تصویب قطعنامه ضد روسیه و سالگرد جنگ اوکراین در مجمع عمومی سازمان ملل/ قطعنامه آمریکا رد شد؛ رای ممتنع ایران



مجمع عمومی سازمان ملل،اخبار بین الملل،خبرهای بین الملل
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی برابر با ۲۴ فوریه ۲۰۲۵ قطعنامه ضد روسیه و سالگرد جنگ اوکراین را تصویب کرد و آمریکا برای اولین بار با قطعنامه ضدروسی مخالفت کرد.

به گزارش ایرنا، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را که به مناسبت سالگرد جنگ اوکراین از سوی این کیف و کشورهای اروپایی تهیه شده بود، تصویب کرد.

 

مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه «پیشبرد صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» را تصویب کرد. این قطعنامه ، خواستار کاهش تنش، توقف زودهنگام خصومت ها و حل مسالمت آمیز جنگ علیه اوکراین است.

 

قطعنامه اوکراین در یازدهمین جلسه اضطراری ویژه مجمع عمومی سازمان ملل  برای بحث در مورد وضعیت اوکراین و بررسی راهی برای صلح در منطقه تشکیل شد که خواستار خروج فوری تمامی نیروهای روسیه از این کشور در سومین سالگرد جنگ است.

 

رای مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل که قطعنامه های آن از نظر قانونی الزام آور نیست، نشان دهنده افکار جهانی تلقی می شود. در این رای گیری ۹۳ کشور رای موافق، ۱۸ کشور رای مخالف و ۶۵ کشور رای ممتنع دادند. این آرا کمتر از قطعنامه های قبلی است که بیش از ۱۴۰ کشور روسیه را محکوم کرده و خواستار لغو الحاق چهار منطقه اوکراینی به این کشور شدند.

 

مجمع عمومی سازمان ملل همچنین قطعنامه "مسیر صلح" را با اصلاحاتی تصویب کرد که در این رای گیری، ۹۳ کشور رای موافق، ۸ کشور رای مخالف و ۷۳ کشور نیز رای ممتنع دادند.

 

مجمع عمومی سازمان ملل تمامی اصلاحات پیشنهادی اروپا بر قطعنامه آمریکا درباره اوکراین را تصویب کرد اما  اصلاحیه پیشنهادی روسیه را که قصد داشت متن قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره سالگرد جنگ اوکراین را تغییر دهد، رد کرد.

 

مقام اوکراینی پیش از رای گیری اعلام کرد که رای‌گیری درباره قطعنامه‌های سازمان ملل در سومین سالگرد جنگ، تعیین خواهد کرد که آیا جامعه بین‌المللی از حاکمیت قانون حمایت می‌کند یا نه؟

 

معاون وزارت امور خارجه اوکراین  اعلام کرد  که ماده ۵۱ منشور باید همچنان معتبر باشد، تا اطمینان حاصل شود که دولت‌های کوچک‌تر نیازی به تسلیم شدن در برابر خواسته‌های قدرتمندان ندارند. او سخنان خود را با تشویق حاضران پایان داد.

 

ماریانا بتسا، معاون وزیر امور خارجه اوکراین گفت که کشورش از "حق ذاتی خود برای دفاع از خود" پس از تهاجم روسیه استفاده می کند، که ناقض الزام منشور سازمان ملل است که کشورها به حاکمیت و تمامیت ارضی دیگر کشورها احترام می گذارند.

 

او گفت: «در حالی که سه سال از این ویرانی - تهاجم کامل روسیه به اوکراین- می گذرد، از همه کشورها می‌خواهیم که محکم بایستند و طرف منشور، انسانیت و صلح عادلانه و پایدا و صلح از طریق قدرت را بگیرند.»

 

ایالات متحده آمریکا به قطعنامه اول رای منفی و به قطعنامه دوم رای ممتنع داد. در واقع، نماینده دولت ترامپ از  دادن رای موافق به قطعنامه‌ای که حتی خود پیش‌نویس آن را در مجمع عمومی سازمان ملل درباره اوکراین ارائه کرده بود، خودداری کرد و به آن رای ممتنع داد.

 

واشنگتن از کی‌یف و مسکو خواست از پیش‌نویس قطعنامه صلح در سازمان ملل حمایت کنند.  سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد گفت: ما خواستار رای دادن علیه اصلاحات اروپایی و روسیه در پیش نویس قطعنامه ما هستیم.

 

خانم دوروتی شی معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد قطعنامه جایگزین در مورد "تشدید" جنگ اوکراین را ارائه کرد. او اشاره کرد که قطعنامه‌های قبلی مجمع عمومی نتوانستند جنگ را متوقف کنند.  باید یک قطعنامه "پیشرو" در مجمع عمومی ارائه شود.

 

معاون سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل نیز گفت که چندین قطعنامه قبلی سازمان ملل که روسیه را محکوم کرده و خواستار خروج نیروهای روسی شده بود، «در توقف جنگ شکست خورده است» که «اکنون (این جنگ) بسیار طولانی شده است و هزینه بسیار وحشتناکی برای مردم اوکراین و روسیه و فراتر از آن به همراه داشته است.»

