اهمیت انتخاب رشته و اطلاعات ضروری برای انتخاب رشته صحیح و منطقی
- مجموعه: فرزندان و امتحانات
انتخاب رشته منطقی می تواند نویدبخش آینده و راهی مطمئن برای جوانان باشد
اهمیت انتخاب رشته
انتخاب رشته تحصیلی و نقش آن در آینده فرد
داوطلبان ورود به دانشگاه ها در مرحله مهم انتخاب رشته تحصیلی خود قرار دارند. مرحله ای که تشخیص آن ها در این برهه مهم، سازنده آینده شغلی و اجتماعی آنان خواهد بود. صدها هزار نفر از راهیان دانشگاه پس از پذیرفته شدن در آزمون سراسری در مرحله مهم انتخاب رشته تحصیلی قرار دارند. انتخاب رشته هم حساس است و هم مهم است.
همچنین اقدام در مرحله انتخاب رشته تحصیلی در معرض آسیب هایی است که بی تفاوتی و بی اطلاعی نسبت به آن ها می تواند موفقیت در دانشگاه، آینده و توانایی جوانان را تحت تأثیر منفی قرار دهد. همچنان که مواجهه درست، سنجیده منطقی و مدبرانه با انتخاب رشته می تواند نویدبخش آینده و راهی مطمئن و کم دغدغه برای آن ها باشد.
نحوه انتخاب رشته
همه داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته شدهاند اعم از اینکه در یک یا چند گروه آزمایشی شرکت کرده باشند و در یک دوره یا همه دورهها مجاز به انتخاب رشته شده باشند، فقط یک فرم انتخاب رشته اینترنتی که حداکثر 100 کد رشته تحصیلی در آن قابل درج است، ارائه میشود و داوطلبان تنها یک بار اجازه انتخاب رشته دارند.
انتخاب رشته داوطلبان فقط از طریق اینترنت امکانپذیر است، بنابراین داوطلبان مجاز به انتخاب رشته باید با مراجعه به سایت سازمان سنجش به نشانی www.sanjesh.org نسبت به وارد کردن کد رشتههای تحصیلی انتخابی بر اساس تقدم علاقه اقدام و سپس یک نسخه از کد رشتههای تحصیلی انتخابی خود را پرینت و بعد از کنترل مجدد کد رشتههای انتخابی، پرینت نهایی را نزد خود نگهداری کنند.
انتخاب رشته و اطلاعات فنی ضروری
انتخاب رشته صحیح به اطلاعات کامل نیاز دارد
برای انتخاب رشته صحیح مهم ترین اطلاعات فنی که باید به دنبال آن باشید به شرح زیر است :
• انتخاب رشته، رتبه در سهمیه و رتبه کشوری
بسته به این که رشته تحصیلی از چه نوع است، این رتبه متفاوت است. همان طور که می دانید در 13 رشته تحصیلی که عبارتند از پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق، حسابداری، مدیریت، مهندس برق، صنایع و ... گزینش کشوری صورت می گیرد. پس در انتخاب این رشته ها رتبه کشوری مهم است و در انتخاب سایر رشته ها، رتبه در زیر گروه.
• زیر گروه آزمایشی و انتخاب رشته
در انتخاب رشته بسته به اهمیت دروس دبیرستانی در تحصیل در رشته دانشگاهی، زیرگروه ها شکل میگیرند که دروس مختلف ضریب متفاوت دارند. مثلاً برای قبولی و انتخاب رشته شیمی، به رتبه در زیر گروهی باید توجه کنید که شیمی ضریب بالاتری دارد.
• رتبه کل و نمره کل در انتخاب رشته
یک عدد فرضی است !! به این معنا که بالاترین نمره زیر گروه شما اخذ می شود و براساس آن رتبه بندی صورت می گیرد. پس هم رتبه کل و هم نمره کل فرضی است و اهمیتی در انتخاب رشته ندارد.
