تورم افزایش یافت؛ رشد ۴۱ درصدی اجاره مسکن در یک سال



تورم در ایران،اخبار اقتصادی،خبرهای اقتصادی

روزنامه اعتماد با استناد به گزارش مرکز آمار ایران از افزایش نرخ تورم خبر داده است. 

 

در بخش‌هایی از این گزارش می‌خوانید:

مرکز آمار ایران در گزارشی تازه به جزییات شاخص قیمت کالا و خدمات در مهر ماه امسال پرداخته است. بررسی این گزارش نشان می‌دهد که تورم ماهانه مهرماه امسال مجددا به بالای 2 درصد افزایش پیدا کرده. این در حالی است که در شهریور تورم ماهانه به زیر 2 درصد رسیده بود. تورم نقطه‌ به‌ نقطه (مهر امسال نسبت به مهر پارسال) نیز افزایش یافته و به 31.6 درصد رسیده است. در مقابل تورم سالانه کاهشی بوده و معادل 33.6 درصد برآورد شده است. گزارش مرکز آمار از نرخ تورم در حالی منتشر می‌شود که مرکز پژوهش‌های مجلس نیز به تازگی به بررسی برخی از متغیرهای مهم پولی کشور پرداخته و معتقد است «در کوتاه‌مدت نمی‌توان انتظار کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه به ارقام زیر 25 درصد یا 30 درصد بر اساس نحوه محاسبه بانک مرکزی (و حرکت به سمت تورم تک رقمی) و 9.5 درصد (مورد نظر برنامه هفتم) انتظار داشت.» نکته دیگر حرکت خطرناک تورم در حوزه خدمات است.

 

بررسی ترکیب تورم سال جاری نشان می‌دهد نرخ تورم کالا در تابستان امسال که 24.4 درصد بوده، بسیار کمتر از نرخ تورم خدمات یعنی 40.3 درصد شده است. چرا این اتفاق افتاده؟ چون تورم اجاره‌بها در این بخش قرار می‌گیرد و همزمان با شوک اجاره‌بها، تورم بخش خدمات نیز تقریبا دو برابر تورم بخش کالایی شده است. بررسی‌ها از نرخ تورم در مهرماه نیز نشان می‌دهد روند رو به افزایش تورم بخش خدمات در پاییز هم مثل تابستان تداوم داشته است. به ‌طور مثال، تورم بخش آموزش یک رکورد عجیب و غریب را جابه‌جا کرده و در یک ماه نزدیک به 17 درصد رشد کرده است. این اتفاق به دلیل بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها در ماه اول پاییز بوده و قطعا‌ در ماه‌های آینده تعدیل می‌شود. اما در بازه یک ساله نیز تورم این بخش بیش از 40 درصد بوده که عدد بسیار بزرگی است. یا در بخش مسکن که عمدتا اجاره‌بهای یک متر واحد مسکونی را بررسی می‌کند، تورم ماهانه 3.4 درصد بوده و در بازه یک ساله 41 درصد تورم رشد کرده است. یعنی خانوارها 41 درصد بیشتر از مهر ماه سال گذشته با افزایش هزینه‌ها در بخش اجاره مسکن روبه‌رو شده‌اند.

 

مرکز آمار ایران در گزارش‌های خود از نرخ تورم، سال پایه را 1400 در نظر می‌گیرد؛ در واقع، شاخص قیمت مصرف‌کننده را در سال 1400 معادل 100 قرار می‌دهد. اما اگر شاخص قیمت مصرف‌کننده را در سال 1396 برابر با 100 کنیم بررسی روند شاخص قیمت کالا و خدمات نشان از عقب افتادگی حدود 80 درصدی نرخ تورم خدمت از کالا دارد. این موضوع تا حدودی می‌تواند به عنوان پتانسیل افزایش نرخ تورم از محل تورم خدمات لحاظ شود. چنانکه آمار تازه نیز نشان می‌دهد که حتی اگر سال پایه محاسبات تورم 1400 قرار بگیرد؛ عدد شاخص تورم بخش خدمات 266.3 شده است. این عدد به چه معناست؟ این عدد یعنی شاخص در سال 1400 برابر با 100 در نظر گرفته شده و اگر عدد 266.3 از عدد 100 کسر شود؛ عدد به دست آمده یعنی 166.3 به معنای درصد افزایش قیمت‌ها در حوزه خدمات طی سه سال بوده است. به عبارت دیگر، بخش خدمات در سه سال گذشته 166 درصد رشد قیمت داشته که عمده دلیل آن هم شوک اجاره‌بها بوده است. هر چند در حوزه آموزش یا تفریح و رستوران‌داری و هتلداری هم می‌توان ردپای افزایش شدید قیمت‌ها را دید.

 


کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------