فریمور چیست؟ انواع و نحوه آپدیت فریمور
- مجموعه: ترفندهای کامپیوتری
زمان تولد فریمور:
در سال 1967، به منظور داده های قابل ویرایش بر روی CPU واژه ای به نام فریمور، به کار رفت که میکرو کدهای درون آن، وظیفه اجرای دستورالعمل های کامپیوتر را برعهده داشتند. اما دو کار مهمی که میکرو کدهای فریمور برای CPU انجام میدهند، عبارت است از:
1. بارگزاری مجدد داده ها
2. اصلاح و بهینه کردن دستورالعمل های پردازنده مرکزی
با گذشت زمان، فریمورها گسترش پیدا کردند به طوری که آثار آنها در دنیای تکنولژی قابل مشاهده است. البته در ادامه بیشتر، صحبت خواهیم کرد.
فریمور چیست:
حالا برسیم به موضوع اصلی که ببینیم سفت افزار چیست؟ بله درست شنیدید فریمور معادل کلمه سفت افزار در زبان فارسی است.
فریمور، یک برنامه نرم افزاری یا مجموعه ای از دستورات برنامه نویسی شده روی سخت افزارهاست که در بسیاری از دستگاه ها مثل اسمارت تلویزیون، ماشین لباس شویی و ... قرار دارد. آنها معمولا بر روی فلش رام ذخیره میشوند که قابل پاک شدن و دوباره نوشتن است چون اساسا نوعی فلش مموریست و با رام حافظه تفاوت دارد. زیرا رام حافظه فقط خواندنیست و غیر قابل تغییر. فریمورهایی که بر روی بورد سیستمی سرور قرار دارند به BIOS معروف هستند اما بعضی از آنها که روی دیگر قطعات سخت افزار سرور میباشند، Option ROM نام دارند. پس میتوان نتیجه گرفت: فریمورها، درواقع مسئول رفتارهای سیستم در زمانی هستند که ما آنها را روشن میکنیم یعنی از فریمورها در بسیاری از سخت افزارها استفاده میشود تا کاربر دستورات خود را برای دستگاه و سخت افزار قابل فهم کند.
سوال ما از شما: میتوان فریمور را مانند فریمور هارد آپدیت کنیم؟
برای چند دقیقه به این سوال فکر کنید. خب حالا به جواب نگاه کنید. جواب بله است چراکه در برخی از سخت افزارها آپدیت فریمور لازم میباشد تا بتواند سخت افزار با سیستم عامل کار کند. هدف از آپدیت Firmware، افزایش کارایی و بهره وری سیستم است. این آپدیت ها معمولا توسط وب سایتهای تولید کننده فریمور در بخش پشتیبانی و دانلود آن انجام میگیرد. در یک کلام بدانید، معمولا آپدیت های فریمور برای تعمیر باگ یا قابلیت های جدید ارائه میشود.
انواع فریمورها:
1. فریمور در هارد
با وصل شدن هارد دیسک به کامپیوتر، بوت کردن برنامه داخلی خود را شروع میکند. این برنامه دقیقا فریمور هارد است درست مثل سیستم عامل کامپیوتر. پس زمانی هارد عملیات خواندن و نوشتن را به درستی انجام میدهد که برنامه درست و بدون خطا انجام شود تا هارد روشن شده و کامپیوتر بالا بیاید.
2. فریمور در موبایل
هدف های firmware در موبایل عبارت است از:
• کنترل چگونگی عملکرد موبایل
• افزودن ویژگی ها و قابلیت های جدید به آخرین نسخه نرم افزار
• حذف باگ از موبایل
• رفع مشکل در سیستم عامل یا خاموش شدن خودکار موبایل با آپدیت فریمور آن
3. فریمور اندروید
مواردی که فریمور اندروید برای شروع به کار و ادامه عملکرد لازم دارد، عبارت است از:
• برنامه Bootloader
• کد Country Exit Code
• مولفه Phone
• PDA
موارد گفته شده، مشخصات منحصربفرد گوشی شماست و با دیگر گوشی ها تفاوت دارد.
• روش های آپدیت فریمور اندروید:
به صورت خودکار یا OTA. شما باید فریمور مربوط به برند گوشی خود را پیدا و فایل آن را دانلود، سپس نصب کنید. برای این کار هم باید به قسمت آپدیت نرم افزار گوشی رفته و آپدیت را تایید کنید.
