علت و رفع نم و رطوبت خانه



 

ایجاد نم و رطوبت در ساختمان بر اثر دو عامل فنی و عامل انسانی می باشد

 

ایجاد نم و رطوبت در ساختمان ممکن است بر اثر دو عامل باشد. یکی عامل فنی و دیگری عامل انسانی. عامل فنی به این معنا که مشکلی در بخش های فنی ساختمان وجود داشته باشد و این مشکل باعث ایجاد نم در ساختمان شود.

چه عواملی باعث رطوبت و نم کشیدن ساختمان می شوند؟

ایجاد نم و رطوبت در ساختمان ممکن است بر اثر دو عامل باشد. یکی عامل فنی و دیگری عامل انسانی. عامل فنی به این معنا که مشکلی در بخش های فنی ساختمان وجود داشته باشد و این مشکل باعث ایجاد نم در ساختمان شود.

 

نم کشیدن ساختمان بر اثر عامل فنی می تواند دلایل متعددی داشته باشد که عمده ترین آنها نشتی آب به علت ترکیدگی لوله یا خرابی سیستم لوله کشی ساختمان، نفوذ آب از سقف به خاطر عایق کاری نامناسب، ماندن طولانی مدت آب در یک محل، وجود درز در بین کاشی و سرامیک ها و نفوذ آب به داخل می باشد. برای حل این مشکل باید مشکل فنی در ساختمان را پیدا کرد و در صدد حل آن برآمد.

 

اما عامل دیگر در مورد ایجاد نم در ساختمان عامل انسانی است. به این معنی که افراد و انسان های ساکن در ساختمان اموری را انجام می دهند که باعث ایجاد رطوبت در ساختمان می شود. در ادامه به بررسی عوامل ایجاد رطوبت در ساختمان اشاره خواهیم کرد.

 

پیدا کردن محل نم و رطوبت در ساختمان

پس از بررسی نکات پیشگیری از ایجاد نم در ساختمان به بررسی نکات یافتن نم در ساختمان خواهیم پرداخت اولین کار برای رفع نم و رطوبت ساختمان ها شناسایی محل دقیق نم و دلیل آن با استفاده از استادکاران توانا و دستگاه های رفع نم پیشرفته است. این کار باید توسط دستگاه های پیشرفته انجام شود تا میزان خطا کاهش پیدا کند.

 

لازم است با بررسی وضعیت ساختمان محل های نم را در آن پیدا کرد و به حل مشکل پرداخت. وجود نم در دیوارها خود را نشان می دهد و به راحتی می توان آن را پیدا کرد. به این صورت که محلی که دچار نم شده است تغییر رنگ می دهد و لکه هایی روی آن مشاهده خواهد شد. پس با مشاهده چنین لکه هایی روی دیوارها یا تغییر رنگ بخش هایی از سقف ساختمان احتمال وجود نم در آن قسمت وجود دارد و لازم است وضعیت آن بررسی شود.

 

علت های ایجاد نم و رطوبت در خانه

 

شست و شوی دیوارها باعث ایجاد نم و رطوبت

اولین و مهمترین نکته در مورد پیشگیری از نم کشیدن دیوار و سقف ساختمان عدم شستشوی دیوارها می باشد. برخی افراد وسوای یا حساس نسبت به کثیفی به طور مداوم یا مقطعی اقدام به شستن دیوارهای ساختمان می کنند و بعضا از مواد شوینده نیز استفاده می کنند که باعث از بین رفتن رنگ دیوار ها می شود که این کار اشتباه است و باعث ایجاد نم در ساختمان می شود.

 

اگر دیوارها دارای رنگ روغنی می باشند می توان آنها را در فواصل طولانی شست اما اگر دیوارهای ساختمان رنگ نشده بنابراین نباید اقدام به شستن آنها کرد. جنس دیوارها از گج و آجر است و با شستشوی قطعا آب به داخل آنها نفوذ می کند و باعث نم گرفتن دیوار می شود.

