علل و راههای پیشگیری از جینوفوبیا
- مجموعه: دانستنیهای جنسی
همه چیز درباره جینوفوبیا
جینوفوبیا چیست؟
جینوفوبیا ( به انگلیسی : gynophobia ) به عنوان ترس از رابطه جنسی یا ترس از دخول شناخته میشود. افراد مبتلا به جینوفوبیا معمولا از انجام رابطه جنسی می ترسند و در برخی موارد فقط ترس از دخول دارند و با سایر بخش های رابطه جنسی مشکلی ندارند.
برخی افراد از معاشقه ، لمس و سایر فعالیت های جنسی هراسی ندارند ولی اگر احساس کنند معاشقه ممکن است به دخول برسد دچار هراس میشوند و به همین دلیل از رابطه جنسی اجتناب میکنند. به عبارتی دیگر اغلب افرادی که مبتلا به جینوفوبیا هستند میتوانند از بوسیدن و نوازش لذت ببرند ولی زمانی که تماس فیزیکی فراتر از لمس محبت امیز باشد، دچار ترس و وحشت میشوند.
جینوفوبیا میتواند آسیب های جبران ناپذیری به ازدواج وارد کند و در صورتی که به دنبال درمان نباشید و مدت زیادی از ازدواجتان بدون رابطه جنسی یا دخول ادامه پیدا کند میتواند منجر به سرد شدن مرد ، طلاق عاطفی یا حتی در موارد شدید، منجر به خیانت شود.
پایه و اساس یک ازدواج بر رابطه عاطفی همراه با رابطه جنسی بنا نهاده شده است و هر کدام از این دو در ازدواج تامین نشود به معنی شکست رابطه است و نمیتوان انتظار یک زندگی مشترک عالی در چنین شرایطی داشته باشید.
علت جینوفوبیا یا ترس از رابطه جنسی
فوبیا یا ترس بی دلیل معمولا به دلیل یک تروما یا آسیب روحی ایجاد میشود. شایع ترین علت ترس از رابطه جنسی ، تجاوز و آزار جنسی در گذشته یا دوران کودکی است و گاهی روش های تربیتی فرهنگ های خاص یا آموزه های دینی میتواند در بزرگسالی باعث ایجاد جینوفوبیا شود.
فوبیا از رابطه جنسی گاهی اوقات به قدری شدید است که ممکن است سال ها بعد از ازدواج هنوز رابطه جنسی ای بین دو نفر برقرار نشده باشد.
گاهی عدم اعتماد به نفس از نظر ظاهری و نگرانی درباره وضعیت سلامت و بیماری میتواند منجر به جینوفوبیا شود. گاهی جینوفوبیا بدون هیچ دلیل قابل توجیهی ایجاد میشود.
ترس از رابطه جنسی در زنان میتواند به دلیل تجربه تلخ آنان در گذشته مثل تجاوز یا آزار جنسی ، شنیدن خاطرات تلخ از رابطه جنسی ، دیدن رابطه جنسی والدین ، افسردگی یا ازدواج اجباری باشد.
• ترس از رابطه جنسی به دلیل سندرم ترومای تجاوز
تجاوز جنسی ، خشونت بسیار شدید جسمی و ذهنی است و با واکنش شدید روحی روانی بعد از تجاوز برای قربانیان همراه است.
مشکلات روحی و ناراحتی هایی که بعد از تجاوز برای قربانیان ایجاد میشود به نام سندرم ترومای تجاوز جنسی شناخته میشود که خطر ابتلا به عوارض روحی و روانی را بسیار بالا میبرد.
سندرم ترومای تجاوز به قدری سنگین است که ممکن است یک فرد ماه ها یا حتی سال ها برای رهایی از آن درگیری داشته باشد.
• ترس از رابطه جنسی به دلیل باورهای مذهبی و فرهنگی
اگر شما از نظر مذهبی یا فرهنگی در خانواده یا جامعه ای رشد کرده باشید که رابطه جنسی را امری ناپسند بدانید ، احساس گناه ، تردید و ترس از سنت شکنی میتواند منجر به جینوفوبیا شود.
• ترس از رابطه جنسی به دلیل اضطراب
اغلب افراد به خصوص کسانی که رابطه جنسی را تجربه نکرده اند میترسند نتوانند شریک خود را راضی کند. البته در اغلب مواد این ترس خفیف است و نمیتواند مانع از رابطه جنسی شود ولی در موارد نادر اضطراب عملکردی به قدری شدید میشود که میتواند منجر به جینوفوبیا شود.
• ترس از رابطه جنسی به دلیل بیماری
رابطه جنسی با خطر انتقال بیماری های جنسی و ایدز همراه است. استفاده از کاندوم و داشتن یک شریک جنسی و انجام آزمایش بیماری های مقاربتی میتواند مانع از ابتلای افراد به این بیماری ها شود ولی اگر فردی نتواند به طور منطقی با این شرایط کنار بیاید احتمال آن وجود دارد فرد به این نتیجه برسد، رابطه جنسی یک رفتار بسیار پرخطر است و ارزش ریسک کردن ندارد.