4. فریمور آیفون
هدف این فریمور چیزی نیست جز: افزایش امنیت، رفع باگ و خطا، ارایه امکانات بیشتر و … پیشنهاد میکنیم فریمور آیفون خود را همیشه آپدیت نگه دارید. برای اینکار میتوانید از قسمت تنظیمات گوشی یا نرم افزار آیتونز بهره ببرید.
5. فریمور ماینر
از این Firmware برای افزایش کارایی ماینر، صرفه جویی در مصرف برق و رفع باگ ها استفاده میشود و تاثیر بسزایی در سرعت دارد.
6. کاستوم فریمور
این نسخه غیررسمی یا اصلاح شده فریمور برای دستگاه هایی مثل کنسول های بازی و انواع دستگاه ها میباشد. پس کاستوم فریمورچیست؟ نسخه تغییر یافته نرم افزار اورجینال که داخل کنسول بازی Playstation Portable و Playstation 3 و Play Station Vita و Nintendo 3DS قرار دارد.
7. فریمور دوربین
تمام کارهای اتو فوکوس و پردازش تصویر را انجام میدهد و به عنوان قلب دوربین شناخته میشود. یعنی دوربین شما بدون فریمور کار نمیکند.
8. فریمور مودم و روتر
مهمترین وظیفه این فریمور ، بودن رابطی مناسب بین کاربر و مودم است تا کاربر به راحتی کانفیگ و پیکربندی خود را روی مودم انجام دهد. اگر فریمور دچار باگ و خرابی شود، اختلال در امنیت و اتصال به اینترنت شما را به همراه دارد. در این زمان آپدیت مودم، بهترین کار است.
ممکن است فریمور هم هک شود؟
در پاسخ به این سوال به جرات میگوییم هک کردن چیزی غیر ممکن نیست حتی فریمورها. ولی میتوان گفت هک کردن فریمورها یک کار بسیار سخت است به قول معروف کار حضرت فیله.
اما چطور ممکن است این اتفاق بیفتد؟ با هک کردن یک سفت افزار توسط یه فرد عادی در یک دستگاه قابل حمل الکترونیکی و چرخیدن آن بین افرادی که از این موضوع آگاهی ندارند. در حقیقت فریمورهایی که به صورت دستی هک کرده اند را در یک قطعه الکترونیکی مخفی کرده تا در موقع لازم اطلاعات را بهم بزند.
یعنی راه حلی برای این موضوع نیست؟
یک تصمیم در اینباره گرفته شد آن هم نبودن سفت افزارها به شکل یک کد اجرایی و فقط حافظه خواندنی، بلکه حافظه فریمورها نوشتاری باشد تا بتوان کدها را بررسی و در صورت لزوم اصلاح کرد.
پس بدانید و آگاه باشید هر ابزاری و هر محتوایی در حیطه الکترونیک قابل هک است. این قانون شامل سفت افزارها، که خود وظیفه اصلاح اطلاعات و داده های غلط را دارند هم میشود. اما نباید نگران بود چرا که همان اول هم گفتیم هک این برنامه ها کار بسیار سختی است.
کلام آخر:
خب دوستان به پایان بحث فریمور رسیدیم. امیدواریم که مطلب مورد پسند شما قرار گرفته باشد. به عنوان جمع بندی، این بحث را با چند پرسش به اتمام میرسانیم.
چگونگی حافظه های فریمور؟
اکثرا از حافظه هایی فقط خواندنی (ROM) استفاده می کنند، اما برخی از آن ها مثل دوربین های دیجیتال نیازمند حافظه های اضافی برای ذخیره سازی هستند.
رایانه، یک فریمور است؟
بله با این تفاوت که رایانه از چند فریمور زیرمجموعه، مثل گرافیک، صوت و غیره تشکیل شده است.
تفاوت فریمور با میان افزار در چیست؟
فریمور، بسته ای نرم افزاری و سخت افزاری کامل و مستقل است اما میان افزار، نرم افزاری میباشد که ایجاد ارتباط میان سخت افزارها و نرم افزارهای مدیریتی آن سخت افزار را برعهده دارد.
گردآوری: بخش کامپیوتر و اینترنت بیتوته