• رشته های استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری
بسته به اهمیت رشته و کارهای کارشناسی انجام شده درباره رشته ها و ضرورت بومی گزینی (یعنی فرد از محل زندگی خود دور نشود و برای تحصیل در رشته ای که در شهر خود وجود دارد، راه دور نرود ) این دسته بندی انجام شده است و به شرح زیر است :
ο رشته های استانی: یعنی اگر در انتخاب رشته اینچنین رشته هایی را از استان محل تحصیل خود انتخاب کنید بالاترین شانس قبولی را دارد ( حدود 80 درصد ).
ο رشته های ناحیه ای: به چند استان که کنار هم قرار دارند ناحیه گفته می شود و شخص با انتخاب رشته از رشته های ناحیه ای محل سکونت خود حدود 70 درصد شانس قبولی دارد.
ο رشته های قطبی: به مجموع چند ناحیه ای که کنار هم قرار می گیرند قطب گفته میشود. که اگر فرد در قطب خود انتخاب رشته کند شانس بیش تری برای قبولی دارد.
ο رشته های کشوری: در چنین رشته های تحصیلی بدون ملاحظه بومی گزینی و فقط براساس نمره کل اکتسابی و رتبه کشوری انتخاب رشته صورت می گیرد.
جهت اطلاعات بیشتر در زمینه انتخاب رشته دفترچه راهنمای شماره 2 انتخاب رشته سراسری را مطالعه کرده و از مشاوران آگاه و با تجربه در امر انتخاب رشته کمک بگیرید.
تذکر مهم: در انتخاب رشته سراسری هر چقدر از شهر و استان و ناحیه و قطب خود دور شوید، شانس شما هم برای قبولی به این نسبت کاهش پیدا می کند.
ο بسیاری مطالب دیگر در مورد انتخاب رشته : که با توجه به رشته تحصیلی، دانشگاه و جنسیت متفاوت است که بهتر است با مراجعه حضوری به دانشگاه ها و افراد دانشجو و کارشناسان انتخاب رشته از کم و کیف آن مطلع شوید.
انتخاب رشته تحصیلی و عوامل تاثیرگذار بر آن
عوامل تاثیر گذار در انتخاب رشته به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم می شوند
عوامل تاثیرگذار بر انتخاب رشته تحصیلی داوطلبان، شامل عوامل بیرونی و درونی میشود که مهمترین عوامل بیرونی تاثیرگذار در انتخاب رشته عبارتند از:
♦ خانواده
♦ محیط آموزشی
♦ افراد تاثیرگذار در زندگی فرد
♦ گروههای همسالان و رسانهها
عوامل درونی تاثیرگذار در انتخاب رشته نیز عبارتند از:
در انتخاب رشته داوطلب باید محدودیتها و شرایط خاص خود را در نظر داشته باشد
◊ علاقه
◊ ارزشها
◊ اعتقادات
◊ تواناییها و مهارتها
◊ ویژگیهای شخصیتی
◊ اهداف و تجربیات است.
برای انتخاب رشته صحیح و آگاهانه داوطلبان باید تنها از نظرات افرادی استفاده کنند که دارای اطلاعات کافی در زمینه انتخاب رشته باشند. همچنین میتوانند از منابعی که جهت بالا بردن آگاهی در زمینه انتخاب رشته توسط سازمان منتشر شده است، بهرهبرداری کنند.
همچنین داوطلبان باید در انتخاب رشته محدودیتها و شرایط خاص خود را در نظر داشته باشند و پس از انجام مشورتهای لازم، جمع بندی و بر اساس نتایج حاصله در زمینه انتخاب رشته تصمیم گیری کنند، همچنین در کنترل کد رشتههای انتخابی مورد علاقه خود، باید به اولویت رشته های تحصیلی انتخابی، مقطع تحصیلی رشتهها، دانشگاه محل رشتههای تحصیلی انتخابی، شهرهای محل دانشگاهها و دورههای تحصیلی رشتههای انتخابی، دقت کافی داشته باشند.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته
منایع:
zaheri.org
khabaronline.ir