نحوه ی کار کردن خودروی آب سوز



خودروی آب سوز, نحوه ی کار کردن خودروی آب سوز, خودروی آب سوز چیست

نحوه ی کار کردن خودروی آب سوز

 

آشنایی با خودرو آب سوز:

خودرو آب سوز یک نظریه در مورد نوعی خودرو است که انرژی خود را به صورت مستقیم از آب تامین می کند. هنوز فردی نتوانسته است خودروی آب سوز را ثبت و تولید کند. در ادامه مقاله بیتوته شما را با این روندها و نحوه ی کار خودروهای آب سوز آشنا می کنیم.

خودرو آب سوز چیست و چگونه کار می کند؟

نام خودروهای «آب» گمراه کننده است. قدرت حرکت خودرو در واقع از سوزاندن هیدروژن حاصل می شود که از طریق تقسیم الکتریکی مولکول های آب به گازهای هیدروژن و اکسیژن از طریق الکترولیز به دست می آید. در سوزاندن گاز هیدروژن بخار آب تولید می شود، به این معنی که احتراق تمیز است، به همین دلیل است که مورد توجه صنعت خودروسازی است که در تلاش برای اتخاذ فناوری های پاک تر هستند.

 

خودرویی که با نیروی آب کار می کند، از زمانی که اختراع شد، مدت هاست با تردید و بحث و جدل پوشیده شده است. بسیاری از دانشمندان بر این باورند که انرژی لازم برای جدا کردن هیدروژن از آب بیشتر از انرژی خروجی حاصل از احتراق هیدروژن برای تامین انرژی خودرو است. بنابراین انرژی ای که برای تقسیم آب صرف می کنید ممکن است برای تامین انرژی خودرو نیز استفاده شود، به عبارت دیگر، می توانید به وسایل نقلیه الکتریکی نیز نگاه کنید.

 

پیل سوختی آب

استنلی مایر ادعا کرد که یک پیل سوختی آب اختراع کرده است که انرژی کمتری را برای انرژی الکترولیز برای جدا کردن هیدروژن از آب مصرف می کند تا اینکه علم متعارف حکم می کند. با این حال، در سال 1996 دادگاه اوهایو این طرح ها را تقلبی تشخیص داد. هیچ چیز انقلابی در مورد اختراع او وجود نداشت، سلول از الکترولیز معمولی استفاده می کرد، و در حالی که اختراع او اکنون در مالکیت عمومی قرار دارد، هنوز هیچ سازنده خودرو تلاشی برای کپی برداری از آثار او نکرده است.

 

نکته پایانی این است که جذابیت خودروهای با نیروی آب این است که در تئوری، فناوری تمیز است. این روشی را برای نیرو دادن به وسایل نقلیه با قرار دادن فقط آب و انتشار تنها بخار آب ارائه می دهد. با این حال، جریان الکتریکی مورد نیاز برای انجام الکترولیز عاملی است که نمی توان آن را نادیده گرفت. هیچ طرح قانونی برای انجام الکترولیز با استفاده از انرژی کمتر وجود نداشته است که باعث می شود خودروی با انرژی آب قابل دوام باشد.

 

برخی از محققان خودروهایی را طراحی کرده اند که بین خودروهای با موتور آب و خودروهای سنتی بنزینی قرار می گیرند. آنها کشف کرده اند که مخلوط H2 (هیدروژن یونیزه) و بنزین می تواند انرژی سوخت را افزایش دهد. این هیدروژن یونیزه شده همچنین می تواند به تنهایی برای تامین انرژی خودروها مورد استفاده قرار گیرد، که این مورد در خودروهای دارای نیروی آب است که هیدروژن یونیزه شده را از طریق پردازش آن با برق پالسی تولید می کنند. با این حال، نگرانی ها این است که ادامه پردازش این هیدروژن یونیزه می تواند گاز هیدروژن رادیواکتیو تولید کند.

