معرفی دانشگاه فردوسی مشهد؛برترین دانشگاه دولتی ایران
- مجموعه: معرفی دانشگاه ها و مراکز علمی
دانشگاه فردوسی مشهد: رتبه و انتخاب رشته
دانشگاه فردوسی مشهد یکی از دانشگاه های دولتی ایران و زیر مجموعه وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری است که نامش را از شاعر و حماسه سرای بزرگ ایرانی حکیم ابوالقاسم فردوسی گرفته است. پیشنهاد بنیانگذاری این دانشگاه به هه 20 خورشیدی ( 1328 ) بازمیگردد و سومین دانشگاه ایران به حساب می آید.
دانشگاه فردوسی مشهد در زمان تاسیس از نظر علمی و آکادمیک زیر نظر دانشگاه جرج تاون واشنگتن دی سی قرار داشت. این دانشگاه با دارا بودن 13 دانشکده ، 8 پژوهشکده ، بیش از 25 هزار دانشجو و 814 عضو هیئت علمی به عنوان یکی از بزرگترین دانشگاه های ایران و قطب علمی شرق کشور شناخته می شود.
این دانشگاه در گروه های علوم ریاضی ، علوم تجربی ، علوم انسانی ، هنر و زبان های خارجه هر سال از طریق آزمون سراسری در سه مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ، دانشجو می پذیرد.
این دانشگاه با توجه به تحصیل بیش از 2 هزار دانشجوی خارجی از حدود 30 کشور جهان در جذب دانشجویان بین المللی در دانشگاه های ایران جایگاه اول را دارد.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC ، دانشگاه فردوسی مشهد در کلیه شاخص رتبه 2 – 5 را در بین همه دانشگاه های ایران دارد.
تاریخچه دانشگاه فردوسی مشهد
در سال 1328 با تبدیل آموزشگاه عالی بهداری به دانشکده پزشکی اولین گام در راه تاسیس سومین دانشگاه ایران در شهر مشهد برداشته شد.
در سال 1334 دانشکده ادبیات با پنج رشته در دانشگاه مشهد تاسیس شد.
از سال 1353 دانشگاه مشهد به نام دانشگاه فردوسی تغییر نام داد و دانشکده های الهیات ، علوم ، دندانپزشکی ، دوره شبانه ، علوم دارویی و تغذیه ، علوم تربیتی و روانشناسی ، مهندسی ، بینایی سنجی و غیره به این مجموعه اضافه شد.
بعد از سال 57 با تغییر در برخی واحدها ، دانشگاه علوم پزشکی از دانشگاه فردوسی تفکیک شد و به ترتیب دانشکده علوم اداری و اقتصادی ، دانشکده دام پزشکی ، آموزشکده کشاورزی شیروان ، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، دانشکده علوم ریاضی ، دانشکده هنر نیشابور، پژوهشکده علوم گیاهی ، مرکز تحقیقات زمین لرزهشناسی ، کالج دانشگاه ، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست و دانشکده معماری و شهرسازی به دانشگاه فردوسی اضافه شدند.
پردیس دانشگاه فردوسی مشهد
پردیس دانشگاه فردوسی مشهد که در جنب میدان آزادی و در حاشیه بلوار وکیل آباد و درست مقابل پارک ملت مشهد قرار گرفته است و سمت دیگر آن به بلوار پیروزی مشهد می رسد به عنوان یکی از بزرگترین پردیس های دانشگاهی کشور و شهرک های دانشگاهی ایران شناخته می شود که مساحتی بیش از 300 هکتار را در بر میگرد و با توجه به وسعت پردیس دانشگاه ، برای حمل نقل داخل پردیس از اتوبوس و ون و همچنین دوچرخه اشتراکی استفاده می شود.
این دانشگاه دارای مسیر سبز ویزه دوچرخه سواری و اکوتر برقی است که فاز اول آن از درب شمالی دانشگاه افتتاح گردیده است.
کلیه دانشکده ها، پژوهشکده ها ، ساختمان ها ، بخشی از مجموعه های فرهنگی ، رفاهی ، ورزشی و خوابگاه های دانشگاه در این پردیس اصلی دانشگاه متمرکز شده اند.
پردیس اصلی دانشگاه فردوسی مشهد در یکی از مدرن ترین مناطق شهر مشهد قرار گرفته است که از شمال به میدان آزادی و بلوار وکیل آباد ، از شرق به بلوار کلانتری ، از جنوب به بلواز پیروزی و از غرب به بلوار باهنر می رسد.
پردیس دانشگاه مشهد چشم اندازی مطلوب و فضای سبز بسیار مناسب و خوش آب و هوا دارد.
