آیا سونوگرافی واژینال در بارداری بی خطر است؟



سونوگرافی ترانس واژینال, سونو داخلی در بارداری, عوارض سونوگرافی واژینال در بارداری

سونو واژینال در بارداری

 

سونوگرافی واژینال در بارداری، کی و چرا؟

سونوگرافی واژینال در بارداری یکی از روش های معمول معاینات بارداری محسوب می شود که برای تشخیص زودرس بیماری یا مشکلاتی مثل جفت سر راهی کاربرد دارد. 

یکی از روش های انجام سونوگرافی پر کاربرد برای خانم ها سونوگرافی ترانس واژینال ( به انگلیسی : Transvaginal ultrasound) یا سونوگرافی داخلی است. 

یکی از معاینات معمول دوران بارداری سونوگرافی است که در مرحله اول برای تایید بارداری و در مرحله بعدی برای مشخص کردن ساک حاملگی استفاده می شود. 

 

شما در طول بارداری به احتمال زیاد بنا به تشخیص پزشک زنان و زایمان ، چند بار دیگر هم باید سونوگرافی انجام دید. سونوگرافی دوران بارداری با توجه به نیاز هم از روی شکم و هم به صورت واژینال انجام می شود. از آن جا که در سونوگرافی واژینال ، دستگاه میتواند به رحم نزدیک تر شود ، وضوح تصاویر بهتر و دقیق تر خواهد بود و قدرت تشخیص افزایش پیدا میکند. 

 

مضرات سونوگرافی واژینال در بارداری, سونوگرافی واژینال در بارداری خطرناک است

کاربرد سونوگرافی واژینال در بارداری

 

سونوگرافی واژینال چیست؟

در سونوگرافی برای بررسی اندام های داخلی بدن از امواج صوتی استفاده می شود و به پزشک این امکان را می دهد که به صورت لحظه ای درون بدن را مشاهده کند . 

در سونوگرافی واژینال یا داخلی ، لوله یا پروب سونوگرافی با کاندوم پوشانده می شود و سپس به ژل روان کننده مخصوص سونوگرافی آغشته می شود و وارد واژن می شود و تصویر بافت های داخلی بدن روی مانیتور نمایش داده می شوند و با حرکت پروب داخل بدن ، وضعیت تخمدان ها ، رحم و قسمت های مورد نظر مورد بررسی قرار می گیرد. 

 

تجربه و مهارت پزشک باعث می شود که بیمار حس آزار دهنده ای نداشته باشد و تشخیص پزشک دقیق تر انجام شود. 

هنگام سونوگرافی واژینال بهتر است مثانه خالی یا نیمه پر باشد. 

معمولا سونوگرافی واژینال برای تشخیص دقیقتر موارد زیر به کار گرفته می شود :

- سرطان دستگاه تناسلی

- مشکلات ناباروری

- تشخیص کیست و فیبروم

- بارداری معمولی یا خارج از رحم

- سقط جنین

- جفت سر راهی

- مشکلات قاعدگی 

- چک کردن سلامت ، ضربان قلب و رشد جنین

 

زمان برای سونوگرافی واژینال در بارداری, ترس از سونوگرافی واژینال

علت تجویز سونوگرافی واژینال در بارداری

 

علت سونوگرافی واژینال در بارداری

از سونوگرافی واژینال در بارداری معمولا به دلایل زیر استفاده می شود. 

تشخیص بارداری دوقلویی و چند قلویی در مراحل اولیه

مشخص نمودن موقعیت جفت

تشخیص بارداری پوچ 

تشخیص سقط جنین

بررسی خونریزی اوایل بارداری

ارزیابی دقیق تر در بارداری های پرخطر

 

مشخص نمودن محل ساک حاملگی : تعیین موقعیت ساک حاملگی در اوایل بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد تا در صورت وجود مشکل ، پزشک بتوانید سریعترین اقدام ممکن را انجام دهد. 

 

تعیین سن بارداری : معمولا سن بارداری بر اساس اولین روز آخرین پریود محاسبه می شود ولی در مواردی که پریود نامنظم باشد ، با سونوگرافی واژینال سن دقیق حاملگی مشخص می شود. 

 

اندازه گیری طول سرویکس : در صورتی که مادر سابقه زایمان زودرس یا سقط جین داشته باشید یا در طول بارداری دچار درد زیر شکم و انقباضات شکمی شود.  با سونوگرافی واژینال طول سرویکس یا دهانه رحم اندازه گیری می شود تا در صورت کوتاه یا ضعیف شدن ، با عمل سرکلاژ ، دهانه رحم بسته شود و مانع از سقط جنین شوند.

 

بررسی بارداری خارج از رحم : دقیق ترین روش برای تشخیص بارداری خارج از رحم ، سونوگرافی واژینال به همراه آزمایش خون است . با این روش قبل از این که پارگی لوله فالوپ اتفاق بیفتد و منجر به خونریزی شکمی شود ، میتواند مشکل را تشخیص داد. 

 

بهترین زمان سونوگرافی واژینال در بارداری

سه ماهه  اول بهترین زمان سونوگرافی واژینال محسوب می شود. ولی با پیشرفت بارداری و بزرگ شدن شکم ، پزشکان ترجیح میدهند از سونوگرافی شکمی استفاده کنند. ولی برای بررسی طول سرویکس در هر زمان از بارداری ، سونوگرافی واژینال ارجحیت دارد. 

 

خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال در بارداری, سونوگرافی واژینال در بارداری, مضرات سونوگرافی واژینال در بارداری

خطرات انجام سونوگرافی واژینال در بارداری

 

عوارض و خطر سونوگرافی واژینال در بارداری

برخی از مادران تصور میکنند سونوگرافی واژینال در حاملگی میتواند باعث سقط جنین شود ولی نکته قابل توجه اینجاست که لوله دستگاه سونوگرافی فقط وارد واژن می شود نه داخل رحم. بنابراین هیچ تماسی با جنین که داخل رحم قرار دارد ، برقرار نمی کند. 

 

سونوگرافی واژینال اگر توسط پزشک مجرب انجام شود باعث ایجاد عفونت و خونریزی نمی شود و فقط ممکن است باعث  ایجاد لکه بینی کمی شود که به دلیل باز شدن واژن است و جای نگرانی ندارد.

احتمال کمی درد هنگام وارد شدن پروب سونوگرافی به داخل واژن وجود دارد که طبیعی است ، در صورتی که درد زیادی احساس میکنید حتما باید به پزشک اطلاع بدهید.

 

موارد منع سونوگرافی واژینال در بارداری

اگر کیسه آب پاره شده باشد به دلیل این که احتمال بروز عفونت در کیسه آب و جنین افزایش پیدا می کند ، سونوگرافی واژینال ممنوع است. 

در مواردی که جفت سرراهی باشد ، سونوگرافی واژینال باید بسیار با دقت انجام شود که هیچگونه فشاری به دهانه رحم وارد نشود.

 

مدت زمان سونوگرافی واژینال

معمولا پروسه سونوگرافی واژینال حدود 20 - 30 دقیقه طول می کشد. 

 

گردآوری : بخش زناشویی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------