رباتی که تا ۱۰۰ برابر طول خود به هوا میپرد!
- مجموعه: اختراعات جدید
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، محققان دانشگاه کالیفرنیا در سانتا باربارا (Santa Barbara)، رباتی ساختهاند که ممکن است روزی بتوان از آن در ماه استفاده کرد. این ربات که تنها ۳۰ سانتیمتر طول دارد و وزن آن ۳۰ گرم است، میتواند تا ارتفاع حدود ۳۳ متر به هوا بپرد.
به گفتهی محققان، از آن جا که گرانش سطحی در ماه کمتر است، این ربات به طور بالقوه میتواند مسافتهایی حدود ۵۰۰ متر را طی کند.
برای دههها، مهندسان از حیوانات برای ساخت رباتهای جهنده الهام میگرفتهاند. برای مثال در سال ۲۰۱۶، محققان دانشگاه کالیفرنیا، برکلی با الهام از حیوانی موسوم به شبدوست یا گالاگو رباتی با نام "سالتو" (Salto) ساختند که قادر بود تا ارتفاعی معادل ۱۰ برابر قد خود بپرد.
با این حال توانایی پریدن حیوانات توسط عضلات آنها محدود میشود. بنابراین به جای آن محققان یک دستگاه مهندسیشده مصنوعی را انتخاب کردند. آنها در مقاله خود که در مجلهی نیچر منتشر شده است، توضیح دادند: ارتفاع پرش یک جهنده بیولوژیکی با کاری که عضلات آنها میتواند در یک حرکت واحد انجام دهند، محدود میشود. در مقابل آن، ارتفاع پرش یک دستگاه مهندسی شده میتواند بسیار بهتر باشد؛ زیرا موتور دوار (rotary motor) میتواند طی حرکات یا چرخشهای متوالی کار کند. علاوه بر این موتور، این ربات فنرها و نوارهای لاستیکی دارد که به آن امکان ذخیره انرژی میدهد.
در طول آزمایشها این ربات توانست تا ارتفاع ۳۲.۹ متر بپرد. محققان میگویند: تا آن جا که ما میدانیم، این ارتفاع از جهندههای مهندسیشدهی قبلی و بهترین جهندههای بیولوژیکی بیشتر است.
محققان باور دارند که این ربات میتواند چندین کاربرد مهم در زمین و فراتر از آن داشته باشد.
بر روی زمین، رباتهای جهنده میتوانند بر موانعی غلبه کنند که پیش از این تنها توسط رباتهای پرنده قابل گذر بودند. در همین حال چنین رباتهایی بر روی ماه میتوانند از گرانش سطحی ضعیفتر برای پرش تا ارتفاعات و مسافتهای زیاد در طول تحقیقات اکتشافی، استفاده کنند. محققان به این نتیجه رسیدهند که ارتفاع پرشهای این ربات میتواند بیشتر از این باشد، یعنی ۱۲۵ متر در حالی که نیم کیلومتر را در طی یک جهش طی میکند.
هنوز مشخص نیست که هزینهی توسعه این ربات چقدر خواهد بود و اینکه آیا این تیم قصد عرضه آن به بازار را دارند یا خیر.