تازه های تقویم تاریخ

داريوش بزرگ پدر ناسيوناليسم ايراني

تقویم تاریخ - 13 تیر

489پیش ازمیلاد:4 ژوئيه سال 489 پيش از ميلاد داريوش بزرگ - شاه شاهان - كه بر تمركز امور و ايراني…

تقویم تاریخ -6شهریور



1453م:تاريخنگاران اروپايي متخصص در اوضاع و رويدادهاي هفت سده نخست هزاره يكم ميلادي كه متون انتقال داده شده در سال 1453 از قسطنطنيه به رم (واتيكان) را مطالعه و تحليل كرده اند در تاليفات خود به استناد اين متون كه عمدتا از مكاتبات دولتي و گزارش هاي رسمي و تجسسات استخراج شده اند موارد جالبي از سياست ها و تدابير دولتي عهد ساسانيان را به دست داده اند كه مورد توجه استادان مربوط در دوران معاصر قرار گرفته و در تفسيرها و نظريه هاي خود به آنها اشاره مي كنند. يك مورد از اين سياست ها (به گزارش عامل مخفي دولت روم در تيسفون)، از سخنان شاپور دوم در يك جلسه عمومي (ماه آخر تابستان ـ ماه برداشت محصول) استخراج شده است كه به مناسبت زمان وقوع (كه با تطبيق تقويم ها تنظيم شده است) در زير مي آيد.

 

شاپور دوم خطاب به آن جمع گفته بود كه ما (ايرانيان) هونها را به اروپا رانديم و آنان ويزيگوتها [دسته اي از ژرمن ها] را به اطراف دانوب فراري دادند تا جايشان را بگيرند و در اينجا، اين فراريان با وجود دريافت پناهندگي از امپراتور روم، تحت ظلم و ستم كارگزاران و عمال آن قرار گرفتند، شكيبايي خود را از دست دادند و سر به شورش برداشتند كه والنس مغرور از باده قدرت، خود به سركوب كردن ايشان شتافت كه بر خلاف تصورش [در جنگ اوت 378] نابود شد. نتايج جنگ، چه در كوتاه و چه در دراز مدت، قابل پيش بيني دقيق نيست؛ بنابراين «جنگ» بايد آخرين راه حل مسائل باشد، مگر اين كه دشمن به خاك وطن تعرض كرده باشد. شاپور دوم گفته بود: گذشته از اين، آموزگار ما (زرتشت) جنگ غير منصفانه را رد كرده است.

 

تصوير شاپور دوم بر سكه نقره زمان خود


1835م:در اين روز در سال 1835 ميلادي به دستور محمد شاه قاجار، ميرزا ابوالقاسم قائم مقام صدر اعظم وقت ايران را كه خود او بارها گفته بود كه سلطنتش را مديون كارداني وي مي داند تنها به اين سبب كه در صدد تغيير فرمانده گارد سلطنتي برآمده بود در باغ نگارستان (محل فعلي ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد - ديوار به ديوار بهارستان) خفه كردند، زيرا شاه سوگند خورده بود كه خونش را نريزد!.

محمد شاه در آن روز از ترس بيماري وبا كه شيوع يافته بود و گرماي بي سابقه تهران، قصد رفتن به لواسان را داشت. ولي پيش از اين نقل مكان، به دليل بدگماني و ترس از نافرماني قائم مقام (احتمال كودتا) دستور بي جان ساختن وي را داده و سپس معلم سابق خود، عباس ايرواني معروف به حاجي ميرزا آقاسي را جانشينش كرده بود، كه برخي مورخان او را «بي مايه براي صدارت عظما» توصيف كرده اند.

آن روز قائم مقام را كه به اوضاع كشور سر و سامان داده بود و در كتب تاريخ «مردي لايق» توصيف شده است از خانه اش در باغ لاله زار (خيابان لاله زار تهران) به باغ نگارستان برده بودند تا اعدام شود.

همين قدرنشناسي ها، رواج سعايت و بدگماني مقامات نسبت به يكديگر، از عوامل عقب ماندگي ايران و رواج تملق و باعث سلطه قدرتهاي اروپايي بر سياستهاي دولت تهران در دوران قاجارها بشمار آورده شده است.

 

2004م:26 اوت 2004 آژانس فرانس پرس از تهران گزارش داده بود: ايران، يكي از صادر كنندكان رديف اول نفت در جهان، ظرف پنج ماه بودجه تخصيصي يك و نيم ميليارد دلاري واردات يك ساله بنزين را به مصرف رسانده و تقاضاي يك ميليارد و يكصد ميليون دلار ديگر كرده است تا سال به پايان برسد؟!.

