آشنایی با مسجد مشیر شاهکار دوره قاجار
- مجموعه: مکانهای زيارتي ايران و جهان
مسجد مشیر زیباترین مسجد دوره قاجاریه در شیراز
مسجد مشیر یکی از جاذبه های گردشگری شیراز است که هر ساله تعداد زیادی توریست داخلی و خارجی از آن بازدید می کنند. این مسجد که شاهکار دوره قاجار است، هنوز پا برجاست و حتی ظروف آن دوره نیز در آن جا مشاهده می شود. در ادامه قصد داریم به معرفی این مکان دیدنی معروف را به شما معرفی کنیم. همراه ما باشید.
مسجد مشیر که به آن مسجد مشیرالملک نیز می گویند ، یادگاری است از دوران قاجار. درواقع این بنای تاریخی بین سال های 1227 تا 1236 شمسی توسط وزیر آن زمان یعنی ابولحسن خان مشیرالملک ساخته شد.
در کتاب شیراز دلنواز آمده است که ابولحسن مشیرالملک علاوه بر این مسجد زیبا ، حسینیه ای باشکوه نیز بنا کرده است و علاوه بر این بخشی از اموال خود را وقف آل عبا کرد.
طراحی چشم نواز این مسجد باعث شده تا گردشگران زیادی از آن بازدید کنند و ساختار آن انقدر پر رمز و راز است که ساعت ها شما را به تماشا کردن آن وادار می کند.
ساختار و نمای ظاهری مسجد مشیر
در قسمت شمالی این مسجد ، شبستان کوچکی وجود دارد که دارای کاشی های رنگارنگ می باشد. مقرنس های این کاشی ها جلوه زیبایی به مسجد داده اند.
بر فراز این شبستان ، دو گلدسته را مشاهده خواهید کرد که آن ها نیز کاشی کاری شده اند و تزئینات آن ها واقعا شگفت انگیز است.
همچنین طاق نمای این شبستان کوچک با آیات قرآنی تزئین شده است.
در قسمت شرقی مسجد مشیر نیز شبستانی این چنینی قرار دارد که آن نیز کاشی کاری شده و آیات قرآنی روی آن نگارش شده است تا جلوه ای مناسب برای مسجد و در عین حال زیبا را به ارمغان بیاورد.
یکی دیگر از بخش های دیدنی این مسجد محراب آن است که کاشی کاری آن سوره توحید را در خود جای داده است و نمایی کاملا معنوی را به مسجد می دهد.
ستون های سنگی با طراحی مارپیچی فضای زیبایی را داخل مسجد شکل داده است که به محض ورود به مسجد مشیر آن ها را مشاهده خواهید کرد. جالب است بدانید مسجد مشیر الملک از لحاظ ستون ها ، استحکام و حوضی که در حیاط آن قرار دارد ، رتبه دوم بهترین مسجد را به خود اختصاص داده است.
در رتبه اول مسجد وکیل قرار دارد که تماشای آن نیز می تواند برای دوستداران هنر و معماری اسلامی ایرانی بسیار جذاب باشد. علاوه بر این مسجد نصیر الملک نیز که یکی دیگر از مساجد دیدنی استان فارس به حساب می آید، برای تماشای معماری اسلامی ایرانی بسیار جذاب خواهد بود.
یکی دیگر از بخش های دیدنی مسجد مشیر که باعث تمایز این مسجد از سایر مساجد دیدنی شده است ، درواقع حوض مستطیلی با سنگ یکپارچه جلوه زیبا به این مسجد بخشیده است. طول این حوض 25 متر و عرض آن 10 متر می باشد. گفته می شود حوض مسجد مشیر الملک قبلا از آب خیرات پر میشده است.
سایر بخش های دیدنی مسجد مشیر
یکی از چیز های جالبی که بهتر است هنگام سفر به این مسجد حتما از آن دیدن کنید ، ظروف قدیمی به جا مانده از دوران قاجار است که در گوشه کنار های این مسجد نگهداری شده است. گفته می شود این ظروف برای مراسم های عزاداری محرم و صفر استفاده می شد.
علاوه بر این ، یک ساعات سوئیسی که در اواخر دوران قاجاریه بر روی دیوار مسجد نصب شد ، می تواند امروزه نیز محل مناسبی برای ثبت خاطرات شما باشد.
جالب است بدانید از این نوع ساعت ها فقط 2 نمونه وارد ایران شده است که یکی در مسجد مشیر نصب شده است و دیگری برای مسجد نصیرالملک تهیه شده بود. اما به دلیل اینکه ایوان مسجد نصیر الملک برای این ساعت کوچک بود ، به ناچار از این ساعت در شاهچراغ استفاده کردند.
مسجد مشیر به حال خود رها شده است!!
در یکی از سفر های یک گردشگر ایرانی تعریف کرده است که هنگام ورود به این مسجد داربست هایی را بخش های مختلف آن دیده است که ظاهرا حاکی از بازسازی این بنای ارزشمند داشت اما هنگامی که لیدر محلی برایمان شروع به توضیح دادن کرد ، اشاره کرد که این بنا سال هاست به حال خود رها شده است و این داربست ها مدت هاست وجود دارند.
هنگامی که درحال گشت و گذار در حیاط مسجد بودم حوض مستطیلی بزرگی دیدم که خشک و رنگ و رو رفته بود! درحالی که اگر اب داشت و فواره های آن روشن بود ، حیاط مسجد مشیر بسیار زیبا و دیدنی می شد!
دسترسی به مسجد مشیر شیراز
این مسجد در استان فارس و در مرکز استان یعنی شیراز قرار دارد. اگر به شیراز مسافرت کردید ، کافیست از طریق خودروی سواری یا تاکسی ها به محله سنگ سیاه مراجعه کنید و وارد خیابان قاآنی شوید سپس به کوی دربند مراجعه کنید تا درب اصلی این مسجد را مشاهده کنید.
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته