، به سایت خودروساز مراجعه و نسبت به واریز وجه اقدام کرده تا فرآیند ثبت نام نهایی شود.
تبصره ۱: در صورت انتخاب خودرو بیش از ظرفیت موجود در فصول اعلام شده، تخصیص به ترتیب اولویتهای تعیین شده قبل صورت خواهد گرفت.
تبصره ٢: در صورتی که متقاضی سفارش قبلی را لغو و امکان انتخاب خودروی جایگزین فراهم نشود، کماکان اولویت قبلی آنها محفوظ خواهد ماند.
تبصره ۳: در صورتیکه متقاضی، خودروی جدید را انتخاب کند، اما در زمان مشخص شده توسط خودروساز مبالغ تعیین شده را به حساب خودروساز واریز وجه نکنند، از اولویتبندی حذف میشوند.
البته متقاضیانی که در دور دوم سامانه نوبتدهی هیچ خودرویی به آنها تخصیص داده نشده است، نیز امکان انتخاب تمامی محصولات عرضه شده دو شرکت مذکور برای آنها فراهم خواهد بود؛ بدیهی است ظرفیت قابل عرضه به آنها از محل عدم تکمیل ظرفیت پس از تخصیص به متقاضیان بند ۱ خواهد بود.
*مدت زمان جابهجایی یا انتخاب خودرو ۴ روز خواهد بود.
*پس از ارسال فهرست اولویتبندی شده به شرکتهای خودروساز و اطلاعرسانی به متقاضیان، امکان تکمیل وجه به مدت ۵ روز فراهم خواهد شد.
*کلیه افرادی که تاکنون دعوتنامه برای ایشان صادر شده یا خرید خودرو داشتهاند مشمول این طرح نیستند.
همچنین تأکید شده به جهت تسهیل در فرآیند انجام کار پیشنهاد میشود، متقاضیان جهت مشاهده محصولات و اطلاع از جزئیات برنامه فروش خودروسازان به سایت شرکتهای مذکور مراجعه کنند.
دلیل کم اقبالی از طرح یکپارچه خودرو چیست؟
کارشناسان خودرو بر این باورند که روند کاهشی قیمت خودرو طی مدت اخیر به دلیل تاثیرپذیری از افت قیمت ارز تاثیرگذار دراین امرو بود و از آنجا که قیمت برخی از خودروهای موجود در بازار با فاصله اندکی نسبت به قیمت کارخانه و حتی در برخی محصولات کمتر از قیمت کارخانه است، افرادی که با نیت سفتهبازانه در این طرحها ثبتنام کرده بودند از آن خارج شدهاند، چراکه آنان حاشیه سود کمی را انتظار دارند.
از موارد دیگری که کارشناسان درخصوص دلایل انصراف از دریافت خودروهای داخلی مطرح میکنند بازههای زمانی طولانی تحویل خودرو درخصوص خودروهای داخلی است چنانکه برخی خودروسازان موعد تحویل خودروهای خود را سالهای 1403 و حتی 1404 اعلام کردهاند که این عامل در کنار آنکه قیمت پرداختی در آن بازه نیز براساس قیمت اعلامی در تاریخ مدنظر است به عدم اقبال مشتریان دامن زده تا نیاز خود از بازار آزاد رفع کرده و ریسک مربوطه را به جان نخرند همچنین در بازار خودروهای مونتاژی نیز کاهش اختلاف میان قیمت بازار و قیمت کارخانه در عدم پیگیری متقاضیان جهت خرید خودرو از کارخانه نقش دارد.
از دیگر موارد مهمی که در میان استدلال انصراف افراد در میان رسانهها و کارشناسان بدان کمتر پرداخته شده آن است که نظام قیمتگذاری خودرو در بازار کشور فارغ از تایید و رد اجزا و کلیت آن، دارای پراکندگی زیادی بوده و تعدد مراکز تصمیمگیری یا عدم اقبال در پذیرش استدلالهای شورای رقابت درخصوص قیمتهای اعلامی توسط برخی خودروسازان به افزایش دامنه حاشیه ثبات در تصمیمگیری کمک کرده است.
بهعبارت دیگر بخشی از انصرافها به دلیل سرگردانی مردم و ترس آنها از تغییرات قابلتوجه قیمتهاست و این نبود چشمانداز مشخص نسبت به قیمتهای خودروهای مونتاژی باعث شده تا متقاضیان در اتخاذ تصمیم به ادامه ثبتنام مردد شوند و تا زمان ثبات در اعلام و اعمال قیمت پرداختی خود به خودروسازان صبر کنند تا آنکه قیمتی بیش از قیمت اعلامشده خودرو را پرداخت کنند که در این خصوص ضروری است دولت با خودروسازان بخش خصوصی به توافق برسد تا این توافقی نه منجر به زیاندهی خودروسازان شود و نه افزایش شدید قیمتها را به جامعه متقاضیان تحمیل کند.