 

مشکل فوق تنها مربوط به دیوارها نمی باشد و شامل دیگر بخش های ساختمان نیز می شود. حیاط، آشپزخانه، گلخانه، کف ساختمان و ... نیز نباید به طور مداوم شستشو شوند تا از ایجاد نم جلوگیری به عمل آید.

 

بنابراین به هیچ وجه اقدام به شستن دیوارهای ساختمان نکنید. اگر دیوارها کثیف شده اند و لازم است آنها را تمیز کنید می توانید از یک دستمال نم دار برای این کار استفاده کنید که هم کثیفی برطرف شود و هم از ایجاد رطوبت در دیوارها جلوگیری شود. این کار تا حد زیادی از ایجاد نم بر روی دیوارها جلوگیری می کند.

 

مرطوب بودن محیط خانه عامل نم کشیدن دیوارها

عامل دیگری که باعث ایجاد رطوبت در دیوارها یا به اصطلاح نم کشیدن دیوار می شود وجود مداوم رطوبت در ساختمان می باشد. برخی از خانه ها به علت وجود رطوبت زیاد در محیط ساختمان بعد از مدتی دچار نم می شوند و تمام دیوارها و سقف ساختمان نم می کشد. این نکته بسیار مهم است که محیط داخلی ساختمان عاری از رطوبت باشد.

 

البته به این معنا نیست که به هیچ وجه رطوبت وجود نداشته باشد بلکه نباید زیاد باشد. به عنوان مثال در برخی از ساختمان ها برای تهویه هوا از دستگاه های بخارساز استفاده می شود که استفاده مداوم از این دستگاه ها در صورتی که تهویه مناسب در ساختمان نباشد باعث ایجاد نم در دیوارها خواهد شد. در صورتی که از این نوع دستگاه ها استفاده می کنید حتما ساختمان را مجهز به تهویه هوا کنید یا پنجره ها را باز بگذارید تا رطوبت و بخار از ساختمان تخلیه شود.

 

به وسیله نمک می توانید نم و رطوبت را از خانه خارج کنید

 

ترکیدگی لوله آب عامل نم کشیدن دیوارها

اگر مشاهده کردید که دیوار ساختمان نم کشیده است احتمال آن وجود دارد که لوله آب ترکیده باشد. ممکن است این لوله مربوط به ساختمان شما و یا مربوط به ساختمان همسایه باشد. پس سریعا باید محل ترکیدگی را پیدا کرد و عامل ایجاد رطوبت را از بین برد. در خصوص ترکیدگی لوله لازم است محل دقیق لوله پیدا شود و اگر در داخل دیوار باشد پس از شکافتن دیوار ترکیدگی موجود را رفع کرد.

 

جهت پیدا کردن محل دقیق ترکیدگی نیز می توان از دستگاه های مخصوص نشت یاب استفاده کرد. این دستگاه ها در اختیار شرکت های خدمات فنی در هر شهری می باشد و شما می توانید با تماس با یکی از آنها به بررسی وضعیت ترکیدگی لوله بپردازید. همچنین این شرکت ها پس از یافتن محل ترکیدگی اقدام به حل مشکل می نمایند.

 

خشک کردن لباس ها در داخل خانه

اغلب در منازل آپارتمانی که فضا برای پهن کردن لباس ها در بیرون وجود ندارد خانم ها مجبور هستند لباس ها را در داخل خانه پهن کنند تا خشک شود. به این معنی که رطوبت لباس ها در فضای خانه پخش شود و این عمل می تواند سبب ایجاد رطوبت در دیوارها شود. اگر این کار مداومت داشته باشد باعث می شود دیوارهای ساختمان دچار رطوبت شوند و نم بکشند.

 

برای جلوگیری از این مشکل باید ابتدا تا حد زیادی آب لباس ها را گرفت یا در لباسشویی خشک کرد و سپس برای خشک شدن نهایی آنها را پهن کرد. در ضمن بهتر است بعد از خشک شدن لباس ها پنجره ها را باز کنید تا رطوبت حاصل از خشک شدن لباس ها در فضای خانه نماند و به بیرون منتقل شود.

