معرفی انواع کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : شنبه, 05 شهریور 1401 11:04

معرفی انواع کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال
در عصر دیجیتالی امروزی کلاهبرداری بسیار رایج شده است، بهخصوص زمانی که یک راه سرمایهگذاری پرسود و جدید است. کلاهبرداران و افراد سودجو برای افزایش سودآوری خود، مرتباً روشهای خود را تغییر میدهند. بنابراین، درحالیکه شناسایی برخی از کلاهبرداریها بسیار آسان است، در مقابل برخی بسیار ظریف و قانعکننده هستند. در این مقاله به معرفی انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال میپردازیم، سپس معیارهایی که با در نظر گرفتن آنها میتوانید پروژههای کلاهبرداری و پانزی را تشخیص دهید را بازگو میکنیم.
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال
کلاهبرداری به معنی تلاش برای فریب دادن فرد و یا گروهی از سرمایهگذاران است که نسبت به هک آسانتر و کمهزینهتر است. فرقی نمیکند که در صرافی ایرانی ارز دیجیتال و یا صرافیهای خارجی فعالیت میکنیم، افراد سودجو همهجا در کمین هستند.
از طریق مهندسی اجتماعی مهاجمان میتوانند مقادیر زیادی از اطلاعات ما را پیدا کنند و بدون نوشتن حتی یک کد، به کیف پول کریپتو ما دسترسی پیدا کنند و دارایی دیجیتالی ما را به سرقت ببرند.
برخی از کلاهبرداران از روشهای قدیمی و کلاسیک استفاده میکنند و برخی نیز شیوههای پیچیده و جدید را در پیش میگیرند. اما همه اینها به گول زدن افراد و سرقت دارایی آنها ختم میشود. در ادامه با انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال آشنا میشویم.
تعویض سیم کارت (Sim Swapping)

تعویض سیم کارت
تعویض سیمکارت یکی از روشهای رایج کلاهبرداری در ارز دیجیتال است و اغلب افراد مشهور مورد هدف قرار میگیرند. این روش به این صورت است که ابتدا فرد مهاجم با تلفن هدف تماس میگیرد و با استفاده از مهندسی اجتماعی به اکانت او دسترسی پیدا میکند و سپس شمارهتلفن قربانی را به سیم کارتی که در کنترل خودش است انتقال میدهد و میتواند شمارهتلفن آن فرد را کنترل کند.
در این زمان فرد مهاجم قادر به تنظیم مجدد رمز عبورهایی است که متکی بر تأیید هویت دومرحلهای مانند ایمیل و اکانت صرافی هستند. مقابله کردن با این حمله زمانی که شمارهتلفن ما انتقال داده شده باشد، دشوار است زیرا تمام این اتفاقات زمانی میافتد که ما هیچ اطلاعی نداریم.
کلاهبرداری ارز دیجیتال در ICO
کلاهبرداران در این روش از تبلیغات اغراقآمیز سوءاستفاده میکنند و عرضه اولیه کوینهای اسکم را راهاندازی میکنند که دارای وبسایت و همچنین وایت پیپر هستند. این پروژهها هدفی جز خالیکردن جیب سرمایهگذاران ندارند. برخی از این کلاهبرداریها بسیار موفق آمیز بودند و دهها میلیون دلار کسب کردند. در نوامبر سال 2017، مالکان یک استارتآپ کریپتویی مرتبط با سند شخص ثالث به نام "Confido" بعد از جمعآوری 175000 دلار از حامیان خود یک شبه ناپدید شدند.
کلاهبرداری از طریق فیشینگ
فیشینگ نوعی کلاهبرداری ارز دیجیتال است که در آن بهگونهای افراد را فریب میدهند تا با رضایت شخصی، اطلاعات خود را ارائه دهند. مهاجمان نیز از این اطلاعات برای مقاصد تبهکارانه استفاده میکنند. تنها در نیمه اول سال 2017 سرمایهگذاران ارز دیجیتال بیش از 225 میلیون دلار از طریق فیشینگ متضرر شدهاند.
یکی از آسانترین کلاهبرداریهایی که افراد ممکن است در دام آن بیافتند، کلیک بر روی لینکهایی است که فرد فکر میکند او به وبسایت هدف میبرد. اما در حقیقت، این لینک فرد را به یک کپی از سایت اصلی میبرد و اطلاعات شما را کسب میکند. برای مثال، ممکن است لینکی جهت خرید ارز دیجیتال با تتر را مشاهده کنیم و وارد سایت شویم. فرد مهاجم با به دست آوردن اطلاعات ما وارد سایت اصلی میشود و دارایی دیجیتالی را به سرقت می برد.
طرح های هرمی و پانزی
شرکتهای پانزی با ارائه یک طرح بسیار سودآور و بازاریابی گسترده محصولات سرمایهگذاران، توجه آنها را جلب میکنند. با این حال پس از گذشت چند سال شرکت را تعطیل میکنند و با تمام پول سرمایهگذاران فرار میکنند. شکل دیگری از طرحهای پانزی، رباتهای معاملاتی هستند.
آنها ادعا میکنند که دارای سبک استراتژی منحصربهفردی هستند و در مدتزمان کوتاهی سرمایه ما را چندین برابر میکنند. اما نکته اصلی اینجاست، اگر آنها چنین استراتژی منحصر به فردی دارند چرا به پول ما نیاز دارند؟ آنها به راحتی میتوانند روی دارایی خود سرمایهگذاری کنند و سود قابل توجهی را کسب کنند. بنابراین شناسایی چنین کلاهبرداریهایی آسان است.
کلاهبرداری هدیه
این نوع کلاهبرداری ارز دیجیتال، تاکتیک فشاری برای سرمایهگذاری ایجاد میکند. به همین دلیل بسیاری از سرمایهگذاران طعمه چنین کلاهبرداریهایی میشوند. آنها تعداد هدایای باقیمانده را نشان میدهند و دائماً آن را با اعداد رو به پایین بهروز میکنند تا در ذهن سرمایهگذاران فوریت ایجاد کنند. مهاجمان در این روش، سرمایهگذاران را با وعده پول چند برابری در ازای پولی که منتقل میکنند، فریب میدهند. برای مثال، 1 اتریوم انتقال دهید، 2 اتریوم دریافت کنید. (فقط 100 اتریوم باقیمانده است.)
کلاهبرداری کیف پول دیجیتالی
کلاهبرداری ارز دیجیتال با استفاده از کیف پول خصوصی با سرعت خیلی بالایی در حال پیشروی است. کلاهبرداران اغلب تبلیغات کیف پولهای خصوصی جعلی را در گوگل یا سایر موتورهای جستوجو ایجاد میکنند. این پلتفرمهای کیف پول جعلی شبیه به وبسایتهای اصلی هستند و با نصب این والتها، داراییمان سریعتر از آنچه فکر میکنیم ناپدید میشود. برای جلوگیری از چنین کلاهبرداریهایی، هرگز روی لینکهای تبلیغاتی جستجو کلیک نکنیم.
چگونه می توانیم پروژه های کلاهبرداری ارز دیجیتال را شناسایی کنیم؟

