کاربرد روغن موتور و راهنمای خرید روغن موتور خوب و مناسب



بهترین روغن موتور,زمان تعویض روغن موتور , روغن موتور

روغن موتور

 

کاربرد روغن موتور + انواع روغن موتور 

موتور خودرو به عنوان مهم ترین بخش در حرکت کردن شناخته می شود و پیچیدگی زیادی برای ارتباط با دیگر قطعات دارد؛ به همین دلیل استفاده از روغن موتور مناسب و نگه داری آن اهمیت زیادی دارد. در ادامه جهت آشنایی با روغن موتور و نقش آن در خودرو به همراه نکات خرید همراه ما باشید.

کاربرد روغن موتور چیست؟

پیش از پرداختن به موضوع انتخاب و خرید روغن موتور خوب، بهتر است اهمیت این موضوع را بدانیم. شاید شما نیز فکر کنید که روغن موتور تنها برای روان کردن یا خنک کردن موتور استفاده می شود؛ با این حال اینها تنها دو مورد از مهم ترین نقش های روغن موتور هستند.

در گذشته نیز روغن موتور ها با اهدافی ابتدایی مورد استفاده قرار می گرفتند اما به مرور زمان افراد با مشکلاتی مانند زنگ زدگی یا آسیب موتور و... مواجه می شدند. به همین دلیل روغن موتورها امروزه در انواع مختلفی تولید می شوند تا پاسخگوی نیاز تمام افراد باشند اما کاربرد و نقش آنها تفاوتی ندارد. روغن موتور برای مواردی همچون:

 

کاربرد روغن موتور, روغن موتور,انواع روغن موتور

امروزه روغن موتور با چند هدف مختلف استفاده می شود

 

• کاهش اصطکاک بین قطعات

مسلما شما هم آگاه هستید که موتور از قطعاتی متحرک ساخته شده است؛ به همین دلیل نیروی اصطکاک ایجاد شده و در نتیجه گرما نیز ایجاد می شود. 

ابتدایی و اصلی ترین کاربرد روغن موتور کاهش دما و روان کردن قطعات یا همان کاهش اصطکاک می باشد و استفاده از یک روغن خوب در بسیاری موارد از جمله وقت و هزینه باعث صرفه جویی می شود.

 

• کاهش دمای خودرو

علاوه بر کاهش گرمای ایجاد شده بر اثر اصطکاک، روغن موتور در کم شدن گرمای خودرو که به دلایل دیگری ایجاد می شود نیز کمک می کند.

 

• جذب ناخالصی ها

در زمان احتراق پسماند های ناخواسته ای مانند برخی اسیدها تولید می شوند که ورود آنها به موتور باعث آسیب دیدن آن می شود. یک روغن موتور خوب این ناخالصی ها را به همراه ذرات اضافی یا گرد و خاک جذب خود کرده و نگه می دارد.

 

KEYWORDS

در صورت تغییر رنگ ندادن روغن بی کیفیت بوده و ناخالصی ها را جذب نمی کند

 

• کاهش زنگ زدن قطعات

برای احتراق سوخت باید در محیطی که شامل اکسیژن است قرار بگیرد. زنگ زدگی فلزات از جمله آسیب های این فرایند می باشد اما روغن موتور در کاهش تاثیرات اکسیدکنندگی اکسیژن روی فلزات را به حداقل می رساند.

 

راهنمای انتخاب و خرید روغن موتور خوب

در صورتی که برای تعویض روغن موتور به گاراژها مراجعه کرده باشید متوجه تنوع بسیار زیاد این محصول می شوید که در صورت کمبود اطلاعات در تحلیل و مقایسه ممکن است انتخابی نامناسب داشته باشید.

البته خواندن و تحلیل این اطلاعات چندان دشوار نیست اما باید به شاخص ها و نحوه ی خواندن آشنا باشید که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم

 

- گرانروی یا ویسکوزیته چیست؟

گرانروی که با نام های دیگری از جمله لزجت نیز شناخته می شود یکی از مهم ترین شاخصه های روغن موتور است.

گرانروی یا ویسکوزیته در حقیقت مقاومت مایع در برابر حرکت می باشد. برای مثال آب سیالی است که به راحتی جاری می شود اما در مقابل عسل به سختی حرکت می کند؛ پس آب نسبت به عسل ویسکوزیته بیشتری دارد.

