اطلاعاتی جالب راجع به مژه های شما
- مجموعه: سلامت موها
همه چیز درباره مژه انسان ها
تعداد مژه
پلکهای بالایی ما بین 200 تا 300 مژه دارد ، ولی پلک پایین حدود 70 تا 100 مژه دارد. تقریبا روزانه 1 تا 5 عدد از مژه های ما می ریزند.
عمر مژه ها چقدر است؟
عمر متوسط هر مژه حدود ۳ تا ۵ ماه است. همان گونه که میدانید مژهها موهایی هستند که روی لبههای پلک چشم قرار دارند. مژهها در دو ردیف قرار گرفته اند. بعد از این مدت مژهها از پلک جدا شده یا به اصطلاح میافتند و مژه جدیدی در همان محل میروید. هنگامی که یک مژه میافتد و مژه جدیدی جای آن می آید، این مژه بعد از ۲ ماه رشد، هم اندازه دیگر مژهها خواهد بود.
مژه ها مثل تارهای مویی که روی سر میرویند، به رشد خود ادامه نمی دهند و به همین دلیل به نظر می آید که رشد آنها در مقایسه با موهای سر کمتر است؛ این در حالی است که مژهها فقط در یک بازه زمانی ۳ تا ۵ ماهه رشد میکنند و بعد از آن از پلک افتاده و رشد مژه جدیدی در همان جا می روید.
چنانچه مقدار تجمع رنگدانهها را در مژهها و موهای سر مقایسه کنیم، متوجه خواهیم شد که در حالت کلی تجمع رنگدانهها در مژهها بیشتر از موهای سر در سنین بزرگسالی است.
رشد مژه ها در سه مرحله
مرحلهی آناژن (دورهی فعال رشد)، مرحلهی کاتاژن (دورهی انتقالی) و مرحلهی تلوژن (دورهی استراحت) مراحل رشد مژه ها هستند. در هر یک از زمانهای مشخص 90 درصد از مژه های شما در مرحلهی رشد فعال میباشند که روزانه حدود 0.16 میلیمتر رشد میکنند. پس، چنانچه مژه های خود را کوتاه کنید دوباره بلند خواهند شد. این فرآیند در حدود پنج ماه طول میکشد.
مرحله آناژن برای موهای سر در قیاس با موهای بخش های دیگر بدن، طولانیتر است و اغلب ۴ تا ۸ سال طول می کشد. این در حالی است که در موهای سر مرحله استراحت خیلی کوتاه و فقط حدود ۲ تا ۴ ماه است.
در مژهها، ابروها و اغلب موهایی که در دیگر بخشهای بدن میرویند، مرحله رشد موها (آناژن) خیلی کوتاهتر و تنها حدود ۶ ماه است که بعد از آن، مرحله استراحت ۲ تا ۴ ماه طول می کشد. به همین علت این موها معمولا کوتاهتر بوده و به نظر می آید که فقط به اندازه معینی رشد میکنند.
در این صورت میتوانیم بگوییم مدت زمانی که مو در مرحله رشد است، مشخص کننده بیشترین مقدار رشد مو در این چرخه سه مرحلهای است و نقش خیلی مهمی در مقدار رشد مو دارد.
مژهها هم مثل موی سر طی یک چرخه رشد میکنند پس ریزش چند مژه نمیتواند نگران کننده باشد. با این حال خیلی از صدمات و بیماریها میتوانند سبب ریزش بیشتر مژهها شوند.
علل زیر میتواند باعث ریزش مژهها شود:
سوختگی
طبق گفته متخصصان آکادمی چشم پزشکی آمریکا اگر مژهها دچار سوختگی شوند ولی فولیکولهای مو صدمه ای نبیند، مژهها در طول شش هفته مجددا رشد میکنند ولی چنانچه فولیکولهای مو صدمه دیده باشند امکان دارد رشد دوباره مژهها متوقف شود.
شیمی درمانی
داروهایی که برای درمان سرطان استفاده میشوند بعضی وقتها سبب ریزش مژهها میشوند. همه انواع داروهای شیمی درمانی هم سبب ریزش موها میشوند. این داروها بر همه موهای بدن و صورت و سر اثر میگذارد و سبب ریزش همه آنها میشوند ولی بعد از متوقف کردن شیمی درمانی اغلب مژهها مجددا آغاز به رشد میکنند.
کندن
اختلال موکنی یک حالت روان شناختی است که در آن شخص میل به کندن موهای خود دارد. در این اختلال شخص امکان دارد به کندن موهای هر نقطه از بدن خود از جمله مژهها میل داشته باشد. در این وضعیت بعد از چند ماه مژهها مجددا آغاز به رشد میکنند.
مژه مصنوعی
مژههای مصنوعی الیافی هستند که به مژههای طبیعی چسبانده میشوند تا ضخیمتر و بلندتر به نظر بیایند. مژههای مصنوعی میتوانند به مژههای طبیعی صدمه برسانند و آنها را قطع کنند. اگر مژههای طبیعی به علت استفاده از مژههای مصنوعی ریزش پیدا کنند باغلب بعد از چند ماه مجددا رشد میکنند.
مشکلات تیروئیدی
غده تیروئید هورمونهایی حیاتی را تولید میکند. چنانچه تولید این هورمونها بیشتر یا کمتر از اندازه طبیعی باشد میتواند علائم گوناگونی از جمله ریزش مو را به وجود آورد. در هر دو صورتِ کم کاری و پرکاری غده تیروئید امکان دارد مژهها ریزش پیدا کنند ولی بعد از درمان عدم تعادل غده تیروئید، مژهها مجددا آغاز به رشد میکنند.
طاسی منطقهای
طاسی منطقهای یک نوع بیماری خود ایمنی است که سبب میشود سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کند. این حالت سبب ریزش مو در کف سر، ابرو و مژه میشود. اکنون درمانی قطعی برای طاسی وجود ندارد ولی درمانهایی در دسترس هستند که میتوانند به کاهش علائم آن کمک کنند.
رشد مژهها چرخه طبیعی دارد و ریزش آنها میتواند به علل گوناگونی اتفاق می افتد. هر چند معمولا مژهها با گذشت زمان و بدون نیاز به درمان خاصی رشد میکنند ولی اگر دلیل اصلی ریزش مژههای خود را نمیدانید بهتر است برای تعیین دلیل اصلی و درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
گردآوری: بخش آرایش و زیبایی بیتوته