 

نفوذ آب باران عامل ایجاد نم و رطوبت سقف

در موارد بسیاری عامل ایجاد رطوبت سقف ها و یا دیوارها آب باران می باشد که به علت عایقکاری نامناسب و دارای درز این مشکل بوجود می آید. زمانی که سقف دارای عایق یا ایزوگام نباشد یا عایق موجود قدیمی شده باشد و یا دارای درز باشد می تواند باعث نفوذ آب به داخل ساختمان و در نتیجه آن ایجاد نم شود. بخش های مختلف ساختمان نظیر سقف ساختمان و توالت، کف توالت، حمام، آشپزخانه و گلخانه دارای عایق می باشند که در صورت از بین رفتن آنها باعث نفوذ آب به زیر ساختمان خواهد شد.

 

یکی از عوامل ایجاد رطوبت سقف ها و یا دیوارها آب باران می باشد

 

بررسی وضعیت ساختمان جهت جلوگیری از ایجاد نم

نکته آخر در پیشگیری از ایجاد نم و رطوبت در ساختمان بررسی مداوم بخش های مختلف ساختمان است. برای این که ساختمان شما دچار نم و رطوبت نشود لازم است بطور مداوم نسبت به بررسی وضعیت بخش های مختلف آن اقدام شود. به این صورت که تک تک اجزای ساختمان و بخش های آن به عنوان مثال، دیوارها و کف و سقف آسپزخانه، گلخانه و کف آن، حمام و سرویس بهداشتی و ... از جهت وجود نم بررسی شوند و در صورت نیاز نسبت به حل مشکل آنها اقدام شود.

 

چگونگی رفع نم ساختمان 

عوامل زیادی برای رفع نم ساختمان و سرویس ها وجود دارد، که ما به شرح مختصر هر کدام از آنها می پردازیم. قبل از معرفی روش های رفع نم و رطوبت ساختمان ها لازم است که یاد آوری کنیم که برای رفع این خرابی ها لازم است با شرکت های معتبر رفع نم همکاری داشته باشید تا آنها دقیق تر جزئیات رفع نم ساختمان و سرویس ها را در اختیارتان قرار دهند.

 

عورارض و تاثیرات منفی نم و رطوبت در کف خانه :

در این اینجا فقط به چند مورد اشاره می کنیم:

بوی بد

مگس ها

باکتری ها و قارچ ها

رطوبت و کپک روی وسایل خانه

کپک روی دیوارها و گوشه های دیوار

 

بعضی از افراد به خاطره این مشکلات نم و رطوبت در کف خانه را ترک می کنند. بیشترین رنج را کسانی می برند که دارای آلرژی و بیماری های تنفسی هستند. به همین دلیل باید خیلی زود از دست این نم خلاص شویم.

 

برای رفع نم و رطوبت هنگام پخت و پز، هود و هواکش را روشن کنید

 

روش های رفع نم و رطوبت خانه : 

 

رطوبت محیط را کاهش دهید:

اگر محیط منزل شما دارای رطوبت زیادی می باشد در طولانی مدت می تواند سبب ایجاد نم و رطوبت در دیوارها شود. تا جای ممکن سعی کنید رطوبت محیط را کاهش دهید:

 

کاهش تعداد دفعات استفاده از دستگاه های مرطوب کننده محیط

در صورت امکان از خشک کردن لباس ها در محیط داخلی ساختمان پرهیز کنید و یا سعی کنید لباس ها را با استفاده از روش هایی همانند استفاده از خشک کن ماشین های لباسشویی و باز کردن پنجره ها لباس ها را سریع تر خشک کنید.

 

 روش رفع نم و رطوبت خانه و رطوبت با نمک: جالب است بدانید این کار شدنی است، مقداری نمک را درون ظرفی بریزید (حدود ۱ کیلو نمک) و بگذارید در محیط بمانند، نمک به علت خاصیت جذب بسیار بالای خود رطوبت محیط را ظرف چند روز به خود می کشد و سبب کاهش رطوبت محیط اطراف می شود.  نمک جذب بسیار بالایی دارد علاوه بر این که در رفع نم خانه استفاده می شود می توانید از آن برای از بین بردن لکه های لباس هم استفاده کنید. وقتی دید که رنگ نمک تیره و سیاه شده آن را عوض کنید این نمک خراب شده و رطوبت زیادی را به خود جذب کرده است.

 

 هنگام پخت و پز، هود و هواکش را روشن کنید.

 در صورت علاقه مندی به استفاده از گیاهان در محیط خانه سعی کنید از گیاهان ساختمانی استفاده کنید و همچنین از نگهداری تعدادی زیادی گیاه در یک محل پرهیز کنید.

و غیره

 

 تهویه:

این یکی از مهم ترین توصیه است باید در خانه های خود از تهویه استفاده کنید. به خصوص در مناطق مرطوب سعی کنید تا آنجایی که می توانید پنجره ها را باز کنید و فرش ها را کنار بزنید یا بردارید تا کف خانه هوا بخورد.

 

اگر کافی نیست می توانید از فن برای تازه نگه داشتن خانه استفاده کنید. توصیه می شود از تهویه خیلی استفاده نکنید هوایی که نفس می کشید باید رطوبت لازم را برای جلوگیری از بیماری ها و خشک نشدن بینی را داشته باشد.

 

 وسایل رطوبتی را تشخیص دهید:

اگر در خانه ی خود جایی پر از رطوبت را پیدا کردید باید سعی کنید دلیلش را پیدا کنید. اگر لوله های شکسته و دارای نشتی وجود داشته باشد و غیر قابل مشاهده باشد با لکه های که روی دیوار به مرور زمان رشد می کنند نشانه ی ترکیدگی و نشتی در لوله های منزل شماست. به یاد داشته باشید اگه این نشتی را به زودی اصلاح و جلوگیری نکنید هر روز بدتر و بدتر خواهد شد و باعث خسارت های زیادی نیز می شود.

 

 از دستگاه رطوبت گیر استفاده کنید:

این دستگاه برای مناطق بارانی و سرد است. که این منطقه رطوبت بالایی دارد. در این مناطق هدایت و چرخش هوا در خانه کمتر وجود دارد. اگر می خواهید از رطوبت خانه خود خلاص شوید و نفسی راحت بکشید می توانید از این دستگاه استفاده کنید.

 

نگران قبض برق خود نیز نباشد که این دستگاه های رطوبت گیر مانند دستگاه های تهویه برق مصرف می کنند و در اندازه و ظرفیت های مختلف در دسترس می باشد و می توان از آن استفاده کرد.

 

 یکی از راه های کاهش رطوبت باز کردن پنجره ها می باشد که رطوبت ساختمان را کاهش می دهد.

 

 لباس ها را در بالکن و سایر محوطه خانه های آپارتمانی سریع خشک کنید. زیرا زیاد ماندن لباس های خیس و نم دار در خانه باعث ایجاد رطوبت در فضای خانه می شود.

 

 همچنین باید مبلمان خود را طوری بچینید تا هوا در خانه شما به راحتی گردش کند.

 

 برای تمیز کردن و شستن دیوارها مراقب باشید. خانم هایی که وسواس زیاد در شستن دیوارها دارند موجب پیدایش نم و رطوبت در دیوارها و نمای ساختمان می شود که خسارت زیادی به ساختمان وارد می کنند.

 

 خطوط تخلیه تهویه هوا و قطره ها باید تمیز و بدون مانع نگهداری شوند.

 

 اطمینان حاصل کنید که هوای فن در آشپزخانه، حمام، و اتاق خشکشویی به سمت خارج می رود.

 

گردآوری: بخش خانه داری بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب خانه داری(شستشو، نظافت، لکه گیری، نکات آشپزی، هنر در خانه، مهارتهای زندگی و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------