فرزندسالاری اشتباهی که والدین امروز به کار می گیرند
- مجموعه: والدین موفق
ضریب رشد فرزندسالاری نادرست ، مسئولیت پذیری اجتماعی فرزندان در آینده را کاهش میدهد
یک جامعه شناس، نازپروردگی را آفت جدی تربیت نسل امروز دانست و بیان کرد: ضریب رشد فرزندسالاری نادرست و تأمین تمام مایحتاج فرزندان از سوی پدر و مادر، مسئولیت پذیری اجتماعی فرزندان در آینده را کاهش میدهد.
اسلامی با اشاره به ضرورت جلوگیری از شیوع آفتهای جدید اجتماعی در تربیت فرزندان، اظهار کرد: سپردن برخی از مسئولیتهای اجتماعی به فرزندان در محدود خانواده نقش مهمی در اجتماعی کردن و کامل شدن شخصیت فرزندان در بزرگسالی ایفا میکند.
وی افزود: متأسفانه در شرایط کنونی برخی از والدین به دلیل آگاهی نداشتن از نحوه صحیح سبک تربیتی، تمام مایحتاج فرزندان خود را از دوران کودکی تا بزرگسالی تهیه و فرصت تکامل رفتاری و اجتماعی که به واسطه بدست آوردن نیازهای فردی از دوران کودکی تا جوانی ایجاد میشود را از فرزندان خود میگیرند.
مدیر مرکز مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی استان یزد گفت: سپردن یک سری اختیارات به فرزندان از دوران کودکی و همچنین دخیل کردن آنها در برخی تصمیمات خانواده یکی از ضرورتهای اجرایی برای تربیت صحیح از سوی والدین است.
اسلامی با اشاره به دستورات دینی در حوزه تربیت فرزندان، تصریح کرد: پیامبر گرامی اسلامی فرآیند تربیت اجتماعی افراد از دوران کودکی را به سه دوره هفت ساله«امیری»، «اسیری» و «وزیری» تقسیم کرده است. در دوره امیری والدین باید به فرزندان خود آزادی بیشتری بدهند و در دوره اسیری فرزندان نباید اجازه انجام هرکاری را داشته باشند و در هفت سال سوم که به عنوان دوره وزیری و برای افراد 14 تا 20 است، فرزندان حکم مشاور و وزیر والدین خود را دارند.
اسلامی، افزایش سن ازدواج و آمار طلاق را از جمله آسیبهای ناشی از عدم مسئولیتپذیری اجتماعی افراد عنوان کرد و افزود: کسانی که در دوران کودکی مسئولیت اجتماعی را آن طور که باید و شاید فرا نگرفتند در زندگی مشترک هم با کوچکترین مشکلی از زیربار مسئولیت شانه خالی کرده و به طلاق روی میآورند.
وی با بیان اینکه تمام عوامل اجتماعی چند علیتی هستند، خاطرنشان کرد: خانواده، مدرسه، رسانههای جمعی و دوستان چهار عامل موثر در اجتماعی شدن افراد هستند که باید با تدوین سازو کاری منسجم و متحد راهکار مناسبی برای آسیبهای اجتماعی موجود که عمدتاً به دلیل عدم مسئولیتپذیری اجتماعی است مقابله کنند.
این استاد جامعه شناسی، نهادینه کردن پرورش اجتماعی را یکی از ضرورتهای اجرایی در مدارس دانست و بیان کرد: نظام آموزشی نباید دانشآموزان با ضریب هوشی مختلف را تفکیک کند.
مدیر مرکز مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی یزد تفکیک دانشآموزان از نظر ضریب هوشی را اقدامی در راستای بازتولید نابرابری نسل آینده عنوان کرد و ادامه داد: تغییر سبک زندگی در خانوادهها و فاصله گرفتن از باورهای تربتی درست دینی از دیگر عوامل موثر در شیوع آسیبهای اجتماعی در فرزندان است.
وی، تغییر رویکرد نظام آموزشی و فرهنگی را یکی از نیازهای جدی توسعه اجتماعی دانست و بیان کرد: این مهم با اصلاح رفتار و تربیت فرزندان در خانوادهها محقق میشود.
منبع : ایسنا