عروسی درخت نارنج چه مراسمی است؟



عروسی درخت نارنج ,مراسم عروسی درخت نارنج ,افسانه عروسی بهارنارنج

مراسم عروسی درخت نارنج

 

داستان عروسی درخت نارنج

عطر شکوفه های درخت نارنج در اردیبهشت فضای كوچه‌های شیراز را پر می‌كند و شهرت شیراز را با شربتش دوچندان کرده است. شیرازی‌های خوش ذوق، داستان‌سرایی و افسانه‌ها را از اجداد خود به ارث برده‌اند. رسمی در روزگاران قدیم وجود داشته است که طی آن، درخت نارنجی را که دیگر بار نمی داده یا دیگر مانند سابق پربرکت نبوده، عروس می‌کرده‌اند.

داستان عروسی درخت نارنج

مراسم عروسی درخت نارنج در حقیقت سنت اصیلی است که از گذشته در شهر شیراز اجرا می‌شده ‌است. این مراسم ریشه از داستانی قدیمی است که با مدرنیته شدن شهرها هنوز هم مورد توجه بعضی‌ها قرار می‌گیرد.

 

عروسی درخت نارنج ,مراسم عروسی درخت نارنج ,داستان عروسی بهارنارنج

جشن عروسی درخت نارنج

 

داستان عروسی درخت نارنج، روایتگر زنی است که می‌خواهد درخت مهربانی را قطع کند. درختی که آن سال بار نداده ، درخت بهار نارنجی که نامهربان شده است.

 

از وساطت همسایه‌ها، از کمک این افراد مهربان به درخت نارنج، آرام کردن زن برای منصرف شدن از قطع درخت و از عروسی که پس آن برپا شد. که همان عروسی درخت بهار نارنج است.

 

درخت نارنجی که بر روی سرش تور سفید رنگی می‌کشند و با کل کشیدن و خواندن اشعار  پاشیدن نقل بر روی سرش برایش مراسم عروسی می‌گیرند. در این مراسم همسایه‌ها به شادی پرداخته و به امید این‌که سال بعد درخت نارنج دست از نامهربانی برداشته و پر بار شود آن روز را جشن می‌گیرند.

 

عروسی درخت نارنج ,مراسم عروسی درخت نارنج ,برپایی جشن عروسی نارنج

عروسی درخت نارنج

 

مراسم عروسی درخت نارنج

از آن به بعد این رسم ادامه داشته و برای عروس کردن درخت نارنج، همسایه‌ها و دوستان به خانه شخصی می‌رفتند که درخت نارنجش دیگر بار نمی داده و در این مراسم، صاحبخانه یا فرد دیگر با اره به سوی درخت می‌رفته و با صدای بلند نیت خود از قطع کردن این درخت را اعلام می‌کرده است. او می‌گفته که درختی بی بار به دردش نمی‌خورد و بهتر است که آن را قطع کند.

 

ولی دیگر افراد و حاضران در این مراسم از صاحبخانه خواهش می‌کردند که این کار را نکند و به نوعی، پادر میانی درخت را می‌کرده‌اند. آنها به عنوان ضامن از شخص اره به دست درخواست می‌کردند که به درخت فرصت مجدد بدهد تا به امید خداوند، سال بعدی بار زیادی داشته باشد.

 

با وساطت هایی که انجام می‌گرفته، صاحبخانه یا فردی که اره به دست داشته از تصمیم خود برای بریدن درخت پشیمان می‌شود و در ادامه مراسم، تصمیم بر آن می‌شود که درخت بی بار را عروس کنند. 

 

سپس به جشن و پایکوبی می‌پردازند، دیگ آشی برپا می‌کنند، آش می‌خورند و از دور هم بودن لذت می برند. دور هم لحظات دل‌انگیزی را سپری کرده و گل می‌گویند و گل می‌شنود. 

 

گردآوری: بخش فرهنگ و هنر بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------