در سال 1381 دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان اولین دانشگاه کشور اقدام به تشکلی کمیته سبز پردیس زیست محیطی نمود و در سال 1395 به دانشگاه سبز ارتقا پیدا کرد.
در سال 2020 بر اساس نظام رتبه بندی بین المللی گرین متریک Green Metric دانشگاه فردوسی مشهد در روندی صعودی در رتبه 337 دانشگاه سبز دنیا و رتبه دوم دانشگاه های ایران قرار گرفت.
دانشگاه فردوسی مشهد ورودی های متعددی در اطراف پردیس دانشگاه دارد :
ورودی شمالی به عنوان درب اصلی دانشگاه شناخته می شود و به بلوار وکیل آباد در مقابل پارک ملت باز می شود که نزدیک به ایستگاه پارک ملت خط شماره 1 قطار شهری است و سازمان مرکزی و دانشکده الهیات در کنار این در قرار گرفته اند.
ورودی شرقی به بزرگراه کلانتری و میدان آزادی باز می شود که نزدیک به ایستگاه آزادی خط شماره 1 قطار شهری است.
ورودی غربی به بلوار باهنر و پارک کوثر می رسد و در مجاورت ایستگاه کوثر خط شماره 1 قطار شهری قرار گرفته است و دانشکده مهندسی و علوم ریاضی کنار این در قرار رگفته اند.
ورودی جنوب شرقی که به عنون در رضوی شناخته می شود و به بلوار رضوی می رسد ، دانشکدده علوم تربیتی و روان شناسی در مجاورت این در قرار گرفته اند.
ورودی جنوبی به بلوار پیروزی می رسد که خوابگاه های پردیس 3 و 5 و 6 و 7 دختران در مجاورت این در قرار گرفته اند.ورودی شمال غربی که در مجاورت دانشکده علوم ریاضی و بانک های داخل دانشگاه قرار گرفته است. درب پردیس که به سمت بلوار باهنر باز می شود و در مجاورت کلینیک روان شناسی و دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی قرار گفته است.
ساختمان ها و اماکن دانشگاه فردوسی مشهد
- سازمان مرکزی
- مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی
- موزه دانشگاه فردوسی مشهد
- مرکز اسناد و مفاخر دانشگاه
- انگاریوم - آسماننما
- مسجد حضرت زهرا
- مسجد امام رضا
- انتشارات دانشگاه
- مرکز توسعه فناوریهای پیشرفته
- شبکه آزمایشگاهی
- مرکز رفاهی 1 و 2
- مهمان سرای دانشگاه
- معاونت فرهنگی، اجتماعی دانشجویی
- مدیریت رفاه و سلامت
- مجموعه خوابگاههای دختران
- مجموعه خوابگاههای پسران
- غذاخوریهای فجر، پردیس، مهر، زیتون و یاس
- کافه تریا خوابگاهها و دانشکدهها
- مرکز بهداشت و درمان
- مدیریت تربیت بدنی
- مجتمع آبی پردیس
- مجموعه ورزشی ۲۲ بهمن
- سالن های ورزشی جهان پهلوان تختی ، امام رضا ، امام علی ، کوثر
- مجموعه روباز تنیس خاکی
- اماکن ورزشی روباز پردیس و دانشکدهها و خوابگاه ها
- مدیریت فرهنگی و فعالیتهای داوطلبانه
- مرکز مشاوره و توانمندسازی
- مرکز آفرینشهای هنری
- تالار رودکی
- مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات
- شرکت تعاونی مصرف و فروشگاه زنجیرهای
- سالن اجتماعات مرکزی
دانشکده ها و پژوهشکده های دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد دارای 13 دانشکده ، 8 پژوهشکده ، 2 مرکز پژوهشی ، 2 گروه پژوهشی و موسسات وابسته علمی ، پژوهشی و فرهنگی است که شامل موارد زیر می شود :
• دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی که دارای 100 عضو هیئت علمی شامل 14 استاد ، 33 دانشیار ، 50 استادیار و 2 مربی می باشد ، گروه های آموزشی این دانشکده عبارتند از :
زبان و ادبیات فارسی ، زبان و ادبیات عربی ، زبان فرانسه ، زبان انگلیسی ، زبان روسی ، علوم اجتماعی ، جغرافیا ، تاریخ
• دانشکده الهیات و معارف اسلامی که دارای 6 گروه آموزشی ، 56 عضو هیئت علمی شامل 8 استاد ، 21 دانشیار و 27 استادیار است . گروه های آموزشی این دانشکده عبارتند از :