اين خبرگزاري به نقل از مقامات مربوط اضافه كرده بود كه وسائط نقليه ايران هر روز 66 تا 70 ميليون ليتر بنزين مصرف مي كنند، حال آن كه ظرفيت پالايشگاههاي اين كشور بيش از 39 ميليون ليتر در هر روز نيست.

يك مقام دولتي بدون اين بگويد چرا ايران فاقد پالايشگاه در حد نياز است و راه چاره چيست، دليل نياز به پول اضافي را، بالارفتن قيمت نفت در جهان بيان داشته بود. وي چنين مثال آورده بود: بهاي بنزين وارداتي ايران سال گذشته (1382 خورشيدي) هر ماه 210 ميليون دلار بود كه اين مبلغ در سال 1383 چهارصد و شصت ميليون دلار شده بود.


1749م:گوته (يوهان يولف گنگ فون گوته Goethe) انسانشناس، داستان نگار، درام نويس، شاعر، تصويرگر، فيلسوف، دانشمند و دولتمرد شهير آلماني 28 اوت سال 1749 در فرانكفورت آلمان به دنيا آمد و 82 سال عمر كرد و كتب متعدد از داستان، طنز، نمايشنامه و شعر نوشت. وي از اديبان برجسته عصر خود در اروپا بشمار مي رود. هنر گوته در اين بود كه افكار فلسفي خود را در قالب داستان و يا نمايشنامه بيان مي كرد كه در ذهن مردم عادي نقش مي بست و به زندگي آنان شكل مي داد. وي از مبارزان عدالت اجتماعي، آزادي و نيز بر ضد فساد و تباهي و از دوستان و همفكران شيلر بود. مورخان "گونه" را در رديف فلاسفه صاحب نظر در مسائل اجتماعي قرارداده اند.

 

Goethe


1984م:28 آگوست سالروز انتشار كتاب «جهان در سال 1984» است. مرور زمان ثابت کرد که پيش بيني های مولف عينا به حقيقت پيوست. جورج ارول George Orwell در آغاز سال 1948 تصميم به نوشتن كتابي گرفت كه در آن پيش بيني خود از اوضاع جهان در سال 1984 را بياورد و ارقام "84 " را به اين جهت انتخاب كرد كه عكس ارقام 48 است (سالي كه در آن بود). اين كتاب كه 28 آگوست سال 1949 به توزيع داده شد در آن زمان يك داستان (ناول) معمولی تلقي شد. وي در اين كتاب سانسور، تحريف حقايق تاريخي، تجاوز به حريم زندگي خصوصي افراد - با وسائلی از قبيل استراق سمع - استبدادهاي دولتي تحت نام دمكراسي و حقوق جامعه!. توسعه تكنولوژي و استفاده دولتها از اين ابزارهاي تازه براي كنترل مردم و ... را پيش بيني كرده بود (دوربین و دستگاه ضبط صدا از راه بسیار دور، باگ گذاری اماکن و حتی تختخواب افراد!، نسخه برداری از مکاتبات مردم قبل از رسیدن به مقصد و ... و حتی تحلیل خورد و خوراک افراد مورد نظر با جمع آوری و بررسی آزمایشگاهی آشغالها و فضولات منازل و ....).

اورول در این داستان محيط زندگي سال 1984 را طوري مجسم كرده بود كه مردم در يك جامعه ترس آور و نگرانی زا زندگي مي كنند؛ هرکدام از آن بیم دارد که دیگری مامور مخفی دولت نباشد. این بی اعتمادی حتی میان برخی زن و شوهرها بوجود می آید و ... و در چنین محیطی، طبعا افراد برای گریز از بیم و ترس و سوء ظن و نااطمینانی، به اعتیاد و بی خیال کردن خود روی می آورند و از آنجا که خوشگذرایی و سرگرمی ممتد نیاز به پول گزاف دارد به طرق کاغذی (کلاهبرداری) به غارت یکدیگر و حتی دولت می پردازند و .... در چنین جامعه ای از پس انداز و سرمایه گذاری خبری نیست جز میان یک دسته کوچک و همین ها دولت می سازند تا سود بیشتری ببرند و برای تسلط بر دولت، نخست مطبوعات را خریداری و از آن خود می کنند تا بر مغزها تسلط داشته باشند. طبق نوشته های ارول، مردم (مردم سال 1984 - چهار دهه پس از نوشته شدن کتاب) در گوشه و کنار جهان به هر وسیله بی خبری و بردن لذت جسمانی متوسل می شوند تا مشکلات تحمیل شده را فراموش کنند، اخلاقیات و معنویات برایشان افسانه است و ....

