آخرین اخبار سیاست خارجی

سلاح هسته‌ای ,اخبارسیاسی ,خبرهای سیاسی

آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ادعاهای رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران مبنی بر اینکه ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز…

دبیرکل سازمان ملل: منشا موشک‌هایی که به عربستان شلیک شده، ایرانی است/ وزارت امور خارجه واکنش نشان داد



اخبار,اخبار سیاست خارجی,گوترش
خبرگزاری رویترز می‌گوید آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل خبر داده که موشک‌های شلیک‌شده به اهدافی در عربستان "منشاء ایرانی" داشته‌اند.

به گزارش انتخاب به نقل از رویترز، گوترش به اعضای شورای امنیت گفته بررسی بقایای موشک‌های کروز و همچنین تسلیحاتی که آمریکا در منطقه توقیف کرده، می‌تواند به معنی انتقال این تسلیحات به طور "ناسازگار" با قطعنامه سازمان ملل برای تایید برجام باشد.

 

به نوشته بی بی سی، تابستان گذشته حمله غافلگیرانه‌ای به تاسیسات نفتی سعودی آرامکو در نزدیکی سواحل خلیج فارس انجام شد که مدتی تولید و صادرات نفت عربستان را مختل کرد. شبه‌نظامیان حوثی مسئولیت این حمله را به عهده گرفتند.

 

گزارش گوترش چه گفته؟

دبیرکل سازمان ملل هر شش ماه یک بار به شورای امنیت گزارشی از پیشرفت توافق هسته‌ای و پایبندی به شرایط آن می‌دهد.

 

گزارش اخیر او هنوز به طور عمومی منتشر نشده اما خبرگزاری رویترز می‌گوید به نسخه‌ای از آن دسترسی داشته است.

 

بر این مبنا آنتونیو گوترش گفته که سازمان ملل بقایای پهپادها و موشک‌های شلیک‌شده به تاسیسات نفتی سعودی آرامکو و فرودگاه ابها در عربستان را بررسی کرده است.

 

او نوشته که موشک‌های کروز یا بخشی از قطعات آنها و همچنین پهپادهای استفاده‌شده در حملات "منشاء ایرانی" داشتند.

 

گوترش همچنین گفته بعضی از تسلیحاتی که آمریکا در منطقه توقیف کرده "همسان یا مشابه" تسلیحات مورد استفاده در حملات سال گذشته به اهدافی در عربستان بودند.

 

دبیرکل سازمان ملل در عین حال به شورای امنیت اطلاع داده که موضع رسمی ایران این است که "خلاف تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت به صادرات سلاح نمی‌پردازد" و به "همکاری فعالانه" در این زمینه ادامه می‌دهد.

 

یک مقام سابق کاخ سفید هم که می‌گوید از گزارش سازمان ملل مطلع بوده جزئیاتی مشابه گزارش رویترز را بیان کرده است.

 

کریستن فرانتنرز به وبسایت اماراتی نشنال گفته که گزارش سازمان ملل سردار قاسم سلیمانی را "ناقض تحریم‌های تسلیحاتی" معرفی کرده است.

 

اهمیت این گزارش چیست؟

بنا به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، که در پشتیبانی از توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی صادر شد، تحریم تسلیحاتی ایران از طرف سازمان ملل تا پنج ماه دیگر برداشته می‌شود و ایران می‌تواند سلاح‌های متعارف بخرد و بفروشد.

 

اگر تحریم‌ها رفع بشود ایران خواهد توانست انواع تانک رزمی، سامانه‌های توپخانه سنگین، هواپیماهای رزمی، هلی‌کوپترهای تهاجمی، ناو، سامانه‌های موشکی طبق فهرست تسلیحات متعارف سازمان ملل و همچنین مواد، قطعات یدکی و امکانات آموزشی و خدماتی لازم برای اینگونه اقلام را بخرد.

 

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در ماه‌های گذشته چند بار این بخش از برجام را برجسته کرده و بر همین مبنا از باقی ماندن در برجام دفاع کرده است.

 

آمریکا، که به طور یکجانبه از توافق هسته‌ای خارج شده و تحریم‌هایش را بازگردانده، مخالف رفع تحریم تسلیحاتی ایران است.

 

گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل همزمان با آن به اعضای شورای امنیت داده شده که آمریکا تلاش‌هایش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را افزایش داده و می‌خواهد پیش‌نویس قطعنامه‌ای را که می‌خواهد در همین زمینه به شورای امنیت ببرد به متحدانش داده است.

 

ایران گفته از چین و روسیه انتظار دارد که قطعنامه احتمالی را وتو کنند.

 

***

 

بیانیه شدید الحن وزارت امور خارجه در رد ادعا‌های اخیر دبیرخانه سازمان ملل متحد

وزارت امور خارجه کشورمان، بیانیه‌ای را در رد ادعا‌های اخیر دبیرخانه سازمان ملل متحد علیه ایران منتشر کرد.

 

در این بیانیه آمده است:

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعا‌های دبیرخانه سازمان ملل متحد که به نظر می‌رسد تحت فشار‌های سیاسی رژیم‌های آمریکا و عربستان صورت گرفته، مراتب نگرانی عمیق خود را در قبال استفاده ابزاری از دبیرخانه سازمان ملل متحد برای اهداف سیاسی ابراز می‌دارد.

 

در حالی که دبیرخانه بر اساس تفسیر غیرمعمول از قطعنامه ۲۲۳۱ تاکنون از گزارش موارد متعدد نقض برجام توسط آمریکا و کشور‌های اروپایی خودداری کرده و حتی با خروج آمریکا از برجام که نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ است در نهایتِ تسامح و ابهام برخورد کرده است؛ اما در موضوعی که دبیرخانه طبق ترتیبات مرتبط با اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ اساسا اختیاری در آن ندارد ورود کرده و اقدام به تهیه گزارش به اصطلاح تخصصی می‌کند.

 

جالب‌تر آن که گزارش دبیرخانه همزمان با اقدام آمریکا در ارائه پیش نویس قطعنامه خطرناکی برای تمدید غیرقانونی محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران منتشر می‌شود و مفاد آن دو هفته قبل از انتشار توسط آمریکا مورد استناد قرار گرفته و این شائبه را تقویت می‌کند که این گزارش به سفارش آمریکا و برای بهره‌برداری توسط آن کشور در شورای امنیت علیه ایران تهیه شده است.

 

متهم سازی دولت‌ها با فرایند‌های خودساخته و ضوابط خودسرانه بدعت خطرناکی است که مورد تایید جامعه بین المللی نیست. اینچنین فرایند‌های سفارشی شدیدا به اعتبار سازمان ملل متحد لطمه وارد خواهد ساخت. تهیه گزارش با انگیزه‌های سیاسی، تغییردهنده حقایق نبوده و بر همگان روشن است که وضعیت امروز منطقه نتیجه مستقیم سیاست‌های غلط آمریکا و رژیم کودک‌کش عربستان است. چگونه است که هیچ توجهی به فروش سلاح‌های مرگبار به عربستان که استفاده از آن‌ها علیه مردم بی دفاع یمن بر همگان، چون روز روشن است، نمی‌شود، اما تیم‌های تحقیقاتی برای جستجو در زباله‌های عربستان اعزام می‌شوند تا مگر مدرکی برای ادعا‌های بی پایه آمریکا ساخته شود؟ بی تردید، چنین گزارش‌هایی نه تنها به صلح و امنیت در منطقه و اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت کمکی نخواهد کرد، بلکه اعتبار و آبروی سازمان ملل متحد را نیز یکسره نابود می‌کند.

 

جمهوری اسلامی ایران قویا به دبیرخانه سازمان ملل متحد توصیه می‌کند در سناریوی از پیش طراحی شده آمریکا برای جلوگیری از لغو محدودیت‌های تسلیحاتی ایران حرکت نکرده و با تهیه گزارش‌هایی که هیچ محمل قانونی ندارند به این روند خطرناک کمک نکند. آمریکا خود بزرگترین ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و هیچ کس نمی‌تواند دامان آن کشور را از نقض گسترده قوانین بین المللی مبرا سازد.

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------