فلسفه و حکمت اسلامی ، فقه و مبانی حقوق اسلامی ، علوم قرآن و حديث ، تاريخ و تمدن اسلامی ، اديان و عرفان تطبيقی ، معارف اسلامی
• دانشکده علوم که دارای 93 عضو هیئت علمی شامل 34 استاد ، 34 دانشیار و 25 استادیار می باشد. گروهای آموزشی دانشکده علوم عبارتند از :
زمینشناسی ، زیستشناسی ، شیمی ، فیزیک
• دانشکده علوم اداری و اقتصادی که دارای 51 عضو هیئت علمی شامل 12 استاد ، 19 دانشیار و 20 استادیار است ، گروه های آموزشی دانشکرده علوم اداری و اقتصادی عبارتند از : اقتصاد ، مدیریت ، حسابداری ، حقوق ، علوم سیاسی
• دانشکده کشاورزی با گروه های : اقتصاد کشاورزی ، بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی ، مکانیک بیوسیستم ، علوم خاک ، اگروتکنولوژی ، علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز ، علوم دامی ، علوم و صنایع غذایی ، گیاه پزشکی ، علوم مهندسی آب
• دانشکده مهندسی که دارای 180 عضو هیئت علمی شامل 61 استاد ، 62 دانشیار ، 61 استادیار است. گروه های اموزشی دانشکده مهندسی عبارتند از :
مهندسی برق ، مهندسی شیمی ، مهندسی صنایع ، مهندسی عمران ، مهندسی کامپیوتر ، مهندسی مکانیک ، مهندسی متالوژی و مواد ، مهندسی نساجی
• دانشکده علوم ورزشی که دارای 24 عضو هیئت علمی شامل 5 استاد ، 7 دانشیار و 12 استادیار است. گروه های آموزشی دانشکده علوم ورزشی عبارتند از :
رفتار حرکتی و مدیریت ورزشی ، فیزیولوژی ورزشی و آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی ، تربیت بدنی و علوم ورزشی.
• دانشکده معماری و شهر سازی با دو گروه آموزشی معماری و شهرسازی / طراحی شهری
• دانشکده دامپزشکی با گروه های آموزشی علوم پایه ، پاتوبیولوژی ، بهداشت مواد غذایی و آبزیان ، علوم درمانگاهی ، بهداشت و پیشگیری از بیماری های دامی و بیمارستان تخصصی دامپزشکی.
• دانشکده حقوق و علوم سیاسی
• دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی
• دانشکده علوم ریاضی
• دانشکده منابع طبیعی
• دانشکده هنر
• آموزشکده شیروان
پژوهشکده های دانشگاه فردوسی مشهد
پژوهشکده هوا خورشید ، پژوهشکده علوم گیاهی ، پژوهشکده آب و محیط زیست ، پژوهشکده فناوری زیستی ، پژوهشکده نفت و گاز ، پژوهشکده علوم و فناوریهای هوایی ، پژوهشکده زیارت و گردشگری ، پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی
مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی ، مرکز پژوهشی مطالعات فنی اقتصادی ایمنی جاده ای ، مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان ، مرکز خراسانشناسی
گروه پژوهشی علوم زلزله ، گروه پژوهشی اکتشاف ذخایر معدنی شرق ایران
قطب شاهنامه و فردوسی ، قطب مطالعات اقتصاد زیستی و غذای سالم ، قطب آنالیز روی ساختارهای جبری ، قطب مدلسازی و محاسبات روی سیستمهای خطی و غیرخطی ، قطب مطالعات سقط جنین و مرگ و میر نوزاد دامهای نشخوارکننده ، قطب گیاهان زراعی ویژه ، قطب حبوبات سرمادوست ( نخود و عدس ) ، قطب مدیریت کم آبیاری و آبهای نا متعارف ، قطب هیدروکلوئیدهای طبیعی ایران ، قطب رایانش نرم و پردازش هوشمند اطلاعات
مزایای تحصیل در دانشگاه فردوسی مشهد
پردیس سبز با چشم انداز و آبی و هوای مطلوب
وسعت بالای محیط دانشگاه
دانشگاهی که موفق به کسب افتخارات علمی زیادی شده از جمله :
رتبه اول فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در بین دانشگاه های کشور
رتبه اول جشنواره نشریات دانشجویی
رتبه اول فعالیت انجمن های علمی دانشجویی
رتبه اول دوازدهمین المپیاد فرهنگی ورزشی دانشجویان پسر
رتبه برتر المپیادهای علمی ملی و بین المللی شیمی و ریاضی
رتبه سوم جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور
گردآوری : بخش علمی و آموزشی بیتوته