نمونه رفتارهايي كه باعث اختلاف ميشود
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج
ويژگي هاي اخلاقي منفي مؤثر در امر زناشويي بيان شد؛ لازم است به نمونه رفتارهايي كه از سوي هر يك از زوجين موجب اختلاف و ناسازگاري مي شود اشاره گردد:
- تبعيض در پذيرايي و احترام خويشاوندان زن از سوي شوهر و بالعكس. اين امر موجب اختلاف و ناراحتي طرفين مي گردد.
- كمك هاي مالي زن به خويشاوندان خود از درآمد خانواده، بدون رضايت شوهر و بالعكس ( اين كار بايد با رضايت و مشورت انجام گيرد).
- برخوردهاي سرد و خالي از عطوفت از سوي زن يا شوهر نسبت به يكديگر.
- انجام رفتارها و اعمالي از سوي زن يا شوهر بدون اطلاع و مشورت با ديگري بخصوص اگر اين رفتار جنبه مالي يا ناموسي داشته باشد.
- رفتار مستبدانه و تصميم گيري هاي يك طرفه كه بدون مشورت و هماهنگي با ديگري انجام شود.
- خريد لباس يا خودآرايي بدون در نظر گرفتن ذوق همسر و حداقل نظرخواستن از ديگري.
- بد زباني و لجاجت و برتري طلبي از سوي يكي از زوجين نسبت به ديگري.
- همكاري نكردن در انجام كارهاي خانه. چنانچه مرد در انجام كارهاي خانه شركت نكند، ممكن است اين احساس در زن پيدا شود كه او كلفت خانه است. وانگهي چون كارهاي خانه يكنواخت و خسته كننده است و به علاوه او شوهر را شريك خود مي داند؛ اين سؤال برايش پيش مي آيد كه چرا همسرش در كارهاي خانه كمك نمي كند.
- عدم توجه به علايق زن اختصاص دادن و اوقات فراغت به كارهاي شخصي.
- خسّت و حساب خواستن از همسر؛
- بي توجهي به ارضاي نيازهاي جنسي؛
- غيرتي بودن بيش ازحد مرد وحسادت بيش ازحد زن در موردمعاشرت ها؛
- بعضي از زنان مطالبي اظهار مي دارند كه نشانه نارضايتي آنان از شوهر است. نمونه هايي از صحبت هاي آنها عبارت است از:
- نمي توانم با همسرم صادق باشم.
- نمي توانم خودم باشم.
- همسرم مرتب سر من داد مي كشد.
- شوهرم تنها به فكر خودش و كارش است.
- شوهرم به صحبت هاي من گوش نمي دهد.
- با هم صحبت مي كنيم ؛ اما صحبت هاي ما سرد و بي روح است.
- شوهرم دو شغله است و هميشه خسته به نظر مي آيد.
- همسرم در تصميم گيري ها به من فرصت نمي دهد.
- درآمد و مخارج را از من پنهان مي كند.
- او ولخرج است و پس اندازي ندارد.
- در تعيين اولويت هاي زندگي توافق نداريم.
- اوقات فراغت خود را با من نمي گذراند.
اين اظهارات نشانگر آن است كه مشكلاتي در زندگي زن و شوهر وجود دارد و بايد علت يابي شود.
مشاوران بايد در صورت مراجعه ي همسران به آنها با تشكيل جلساتي با اعضاي خانواده و در صورت ضرورت جلسات فردي، علل مشكل را مشخص و با استفاده از فنون مشاوره در جهت رفع معلول اقدام نمايند.
واكنش هاي دفاعي زن و شوهر
زن و شوهر در موارد اختلاف و مواجهه با مشكلات ، عكس العمل هايي از خود نشان مي دهند. اين عكس العمل ها به صورت هاي مختلف اعمال مي گردد:
گريه كردن- ظرف و اثاث خانه را شكستن - سر و صدا راه انداختن - سكوت كردن - قهركردن - خود را مضروب كردن - به همسر خود حمله كردن - مقابله به مثل كردن - تلافي كردن - عكس العمل قبل از عمل ( نظير فردي كه خلافي مرتكب شده، ايراد مي گيرد و به طرف مقابل حمله مي كند.(
رفتارهاي فوق موجب كاهش اضطراب و تنش فرد مي شود؛ ولي بعضي از اين عكس العمل ها مشكل را حادتر مي كند و گاه جنبه هاي غير اخلاقي به خود مي گيرد.
عكس العملي كه در ازدواج جنبه منفي دارد و به صورت يك وسيله ويرانگر عمل مي كند ، غالباً جنبه تلافي و حالت مقابله به مثل دارد. اين وضعيت گاه به رفتارهاي غير شرعي و خلاف اخلاق منجر مي شود. مثلاً مرد بي بند و باري كه دير به خانه مي آيد و به دنبال روابط نامشروع با زنان نامحرم است؛ ممكن است با عكس العمل تلافي جويانه و مقابله به مثل از طرف همسرش مواجه گردد.
دختران و پسراني كه مي خواهند ازدواج كنند ، بايد همسر آينده خود را از اين جهات آزمايش كنند و شرايطي را به وجود آورند كه عكس العمل وي را در مواجهه با اين امور مشاهده كنند. چنانچه وي در مقابل اين گونه رفتارها، رفتارهايي ويرانگر و خشونت آميز و يا خلاف اخلاق از خود نشان دهد، مطالعه بيشتر در مورد ويژگي هاي شخصيتي و ميزان تعهد وي ضرورت دارد.