صادرات نفت ایران به ونزوئلا برای اولینبار
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : سه شنبه, 25 شهریور 1399 10:25

به گزارش تجارتنیوز، روز گذشته اخباری مبنی بر تخلیه بار یکی از نفتکشهای ایرانی در بندر «خوزه» در ونزوئلا، منتشر شد. این نفتکش که «هانی» نام دارد با پهلو گرفتن در این بندر در حال تخلیه بار خود است. براساس گزارشهای «تانکر ترکرز»، این نفتکش ایرانی دو میلیون بشکه نفت خام دارد و از مسیر طولانیتری خود را به بندر خوزه رسانیده است.
این برای اولینبار از آوریل 2019 است که ونزوئلا اقدام به واردات نفت از کشور ثانی میکند. پیشتر و در سال گذشته یک محموله نفتی از نیجریه وارد این کشور شده بود تا از این طریق بتواند جبرانی برای تولید نفت و فرآوردههای نفتی باشد.
حرکت نفتکشها به سوی ونزوئلا
هفته گذشته سایت تانکر ترکرز که حرکت نفتکشها را دنبال میکند، مدعی شد «سه نفتکش ایرانی فارست، فورچون و فاکسون نزدیک به ۸۲۵ هزار بشکه بنزین را در بندر رجایی بارگیری کرده و عازم ونزوئلا هستند.» این سه نفتکش که جزیی از 5 نفتکش ایرانی حملکننده بنزین برای ونزوئلا در ماههای مه و ژوئن بودند برای بار دوم در 5 ماه گذشته به ونزوئلا میروند. هر چند در ابتدا مقصدی برای بار این سه نفتکش مشخص نبود اما باتوجه به تحریمهای گسترده امریکا علیه نفت ایران و مشکلات گسترده برای تامین سوخت ونزوئلا، حدس زدن مقصد دشوار نبود.
سه روز پیش نیز رویترز اعلام کرده بود «دو نفتکش حامل سوخت ایران در حال دور زدن شبهجزیره «دماغه امید نیک» در جنوبیترین نقطه قاره آفریقا و حرکت به سمت اقیانوس اطلس با پرچم ایران هستند.» براساس گزارشهای دریافتی این سایت قرار است این سه تانکر بنزین، تجهیزات پالایشی و مواد شیمیایی برای تبدیل نفت فوق سنگین این کشور به نوع دیگری از نفت را به ونزوئلا حمل کنند؛ مانند همان محمولهای که پیشتر 5 نفتکش ایرانی به ونزوئلا رساند.
با وجود اینکه بحران سوخت در ونزوئلا وجود دارد اما رویترز مدعی شد که این کشور قصد دارد طرحی اضطراری و موقتی برای تولید و توزیع سوخت در این کشور را نهایی و بهزودی عملیاتی کند. مهمترین پالایشگاه ونزوئلا که ظرفیت تولید و پالایش روزانه یک میلیون و 300 هزار بشکه بنزین را داشت به دلیل مشکلات فراوان متوقف شده بود و مجددا در اوایل شهریور ماه با ظرفیت تولید 310 هزار بشکه بنزین در روز آغاز به کار کرده بود که پس از مدتی ظرفیت تولیدش برای تبدیل نفتا به ترکیباتش به 25 هزار بشکه در روز برای مصرف داخلی رسید.
تولید بنزین در این کشور توان پوشش مصرف روزانه را هم ندارد از این رو به نظر میرسد در هفتهها و ماههای آتی محمولههای سوختی بیشتری برای ونزوئلا بارگیری شوند.
بحران سوخت در کشوری با بزرگترین منابع نفتی
پیشتر رویترز و تانکرترکرز پیشبینی کرده بودند که این نفتکشها از طریق کانال سوئز به ونزوئلا میروند همانگونه که در ماه مه و ژوئن به این کشور رفتند. از سوی دیگر از این محمولهها علاوه بر مدیریت و پوشش هر چند ضعیف کمبود عرضه سوخت، برای ترکیب با نفت خام و کمک به پشتیبانی تولید نفت در کمربند روغن اورینوکو نیز استفاده میشود.