 

شی گفت: «آنچه ما به آن نیاز داریم قطعنامه ای است که نشان دهنده تعهد همه کشورهای عضو سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ است.»

 

او تصریح کرد: پیش نویس قطعنامه آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد اوکراین یک توافق صلح نیست، بلکه مسیری به سوی صلح است.

 

یک مقام وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که این کشور هرگونه اصلاحیه بر پیش‌نویس قطعنامه خود درباره اوکراین در شورای امنیت سازمان ملل را وتو خواهد کرد.

 

واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد نیز پیشنهاد اضافه کردن اصلاحات مربوط به "رویدادهای تاریخی" که وعده‌ "جهان چندقطبی" را می‌دهد، ارائه کرد. او  با افرادی که ظاهراً ترجیح می‌دهند "بازی‌های صفر و صدی" انجام دهند، مخالفت کرد.

 

نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد "تلاش جنون‌آمیز" برای تنبیه روسیه به دلیل استفاده از "عملیات نظامی ویژه" را  محکوم کرد و گفت که اوکراین در حال جنگ "نیابتی" با سلاح‌های وسیع آمریکا و اروپا است.

 

سفیر و نماینده  فرانسه در سازمان ملل نیز  در مورد پیشنهاد اصلاحیه‌هایی برای قطعنامه آمریکا گفت که نمی‌توانیم به شکل فعلی آن را بپذیریم و  بر ادبیاتی پافشاری کرد که مستقیماً تجاوز روسیه را  محکوم کند.

 

نماینده فرانسه به تلاش های اوکراین برای "مشارکت" در هر گونه مذاکرات صلح اشاره کرد و گفت  عدم گنجاندن خواسته اوکراین برای صلح، صرفاً «زمینه را برای جنگ‌های بیشتر آماده می‌کند».

 

سفیر و نماینده چین در سازمان ملل نیز  "موضع ثابت" پکن را در مورد مناقشه اوکراین، از جمله حمایت از همه "تلاش های طرفدار صلح" تکرار کرد.

 

سفیر چین، تلاش برای "برافروختن آتش" درگیری را رد و تاکید کرد: صلح باید ممکن شود.

 

در یازدهمین جلسه  ویژه مجمع عمومی سازمان ملل  در مورد اوکراین، در ابتدا،  رئیس جلسه اعلام کرد که در حال حاضر دو قطعنامه (با اصلاحات) روی میز قرار دارد، با توجه به  جنگ"غم‌انگیز" سه ساله  که همچنان به "نابودی زندگی‌ها" منجر می‌شود.

 

سازمان ملل قطعنامه آمریکا درباره اوکراین را رد کرد

مجمع عمومی سازمان ملل از سوی دیگر با قطعنامه پیشنهادی کی‌یف مبنی بر درخواست خروج فوری نیروهای روسیه از اوکراین موافقت کرد.

 

دولت ترامپ در تلاش بود تا با اعمال فشار بر اوکراین، از ارائه قطعنامه از سوی این کشور خودداری کند.

 

اوکراین با خواسته آمریکا مخالفت کرد و کشورهای اروپایی نیز متمم‌هایی را به این قطعنامه اضافه کردند که نشان می‌داد روسیه در نقض کامل منشور سازمان ملل به کشور همسایه خود حمله کرده است.

 

رای ممتنع ایران به قطعنامه‌های مربوط به اوکراین

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی با تاکید بر موضع ثابت و شفاف جمهوری اسلامی ایران پیرامون بحران اوکراین، تصریح کرد: ایران همواره بر این باور است که تمامی اختلافات باید از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز و گفت‌وگو، مطابق با حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد، حل‌وفصل شوند.

 

نمایندگی دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد تاکید کرد که تمامی کشورهای عضو سازمان ملل باید به مقاصد و اصول مندرج در منشور ملل متحد، از جمله حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی کشورها و همچنین ضرورت پرهیز از تهدید یا توسل به زور، پایبند باشند.

 

این نمایندگی افزود: جمهوری اسلامی ایران بارها خواستار توقف فوری درگیری‌ها و کاهش تنش‌ها شده و تأکید دارد که برای دستیابی به راه‌حل‌های پایدار و بلندمدت، باید به ریشه‌های بحران پرداخت. همچنین خاطرنشان شده که اقدامات و تصمیمات تحریک‌آمیز برخی کشورها و سازمان ناتو، موجب تعمیق شکاف‌های ژئوپلیتیکی در منطقه حساس اروپای شرقی شده است.

 

نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد با اشاره به انگیزه‌های برخی کشورهای بانی قطعنامه‌های ارائه‌شده در نشست امروز، گفت که این اقدام، بخشی از رقابت‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تری است و ماهیتی سیاسی دارد.

 

نمایندگی ایران در سازمان ملل تاکید کرد که استنادهای صورت‌گرفته به «اهداف و اصول ملل متحد» در قطعنامه‌های تصویب‌شده، نباید به منزله تفسیری مجدد از منشور ملل متحد تلقی شود.

 

نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت که تهران همچنان به نقش‌آفرینی سازنده خود در راستای حل‌ و فصل مسالمت‌آمیز این بحران ادامه خواهد داد. 

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------