شناسایی پروژه های کلاهبرداری ارز دیجیتال
افراد مهاجم اغلب از روشها خلاقانه برای به سرقت بردن دارایی سرمایهگذاران استفاده میکنند، اما خوشبختانه مواردی هم وجود دارد که با رعایت کردن آنها خطرات تا حدود زیادی رفع میشوند و میتوانیم از خود در برابر هکرها و کلاهبرداران محافظت کنیم. معمولاً در طول این مسیر هشدارهایی وجود دارد که باید در نظر بگیریم.
پایین بودن کیفیت وایت پیپر: بسیاری از پروژههای کلاهبرداری که پروژههای وایت پیپر دارند، بدون تحقیق نوشته شدهاند و کیفیت بسیار پایینی دارند. برخی نیز دارای بخشهایی هستند که مستقیماً از پروژههای دیگر کپی شدهاند و یا پر از اشتباهات املایی و قواعدی باشند.
پیشبینیهای غیر معقولانه درباره آینده: یک نشانه دیگر از مشکوک بودن یک پروژه این است که ادعاهای عجیب و بلندپروازانهای دارند. برای مثال پروژه " Bitconnect" به مشتریان خود وعده درآمد روزانه 1 درصد را داد که این رقم سود، یک سرمایه 1000 دلاری را در عرض سه سال به بیش از 5 میلیون دلار بدل میکند.
برای آشنایی با وعدهها و آینده بهترین ارزهای دیجیتال بازار میتوانید مقاله «آینده ارز دیجیتال دوج کوین و شیبا چطور پیش بینی می شود؟» را مطالعه کنیم.
جزئیات تیم: اکثر پروژهها ادعا میکنند که دارای یک تیم متخصص هستند که در پروژههای بزرگ همکاری کردهاند. اگر این موضوع واقعیت داشته باشد پس باید اطلاعات و رزومه آنها در سرچ گوگل پدیدار شود. اگر هیچ اطلاعاتی از اعضای این تیم در گوگل پیدا نکردیم، یعنی این پروژه کلاهبرداری است و نباید در آن سرمایهگذاری کنیم.
عدم وجود یک برنامه کاربردی: اگر یک پروژه تنها دارایی پشتیبان تئوری است و هیچ مدل کاری ندارد، به احتمال زیاد محصول نهایی که درباره آن خیالپردازی میشود هیچگاه به وجود نخواهد آمد.
نتیجه گیری
اگر با دنیای ارزهای دیجیتال آشناییت نداشته باشیم ممکن است بسیار ترسناک به نظر برسد. افرادی در این حوزه وجود دارند که با روشهای مختلف کلاهبرداری ارز دیجیتال، سعی در سرقت دارایی ما دارند. اما با زحمت نهچندان زیاد میتوانیم هویت خود را ایمن کنیم و مطمئن باشیم که دارایی ما متعلق به خودمان است. میتوانیم در کریپتو ایمن بمانیم و همواره مسئول و متعهد باشیم.
امیدواریم که توصیههای مطرح شده در این مقاله برای شما مفید باشد و با استفاده از آنها بتوانید از خودتان در برابر طرحهای اسکم ارز دیجیتال مراقبت کنید.