چگونه دانشجوی موفقی باشیم؟ راهکارهای مدیریت زمان، تمرکز و ارتباط
- مجموعه: فرزندان و امتحانات
راهنمایی موفقیت دانشجویی: نکات کلیدی برای رسیدن به موفقیت در تحصیلات
دوران دانشجویی یکی از هیجان انگیزترین و لذت بخش ترین تجربیات زندگی شما است و اگر میخواهید سالهای این دوران به هدر نرود و مسیر موفقیتتان را هموار کند نیاز به تغییر سبک زندگی ، برنامه ریزی ، هدف و انگیزه دارید.
در ادامه مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه یک دانشجوی موفق باشید و چطور میتوانید در دانشگاه بهترین باشید. برای بهتر بودن در دانشگاه نیاز به تلاشی مضاعف و برنامه ریزی درست برای رسیدن به موفقیت دارید.
چگونه یک دانشجوی موفق باشیم؟
برای این که یک دانشجوی موفق باشید باید برای ادامه تحصیل و کار ، چشم انداز حدود 10 سال بعد را مشخص کنید تا در مسیر رو به جلو انگیزه داشته باشید.
تحصیل را به اولویت اول زندگی خود تبدیل کنید و برایش برنامه ریزی داشته باشید.
حضور در کلاس ها
برای بهترین بودن باید به صورت منظم در کلاس ها حضور داشته باشید تا بتوانید با چیزهای جدیدی آشنا شده و از نظر فکری پیشرفت کنید ، با افراد جدید آشنا شوید . حضور در کلاس علاوه بر این که به شما کمک می کند راحت تر دروس را بیاموزید ، شما را با طرز فکر استاد ونحوه سوال دادن او آشنا خواهد کرد.
اگر از حضور در کلاس های لذت نمی برید احتمالا رشته تحصیلی خوبی انتخاب نکرده اید و مسلما دوران دانشجویی شما به بطالت خواهد گذشت و عملا وقتتان را تلف میکنید.
بهترین اساتید را انتخاب کنید
برای بهترین بودن باید با بهترین ها در ارتباط باشید. حتی اگر درس ارائه شده توسط بهترین اساتید جزو دروس اختیاری محسوب می شود ولی انتخاب یک استاد خوب ارزشش را دارد. تا حد امکان بهترین اساتید را برای دروستان انتخاب کنید.
یک استاد خوب میتواند جلسه خسته کننده درسی را تبدیل به بحثی جذاب کند و شما را به یادگیری تشویق نماید و عامل موفقیت شما باشد ولی یک استاد بد میتواند باعث بی حوصلگی و حتی تنفر شما از درس شود.
برای یافتن بهترین اساتید،بهترین راهنمای شما دانشجویان ترم بالایی هستند.
به دفتر اساتید سر بزنید
در دانشگاه به هر استاد یک دفتر خصوصی تعلق می گیرد تا دانشجویان بتوانند به راحتی با استادشان در ارتباط باشند. استاد دانشگاه میتواند برای شما وقت گذاشته و به ابهامات و سوالاتتان پاسخ دهد. حضور شما در دفتر استاد نشان دهنده علاقمندی شما به درس اوست و مسلما باعث خوشحالی او خواهد شد.
ضمن این که آشنایی شخصی استاد با دانشجو میتواند او را در مسیر موفقیت علمی و کاری در آینده همراهی کند. اساتید فعلی شما در آینده میتوانند نقش بسزایی در جذب شما در بازار کار و معرفی شما به آشنایان ایفا کنند. بسیاری از اساتید توانایی فراهم کردن فرصت تحقیقاتی و معرفی شما به اساتید خارج از کشور را دارند و میتوانند برای مصاحبه در مقاطع بالاتر تحصیلی شما تصمیم گیرنده باشند.
برای درس خواندن برنامه ریزی داشته باشد
با این که در دانشگاه تا شب امتحان اجباری برای درس خواندن وجود ندارد ولی برای موفقیت باید وقت کافی برای درس خواندن اختصاص دهید. تحقیقات نشان داده اند که دانشجویان موفق 20 ساعت در هفته یعنی 2 – 3 روز درس می خوانند. برخی اساتید پیشنهاد می کنند که به ازای هر ساعت حضور در کلاس ، 2 ساعت درس بخوانید یا مطالعه اضافه بر کلاس داشته باشید.
برای این که بهره کافی از ساعات مطالعه داشته باشید میتوانید موارد زیر را رعایت کنید :
یک جای مشخص به جز اتاق خوابگاه برای درس خواندن داشته باشید مثل کتابخانه یا کلاس های خالی دانشگاه.
در بازه های زمانی یک ساعته درست بخوانید و بینش استراحتی کوتاه داشته باشید.
در صورت امکان به صورت گروهی درس بخوانید. اگر متوجه مطلب نمی شوید از استاد یا همکلاسی خودتان بخواهید یک مبحث را برای شما توضیح دهد. کارهایتان را به تعویق نیندازید تا در صورت گرفتاری به مشکل برنخورید.
توانایی نگارشی خود را بهبود دهید
افرادی که خوب می نویسند در همه زمینه ها موفق ترند. خوب نوشتن منجر به برقراری ارتباط بهتر می شود که در همه امور به نفع شما است. نوشتن تحقیقات و گزارشات را به لحظه آخر موکول نکنید. برای نوشتن تحقیقات و گزارشات و در میان گذاشتن ایده های اولیه خود به دفتر استاد سر بزنید. در صورتی که نمره تحقیقی را به شما ندادند علتش را جویا شوید و از استاد فرصت دوباره بخواهید. اغلب اساتید از تلاش شما برای پیشرفت استقبال می کنند.
برنامه ریزی کنید
برای درس خواندن و کارهایتان برنامه ریزی کنید. اگر پروژه ای سخت و مهم دارید کارتان را از چند هفته قبل شروع کنید ، حتی اگر به صورت چند ساعت پراکنده باشد. با این کار مغزتان را درگیر پروژه می کنید و اشکالات و سوالات شما قبل از این که دیر شود مشخص می شوند.
تمام امور دانشگاه را در یک سالنامه ثبت کنید، این کار باعث می شود از هفته ها جلوتر برنامه تان مشخص باشد و زودتر کار بر روی آن ها را شروع کنید. اگر زمان تحویل دو پروژه در یک روز باشد این موضوع را زودتر متوجه خواهید شد و کار بر روی یکی از آن ها را زودتر شروع خواهید کرد.
هدفتان از مطالعه فقط نمره نباشد
دوران دانشجویی ذهن شما به روی بسیاری از امور گسترده تر باز می شود. تنها وظیفه یک دانشجو یادگیری است. در صورتی که توان خود را بر یادگیری متمرکز کنید و به دنبال موضوعات ، کلاس ها و اساتید مورد علاقه خود بروید در زمینه نمره گرفتن هم بهتر عمل خواهید کرد.
سعی کنید در لحظه زندگی نمایید و از فرصت کلاس ها برای رشد فکری ، شخصیتی و اجتماعی استفاده کنید. در کلاس ها وارد بحث شوید حتی اگر به نظرتان دشوار است.
در گردهمایی ها ، سخنرانی ها کارگاه های آموزشی که با علاقه شما هماهنگ است شرکت کنید.
شرکت در فعالیت های اجتماعی
برای این که یک دانشجوی موفق باشید باید تا حد امکان روابط خود را توسعه دهید . در تشکل ها و گروه های دانشجویی عضو شوید و در رویدادهای دانشجو محور شرکت کنید و خودتان را در این فعالیت ها و گروه ها درگیر کنید.
می توانید فعالیت هایی که به آن علاقه دارید را انتخاب کنید یا فعالیت هایی که به نظرتان جذاب و جدید هستند. میتوانید وارد گروه های مختلفی شوید تا متوجه شوید کدام گروه با شما سازگاری بیشتری دارد.
فعالیت های دانشجویی فرصت آشنایی به گروه های کوچک ومختلف افراد را به شما می دهد و میتوانید با افرادی همراه شوید که علاقمندی های مشترکی با شما دارند.
میتوانید درتیم های ورزشی عضو شوید یا به باشگاه و استخر دانشگاه بروید یا این که در گروه های هنری دانشگاه ، نشریه های دانشجویی ، گروه های تئاتر و موسیقی و غیره عضو شوید.
دوست خوب پیدا کنید
از عمیق شدن روابط با دیگران نترسید ، از آنها سوالاتی بپزسید و به پاسخ هایشان گوش دهید با دانشجویان خوابگاه دوست شوید ، به همکلاسیتان پیشنهاد دهید بعد از کلاس با هم ناهار بخورید.
هر کسی گذشته و علایق منحصر به فردی دارد اگر به این ویژگی های منحصر به فرد علاقه نشاندهید به مرور زمان افرادی پیدا خواهید کرد که بتوانند دوستان خوبی برای شما باشند.
با هم اتاقی هایتان به توافقاتی برسید که احتمال ناراحتی بین شما را کمتر کند مثلا این که کدام وسایل شما را میتوانند استفاده کنند یا کدام بخش اتاق متعلق به شما ست.
ظاهر و استایلتان را بهتر کنید
ظاهر و استایل مناسب در برقراری ارتباط با دیگران تاثیر بسیار زیادی دارد و به شما کمک میکند روابط اجتماعیتان را گسترش دهید. لباسهای مرتب و تمیز و ست و البته درخور دانشگاه بپوشید تا ظاهرتان از دیگران متمایز باشد. طوری لباس بپوشید که مناسب محیط رسمی دانشگاه باشد و استاد بتواند روی شما حساب کند ، پوشیدن شلوار پاره یا تیشرت عروسکی یا میکاپ غلیظ مناسب محیط تحصیلی نیست.
مدیریت استرس
استرس را نمیتوانید از زندگی حذفکنید ولی برای موفقیت در زندگی باید روش مدیریت استرس را بلد باشید . سعی کنید در کنار درس و پژوهش زمانی را به خوش گذرانی اختصاص دهید تا به آرامش روحی برسید. افزایش استرس در دوران امتحانات کاملا طبیعی است و کافی است به خودتان یادآوری کنید که این دوران خیلی زود می گذرد.
از بدنتان مراقبت کنید
اولین اصل برای لذت بردن از موفقیت و داشتن احساس خوشبختی ، محافظت از بدن است. معمولا اولین چیزی که دانشجویان با ورود به دانشگاه فراموش میکنند ، حفظ سلامت است. دانشجویان بی ملاحظه غذا می خورند ، ورزش نمی کنند ، تا صبح بیدار می مانند و غیره ولی به خودتان بیاموزید که برای موفقیت در هر حوزه ای باید از سلامت خودتان مراقبت کنید.
حوزه کاری مورد علاقه خودتان را پیدا کنید
درصد کمی از فارغ التحصیلات دانشگاهی در حوزه رشته تحصیلی خود مشغول به کار می شوند. سعی کنید حوزه کاری خود را به گونه ای انتخاب کنید که بتوانید با شوق در کلاس هایش حاضر شوید تا بهترین نمرات را بگیرید و از نظر روحی شادتر شوید و آینده شغلی خوبی انتظارتان را بکشد.
به دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه بروید
در دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه اتفاقات خوبی برای شما رقم خواهد خورد . حتی اگر از مسیر آینده خود مطئن نیستید یا قصد دارید وارد مقطع تحصیلی بالاتر شوید باز هم هیچ زمانی برای مراجعه به این دفتر زود نیست. در این دفت میتوانید فرصت کارآموزی یا استخدام در صنایع یا حتی فرصت های مطالعاتی بدست آورید یا شرایط بورسیه شدن و حمایت از پروژه هایتان را مهیا کنید.
این دفتر میتواند در ارسال رزومه به مراکز کاری مرتبط با شما کمک کند و شغل هایی که مرتبط با حوزه مورد علاقه شما است را معرفی کند.
فقط کافیست به آنجا بروید تا ببینید چه فرصت هایی برایتان فراهم است و چه کاری برای رسیدن به موفقیت شغلی باید انجام دهید.
کار پاره وقت پیدا کنید
یک پروژه تحقیقاتی ، ترجمه یا تالیف کتاب ، کار پاره وقت در یک شرکت خصوصی و غیره باعث می شود که در دوران دانشجویی تجارت و ارتباطات بسیار ارزشمندی پیدا کنید و در جمع بهترین های دانشگاه خودتان قرار بگیرید. حتی اگر دفتر ارتباط با صنعت نتوانست پیشنهاد خوبی به شما بدهد میتوانید از اساتید خود برای انجام یک کار یا پروژه تحقیقاتی کمک بخواهید.
با فارغ التحصیلان رشته خود ارتباط بگیرید
فارغ التحصیلان هم رشته ای خودتان در دانشگاه میتوانند تجربیات ارزشمندی در اختیار شما قرار بدهند یا حتی فرصت های شغلی مناسبی به شما نشان دهند یا شما را برای مصاحبه معرفی کنند یا تجربیات کاری خود را در اختیارتان بگذارند. البته نباید به صورت مستقیم از آن ها درخواست پیشنهاد شغلی کنید و با سوالات دیگر بحث را باز کنید، مثلا :
از شغلی که در این رشته داری راضی هستی؟
چه کارهایی در دانشگاه الان بیشتر به کارت می آید؟
برای یک فارغ التحصیل در این رشته که به فلان حوزه علاقمند است چه توصیه ای داری؟
خودتان را به چالش بکشید
برای موفقیت در دانشگاه باید در حوزه های فکری ، اجتماعی و شخصی خودتان را به چالش بکشید. فقط در صورتی که همیشه رو به جلو حرکت کنید در جمع بهترین ها قرار خواهید گرفت. در یک کلاس آموزشی در حوزه ای که مورد علاقه تان است ولی از آن می ترسید ثبت نام کنید.
اگر جایی فرصت سخنرانی پیش آمد این کار را انجام دهید.
در مهمانی های دانشجویی شرکت کنید و خجالتی بودن را کنار بگذارید.
راحتی کوتاه مدت را به خاطر شادی بلند مدت کنار بگذارید تا درهای زیادی به رویتان باز شود. با پرورش روحیه میتوانید بعد از دانشگاه با همه چالش ها و مشکلات شغلی خود روبرو شده و از آن سربلند بیرون بیایید.
گردآوری : بخش روانشناسی بیتوته