 

خرید روغن موتور خوب , کاربرد روغن موتور ,  راهنمای خرید روغن موتور خوب و مناسب

گرانروی به زبان ساده مقاومت مایع در برابر جاری شدن است

 

این اتفاق به دلیل نیروی جاذبه بین مولکولی ایجاد می شود و با تغییر دما دچار تغییراتی می شود. رابطه گرانروی با دما به صورت معکوس بوده یعنی هنگام افزایش دما ویسکوزیته کاهش یافته یا به بیانی دیگر مایع شل می شود. 

یک روغن موتور مناسب باید از همان ابتدا و زمان استارت خوردن موتور به خوبی از عهده روانکاوی بر بیاید. در صورتی که با کاهش دما گرانروی روغن بالا برود این کار در ابتدا دشوار شده و موتور با مشکلاتی روبرو می شود. 

برای انتخاب درست باید به عددی که به دو شکل کلی جهت بیان میزان ویسکوزیته روی بسته روغن درج می شود توجه کنید

 

- استاندارد SAE

این کلمه مخفف عبارت Society Of Automotive Engineers به معنی انجمن مهندسین خودرو است که با عددی بین ۰ تا ۶۰ و گاها با حرف W برای بیان میزان ویسکوزیته ی روغن موتور به کار می رود. 

کمترین میزان گرانروی در این استاندارد با عدد ۰ نمایش داده می شود و بیشتر شدن آن نشان دهنده افزایش ویسکوزیته روغن موتور می باشد. پس عبارت SAE 60 بیانگر گرانروی بالا و جاری شدن سخت روغن موتور است. استفاده از حرف W برای بیان میزان ویسکوزیته در فصل زمستان استفاده می شود.

 

- استاندارد API در روغن موتور

کلمه api مخفف عبارت American Petroleum Institute به معنی موسسه ی نفت آمریکا می باشد و در طول زمان به استاندارد و تعیین کننده ی سطح کیفی روغن موتورها تبدیل شده است. از این استاندارد برای روغن موتورهای دیزلی و بنزینی با نمادهایی متفاوت استفاده می شود.

 

در خودروهای بنزینی: از حرف S استفاده می شود، بدین ترتیب این عبارت با حرف s شروع شده و در ادامه با استفاده از یکی از حروف A تا N قرار داده می شود. در این طبقه بندی هرچه بیشتر به سمت حرف A نزدیک باشیم سطح کیفیت روغن موتور کاهش می یابد.

برای موتورهای دیزلی: از حرف C استفاده می شود و بیان میزان کیفیت آن با حرفی میان A تا J صورت می گیرد. مانند مورد قبلی هرچه حرف به A نزدیک تر باشد سطح کیفیتی پایین تر دارد و با نزدیک شدن به J کیفیت آن افزایش می یابد.

 

به همین ترتیب با کیفیت ترین روغن موتور بنزینی با استاندارد API به صورت API SN بیان می شود؛ پایین تری سطح کیفی برای موتورهای بنزینی را با عبارت API SA نشان می دهند.

برای خودروهای دیزلی این طبقه بندی از API CJ که باکیفیت ترین نوع روغن موتور است شروع شده و از عبارت API CA برای بیان کیفیت پایین محصول استفاده می کنند.

همچنین در روغن موتورهای ساخته شده برای خودروهای دیزلی دو زمانه و چهار زمانه از این اعداد در انتهای عبارت استفاده می شود.

 

انواع روغن موتور

برای دسته بندی انواع روغن موتور، از دو روش ساختار و نوع ویسکوزیته استفاده می کنیم.

روغن موتور بر اساس گرانروی به دو دسته تقسیم می شوند:

 

• روغن موتور مونوگرید

روغن موتورهای مونوگرید در بازه های دمایی متفاوت میزان گرانروی خود را تغییر داده و تنها برای یک محدوده دمایی مناسب هستند. به همین دلیل با تغییر شرایط اب و هوایی باید روغن موتور نیز عوض شود؛ اگرچه قیمت این مدل چندان بالا نیست اما با این حال به عنوان روشی مطمئن شناخته نمی شوند و امروزه کمتر استفاده می شوند.

