شناخت لباس محلی: بهترین راهنمای خرید برای تجربه اصیل فرهنگی



راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, خرید لباس محلی اقوام ایرانی

خرید لباس محلی اقوام ایرانی

 

راهنمای خرید لباس محلی؛ پوشش سنتی مردم ایران

لباس محلی پوششی سنتی و اصیل است که دنیایی از فرهنگ، عقاید و اصالت یک قوم را به دوش می کشد. ایران به خاطر وجود اقوام مختلف دارای لباس های محلی زیادی است. لباس های محلی اقوام ایرانی دارای طراحی و دوخت اصیل و منحصر به فردی هستند. در این مطلب از بیتوته شما را با انواع لباس های محلی ایران آشنا خواهیم کرد.

معرفی لباس های محلی ایرانی

در طراحی لباس های محلی ایران شور زندگی، اصالت، فرهنگ ، رنگ و هنر موج می زند. در حال حاضر برخی از اقوام اصیل ایرانی از لباس های محلی استفاده می کنند. طراحی لباس های محلی بسیار متنوع است، لباس های آقایان و خانم ها ، همچنین دختران جوان با زنان پا به سن گذاشته فرق می کند. به طور کلی لباس های محلی ایران با توجه به مناطق مختلف آب و هوایی با یکدیگر تفاوت دارند و دارای نام های خاصی می باشند.

 

لباس محلی کردی

لباس محلی کردی که قدمت آن به دوره هخامنشیان برمی گردد یکی از زیباترین پوشش های محلی ایرانی است. این لباس بین اقوام  مختلف کرد از کردستان تا ایلام و کرمانشاه مورد استفاده قرار می گیرد البته طراحی آن بین اقوام هر منطقه تفاوت های کمی بایکدیگر دارد.

 

لباس های زنانه کردی از دو بخش تن پوش و سرپوش تشکیل شده است و جنس آنها از پارچه های کرپ یا نخی با رنگ های شاد می باشد. سرپوش زنان کرد به نام های کلاه، شده (روسری ضخی ابریشمی )، لچک (روسری سه گوش و نازک)، سروین (سربند) معروف است. 

 

زنان کرد برای پوشاندن لباس های خود از روسری هایی بزرگ بنام ره شتی استفاده میکنند. تن پوش زنان کرد از کراس که نوعی پیراهن بلند یقه گرد با سرآستین های بلند است، سلته که یک نیم تنه آستین دار مخملی می باشد و سوخمه که نیم تنه بدون آستین مخملی است تهیه می شود. به قبای که بر روی لباس های کردی پوشیده می شود و دارای چاک های بلند در دوطرف می باشد کوا می گویند. همچنین به شلوار نخی گشاد کردی ، شووال گفته می شود.

 

پوشش های محلی اقوام با توجه به نوع آب و هوا و وضعیت جغرافیایی که در آن زندگی می کنند تهیه می گردد. مردان کرد به خاطر تردد در مسیرهای سخت کوهستانی معمولا از لباس های گشاد استفاده می کنند که شامل کراس ، کوا(بالاتنه) شال کمر، سورانی و پاتول ( شلوار گشاد )است همچنین به کفش های مخصوص و دست دوز مردان کرد کلاش می گویند.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی اقوام کرد ایران

لباس محلی اقوام کرد ایران

 

لباس محلی آذری

لباس آذری که معمولا از پارچه های ابریشم و ترمه در رنگ های شاد دوخته می شود نماد شجاعت و دلاوری است. لباس های آذری از سه بخش تن پوش، سرپوش و پاپوش تشکیل شده اند. سرپوش زنان آذری شامل کلاه، شال، روسری، عرقچین، چارقد و آلا چارشاب ( چادر رنگی) است و تن پوش آنها از یک پیراهن بلند به نام کوینک و لباسی مخملی که بر روی کوینک پوشیده میشود و معروف به جبکن می باشد و همچنین دن (پیراهن)، شلته(دامن کوتاه)، جلیقه، خود (کت معمولی) و یل(کتی با پارچه مخمل و ترمه) تشکیل شده است.