برخی افراد هم ترسشان از این جهت است که رابطه جنسی برایشان دردناک باشد.
• مشکل واژینیسموس
واژینیسموس (به انگلیسی: vaginismus) هنگامی ایجاد میشود که رابطه جنسی به دخول میرسد. در این زمان عضلات واژن به طور غیر ارادی منقبض میشوند تا از ورود هر گونه جسم خارجی به داخل واژن پیشگیری کنند و در این حالت هر تلاشی برای دخول باعث ایجاد دردهای شدید میشود.
واژینیسموس یک عارضه روانی است که با انجام تمرینات مشخص که توسط پزشک متخصص ارائه میشود قابل درمان است.
راههای درمان جینوفوبیا
درمان ترس از رابطه جنسی یا جینوفوبیا معمولا تحت نظر درمانگرهای جنسی انجام میشود. غلبه بر فوبیا جنسی کار نسبتا مشکلی است ولی برای درمان خودتان باید شرم و خجالت را کنار بگذارید و با درمان گر خود همکاری کنید. خوشبختانه فوبیا روابط جنسی در تمام موارد و سطوح با همکاری شخص شما میتواند موفقیت آمیز باشد.
مشاوره با روان درمانگر جنسی
روان درمان گران جنسی مهارت کافی برای درمان مشکلات جنسی را دارند در صورتی که علت ترس از دخول شما واژینیسموس باشد میتوانید به یک روان درمانگر جنسی خانم مراجعه کنید تا بتواند راهها و تمرینات مناسب برای رسیدن به آرامش و کنترل انقباض واژن را به شما آموزش دهد .
• درمان شناختی رفتاری
برای مهار ترس از رابطه جنسی در این روش ، مشاور یا روانشناس بالینی برای کنترل اضطراب با شما صحبت میکند ، درمان میتواند خصوصی یا گروهی باشد و معمولا هفته ای یک بار تکرار میشود. این روش درمانی به مرور و در طی چند ماه به شما کمک میکند بتوانید ترس خود را به صورت آگاهانه مهار کنید. درمانگر در این روش بر الگوی فکری و نوع تفکر شما متمرکز شده و عقاید اشتباه و الگوهای فکری اشتباه شما را اصلاح میکند مثلا اگر تصور میکنید که رابطه جنسی با شریکتان یک کار منفی و اشتباه است یا ممکن است باعث درد زیادی برای شما شود، این افکارتان را اصلاح میکند.
چنانچه از ظاهر خودتان رضایت نداشته باشید یا هر دلیل دیگری باعث ترستان شده باشد، درمانگر به شما کمک میکند که ترستان را به مرور از بین برده و اعتماد به نفس پیدا کنید و احساس خودباوری شما را تقویت میکند تا استرس و اضطرابتان را کاهش دهید.
• درمان دارویی جینوفوبیا
داروهایی هستند که میتوانید برای کاهش احساس استرس و حملات هراس ناشی از جینوفوبیا استفاده کنید. این داروها معمولا در اوایل شروع درمان استفاده میشوند تا روند درمان شما را تسریع کنند.
انواع داروهای مسدود کننده بتا که میتواند باعث کاهش ترشح آدرنالین در اثر استرس در بدن شود و در نتیجه مشکلات ناراحت کننده جسمی از قبیل افزایش ضربان قلب و لرز را کاهش دهد.
آرام بخش ها مثل بنزودیازپین به کنترل اضطراب شما کمک میکند. این داروها بسیار اعتیار آورد هستند و باید در مصرف آنها دقت زیادی داشته باشید.
روش های پیشگیری از جینوفوبیا
آشنایی با بدن : بسیاری از دختران به دلیل نا آشنا بودن با آناتومی بدن مرد دچار ترس میشوند بنابراین بهتر است والدین اطلاعات کافی در این زمینه را در اختیار فرزندانشان قرار دهند.
یادگیری داشتن رابطه جنسی سالم : یک رابطه جنسی سالم فقط به رابطه جسمی محدود نمیشود و به معنی داشتن رابطه عاطفی و پس از آن برقراری رابطه جنسی است که این روند باید به افراد آموزش داده شود.
آشنایی با سلایق جنسی یکدیگر : قبل از ازدواج و بعد از رفت و آمدهای کافی در نهایت دختر و پسر باید در باره بایدها و نبایدها، علایق و سلایق جنسی یکدیگر صحبت کنند و در صورت لزوم به مشاو مراجعه نمایند. این روش راهکاری برای جلوگیری از جینوفوبیا است.
گردآوری : بخش زناشویی بیتوته