 

خودروهای آب‌ سوز: گذشته و حال

خودروسازان متعددی بوده اند که در طول سالیان متمادی تلاش کرده اند تا خودروها با آب کار کنند. تلاش توسط nanoFlowcell AG، یک شرکت سوئیسی-فرانسوی انجام شد که در سال 2015 از یک خط خودرو با نیروی آب پرده برداری کرد. این شرکت همچنان در حال کار است، حتی اگر آنها با انتقادات و شک و تردیدهای منفی زیادی روبرو شده اند. خودروهای تولید شده توسط nanoFlowcell AG گاز HHO را نمی سوزانند، آنها بر روی یک سیستم جریان کار می کنند که از الکترولیز برای تامین انرژی یک پیل سوختی استفاده می کند. این خودرو همچنان با نیروی آب در نظر گرفته می شود، اگرچه با طرح های اولیه مایر متفاوت است.

 

مشکل خودروهای آب‌ سوز استفاده از هیدروژن برای تامین انرژی خودرو نیست، مشکل در نحوه دستیابی به آن از آب، در ماشین است، در حالی که نیازی به صرف مقادیر زیادی انرژی در الکترولیز نیست. خودروها در واقع می توانند به جای بنزین با هیدروژن کار کنند! برخی از پیشرفت‌های آینده بر ذخیره انرژی مازاد تولید شده از منابع تجدیدپذیر مانند هیدروژن، با استفاده از انرژی استفاده نشده برای تامین انرژی الکترولیز و استفاده از این هیدروژن برای تامین انرژی وسایل نقلیه متمرکز است.

 

آینده خودروهای با نیروی آب نامشخص است، هنوز باید گامی انقلابی در طراحی آنها برداشته شود تا آنها واقعاً تمیز و قابل استفاده برای پذیرش گسترده باشند. از زمانی که این فناوری برای اولین بار مورد توجه قرار گرفت، سال ها می گذرد، اما هنوز شاهد نزدیک شدن هیچ سازنده خودرویی نبوده ایم.

 

آشنایی با خودروی آب سوز, درباره ی خودروی آب سوز, طرز کار کردن خودروی آب سوز

آیا امکان تولید خودروی آب سوز وجود دارد ؟

 

خودروهای هیدروژنی

از سوی دیگر، وسایل نقلیه هیدروژنی ممکن است راهی برای تامین انرژی خودروهای ما با انرژی پاک در آینده ارائه دهند. در حالی که برخی از بازیگران بزرگ صنعت همچنان بدبین هستند، به عنوان مثال، ایلان ماسک به طور معروف با این ایده که آنها صنعت خودرو را مختل خواهند کرد، مخالف است و با ادعای اینکه "موفقیت به سادگی امکان پذیر نیست"، برخی دیگر از فناوری سلول سوختی هیدروژنی حمایت می کنند، با برخی از مطالعات نشان می دهد که آنها عملکرد بهتری از خودروهای الکتریکی با باتری دارند.

 

ادعای عملکرد خودروهای با سوخت آب :

کاربراتور الکترولیتی گرت (Garrett)

چارلز اچ گرت ظاهراً "برای چند دقیقه" یک ماشین با سوخت آب را به نمایش گذاشت که در 8 سپتامبر 1935 در اخبار صبح دالاس گزارش شد. این خودرو با الکترولیز هیدروژن تولید کرد، همانطور که می توان با بررسی حق اختراع گرت، که در همان سال صادر شد، مشاهده کرد. این حق اختراع شامل نقشه هایی است که کاربراتوری مشابه کاربراتورهای معمولی شناور را نشان می دهد اما دارای صفحات الکترولیز در قسمت پایینی است و جایی که شناور برای حفظ سطح آب استفاده می شود. ثبت اختراع گرت نتوانست منبع جدیدی از انرژی را شناسایی کند.

 

پیل سوخت آبی استنلی مایر

حداقل در سال 1980، استنلی مایر ادعا کرد که یک حشره شنی ساخته است که روی آب کار می کند، اگر چه او توضیحات متناقضی در مورد نحوه عملکرد آن ارائه کرده است. در برخی موارد، او ادعا کرد که شمع ها را با یک «شکاف آب» جایگزین کرده است، در حالی که در موارد دیگر ادعا می شد که به «پیل سوختی» تکیه می کند که آب را به هیدروژن و اکسیژن تقسیم می کند. "پیل سوختی" که به ادعای او در معرض تشدید الکتریکی قرار می گیرد، غبار آب را به گاز هیدروژن و اکسیژن تقسیم می کند، که سپس در یک موتور احتراق داخلی معمولی به بخار آب احتراق می شود.برای تولید انرژی خالص ادعاهای مایر هرگز به طور مستقل تأیید نشد و در دادگاه اوهایو در سال 1996 او به دلیل "کلاهبرداری فاحش" مجرم شناخته شد. او در سال 1998 بر اثر آنوریسم درگذشت، اگرچه تئوری های توطئه ادعا می کنند که او مسموم شده است.