 

• روغن موتور مالتی گرید

 

بهترین روغن موتور,زمان تعویض روغن موتور , روغن موتور

استفاده از روغن موتورهای مالتی گرید مخصوصا در کشورهای چهارفصل رایج تر است

 

این محصول پس از روغن موتورهای مونوگرید ساخته شده است و متخصصین تلاش کرده اند تا نقاط ضعف نوع قبلی را پوشش دهند. به همین دلیل از این نوع می توان در تمامی فصل های سال استفاده کرد. برای بیان میزان گرانروی این روغن ها از دو عدد که با حرف W جدا می شوند استفاده می کنند. عدد اول بیانگر میزان گرانروی در فصل گرم یا دمای بالاست و از دومین عدد برای بیان میزان ویسکوزیته در زمستان استفاده می شود که در استاندارد SAE به آن اشاره شد.

 

برای مثال روغن موتوری که میزان گرانروی آن به صورت 10W-40 بیان شده است به دلیل داشتن ویسکوزیته حداقل ۱۰ در فصل گرم و حداقل ۴۰ در زمان سرما دارد برای مناطقی که زمستان های سرد دارند مناسب است. 

 

روش دیگری نیز برای دسته بندی روغن موتور وجود دارد که در آن این محصول بر اساس ساختار مورد بررسی قرار می گیرد.

روغن موتور بر اساس ساختار به سه گروه تقسیم می شود:

 

• روغن موتور معدنی

این نوع از روغن موتور بیشتر برای خودروهای قدیمی مورد استفاده قرار می گیرد و افزودنی های چندانی ندارد. تولید روغن موتورهای معدنی بر پایه نفت خام صورت می گیرد و بیشتر وظیفه روانکاوی قطعات را بر عهده دارد.

 

• روغن موتور سنتتیک

همانطور که متوجه شدید با گذشت زمان نیاز به روغن موتور مرغوب تر و پرکاربرد تر نسبت به نوع معدنی حس می شد؛ به همین دلیل روغن سنتتیک که در ابتدا تنها برای موتورهای جت استفاده می شود راه خود را به بازار روغن موتور خودرو نیز باز کرد. شرکت های مختلف ساختار هایی متفاوت با ترکیبات شیمایی در آزمایشگاه ها تولید می کنند که شامل افزودنی هایی همچون شوینده ها، ضد زنگ و آنتی اکسیدان ها یا ترکیبات ضد خوردگی است. این افزودنی ها از رسوباتی که در اثر احتراق تولید می شوند جلوگیری کرده و مانع آسیب دیدن قطعات با زنگ زدگی یا خوردگی می شود.

 

- مزایای استفاده از روغن های سنتتیک

طول عمر بالا

مقاومت بالا دربرابر اکسیداسیون

کمک به کاهش مصرف سوخت

جلوگیری از خوردگی

غیر سمی بودن

عملکرد مناسب

 

• روغن موتور نیمه سنتتیک

نوع سوم از روغن موتورهای پرکاربرد است که با ترکیب روغن معدنی و سنتتیک ساخته می شود. اگرچه این نوع تمامی ویژگی های روغن موتور سنتتیک را ندارد اما نسبت به روغن معدنی کیفیت بالاتری دارد و در شرایط سخت از آسیب دیدن موتور جلوگیری می کند. از روغن موتور نیمه سنتتیک بیشتر برای خودروهایی مانند وانت یا ماشین های SUV  استفاده می شود.

 

کاربرد روغن موتور, روغن موتور,انواع روغن موتور

روغن موتور نیمه سنتتیک برای ماشین هایی مانند وانت مناسب است و کم هزینه تر است

 

مهم ترین نکات در انتخاب و خرید روغن موتور

۱. هرگز از ترکیب دو یا چند روغن موتور با یکدیگر استفاده نکنید.

۲. بعد از روشن کردن خودرو حداقل ۲۰ ثانیه صبر کنید تا قطعات با روغن روانکاوی شده یا اصطلاحا خودرو گرم شود.

۳. اگر از سازگاری کامل افزودنی ها با موتور مطمئن نیستید بهتر است از آنها استفاده نکنید.

۴. استفاده از روغن هایی که بیشتر از سه سال قبل تولید شده اند توصیه نمی شود.

۵. سیاه نشدن روغن موتور به دلیل مرغوبیت و کیفیت بالا اتفاق نمی افتد بلکه به دلیل عدم جذب ذرات ناخالص می باشد و بهتر است تعویض شود.

۶. پیش از انتخاب روغن موتور حتما شرایط آب و هوایی را در نظر بگیرید.

۷. برای انتخاب نوع مناسب بر اساس ساختار دفترچه راهنمای خودرو یا برچسب محفظه ی موتور را مطالعه کنید.

 

گردآوری:بخش خودرو بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------