مهرطلبی چیست؟ راههای رهایی از مهر طلبی



مهرطلبی , علت به وجود امدن مهرطلبی , اختلال شخصیتی مهرطلبی

درمان مهرطلبی

 

مهرطلبی یعنی اعتياد به راضی نگه داشتن افراد دیگر تا حدی که همیشه منافع، خواسته ها و حقوق ما زیر به خاطر فرد دیگری که از دوستان، خانواده یا اشنایان است پایمال میگردد.

مهرطلبی یکی از تیپ های شخصیتی است که بر اساس آن، اشخاص وابستگی شدیدی به سایرین و عوامل خارجی پیدا می کنند. آن ها هر کاری که انجام می‏دهند در پایان در جهت کسب تائید، مهر و پذیرفتن از طرف افراد دیگر است.

 

اشخاص مهرطلب پر از شرم هستند و این شرم بخاطر ترس آن ها از رانده شدن و تایید نشدن است. اشخاص مهرطلب غالبا پر از احساس ترس و نیاز هستند. آن ها سعی زيادي برای جلب رضایت، تائید و تحسین سایرین می کنند، تا جایی که از خود می گذرند و امکان دارد بخود زیان برسانند. آن ها خویش را فراموش نموده و از خود مراقبت نمی کنند و دایماً در حال خدمت رساني های ناسالم به سایرین هستند.

 

دلایل ابتلا به شخصیت مهرطلبی

 

ایجاد چنين شرایط روحی در آدم ها ریشه در سه مسأله دارد.

نخست ذهنیتی است که آدم ها با آن بزرگ شده اند، اینکه تصور شان بر این است که باید مدام مناسب افراد دیگر باشند و محبّت بخرند چراکه همیشه از این کار پاداش گرفته اند.

 

دوم میتواند عادت رفتاری شکل گرفته مربوط به یک دوره و زمان خاصی باشد که تبدیل به یک عادت رفتاری شده است. به عنوان مثال شخصی در دوره عقد تنها سعی نموده طرف مقابل راضی باشد.

 

عامل سوم هم حس ترس است و شخص تمامی تلاشش را می کند تا وضعیت مطلوب پیش آمده را از دست ندهد.

 

مهرطلبی , علت به وجود امدن مهرطلبی , اختلال شخصیتی مهرطلبی

رهایی از مهر طلبی

 

علایم ابتلا به شخصیت مهرطلبی

 

به شکل افراطی تلاش می کنید نظر مثبت افراد دیگر را جلب کنید

شخص مهرطلب به شدت از مردم انتظار دارد که باید قدر خوبی های وی را بدانند. از نه از جایگاه یک انسان یاری دهنده و نجات بخش بلکه جهت بدهکار کردن اطرافیان بخود و مظلوم نمایی.

 

این طور اشخاص زمانی وارد رابطه می شوند در برهه ای مخاطب را با خدمات و سرویس های خود بمباران می کنند و از این رو دوست دارند نظر وی را به خود جلب کنند. بعد از مدتی به دلیل عدم سپاسگذاری اطرافیان از شدت محبّت خویش کم می کنند و بدنبال قربانی ديگر می روند.

 

هنر نه گفتن:

هنر نه گفتن است این گام باعث تغيير آن دسته از عادات رفتاری شخص مهرطلب می شود که وی را به سایرین وابسته تر می کند می دانید چرا؟ به چه دلیل در مواقعی که تصمیم وی گفتن نه به سایرین است امکان دارد به علت خجالت، نداشتن اعتماد به نفس و ديگر مشکلات به زور بله بگویید و این خود وابستگی است.

 

این دسته از اشخاص سعی دارند تا محبّت و توجه سایرین را بخود جلب کنند و از این جهت ممکن است دست به کارهایی بزنند که شاید حتی خودشان به آنها اعتقادی نداشته باشند.

 

به شدت از تنش و اصطکاک پرهیز می کنید

اگر میخواهید سریع چنين افرادی را بشناسید، در خصوص یک مسئله به بحث بپردازید و تلاش کنید وی را به چالش بکشید. خواهید دید بسرعت از تنش پرهیز می کند و به امتیاز دادن رو می آورد. کم تر پیش می آید بر سر موضوعی پافشاری بر حق خویش کنند و از خود دفاع کنند.

 

خود کم بینی و نداشتن اعتماد به نفس

درصورتی که در یک جمع قرار بگیرند، خویش را در بین جمعیت مخفی می کنند تا مبادا کسی نظر آن ها را بپرسد و مسوولیت ایجاد شود. حتی اگر از نحوه لباس پوشیدن آن ها تعریف کنید خویش را سزاوار چنين تعریفی نمی دانند و آن را انکار می کنند. در زمان ازدواج و یا انتخاب شغل هم به کم ترین حد قانع هستند و چنانچه روزی هم شانس در خانه آن ها را بزند، آن را پس می زنند خویش را سزاوار پیشرفت نمی دانند.

 

پرهیز از شادمانی و لذت بردن از زندگی

یکی از باورهایی که مخصوصا در ما ایرانی ها ریشه دوانده است این است که پس از هر خنده گریه است. انسان مهرطلب این رفتار را به فراوانی از خویش نشان میدهد برای این که نیازمند توجه و جلب محبّت دیگران هستند. طبق اصول تئوری انتخاب ما شادی، بیماری افسردگی، موفقیت و… را انتخاب می کنیم و پشت چنين رفتارهایی بدنبال امتیاز گرفتن و جلب توجه افراد دیگر هستیم.

 

افرادی که در تله مهرطلبی افتاده اند با مقصر دانستن خویش در تمام سختی های زندگی، نظر سایرین را جلب می کنند و از آنجایی که شاد بودن یکی از ویژگیهای انسان سالم و موفق است، پس آن ها به عنوان یک بازنده هیچوقت از این رفتار استفاده نخواهند کرد.

 

مهر طلب ها استاد ایجاد احساس تقصیر هستند!

نمونه از یک مادر مهرطلب:هنگامی که پسرش در حال تماشای برنامه مورد علاقه اش است و غرق در آن است از وی می خواهد که در جابه‌جا کردن میز وی را کمک کند، ولی زمانی که با اعتراض پسرش روبرو می شود، می گوید:باشه مادر جان، خودم تنهایی جا به جا می کنم! شروع به کشیدن می کند، صدای کشیده شدن میز همراه با صدای آه و ناله مادر، احساس گناه و تقصیر شدیدی را در پسر ایجاد می کند.

 

همیشه در حال عذرخواهی است.

( در واقع عذرخواهی می کند تا مسوولیت را قبول نکند)

 

همیشه وابسته است

این چنین اشخاص شما را به عنوان منجی و قهرمان زندگی خویش می دانند ولی بعد از چند وقتی سناریوی خویش را اجرا می کنند. زنی را تصور کنید که در هر شرایطی نظر همسر خویش را می پرسد و در اصطلاح “بدون نظر آن ها آب نمیخورند” در جمع دوستان هم خویش را یک عاشق و دل بسته نشان میدهد و برای هر یک از جنبه های زندگی با وی مشورت می کند.

 

در روابط هم مرد مدام بدنبال راضی نگه داشتن است.

 

مهرطلبی , علت به وجود امدن مهرطلبی , اختلال شخصیتی مهرطلبی

ویژگی های افراد مهرطلب

 

راههای از بین بردن شخصیت مهرطلبی

 

مراقبت از خودتان را در اولویت بگذارید 

با خودتان قرار بگذارید که تا زمانیکه از نظر جسمانی و روانی از خویش بیشتر مراقبت نکنید نمیتوانید به افردی که در زندگی برایتان مهم هستند رسیدگی نمایید.

 

درصورتی که مهرطلب باشیم احیانا خواسته ها و نیازهای سایرین را برخواسته های خودمان مقدم میشماریم.

 

همین حالا خودکار و کاغذی بردارید و برای خویش بنویسید که از چه فعالیتهایی بيش ترین لذت را میبرید؟ چه کارهاییست که مدت ها مایلید صورت دهید و برایتان خوب و خوش آیند است ؟

 

هدف از تهیه این فهرست فعالیتهای نشاط انگیز این است که هر موقع که حس کردید به تفریح احتیاج دارید بتوانید به آسانی از بین آن ها یک مورد را انتخاب نمایید.

 

سعی کنید هرروز قسمتی از وقت خویش را به رسیدگی به خودتان در جهت خوشحالی ونشاط و سلامتی فردی خویش اختصاص دهید.

