روان پویشی چیست و چگونه عمل می کند؟
- مجموعه: مشاوره خانواده
روان پویشی چیست؟
انواع روان درمانی پویشی
روان درمانی پویشی بلندمدت:
جلسات در این شیوه درمانی مثل روانکاوی، طولانی تر بوده و مقدار تاثیرگذاری آن مانند روانکاوی می باشد. امروزه از این شیوه برای بعضی مشکلات سطحی تر با تعداد جلسات کمتر استفاده می شود.
روان درمانی پویشی کوتاه مدت:
روان درمانی پویشی کوتاه مدت، از سنت روانکاوی برآمده است. بینش های اساسی و قوانین فرضی آن، بدون کشفیات تاریخ ساز فروید امکانپذیر نمی شده است. این شیوه درمانی به دلیل طولانی بودن درمان روانکاوی، ایجاد شد که میتواند برای بعضی ازموارد اختلالات روان رنجوری ، طول دوره درمان را کوتاه تر کند.
اینکه می گویند روان درمانی پویشی کوتاه مدت از بهترین جایگزین ها برای روانکاوی است، اصلا پایه علمی ندارد. بررسی ها نشان می دهد که این درمان، در دسته مخصوصی از بیماران مبتلا به اختلالات نوروتیک می تواند درمان خوبی باشد. محدوده این گروه بیماران کاملا بررسی نشده است.
روان پویشی چیست؟
روان پویشی چیست؟ آیا تا بحال به این مسئله فکر کرده اید که چگونه این فردی شده اید که الان هستید؟ حتما همه ی ما تجربیات بسیاری داشته ایم و با اثراتی که از دیگران گرفته ایم ماهیت امروزمان را شکل داده ایم ولی این همه چیزی نیست که باعث تشکیل هویت و شخصیت امروز ما شده، بحث بالاتر از اینهاست.
اصطلاح روان پویشی یا سایکوداینامیک به یک نظریه واحد اشاره نمی کند بلکه جمعی از نظریه های روانشناسی است که نگرش روان پویایی دارند.نتیجه این نظریه ها نشان می دهد که شخصیت شخص طبق تجربیاتی که در بچگی داشته و انگیزه ها و خواسته های ناخودآگاه او شکل گرفته است.
چنانچه از نظریه های روان پویشی برای بررسی دلیل یک سری جنایات خشونت بار استفاده کنید احتمالا به این نتیجه خواهید رسید که آن فرد در بچگی تجربه های منفی و خشونت آمیز زیادی داشته و همین سبب شده که شخص بصورت ناخودآگاه میل به آزار رساندن به دیگران داشته باشد که در پایان این خواسته ناخودآگاه به یک میل آگاهانه تبدیل می شود.
درمان روان پویشی چیست؟
درمان روان پویشی یا سایکوداینامیکی نوعی از درمان است که طبق نگرش مراجعه کننده می باشد. شیوه های درمانی دیگر روی کم شدن یا از بین بردن نشانه ها کار میکند ولی روان پویشی به بررسی نیازها و خواسته های درونی مراجع می پردازد.
درمانگران روان پویشی به بیماران کمک می کنند تا الگوهای احساسات، افکار و باورهایشان را که در دوران کودکی شکل گرفته پیدا کنند چرا که آنها روی رشد و کارکرد روانی شان اثر گذاشته است.
روانپویشی چگونه عمل میکند؟
- شیوه درمانی روان پویشی طبق اصول اساسی زیر شکل گرفته است:
- انگیزههای ناخودآگاه مثل فشارهای اجتماعی، زیستشناسی و روانشناسی میتوانند بر رفتار اثر بگذارند.
- تجربیات فرد شخصیت او را شکل میدهد و شخصیت نیز میتواند بر روی واکنش فرد به تجربیات اثر بگذارد.
- تجربه های گذشته بر شرایط حال شخص اثر میگذارند.
- به وجود آوردن بینش و درک عاطفی میتواند به اشخاص دارای مشکلات روانشناختی کمک کند.
- گسترش دامنهی انتخابها و بهتر شدن ارتباطات شخصی میتوانند به اشخاص کمک کنند تا مشکلات خود را رفع کنند.
- رهایی از گذشته میتواند به اشخاص کمک کند تا در آینده زندگی بهتری داشته باشند.
- عمل انتقال و انتقال متقابل نیز اهمیت دارد. با این رویکرد، مراجع احساسات خود را نسبت به فرد دیگر به درمانگر انتقال می دهد و درمانگر نیز این احساسات را به سوی مراجع هدایت میکند. این موضوع میتواند بدون آگاهی مراجع انجام شود و خیلی از درمانگران رویکردهای گوناگونی به این مفهوم دارند.
- در روش رواندرمانی پویشی، رابطهی میان درمانگر و مراجع خیلی اهمیت دارد. این رابطه فرصتی را به وجود می آورد که در آن اشخاص میتوانند نسبت به خودشان، گذشته و احساساتشان بینش پیدا کنند. آنها میتوانند درک بهتری از شیوه ای که جهان را میبینند و همینطور روش اثر عوامل گوناگون بر تجاربشان پیدا کنند.
راهنمای تشخیص و درمان اختلال شخصیت وابسته (DPD)
با کمک یک درمانگر، اشخاصی که تحت درمان روان پویشی قرار میگیرند تلاش میکنند تا احساسات، باورها و تجربیات بچگی خود را بهتر و عمیقتر درک کنند. هدف این نوع درمان این است که به مردم کمک کند تا الگوهای خود تخریبگر را بشناسند، شیوه های جدیدی برای زندگی کردن پیدا کنند و به مردم کمک کنند تا حس بهتری داشته باشند.
رویکرد روان پویشی در درمان میتواند به اشخاص، زوجها، خانوادهها و حتی گروههای درمانی کمک کند تا مشکلات روحی و روانی خود را رفع کنند. از آنجا که تمرکز این شیوه روی ارتباطات و درک افکار و احساساتی است که امکان دارد اشخاص از مواجه با آنها خودداری کنند، رواندرمانی پویشی میتواند شیوه ای زمان گیر باشد.
یک دوره درمان روان پویشی کوتاه مدت بیشتر به مدت ۲۵ تا ۳۰ جلسه و در طول یک دوره ۶ تا ماهه به طول میانجامد، در حالی که روان پویشی طولانی مدت امکان دارد برای مدت بیش از یک سال یا ۵۰ جلسهی درمانی طول بکشد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته