درس هایی برای آموزش چگونگی استفاده از پول به کودکان



پس‌اندازکردن در بچه ها, چگونگی استفاده کودکان از پول, اموزش ارزش پول به بچه ها

آموزش چگونگی استفاده از پول به کودکان

 

روش سنتی براي پس انداز پول روش قلک است که تقریبا تمامی پدر و مادر ها با آن شناخت دارند. پس‌اندازکردن در بچه ها سبب بوجود آمدن یک شخصیت قابل انعطاف ، بردبار و با صبر و حوصله ميشود . ولی پس‌اندازکردن به کمک قلک براي یادگیری مدیریت درست پول کافی نیست. فرزند شما باید یاد بگیرد که چطور پول را براي رسيدن به اهداف کوتاه و بلند مدت خود مدیریت کند.

حال مهمترين سؤال این است که ارزش پول و روش مدیریت آن را چطور به فرزند خود انتقال بدهیم؟ روش سنتی براي پس انداز پول روش قلک است که تقریبا تمامی پدر و مادر ها با آن شناخت دارند. پس‌اندازکردن در بچه ها سبب بوجود آمدن یک شخصیت قابل انعطاف ، بردبار و با صبر و حوصله ميشود . ولی پس‌اندازکردن به کمک قلک براي یادگیری مدیریت درست پول کافی نیست. فرزند شما باید یاد بگیرد که چطور پول را براي رسيدن به اهداف کوتاه و بلند مدت خود مدیریت کند.

 

اموزش بچه ها در خصوص پول بسیار ضروری است و دانشی است که در زندگی آينده به آن احتیاج جدّي دارند. پس چرا هر چه سریعتر این آموزش ها را آغاز نکنیم و فرصت هایی را پیش نیاوریم که به فرزندان خود نشان دهیم که ارزش پول چیست و چطور باید آن را مدیریت کنند؟

 

در این مرحله از زمان که رکود اقتصادی سراسر دنیا را در بر گرفته ما بیش از هر زمان دیگری احتیاج داریم به فرزندانمان بیاموزیم با پولی که به دست می آورند چه باید بکنند، چطور آن را به صورت درست پس‌انداز کنند و چیزهایی را که در خصوص مدیریت مالی و بودجه گذاری الزامی است بدانند ، به آن ها اموزش دهیم و فرزندان خود را با دانش پولی درست مهیای زندگی و آينده کنیم.

 

از آن جا که آرزوها و خواسته های کودکان پاياني ندارد، پدرها و مادرها باید بتوانند ارزش پول را با آسان ترین شیوه به فرزندانشان بیاموزند.

 

در این زمينه سؤالهایی مطرح است:

- کودکان چطور میتوانند نحوۀ درست خرج کردن و پس‌اندازکردن را بیاموزند؟ 

- آن ها چطور میتوانند قدر امکانات زندگی شان را بدانند و چطور میتوانند آينده نگری و دور اندیشی را بیاموزند؟ 

- والدین و مربیان بچه ها و نوجوانان چطور میتوانند نحوۀ تسلط بر خواسته ها و نیازهایشان را به آنان یاد بدهند؟

 

اصولی که در خصوص اموزش ارزش پول به بچه ها و نوجوانان باید در نظر داشت، عبارتند از:

- اعضای خانواده مانند یک تیم ورزشی باید با هماهنگی و جدیت در این زمينه با یکدیگر همکاري کنند.

- دادن پول توجیبی بی رویه به کودکان علت بر تأمين وضعیت بهتر براي آنان نیست.

- از قابلیت الگو پذیری کودکان در جهت اموزش و فراگیری آنان باید استفاده کرد.

- ارزشهای اخلاقی زندگی را باید به کودکان اموزش داد. این کار در عمل مقدور است.

- بچه ها را باید براي وارد شدن به دنیای حقیقی آماده ساخت.

 

پس‌اندازکردن در بچه ها, چگونگی استفاده کودکان از پول, اموزش ارزش پول به بچه ها

آموزش چگونگی استفاده از پول به کودکان

 

براي پرداخت مقرری به بچه بهتر است چند نکته را در نظر بگیرید:

- زمانیکه فرزندتان هنوز نسبت به پول کنجکاو نشده است( معمولاً پیش از دبستان) و نمی داند پول به چه کار مي‌ايد ، پول توجیبی به وی ندهید.

- روشی براي پرداختهای خود انتخاب کنید تا همیشه بتوانید به آن پایبند باشید.

- ميزان پول توجیبی هر بچه باید مناسب با سن و نیازهای وی باشد.

- رعایت زمان پرداخت مقرری، کودکان را نسبت به اندازه دریافتی و نحوۀ خرج کردنشان هشیار ميکند . معمولاً بچه های کوچکتر چون هنوز نمی توانند خوب برنامه ريزي کنند و حس آينده نگری کمتری دارند، بهتر است مبلغ دریافتی شان را روزانه بگیرند، ولی بچه ها بزرگتر هفتگی و نوجوانان میتوانند آن را ماهیانه دریافت کنند.

- منظور خود را از پرداخت مقرری به فرزندتان مشخص سازید. براي وی روشن کنید که وی با پول مقرر شده باید کدام بخش از نیازمندی هایش را تأمين کند. به عنوان مثال آیا انتظار دارید مسوولیت خرید نهار مدرسه، هزینۀ رفت و آمد به مدرسه، تهیۀ لوازم تحریر و... را خود به عهده بگیرد.

 

درهمین جا. جین پرل هم مهمترين درس های پولی به بچه ها را با ما به اشتراک گذاشته و به ما ميگويد که چطور این تعالیم را به بچه یاد بدهیم.

 

درس پول ۱:پول علف خرس نیست

کودکان صورت حسابی را که دستگاه عابربانک بیرون ميدهد می بینند، ولی متوجه نمی شوند که پول یک منبع بی پایان نیست. به فرزندتان توضیح دهید که شما براي به دست آوردن پول کار می کنید و بانک تنها جایی است که پول را در امنیت نگه می دارد( و تلاش کنید بدبینی ناشی از سرنوشت صندوق های ورشکسته را به بچه منتقل نکنید!)

 

درس پول ۲:با بودجه ات کار کن

بهترین راه برای این که مدیریت پول را به فرزندتان یاد بدهید این است که قدری پول در اختیار وی بگذارید. درصورتی که پول شان را به جهت خرید پوستر بازیگر مورد علاقه شان هدر دادند و اکنون پول کافی براي خرید دی وی دی فیلم او را ندارند، خوشحال باشید، زیرا این اتفاق خوبی است. پرل ميگويد :« بچه ها با این کار تجربه ی دست اولی از عواقب زیادخرج کردن پیدا ميکنند .»

 

درس پول ۳:چیزهای خوب براي کسانی اتفاق می افتد که صبر ميکنند 

درصورتی که بچه ها تأخیر در کسب لذت را یاد بگیرند، میتوانند با روحیه ی« اکنون بخر، بعداً بده» مبارزه کنند، روحیه ای که در بزرگ سالی آنها را در باتلاق کارت های اعتباری غرق خواهد کرد. پس تا جایی که میتوانید ، بر این فکر که« گر صبر کنی، ز غوره حلوا سازی» تأکید کنید. به عنوان مثال، همراه وی یک پیتزای خانگی با تمام مخلفاتی که دوست دارد آماده کنید؛ بعد یک پیتزای درون بر یخ‌زده را در مایکروفر بگذارید . درست کردن پیتزای خانگی خيلي بیش تر طول میکشد ، ولی مزه اش با پیتزای یخ‌زده ی مایکروفرشده قابل قیاس نیست.

 

پس‌اندازکردن در بچه ها, چگونگی استفاده کودکان از پول, اموزش ارزش پول به بچه ها

آموزش مدیریت مالی به کودکان

 

درس پول ۴:تا پول پیدا کردی خرجش نکن

اموزش غلبه بر هوس« خرید به محض دیدن» با اموزش تأخیر در کسب لذت دوشادوش هم قرار می گیرند. با مثال این زمینه را به وی نشان دهید. پیش از این که به خرید بروید، بودجه ی خرید را تنظیم کنید. بنویسید چه چیزهایی را قرار است بخرید، مشخص کنید به کدام فروشگاه ها سر می زنید، و محدوده ی قيمت هر کدام از محصولات را در نظر بگیرید.

 

بعد قيمت ها را در اینترنت چک کنید و برگه های نوشته شده را با گیره کنار هم جمع کنید( این را هم در برنامه تان مد نظر داشته باشید که بچه بتواند پول اضافه آمده را براي خود نگه دارد. به این ترتیب، وی متوجه مفیدبودن خرید ارزان قیمت ميشود .) با این کار وی یاد می گیرد که همیشه از قبل براي خرید برنامه ريزي داشته باشد.

 

درس پول ۵:پس‌انداز کار خوبی است

دخترتان عروسکی را می خواهد که پول کافی براي خریدش را ندارد؟ به وی بگویید پس‌انداز کند. هنگامی که پولش به خرید عروسک رسید، با او به خرید بروید و به وی اجازه بدهید خود پول را پرداخت کند. این شکلی او هیچ وقت یادش نمی رود که تلاش براي رسيدن به هدف چه قدر لذتبخش است و در پایان پاداش تلاش هایش را دریافت ميکند .

 

درس پول ۶:حساب خرج و مخارج را داشته باش

این گام بزرگی در اموزش مهارت مدیریت پول براي بچه است که بداند پولش کجا میرود . براي وی دفترچه ای تهیه کنید یا صفحه ای در رایانه به وی اختصاص دهید تا حساب خرج هایش را داشته باشد. یک پوشه( یا یک کیف کهنه) به وی بدهید تا رسیدها و شرح خریدهایش را حفظ کند.

 

درس پول ۷:فهرست آرزوها را داشته باش

بچه ها سخت میتوانند اولویت بندی کنند، بدین ترتیب کنار وی بنشینید و با هم فهرستی آماده کنید از چیزهایی که می خواهد با پولش تهیه کنید. بعد به او کمک کنید بین گزینه های این فهرست دسته بندی انجام دهد و با هم در موردی این که هر گزینه چه قدر براي وی اهمیت دارد صحبت کنید .

 

درس پول ۸:اندکی بدبین باش

چه بسا دل تان نمی خواهد به بچه تان بگویید که فروشندگان می خواهند داروندار وی را از چنگش به در آورند، ولی هرازگاهی اشاره ای به ترفندهای فروش مغازه داران و شرکت ها بکنید. پرل ميگويد :« شکاکیت سالم لازم است، نه تنها برای این که بچه بتواند در در برابر تطمیع تبليغات تلوزیونی ایستادگی کند، بلکه برای این که فریفته ی پیام پشت این تبليغات هم نشود، پیام هایی مانند این که چنانچه لباس و اسباب‌بازي ما را بخری، محبوب مردم می شوی.»

 

درس پول ۹:افراد دیگر را هم شریک کن

به بچه بیاموزید که قسمتی از پول توجیبی اش را به خیریه ها بدهد. این کار به آنها یاد ميدهد که ميشود از پول براي کمک به دیگران استفاده کرد و پول صرفا براي خرید نیست. همیشه به آنها یادآوری کنید که مهم نیست چه قدر کمک می کنی. هر ذره ای حساب ميشود .

 

گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------