لباس مردان آذری شامل عرقچین، کوینک، کلاه، چاروق و آرخالق (کت بلند) می باشد.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی اقوام آذری ایران

لباس محلی اقوام آذری ایران

 

لباس محلی بلوچی

لباس های محلی بلوچی از جنس الیاف ابریشمی با رنگ های زیبا و شاد می باشد. از این رو جزو  گران قیمتترین لباس های اقوام ایرانی به شمار می آید. لباس های بلوچی با سوزن دوزی های بسیار زیبا تزئین می شوند.

 

لباس های مردانه بلوچ معمولا به رنگ سفید و با شلوارهای گشاد دوخته می شوند. پوشش مردان بلوچ متشکل از عمامه ای بنام پاک است که بدور سر می بندند، عرقچین یا کلاه سوپی، شلوار گشاد و چین دار بنام چاجانگ، سرین بند یا کمربند پارچه ای و کفش چرمی بنام کوش می باشد.

 

لباس زنان بلوچ که با رنگ های شاد و زیبا دوخته می شود شامل پاجانگ، تکو(چارقد)، سربند، سریک( روسری بزرگ تر از چارقد)، دامن گشاد به نام تمبو، پیراهن بلند چاکدار و دولاق (چادر) است.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی بلوچ

لباس محلی بلوچ

 

لباس محلی گیلان

 گیلان دارای سه نوع لباس محلی است که در منطقه غرب گیلان به نام تالشی ، منطقه شرق به نام قاسم آبادی و در مرکز گیلان به نام رسوخی معروف است. در این میان لباس قاسم آبادی دارای قدمت و اصالت بیشتری می باشد. این لباس از سه بخش روسری بنام مندیل که به جای کلاه استفاده می شود، جلیقه که با سکه تزئین می گردد و دامن نواردوزی بسیار زیبا تشکیل شده است.

 

نوع دیگری از لباس های گیلکی شامل لچک یا روسری محلی که زنان گیلان به سر می کنند، الجاقبا یا چادر شب که زنان در کوهستان های شرقی این استان از آن استفاده می کنند، شلیته یا دامن های کوتاه و پرچین زنانه  و شلار دامن های چین داری است که در مرکز و شرق گیلان از آن استفاده می شود.

لباس محلی مردان گیلک شامل کت پشمی بنام چوخا، کفش مخصوص بنام چوموش، شال، شلوار، پیراهن نخی و کلاه می باشد.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی گیلان

لباس محلی گیلان

 

پوشش محلی مازندران

لباس محلی مازندارن از رنگ های شاد و سرزنده دوخته می شود. پوشش زنان این استان از دامن های پرچینی بنام شلیته ،جومه (پیراهن بلند)، چادر شو، نیم ساق ، چارقد یا روسری گل گلی، مندل، نوعی کلاه به نام سراقوچ تشکیل شده است. لباس های مردان مازندران از کلاه، جومه، تنبان و لباده یا تن پوش بلند و جوراب های بلند تشکیل شده است.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی مازندران

لباس محلی مازندران

 

لباس محلی مردم خراسان 

استان خراسان دارای وسعت زیادی است از این رو لباس های محلی متنوعی دارد از مهم ترین پوشش های محلی این استان می توان به کرمانج، تربت جام و ترکمن اشاره کرد.لباس های محلی استان خراسان بیشتر به لباس های کرد شبیه می باشد.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی زنان خراسان

لباس محلی زنان خراسان

 

لباس های محلی خراسان شمالی از رنگ های شاد و جذابی که برگرفته از طبیعت هستند تهیه می شوند. پوشش محلی زنان این استان شامل یاشار یا چارقد، شلیته، شیلور یا دامن،  کراس (بلوز) و جلیقه می باشد.

 

مردم کرمانج دارای عرق چینی بنام لاو و لچک هستند این لباس مخصوص زنان می باشد. لباس محلی مردم ترکمن سلمقان و مانه که از جنس پشم و ابریشم می باشد همچنین شامل یلت، چاوک، چلپی و کولته می شود. لباس محلی مردان ترکمن که به رنگ قرمز تیره تهیه میشود دون نام دارد. کناره های این لباس سوزن دوزی می شود.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی مردان خراسان

لباس محلی مردان خراسان

 

لباس محلی ترکمن 

لباس محلی ترکمن مخصوص استان های گلستان، گرگان و قسمتی از خراسان است این لباس که دارای طرح های متفاوتی است براساس شرایط و سن افراد متفاوت می باشد. لباس محلی زنان ترکمن از پیراهنی بلند از جنس ابریشم که دارای سوزن دوزی های زیبایی است تهیه می شود.

