آخرین اخبار اقتصادی

اخبار،اخبار جدید،اخبار روز

واکنش همتی به هشدار رئیسی درباره انحلال بانک‌های متخلف

عبدالناصر همتی رییس پیشین بانک مرکزی در واکنش به اظهارات رئیسی درباره انحلال برخی بانک‌ها نوشت: خوب بود که جناب آقای رئیسی…

ابهامات مرغی



 اخبار اقتصادی ,خبرهای اقتصادی , مرغی

 

روند افزایش قیمت مرغ از ابتدای امسال آغاز شده؛ به طوری كه قیمت هر كیلو مرغ در ابتدای سال جاری 8000 تومان بود و اكنون در پایان سال به دو برابر افزایش یافته است. در اسفند سال گذشته نیز قیمت هر كیلو مرغ در سطح كشور به طور میانگین 7690 تومان بود.

 

در حالی كه قیمت مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار كیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین‌شده، اما مرغ با قیمت بسیار بالاتری در سطح كشور توزیع می‌شود. تولیدكنندگان مرغ، افزایش قیمت نهاده‌ها را دلیل گرانی آن می‌دانند. این در حالی است كه تمامی نهاده‌های دام و طیور با دلار 4200 تومانی وارد می‌شود، اما به دست تولیدكنندگان با ارز آزاد می‌رسد. نحوه نامناسب توزیع نهاده‌های دام و طیور كه با ارز 4200 تومانی وارد شده، نشاندهنده وجود ابهاماتی در سیستم توزیع و نظارت است. جام‌جم سراغ تولیدكنندگان مرغ رفته و علل گرانی آن را پرس‌وجو كرده است.

 

خلف وعده به مرغداران

طبق توافق، شركت پشتیبانی امور دام متعهد شده بود به ازای تحویل خوراك به مرغداران، گوشت مرغ را با قیمت تنظیم بازار تأمین كند، اما تولیدكنندگان مرغ از خلف وعده این شركت خبر می‌دهند.

 

برومند چهارآیین، عضو اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی با اشاره به این‌كه قرار بود به ازای هر كیلو گوشت مرغ هفت كیلوگرم خوراك دام به مرغداران تحویل شود، گفت: مرغداران حاضر به تحویل مرغ‌ها به شركت پشتیبانی امور دام نیستند چراكه خوراك دام با قیمت دولتی به آنها تحویل داده نشده است. به همین دلیل، مرغ گرم با قیمت فروش آزاد به بازار عرضه می‌شود و قیمت مرغ با قیمت تنظیم بازار آن متفاوت است. در حال حاضر، با توجه به عرضه نشدن مرغ توسط مرغداران و نبود امكان تأمین مرغ توسط شركت پشتیبانی امور دام به نظر می‌رسد مردم باید با نزدیك شدن به ایام نوروز مرغ را با قیمت‌های بازار آزاد تهیه كنند.

 

چهارآیین تاكید كرد: قیمت تمام‌شده برای تولید هر قطعه مرغ همچنان بالاست و مرغ ارسالی به بازار هم مربوط به جوجه‌ریزی نیمه دوم دی‌ماه است كه قیمت تمام‌شده آن برای مرغداران 10 هزار و 500 تومان بوده و كمتر از این قیمت، تولیدكننده را در حاشیه ضرر قرار می‌دهد. وی افزود: تمام كالاها و خدمات افزایش قیمت داشته است و قیمت مرغ هنوز هم منطقی است. مرغ ارزان‌ترین و غنی‌ترین منبع تأمین پروتئین در بازار است و كالای استراتژیك موردنیاز مردم محسوب می‌شود. مردم در حال حاضر 40درصد از پروتئین روزانه خود را از طریق مصرف مرغ تأمین می‌كنند و ارزان‌ترین پروتئین موجود محسوب می‌شود.

 

چهارآیین با اشاره به این نكته كه پشتیبانی امور دام نهاده‌های دامی را با عنوان ذخیره استراتژیك ذخیره كرده است و به تولیدكنندگان نمی‌دهد، عنوان كرد: پشتیبانی امور دام این نهاده‌های دامی را به نام ذخایر استراتژیك دپو كرده و به دست تولیدكنندگان نمی‌رساند و احتمالا منتظر است پس از شروع سال جدید با قیمت ارز نیمایی آن را به مرغداران فروخته تا بخشی از ضررهای خود را كه ناشی از دخالت‌های غیركارشناسی در بازار است، جبران كند.

 

مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی افزود: كمتر از 10درصد از وعده‌های پشتیبانی امور دام عملیاتی شده است و ما امیدواریم سیاست شركت پشتیبانی به سود تولیدكنندگان تغییر كند.

 

وی ادامه داد: پشتیبانی امور دام در استان مرغ را از مرغدار تحویل می‌گیرد اما برای دریافت نهاده دامی تولیدكننده را به بنادر حواله می‌دهد. اقتصاد الزامات و زبان ویژه خود را دارد. نباید تصور كنیم اگر روی كاغذ همه چیز درست و منطقی بود در عمل هم درست خواهد بود. واقعیت تلخ این است كه بین ادعا و آنچه كه روی كاغذ است زمین تا آسمان فاصله داریم.

 

 عضو هیات‌مدیره اتحادیه سراسری تعاونی‌های كشاورزی مرغداران گوشتی ایران در ادامه گفت: افزایش قیمت مرغ در روزهای پایانی سال به پنج دلیل عمده برمی‌گردد.

 

وی افزود: اولین دلیل آن به افزایش بی‌رویه و خارج از كنترل قیمت نهاده‌های دامی از جمله كنجاله سویا، ذرت و جوجه برمی‌گردد. مرغی كه هم‌اكنون در بازار موجود عرضه می‌شود تولیدی 20دی است كه آن زمان قیمت نهاده‌های سرسام‌آور بود. سازمان حمایت از مصرف‌كننده در آن تاریخ قیمت دولتی ذرت را 1300 تومان و سویا و جوجه را 2400تومان اعلام كرده بود. این در حالی است كه مرغداران نهاده‌های دولتی را با نرخ آزاد خریداری می‌كردند به طوری كه ذرت را با قیمت بیش از 1800 تومان، سویا اگر در بازار موجود باشد با قیمت 4500تومان و جوجه نیز با توجه به كاهش تقاضا با قیمت حمل و بیمه 3000تومان در بازار خریداری می‌شد.

 

چهارآیین ادامه داد: متاسفانه با وجود این‌كه كنجاله، ذرت، سویا و جوجه 80درصد هزینه‌های تولید مرغ گوشتی را تشكیل می‌دهد، نهادهای نظارتی هیچ نظارتی نداشته و آن را رها كرده بودند.

 

وی اذعان كرد: دومین عامل در افزایش قیمت مرغ بی‌تدبیری در اعلام قیمت دستوری است، به این ترتیب كه دولت بدون توجه به تولیدكنندگان و هزینه‌های تولید، روی كاغذ نرخی را اعلام می‌كند. این در حالی است كه تجربه تمام دنیا نشان می‌دهد كه قیمت دستوری همیشه نتیجه عكس می‌دهد، به همین دلیل بسیاری از تولیدكنندگان انگیزه خود را از دست داده و از تولید صرف‌نظر كرده و همین امر سبب كاهش عرضه و به تبع آن افزایش قیمت شده است.

 

عضو هیات‌مدیره اتحادیه سراسری تعاونی‌های كشاورزی مرغداران گوشتی ایران گفت: سومین عامل این است كه در ماه‌های پایانی سال (بهمن و اسفند) همیشه افزایش تقاضای قابل‌ملاحظه‌ای نسبت به دیگر ماه‌های سال وجود دارد به‌طوری كه مصرف مرغ در كشور در ده ماه دیگر سال به‌جز ایام مناسبتی، روزانه 5600 تن است اما این آمار در دو ماه پایانی سال به 7000 تن می‌رسد.

 

این مقام صنفی اظهار كرد: عامل دیگر قیمت كالاها و اقلام پروتئینی جایگزین گوشت مرغ مثل ماهی و گوشت قرمز است كه با افزایش چند برابری در سال جاری مواجه بوده، به همین دلیل این افزایش قیمت سبب هجوم مردم به سمت مصرف مرغ شده و به تبع آن قیمت گوشت مرغ نیز افزایش یافته است.

 

چهارآیین با بیان این‌كه قیمت گوشت مرغ ایران نسبت به خاورمیانه و بخش زیادی از كشورهای جهان كمتر است، افزود: عامل پنجم این است كه از 25دی‌ماه سال جاری تاكنون تعدادی از واحدهای صنفی تولیدكننده گوشت مرغ منتظر ارزانی جوجه بوده‌اند، به همین دلیل جوجه‌ریزی نكرده بودند، به این علت با خلأ 20روزه جوجه‌ریزی مواجه بوده‌ایم و به دلیل كاهش عرضه، قیمت افزایش یافته است.

 

وی گفت: قیمت تمام‌شده مرغ با 10درصد سود 10 هزار و 500 تومان است و با كاهش 25درصدی وزن در كشتارگاه‌ها قیمت آن به 14هزار و 500تومان رسیده و واحدهای صنفی 3درصد سود به آن اضافه می‌كنند و خرده‌فروشی‌ها نیز با 9درصد سود قانونی به مشتریان عرضه می‌كنند، به همین دلیل نرخ 16هزار تومانی فعلی، منطقی است.

 

این مقام صنفی با انتقاد از قیمت اعلامی مسؤولان در رسانه‌های مختلف اذعان كرد: انتظار كاهش قیمت مرغ در ایام عید، انتظار نابجایی بوده و قیمت مرغ كاهش نخواهد یافت چون قیمت مرغ ناشی از قیمت نهاده‌های دامی 50روز قبل از توزیع آن است.

 

چهارآیین افزود: به دلیل سیاست‌های غلط 5200واحد تولیدی مرغ گوشتی در كشور به تعطیلی كشیده شده است، از سوی دیگر ارز 4200تومانی هیچ تاثیری بر سفره مصرف‌كنندگان داخلی نداشته و اگر نهاده‌های دامی با ارز دولتی به مرغداران داده شود، قیمت مرغ تا 50 روز دیگر (ماه رمضان) به 12هزار تومان می‌رسد.

 

 جام جم

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------