آرامش را کجا پیدا کنیم؟
- مجموعه: مکانهای زيارتي ايران و جهان
آرامش را کجا پیدا کنیم؟
وجود مراكز مذهبی و نیایشگاههایی از ادیان پیش از اسلام در ایران و همچنین شاهكارهای فراوان معماری كه در قالب مساجد در همه جای ایران پراكندهاند نشاندهنده این است كه از دیرباز ایرانیان یگانه پرست بودهاند. حضور در این مراكز فارغ از جنبه زیارتی میتواند به عنوان سازهای تماشایی برای گردشگران باشد.
شهرهای مختلف ایران در هر گوشه از این سرزمین نیز میزبان بسیاری از جاذبههای شگفت هستند. حضور در اماكن مذهبی و بازدید از این مكانهای مقدس، یكی از بهترین شیوههای كسب آرامش، تمركز و دوری جستن از هرگونه اضطراب و خشم است بیشك نوروز از بهترین زمانها برای این كار است.
شكوهعبادت
شكوه مسجد امام در همان بدو ورود چشم و دل هر بینندهای را میگیرد. بهت تماشا اگر بگذارد قدم زدن در صحن این مسجد یكی از تجربههای به یادماندنی است. شاید شلوغی نوروز نتواند آنطور كه باید و شاید لذت دیدار این مسجد را برای شما بهتر كند، اما مسجد امام آنقدر زیبا هست كه شلوغی اطراف را چندان متوجه نمیشوید.
مسجد امام از لحاظ عظمت، نوع معماری و تزئیناتش مهمترین مسجد دوره صفویه در اصفهان محسوب میشود. ساخت این مسجد سال 1020 هـ .ق به دستور شاه عباس اول آغاز شد و سال 1025 هـ .ق به اتمام رسید.
گنبد مسجد امام عظیمترین گنبد را در میان مساجد اصفهان دارد و ارتفاع آن از كف مسجد 50 متر است. تمام سطوح گنبد، دیوارها، منارهها و طاقنماهای داخلی و خارجی مسجد از كاشیهای هفت رنگ و معرق پوشیده شده است.
نشانی: شهر اصفهان، ضلع جنوبی میدان نقش جهان
مسجدی در جزیره
جزیره قشم بعد از شهر كاشان بالاترین سرانه مسجد را دارد. در این جزیره 250 مسجد وجود دارد كه به نسبت جمعیت بومی منطقه، رقم بالایی است. مسجد برخ اما قدیمیترین مسجد جزیره است. ساختمان اولیه این مسجد، احتمالا در سالهای اولیه اسلامی، در خلال فتح جزایر و بنادر ایران به دست عمروبنعاص و به امر او در روستای كوشه قشم ساخته شده است.
این مسجد چند بار براثر بلایای طبیعی چون زلزله آسیبدیده و دوباره مرمت شده است. وجود بركهای به همراه نخلستانهای متعدد در اطراف مسجد بر زیبایی و مصفایی این مكان مذهبی افزوده است. در این مسجد، لوحی از چوب وجود داشته كه تاریخ بنا، انهدام و تعمیر مسجد روی آن وجود داشته است. این لوح به تهران منتقل و در یكی از موزهها نگه داری میشود.
نشانی: جزیره قشم، روستای كوشه
آرمیدن میانكوه
اگر پلههای فراوان منتهی به زیارتگاه اصلی چكچك را توان بالارفتن داشته باشید، منظره شگفتانگیزی پیشروی شما قرار خواهد گرفت.
این زیارتگاه كه در منطقهای كوهستانی واقعشده، به علت ریزش قطرهقطره آب از سینه كوه به نام چكچك معروف شده است. زرتشتیان علاوه بر این كه مناسك و مراسم دینی خود را در این زیارتگاه برگزار میكنند، از این مكان به عنوان مركزی اجتماعی برای دید و بازدید، مهمانیها و آشناییهای خانوادگی بهره میبرند.
