مشکلات زندگی در خوابگاه دانشجویی چیست؟



مهمترین بعد زندگی دانشجویی, مشکلات بهداشتی خوابگاه های دانشجویی, زندگی خوابگاهی دانشجویی

زندگی در خوابگاه دانشجویی

 

مشکلات زندگی خوابگاهی دانشجویان؛ یک مطالعه به روش کیفی 

بعد از اینکه دانش آموزان از سد بزرگ کنکور گذشتند، به مرحله شیرین ورود به دانشگاه ها می رسند، در این میان ممکن است عده ای از آنها برای تحصیل در مکانی دور از زادگاه خود منتقل شوند، که این موضوع می تواند گاهی فراتر از استرس و فشار دوران کنکور را همراه داشته باشد.

زندگی در خوابگاه دانشجویی

یکی از مشکلاتی که ممکن است گریبان گیر دانشجویان باشد؛ زندگی در خوابگاه به دور از زادگاه، شهر و خانواده است، که می تواند اثرات سوء و یا مفیدی را به همراه داشته باشد. در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد دانشجویان در سراسر دانشگاه های ایران غیربومی هستند و دائما بر این تعداد اضافه می شود، بنابراین رسیدگی درست به شرایط زندگی این دانشجویان از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

با شناسایی وضعیت دانشگاه، چگونگی انتخاب واحد و چارت برداری، آشنایی با قوانین کتابخانه و سالن مطالعه، یادگرفتن بهترین زمان برای مراجعه به غذاخوری، دانستن قوانین حضور در کلاس و اخلاق استادهای مربوطه؛ زندگی دانشجویی را تا حد زیادی شناخته اید و چشمتان روی یک حقیقت بزرگ باز شده است؛ شما به فضایی جدیدی برای زندگی منتقل شدید که با فضای آرام خانه تفاوت بسیاری دارد.

 

خوابگاه ها محیطی برای زندگی چندین دانشجو در کنار هم هستند که بعد از ورود شما به اتاق مشترکتان زندگی شما با هم اتاقی هایتان تا حد زیادی به هم پیوند می خورد. ممکن است مشکلاتی در این مسیر جدید برای زندگی شما به وجود آید که امکانات، تغذیه، رفتار پرسنل و مسؤولان، فعالیت های فرهنگی، تفریحی و مذهبی، هم اتاقی ها، هزینه های خوابگاه، بهداشت و... گوشه ای آنها هستند.

 

این مشکلات می توانند برای دانشجو آزاردهنده باشند و به دنبال این موضوع بر روند درسی آنها تاثیرات منفی بگذارد. دوران دانشجویی برای همه عمر در ذهن فرد باقی می ماند از شب های سخت امتحانات و بیماری گرفته تا خوشگذرانی و ساختن خاطرات شاد همه و همه بخشی از خاطرات مهم و ماندگار را تشکیل می دهند.

 

مشکلات زندگی در خوابگاه دانشجویی, مشکلات خوابگاه, مشکلات زندگی دانشجویی و خوابگاهی

شرایط زندگی در خوابگاه دانشجویی

 

زندگی در خوابگاه نوعی مبارزه

این قانون که به ازای هر آدم در دنیا عقیده، فکر و نظر وجود دارد برای همه روشن و مورد قبول است، بنابراین هیچ انسانی حق توهین به دیدگاه دیگران ندارد حتی اگر آنها را قبول نداشته باشد. اما خوابگاه ها در درجه اول باید قابل زندگی و امن باشند، این موضوعی است که بسیاری از دانشجویان را مجبور می کند در واحدهای صنفی مشغول شوند تا از حقوقشان در برابر دانشگاه و مسئولان دفاع کنند تا حقوقی برابر و زندگی امنی در خوابگاه داشته باشند.

 

اما زندگی در دانشگاه دولتی به خصوص در شهر تهران فضایی را برای مبارزه ایجاد می کند. عمر زیاد ساختمان خوابگاه، رفتار مسئولان خوابگاه، تبعیض از طرف مسئولان دانشگاه، رفتار برخی دانشجویان این فضای مبارزه را بیشتر تشدید می کنند.

 

دزدی و سرقت در خوابگاه ها

یکی از مشکلات بزرگ زندگی در خوابگاه ها گم شدن و به سرقت رفتن وسایل است. بعضی دانشجویان همراه خود لپ تاب می آورند و خیلی از مواقع مجبور می شوند آن را همراه خود به کلاس نبرند و در خوابگاه بگذارند، در این میان ممکن است دزدی صورت بگیرد و متاسفانه کسی هم پاسخگو نیست.

 

البته این مسئله تنها مربوط به لپ تاپ نیست و از هر وسیله گران قیمت، پول، دوبین و... می توان نام برد. انتظامات دانشگاه حل این موضوع را بر گردن نمی گیرند و در حقیقت هیچ کس نمی تواند سارق را شناسایی کند، البته باید توجه کرد که این فرد از بیرون خوابگاه نمی آید چون ساختمان دوربین دارد اما راهروها به هیچ دوربینی مجهز نیستند.

 

مثبت و منفی زندگی خوابگاهی, مشکلات زندگی در خوابگاه دانشجویی, مشکلات خوابگاه دخترانه

نداشتن امکانات یکی از مشکلات زندگی در خوابگاه دانشجویی است  

 

زندگی با کمترین امکانات

خوابگاه های ایران با خوابگاه در کشورهای دیگر یکسان نیستند و شباهت چندانی ندارند. اغلب خوابگاه ها در کشور ما ساختمان های قدیمی، کم امکانات و فرسوده دارند، البته ساختمان های جدید هم نواقصی دارند که می تواند آنها را خیلی سریع شبیه به ساختمان های قدیمی کند.

 

در بسیاری از این خوابگاه ها امکانات زندگی فراهم نیست، دانشجویان باید وسایل مورد نیازشان را از خانه همراه خود بیاورند و گاهی برای داشتن یک کمد و یا وسایل شخصی مشکل دارند.

 

اگر از اتاق های خوابگاه ها بازدید کرده باشید می تواند اتاق های بدون پرده، تخت های فلزی نامرتب با مدلی ناهماهنگ را ببینید، دانشجویان مجبور هستند از این وسایل به شکل عمومی استفاده کنند و یا اصلا امکانات این چنینی ندارند که بهره مند شوند. در حالی که انتظار می رود خوابگاه رایانه و اینترنت داشته باشد، هستند دانشگاه های که برای خوابگاه حتی یک سالن مطالعه و کتابخانه نیز ایجاد نمی کنند و در مقابل از دانشجویان انتظار دارند به این امکانات اکتفا کنند.

 

مهمترین بعد زندگی دانشجویی, مشکلات بهداشتی خوابگاه های دانشجویی, زندگی خوابگاهی دانشجویی

عدم حریم خصوصی از مشکلات زندگی خوابگاهی

 

نداشتن حریم شخصی

به علت زندگی مشترک در خوابگاه ها و البته امکانات نامناسب؛ دانشجویان از وسایل شخصی یکدیگر استفاده کنند، برای مثال دمپایی، ظروف، تخت خواب، کمد، پتو حتی گاهی لباس های همدیگر را می پوشند. گاهی به علت تعارف و رودربایستی دانشجویان مجبور به رضایت دادن می شوند، بنابراین می توان گفت هیچ فضای شخصی در خوابگاه دیده نمی شود.

 

کیفیت غذا

در محیط خوابگاه و دانشگاه خبر از غذای داغ و خوشمزه مادر نیست و بسیاری از دانشجویان از کیفیت پایین و تنوع کم غذاها اعتراض دارند. این وعده های غذایی شامل چند نوع غذای معمولی با کیفیت پایین می شود که در بسیاری از موارد موجب اعتراضات دسته جمعی می شود.

 

قوانین محدود کننده

یکی از مسائل و مشکلات بزرگ دانشجویان قوانین سختگیرانه و مزاحم است، یکی از این قوانین مربوط به ساعت ورود و خروج دانشجویان است. این قوانین در برخی دانشگاه ها به شدت سختگیرانه است به طوری که اگر دانشجو قصد داشته باشد یک شب را در خارج از خوابگاه باشد باید این موضوع را از اول هفته به شکل کتبی ارائه دهد تا اجازه این کار برای او صادر شود، در این میان ممکن است رفتار ناشایستی با او شود.

 

البته بعضی دانشگاه ها با این موضوع بسیار ساده و سهل انگارانه برخورد می کنند و همین موضوع می تواند برای دانشجویان زمینه سوءاستفاده را فراهم کند.

برای ورود مهمان به خوابگاه مشکل خاصی وجود ندارد و بعضی خوابگاه‌ها برای هر دانشجو سهمیه ماهانه و خاصی را در نظر می گیرند، همین موضوع می تواند سبب برهم زدن آرامش هم اتاقی آن دانشجو شود زیرا بعضی افراد برای برپا کردن مهمانی و شب نشینی این کار را انجام می دهند.

 

دوری و دلتنگی برای خانواده

این موضوع برای همه دانشجویان غیربومی غیر قابل انکار است و می تواند اثرات مخرب روحی را به همراه داشته باشد. البته دانشجویان ممکن است آخر هر هفته به دیدار خانواه خود بروند اما عدم حضور در بین آنها و به دست آوردن خانواده ای جدید با روحیات و رفتار متفاوت می تواند آزاردهنده باشد.

 

با ذکر تمام مشکلات مربوط به خوابگاه شاید بیشترین چیزی که به چشم بخورد زیرساخت ها و عدم امکانات رفاهی مناسب باشد، این موضوع می تواند تمام موارد دوری از خانواده را چندین برابر کند. بنابراین دانشجویان نیازمند تحول اساسی و اصولی در ایجاد فضاهای مناسب، بر طرف کردن مشکلات، رفع کمبودها و برخورداری از استاندارهای زندگی مناسب هستند. با توجه به این موضوع باید تمام افراد مسئول در این موضوع تلاش خود را برای بهبود شرایط انجام دهند تا بتوانند بهترین خاطرات را از این دوران برای دانشجویان بسازند.

 

گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------