 

بالاپوش مخملی یا ابریشمی بنام چابیت، کمربند ابریشمی، بالاق یا شلور ترکمنی از دیگر بخش های لباس محلی زنان ترکمن است. برای پوشاندن سر از سربند یا کلاه های مخملی بنام توپبی، چارقد یا روسری های یایلیق و قینگاچ استفاده می کنند.

پوشش مردان ترکمن شامل تن پوش بلند، پیراهن ساده، شلوار ترکمن (یالاق)، قبا ، کلاه و چکمه های بلند چرمی هستند.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی ترکمن های ایران

لباس محلی ترکمن های ایران

 

لباس محلی قشقایی

لباس محلی قشقایی که از عشایر اصیل شیراز الهام گرفته شده است دارای رنگ های سرزنده و شامل نوعی تزئینات سوزن دوزی بنام خوس بافی است.  پوشش زنان قشقایی از 5 بخش بنام های کینگ(پیراهن بلند)، آرخالیق( لباس گرم)، دامن چین دار، یاغلوق که نوعی دستمال ابریشمی یا حرید می باشد و چارقد تشکیل شده است. چارقد که پوششی برای سر می باشد از پارچه های ظریف که با ملیله تزئین شده است تهیه می شود.

 

پوشش مردان قشقایی متشکل از شلوار تیره، کلاهی به نام نمد، پیراهن بلند و دستار بلند که به کمر بسته می شود تشکیل می شود. همچنین لباس محلی قشقایی شامل عبایی نازک به رنگ کرم و معروف به چوقا و آرخالیق است.

 

راهنمای خرید لباس محلی, لباس های محلی ایرانی, لباس محلی ترک های قشقایی

لباس محلی ترک های قشقایی

 

راهنمای خرید لباس محلی

برای خرید لباس محلی در ایران می‌توانید به چندین روش مراجعه کنید. در ادامه به برخی از این روش‌ها و نکات مهم در خرید لباس محلی در ایران اشاره می‌کنیم:

 

بازارهای محلی: در شهرهای مختلف ایران، بازارهای محلی وجود دارند که محصولات مختلفی از جمله لباس‌های محلی را به فروش می‌رسانند. 

 

فروشگاه‌های تخصصی: در برخی شهرهای ایران، فروشگاه‌های تخصصی برای فروش لباس‌های محلی وجود دارند. این فروشگاه‌ها معمولاً در نزدیکی بازارهای محلی قرار دارند. 

 

خرید آنلاین: در ایران، برخی از فروشگاه‌های آنلاین لباس‌های محلی را به فروش می‌رسانند. در این روش، می‌توانید از طریق سایت‌های فروشگاه‌های آنلاین، لباس‌های محلی را سفارش دهید و به آدرس خود تحویل بگیرید.

 

نکات مهم در خرید لباس محلی:

در خرید لباس محلی در ایران نکات زیر را در نظر داشته باشید:

• از فروشگاه‌های معتبر و با سابقه خرید کنید.

• قیمت لباس‌های محلی ممکن است در بازارها و فروشگاه‌های مختلف متفاوت باشد، بنابراین قبل از خرید، قیمت را مقایسه کنید.

• لباس‌های محلی در ایران معمولاً از پارچه‌های با کیفیت و محکم تهیه می‌شوند، بنابراین در انتخاب لباس، به کیفیت پارچه توجه کنید.

• برخی از لباس‌های محلی در ایران با دست بافته می‌شوند، بنابراین توصیه می‌شود قبل از خرید، کیفیت بافت لباس را بررسی کنید.

• در خرید لباس محلی، به سلیقه خود و همچنین قیمت و کیفیت توجه کنید.

 

سخن آخر

لباس محلی از پوشش های کهن و اصیل ایرانی است که در حال حاضر در مناطق معدودی ازکشور مورد استفاده قرار می گیرد و نشان از اصالت آن قوم دارد. بهتر است پوشش های محلی هر استان را از مناطقی که مردم در آن استفاده می کنند خریداری کنید بدین صورت می توانید دقیقا لباس محلی اصلی را تهیه کنید. 

 

گردآوری:بخش دنیای مد بیتوته 

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------