نذركردن و نذریدادن، شمع روشنكردن، خواندن دعا از جمله مراسمی است كه توسط زرتشتیان در پیر سبز چك چك برگزار میشود. در محوطه زیارتگاه، ساختمانها و آب انبارهایی ساخته شده است كه قدیمیترین آنها مربوط به دوره ناصرالدین شاه قاجار است.
نشانی: 63 كیلومتری شمال شرقی شهر یزد
تاریخ بهروایت مسجد
مسجد گوهرشاد محل اتفاقات تاریخی بسیاری بوده است. حتی اگر این اتفاقات را نادیده بگیرید این مسجد آنقدر زیبا و دلباز است كه بتواند شما را دعوت به قدمزدن كند.
مسجد گوهرشاد در قرن 9 هـ .ق به دستور گوهرشاد بیگم، همسر سلطان شاهرخ تیموری گوركانی، توسط استاد قوامالدین شیرازی ساخته شد. بانو گوهرشاد از زنان نامدار و نیكوكار زمان خود بود كه علاوه بر مسجد مزبور مسجد، مدرسه و خانقاه شهر هرات را نیز بنا كرد.
مسجد گوهرشاد صحنی بزرگ دارد و به سبك 4 ایوانی ساخته شده است؛ نامهای این چهار ایوان به ترتیب مقصوره، دارالسیاده، حاجی حسن و ایوان آب است. مسجد گوهرشاد با كاشی معرق تزئینشده و یكی از بناهای شاخص در كاربرد كاشی محسوب میشود.
نشانی: شهر مشهد، جنوب حرم مطهر امام رضا(ع)
مسجدی بهرنگ آسمان
كاشیهای این مسجد آنقدر دلبری دارد تا تنها چمدانتان را به بهانه دیدن آنها ببندید.
مسجد جهانشاه یا مسجد كبود (گوی مسجد) تبریز به دستور ابوالمظفر جهان شاه قرهقویونلو و به همت و نظارت جانبیگ خاتون همسر وی ساخته شد.
در برخی كتابهای تاریخی این مسجد باشكوه را «عمارت مظفریه» خواندهاند. مسجد كبود سال 1190 هـ .ق در اثر زلزله به كلی تخریب شد و تنها سردر آن باقی ماند كه از معماری شگفتانگیزی نیز برخوردار است. در داخل مسجد كتیبههای متعددی با خطهای نسخ، ثلث و كوفی به همراه طرحهای گوناگون گل و بوته، اسلیمی و اشكال مختلف هندسی دیده میشود. تزئینات به كار رفته در ساخت این مسجد قابل تحسین و شگفتآور است كه در میان آنها كاشیكاریهای معرق به رنگ لاجوردی غالب هستند؛ به همین سبب مسجد كبود به «فیروزه اسلام» شهرت دارد.
نشانی: شهر تبریز، شمال خیابان امام خمینی
خانهایپرعظمت
مسجد تاریخانه دامغان كهنترین بنای اسلامی استان سمنان است و یكی از با عظمتترین مسجدهای این منطقه محسوب میشود. تاریخ ساخت این بنا را سالهای قبل از 200 هـ .ق میدانند و به سبب سبك خاص معماری آن كه سبك اسلامی ـ ساسانی است، سازهای بسیار ارزشمند محسوب میشود. «تاریخانه» در زبان تركی به معنای «خانه خدا» است.
تمایز مسجد تاریخانه با سایر مسجدهای مشابه در ساخت آن است. در معماری این بنا هدف اصلی برآوردن نیازهای عبادی بوده است، اما در كنار آن جلوههایی از شكوه، عظمت و در عین حال فروتنی دیده میشود.
ستونهای بهكار رفته در این مسجد با محیط پنج متری، شبیه ستونهای كاخهای ساسانی است. این استحكام به حدی است كه بسیاری از معماران، مسجد تاریخانه را یكی از بناهای ضدزلزله در دوران اولیه اسلامی میدانند.
نشانی: جنوب شرقی شهر دامغان
منبع:tebyan.net
برگرفته از جام جم