ونزوئلا که بزرگترین ذخایر نفتی در جهان را دارد، در تلاش است تا بر تحریمهای امریکا فائق آید. از این رو درصدد است بخشی از فرآوردههای نفتی را از سایر کشورها وارد کرده تا با این راهکار کاهش تولیدش را نیز جبران کند. براساس آمارهای ارایه شده توسط بلومبرگ، تولید نفت ماه جولای این کشور بحرانزده به حدود 340 هزار بشکه در روز رسیده که نشان از عمق فاجعه در این کشور است، چراکه طی 110 سال اخیر بیسابقه بوده است.
هر چند ورود نفتکش «هانی» و باقی نفتکشها به ونزوئلا میتواند تا مدتی شرایط سخت ونزوئلا را تغییر دهد، اما به زودی این محمولهها مصرف میشوند و در آن صورت مشکلات عدیده ونزوئلا مجددا آغاز میشود.
باوجود اینکه این کشور بزرگترین ذخایر نفتی را دارد اما زمزمههایی مبنی بر ناتوانی در استخراج و رسیدن سطح تولید نفت به صفر به گوش میرسد که باتوجه به شرایط اقتصادی این کشور، بعید به نظر نمیرسد در آیندهای نه چندان دور این اتفاق رخ دهد. ترامپ قصد دارد با فشار حداکثری به دولت این کشور را زمینگیر کند. نباید از این مهم غافل شد که تحریمهای وزارت خزانهداری امریکا در سه سال اخیر از یکسو و اقتصاد بسیار ضعیف ونزوئلا باعث شد که این کشور که حدود 70درصد اقتصادش به نفت وابسته است، حتی از عهده تولید نفت برای رفع نیازهای روزانهاش نیز برنیاید.
وابستگی ونزوئلا به ایران و عقبنشینی امریکا
با کم شدن سطح تولید حاملهای انرژی در ونزوئلا و بازگشت صفهای طولانی در پمپبنزینها، وضع این کشور مانند چند ماه پیش شده و نیازمند واردات بنزین از ایران است. با ورود این نفتکش به بندر خوزه، برای سومینبار طی 5 ماه گذشته است که کشور بحرانزده ونزوئلا بنزین ایران را به پمپبنزینهایش تزریق میکند. در ماه مه و ژوئن 5 نفتکش ایرانی مجموعا 2 میلیون بشکه بنزین به این کشور صادر کرده بودند.
باوجود اینکه مراودات بنزینی و ارسال کمکهایی از قبیل مواد شیمیایی برای تبدیل نفت فوق سنگین به سنگین و سبک میان ایران و ونزوئلا شامل تحریمهای نفتی نمیشود، اما امریکا در ماه گذشته میلادی محموله چهار نفتکش که تحت کنترل یک شرکت یونانی بود را مصادره کرد.
مقامات امریکایی ادعا داشتند که این محموله متعلق به ایران است اما بیژن زنگنه، وزیر نفت معتقد بود «نه تنها کشتی که محمولههای آن نیز متعلق به ایران نیست، بلکه این محمولهها شامل بنزین فروخته شده ایران به ونزوئلا بوده است.» اما آنچه بر اهمیت موضوع «ادامه روند صادرات نفت و فرآوردههای آن» به ونزوئلا میافزاید، راهکار اتخاذی ترامپ در برابر این مراوده حاملهای انرژی است.
ترامپ فرصت چندانی تا انتخابات ندارد و باتوجه به کارنامه فعالیتش در زمان کرونا و بیکار شدن جمع کثیری از شاغلین، از محبوبیت چندانی برخوردار نیست، از این رو میداند ایجاد هر تنشی در هر سطحی، میتواند به وجهه او آن هم در این مدت باقی مانده تا انتخابات خدشه جدی وارد کند.
بنابراین پس از اتفاقی که برای توقیف محموله چهار نفتکش یونانی و اصرار او به «ایرانی بودن محمولهها» افتاد به نظر نمیرسد دنبال توقیف این نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا باشد. هر چند که به جز نفتکش هانی، باقی نفتکشها محموله بنزین و میعانات گازی دارند و مشمول تحریمهای نفتی نمیشوند. ورود نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا آن هم در شرایطی که هر دو کشور تحت شدیدترین تحریمهای نفتی امریکا قرار دارند، نمایانگر قدرت بالای دیپلماسی ایران است و این سیگنال را صادر میکند که صادرات نفت و محمولههای انرژی از مهمترین حقوق ایران است که امریکا آن را زیر سوال برده است.
اعتماد