 

اصولی برای خودروهای آب سوز, مدعیات اختراع خودروهای آب سوز, نحوه ی عملکرد خودروهای آب سوز

پیل سوخت آبی

 

دنیس کلاین

در سال 2002، شرکت فناوری هیدروژن کاربردی اختراع یک طرح الکترولیز را به ثبت رساند و با علامت تجاری اصطلاح "Aquygen" به مخلوط گاز اکسیژن هیدروژن تولید شده توسط دستگاه اشاره کرد. که در ابتدا به عنوان جایگزینی برای جوشکاری اکسی استیلن توسعه داده شد، این شرکت ادعا کرد که می تواند یک وسیله نقلیه را به طور انحصاری بر روی آب، از طریق تولید "Aquygen" راه اندازی کند، و از یک حالت اثبات نشده ماده به نام "magnegases" استفاده کرد. و یک نظریه بی اعتبار درباره ماگنیکول ها برای توضیح نتایج آنها استناد کرد. بنیانگذار شرکت دنیس کلاین ادعا کرد که در حال مذاکره با یک خودروساز بزرگ ایالات متحده است و دولت ایالات متحده می خواهد هامرهایی را تولید کند که از فناوری او استفاده می کند.

 

در حال حاضر، این شرکت دیگر ادعا نمی کند که می تواند یک خودرو با سوخت آب را راه اندازی کند، و در عوض تولید "Aquygen" را به عنوان تکنیکی برای افزایش بهره وری سوخت بازاریابی می کند، بنابراین آن را به جای خودرویی با سوخت آب، می گوید تنها قادر به افزایش بهره وری سوخت هیدروژنی می باشد.

 

انرژی جهانی ژنزیس (GWE)

همچنین در سال 2002،  شرکت انرژی جهانی ژنزیس یک دستگاه آماده بازار را معرفی کرد که با جداسازی هیدروژن و اکسیژن و سپس ترکیب مجدد آنها، انرژی را از آب استخراج می کرد. در سال 2003، این شرکت اعلام کرد که این فناوری برای به حرکت در آوردن خودروها ارتقاء داده شده است. این شرکت بیش از 2.5 میلیون دلار از سرمایه گذاران جمع آوری کرد، اما هیچ یک از دستگاه های آنها هرگز به بازار عرضه نشد. در سال 2006، پاتریک کلی، مالک شرکت انرژی جهانی ژنزیس در نیوجرسی به جرم سرقت به پنج سال زندان محکوم شد و به پرداخت 400000 دلار غرامت محکوم شد.

 

سیستم انرژی آب Genepax

در ژوئن 2008، شرکت ژاپنی Genepax از خودرویی رونمایی کرد که ادعا می کرد فقط با آب و هوا کار می کرد، و بسیاری از رسانه های خبری این خودرو را «ماشین آب سوز» نامیدند. این شرکت گفت که هنوز "نمی تواند بخش اصلی این اختراع را آشکار کند"، اما فاش کرد که این سیستم از یک ژنراتور انرژی روی برد که آن را "مجموعه الکترود غشایی" نامیده است برای استخراج هیدروژن استفاده کرده است. با استفاده از "مکانیسمی شبیه به روشی که در آن هیدروژن از واکنش هیدرید فلز و آب تولید می شود". سپس از هیدروژن برای تولید انرژی برای راه اندازی ماشین استفاده شد. این منجر به این گمانه زنی شد که هیدرید فلزدر این فرآیند مصرف می شود و منبع نهایی انرژی خودرو است، و آن را به یک وسیله نقلیه " هیدروژن بر حسب تقاضا " با سوخت هیدرید تبدیل می کند نه همانطور که ادعا می شود با سوخت آب. در وب سایت شرکت منبع انرژی تنها با عبارت " واکنش شیمیایی " توضیح داده شده است. مجله علم و فناوری Popular Mechanics ادعاهای Genepax را به عنوان "آشغال" توصیف کرد. وسیله نقلیه ای که Genepax در سال 2008 به مطبوعات نشان داد، یک ماشین الکتریکی REVAi بود که در هند تولید شد و در بریتانیا به عنوان G-Wiz فروخته شد.

