توانیر: قیمت برق، پلکانی افزایش مییابد | زنگ خطر قطع برق در زمستان
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : چهارشنبه, 16 آبان 1403 19:40
به گزارش مهر، عبدالامیر یاقوتی در تشریح این موضوع گفت: تعرفههای برق پلکانی است و ۷۵ درصد مشترکان زیر الگوی مصرف هستند. ضمن آن که در ماههای غیر گرم الگوی مصرف خانگی در مناطق عادی ۲۰۰ کیلووات و در ماههای گرم -خرداد تا شهریور- ۳۰۰ کیلووات ساعت است.
وی با اشاره به این که مصرف برق تجهیزات برقی قدیمی نسبت به نوع امروزی آنها بالاتر است، تاکید کرد: وقتی درباره ۷۵ درصد جامعه که زیر الگو هستند، صحبت میکنیم به معنی آن است که مصرف متعارف تمام وسایل برقی منزل در آن محاسبه شده و مصرف برق یک مشترک با به کارگیری وسایل ضروری و البته در ساعات مناسب بیش از این مقدار نخواهد بود.
وی افزود: اما در کشورهای مختلف قیمت برق با توجه به انرژی مصرفی در خانواده محاسبه شده و بخش عمده مصارف صرف سرمایش و گرمایش در منازل میشود و برای پخت و پز انرژی محدودتری به مصرف میرسد.
یاقوتی اضافه کرد: با مقایسهای بین ایران و سایر کشورها در مییابیم که مصرف انرژی بخش خانگی در ایران چندین برابر متوسط جهانی است، چرا که به طور مثال هنوز در ساختوسازها استانداردها رعایت نمیشود، هرچند در حوزه تجهیزات استاندارد قابل قبولی داریم، اما هنوز نسبت به کشورهای پیشرفته از رتبه انرژیهای +A و ++A عقبتر هستیم.
مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر با اشاره به این که قبضهای پیامکی حاوی لینکی است که هر مشترک با ورود به آن میتواند ریز اطلاعات مربوط به قبض خود از جمله: میزان برق مصرفی، آبونمان، هزینه مصرف سوخت نیروگاه، بیمه خسارت مشترکین و بیمه همگانی که بابت خسارت حوادث طبیعی به صندوق بیمه همگانی واریز میشود-، مالیات بر ارزش افزوده – که همان ۱۰ درصد عوارض برق است که صرف توسعه انرژیهای تجدید پذیر و توسعه روستاها میشود- را مشاهده کند.
***
زنگ خطر قطع برق در زمستان
بررسیها نشان میدهد وضعیت ذخائر نیروگاههای کشور مطلوب نیست و اگر همین رویه ادامه داشته باشد در زمستان شاهد خاموشی واحدهای مسکونی یا حداقل قطع برق صنایع خواهیم بود.
به گزارش اقتصاد معاصر، طبق آمارهای موجود، تا ۶ آبان سالجاری، ذخائر سوخت نیروگاهها تنها ۱۲۰۰ میلیون مترمکعب بوده و در دو هفته اخیر، ۳۵۰ میلیون مترمکعب از این ذخایر تخلیه شده است. نکته قابل توجه این است که اگر ذخایر به کمتر از ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب برسد، شرایط فوقالعادهای بر شبکه برق کشور حاکم خواهد شد و این امر منجر به خاموشیهای برنامهریزیشده در بخشهای صنعتی، کشاورزی، عمومی-اداری، تجاری و خانگی خواهد شد.
بر این اساس، نارسایی در تأمین سوخت نیروگاهها از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم آغاز شده است و از شهریورماه، شاهد کاهش ذخایر بودیم و تا نیمه اول آبان، روزانه ۲۰ میلیون لیتر از ذخایر راهبردی گازوئیل کشور کاهش یافته است.
در ماههای اخیر، تأمین گاز برای نیروگاهها به شدت کاهش یافته و این امر منجر به افزایش وابستگی به سوخت مایع به عنوان جایگزین شده است. بر اساس آمار، در ۱۵ روز گذشته، میزان گاز مصرفی واحدهای نیروگاهی به طور میانگین ۳۰ درصد کاهش یافته و از ۲۱۹ میلیون مترمکعب در روز به ۱۴۴ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. این کاهش در تأمین گاز به سرعت منجر به کاهش ذخایر سوخت مایع در نیروگاهها شده است.
کاهش دسترسی به گاز، نیاز به سوخت مایع را در نیروگاهها افزایش داده و این موضوع باعث تخلیه سریعتر ذخایر سوخت مایع شده است. کارشناسان هشدار میدهند که اگر تأمین گاز به حالت عادی برنگردد، کشور ممکن است با بحران جدی در تأمین برق و انرژی مواجه شود.