 

فورا به تمامی خواسته هایی که افراد دیگر از شما دارند پاسخ مثبت ندهید

برای خودتان زمان بخرید و در این فاصله فکر کنید که آیا خواسته هایی که طرف مقابل دارد در جهت خواسته ها، نیازها و علاقه شما هست یا نه. آیا وقتش را دارید که انجامش بدهید؟ یا باید خيلي خودتان را به دردسر بیندازید؟ اصلاً دوست دارید که این کار را انجام دهید یا نه؟ هنگامی که مطمئن شدید که انتخاب ها و اولویت های خودتان را در نظر گرفته اید میتوانید به خواسته طرف مقابل پاسخ دهید.

 

مهرطلب ها احتیاج به تقویت هوش هیجانی دارند.

آن ها باید با احساسات و هیجانات خویش اشنا شوند و مدیریت شان کنند برای این که مدیریت نکردن هیجانات منجر به کنترل نشدن رفتار ها می شود که یکی از علل رفتار های هیجانی آن هاست که سبب تداوم مهرطلبی در شخصیت اشخاص می شود.

 

سطح اعتماد به نفس تان را ارتقاء دهید

به دنبال راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس خویش باشید. از هر مورد کوچکی که بتواند این احساس را در شما تقویت کند استقبال کنید. احساس کوچکی و خودکوچک بینی را در خویش منهدم و نابود کنید. گاهی ورزش میتواند به این امر کمک کند.

 

باور های مهرطلبانه را در خود شناسایی و آن ها را اصلاح کنید.

باور هایی مانند:همه باید مرا دوست داشته باشند، همه باید از من راضی باشند، همه باید من را تائید کنند، من سزاوار محبّت افراد دیگر نیستم پس باید به آنها رشوه دهم تا دوستم بدارند و ....

 

روحیه تحمل کردن بودن را در خود از بین ببرید

به خود مدام یادآوری کنید که بعد از این، تحمل نمی کنم که دچار فشار شوم، ولی تساهل می کنم. دیگران را آنطور که هستند بپذیرید و اگر با آن مشکل دارید از کنارش عبور کنید.

 

عزت نفس اسیب دیده خویش را ترميم کنید.

درصورتی که خویش را سزاوار زندگی بهتر، ارزشمندی، شفافیت، صراحت و مراقبت از خویش نمی بینید، بنابراین، عزت نفس ( حرمت نفس) شما اسیب دیده است. مهرطلب ها عمدتاً خویش را زیر پا می گذارند تا تائید و تحسین افراد دیگر را جلب کنند. برای ثابت کردن ضعف عزت نفس ، همین کافی است که بدانیم یک شخص از خود مراقبت نمی کند و بخود و افراد دیگر اسیب می زند.

 

ابزار با ارزش پیشنهاد متقابل:

یک گام رهایی از مهرطلبی امتیاز دادن به مراوداتی است که بین شما می گذرد و شما باید آنها ثبت کنید و به آنها امیتاز دهند در واقع این گام شامل مواردی است که شخص در مقابل درخواست افراد دیگر بیان خواهد کرد با خودتان فکر کنید و قتی فردی از شما تقاضای نا به جا دارد شما چه جواب هایی خواهید داد و کدام جواب امتیاز بیشتری خواهد داشت؟

 

همچنين شخص میتواند جواب های جایگزینی و پیشنهادات جایگزینی را هم به شخص مقابل خویش ارائه دهد مثلا اگر نمی توانید فردا را با بنا به پیشنهاد دوست خود به سینما بروید میتوانید به وی پیشنهاد کنید که برنامه سینما رفتن را به هفته آينده موکول کند.

 

با مراجعه به یک متخصص، عزت نفس اسیب دیده خویش را ترمیم کنید.

درصورتی که خویش را شایسته زندگی بهتر، ارزشمندی، شفافیت، صراحت و مراقبت از خویش نمی بینید، بنابراین، عزت نفس ( حرمت نفس) شما اسیب دیده است. مهرطلب ها عمدتاً خود را زیر پا می گذارند تا تائید و تحسین افراد دیگر را جلب کنند. برای ثابت کردن ضعف عزت نفس همین کافی است که بدانیم یک شخص از خویش مراقبت نمی کند و بخود و افراد دیگر اسیب می زند.

 

اگر از خودتان راضی نیستید و رضایت شما از خودتان به تائید افراد دیگر وابسته است، بنابراین، عزت نفس شما اسیب دیده است. اگر نمی توانید نه بگویید، یا نمی توانید احساسات، احتیاج ها و خواسته های خویش را شفاف بیان کنید، بنابراین، عزت نفس شما اسیب دیده است و به کمک یک متخصص احتیاج دارید.

 

گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

 

 



مطالب بیشتر برای زندگی بهتر

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------