 

در اوایل سال 2009، Genepax اعلام کرد که وب سایت خود را می بندد و دلیل آن هزینه های زیادی که برای توسعه است.

 

سوهارا پریامال ادیریسینگه

همچنین در سال 2008، منابع خبری سریلانکا گزارش دادند که توهارا پریامال ادیریسینگه ادعا کرد که با یک خودروی سوخت آب، روی 3 لیتر (5.3 پینت امپراتوری) آب، حدود 300 کیلومتر (190 مایل) رانندگی می کند. مانند سایر خودروهای ادعایی که دارای سوخت آب هستند که در بالا توضیح داده شد، انرژی برای خودرو ظاهراً با تقسیم آب به هیدروژن و اکسیژن با استفاده از الکترولیز و سپس سوزاندن گازهای موجود در موتور تولید می شود. سوهارا این فناوری را به نخست وزیر راتناسیری ویکرامانایاکا نشان داد، او "حمایت کامل دولت را از تلاش هایش برای معرفی خودروی با موتور آب به بازار سریلانکا گسترش داد". سوهارا چند ماه بعد به ظن کلاهبرداری سرمایه گذاری دستگیر شد.

 

دانیل دینگل

دانیل دینگل، مخترع فیلیپینی، از سال 1969 ادعا می کند که فناوری توسعه داده است که اجازه می دهد آب به عنوان سوخت استفاده شود. در سال 2000، دینگل وارد یک شراکت تجاری با گروه پلاستیک Formosa برای توسعه بیشتر این فناوری شد. در سال 2008، Formosa Plastics با موفقیت از دینگل به دلیل کلاهبرداری شکایت کرد و دینگل، 82 ساله، به 20 سال زندان محکوم شد.

 

غلام سرور

در دسامبر 2011، غلام سرور ادعا کرد که ماشینی را اختراع کرده است که فقط با آب کار می کند. در آن زمان ادعا می شد که خودروی اختراع شده 60 درصد آب و 40 درصد گازوئیل یا سوخت مصرف می کند، اما مخترع تلاش می کرد تا احتمالاً تا پایان ژوئن 2012 فقط با آب کار کند. همچنین ادعا شد که این خودرو "به جای کربن معمولی، فقط اکسیژن منتشر می کند.

 

آقا وقار احمد

مرد پاکستانی آقا وقار احمد در ژوئیه 2012 ادعا کرد که با نصب یک "کیت آب" برای انواع خودروها، ماشینی با سوخت آب اختراع کرده است، که از یک کوزه استوانه ای شکل است که آب را در خود نگه می دارد، یک حباب و یک لوله منتهی به موتور تشکیل شده است. او ادعا کرد که این کیت از الکترولیز برای تبدیل آب به " HHO " استفاده می کند که سپس به عنوان سوخت استفاده می شود. کیت برای کار نیاز به استفاده از آب مقطر داشت. احمد ادعا کرد که به دلیل "محاسبات فاش نشده" توانسته است بیش از هر مخترع دیگری اکسیژن هیدروژن تولید کند. او برای ثبت اختراع در پاکستان درخواست داد. برخی از دانشمندان پاکستانی گفتند که اختراع آقا یک تقلب است که قوانین ترمودینامیک را نقض می کند.

 

علاءالدین جاسمی زرگانی

در سال ۲۰۱۶ فردی در ایران به نام علاءالدین جاسمی زرگانی مدعی ساخت خودرویی شد که تنها از آب به عنوان منبع تأمین انرژی استفاده می کند. شهرام آزادی عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی طی مصاحبه ای با خبرگزاری ایسنا ادعای علاءالدین جاسمی را نوعی عوام فریبی برای مقاصد خاص خواند.

 

گردآوری: بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------