این پیشگویی ها بتدریج پس از انتشار کتاب و تا دهه 1980 عينا به حقيقت پيوست و وسعت انديشه و اطلاعات، و دقت مولف را در پيش بيني رويدادها ثابت کرد و وي را به صورت يکي از مشاهير قرن 20 درآورد.

برغم سختگیری فرمانداری نظامی تهران (که پس از براندازی 28 امرداد خودسر شده بود)، این کتاب در نیمه دهه 1330 توسط دکتر مهدی بهره مند دبیر وقت میز اقتصادی روزنامه اطلاعات ترجمه و به صورت روزانه به ضمیمه این روزنامه منتشر شد.

 

George Orwell


1979م:«ارل لويس مونتباتن Earl Louis Mountbatten» فرزند نوه ملکه ويکتوريا و از بستگان نزديک اليزابت دوم پادشاه انگلستان 27 اوت سال 1979 به دست افراد ارتش آزاديبخش ايرلند ترور شد و روز بعد (28 اوت) مرگ او رسما اعلام گرديد. در اين رويداد كه در ساحل ايرلند شمالي اتفاق افتاد مادر شوهر دختر مونتباتن و يك نفر ديگر جان باختند.

ارل مونتباتن 79 ساله روز حادثه درجريان يک گردش دريايي در قايق تفريحي خود بود كه انفجاري شديد قايق را منهدم ساخت و ارتش آزاديبخش ايرلند اعلام كرد كه انفجار به منظور ترور "ارل" ترتيب داده شده بود و مسئوليت اين كار را برعهده گرفت.

آخرين سمت رسمي ارل مونتباتن كه آلماني تبار بود نايب السلطنه هندوستان بود و در زمان او ، انگلستان از بزرگترين مستعمره خود دست كشيد و هندوستان به دوكشور هند و پاكستان تقسيم شد و تكليف كشمير لاينحل ماند كه آتشي در زير خاكستر است. برخي از اصحاب نظر مونتباتن را در ايجاد اين مسئله دخيل مي دانند.

ارل مونتباتن همانند پدرش يك افسر نيروي دريايي انگلستان بود. پدر او مدتي لرد اول بحريه اين كشور بود که در آغاز جنگ جهاني اول، انگليسي ها به دليل آلماني تبار بودنش برآشفتند که معزول شد. به همين سبب خانواده سلطنتي انگلستان نام خانوادگي خود را تغيير داد.

 

Earl Louis Mountbatten


2004م:جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا 26 اوت 2004 در يك مصاحبه 30 دقيقه اي بالاخره اعتراف كرد كه در مورد عراق پس از جنگ، دچار اشتباه محاسبه شده بود. وي در اين مصاحبه گفته بود كه پيش بيني نمي كرد پس از جنگ (اشغال عراق) ، با چنين شرايطي رو به رو شود. وي در اين مصاحبه از انعطاف پذير ساختن استراتژي آمريكا در عراق و بويژه اکثريت شيعه اين کشور سخن گفته بود. بوش اشاره كرده بود كه آماده است بررسي بيشتري شود كه چه اشتباهاتي در برنامه اشغال نظامي عراق اتفاق افتاده است. طبق ارقامي كه وزارت دفاع آمريكا به دست داده است، تا آن روز (26 اوت 2004) در عراق 969 نظامي آمريكايي كشته و شش هزار و 690 تن ديگر مجروح شده بودند. شمار نظاميان مقتول آمريکايي در عراق تا پايان سال 2007 به چهار هزار رسيد.

 

2004م:25 اوت 2004 سه نظامي آمريكايي در شهر هاليوود ايالت فلوريداي آمريكا به خانه «كارلوس آره دوندو» مراجعه و طبق آيين مرسوم، با ابراز تاسف، خبر كشته شدن «الكساندر» پسر 20 ساله خانواده را در عراق به اهل منزل اطلاع دادند. الكساندر يك مورين (سرباز سپاه دريابرد) بود كه به عراق اعزام شده بود. كارلوس از شنيدن اين خبر آن چنان خشمگين شد كه به گاراژ خانه دويد و با گاز مايع خودرو خبرآوران را كه يك استيشن نظامي متعلق به سپاه بود آتش زد و سپس به سوي راننده و خبر آوران شروع به تيراتدازي كرد كه گلوله ها به هيچكدام اصابت نكرد.

خانواده «آره دوندو» كه در سابق از كوستاريكا به آمريكا مهاجرت كرده بودند گفتند كه از آغاز كار هم مخالف جنگ عراق بودند که ضرورت نداشت. گفته شده است كه چنين حادثه اي قبلا سابقه نداشته است. كارلوس پس از آتش زدن خودرو نظامي قصدخودسوزي كرد كه او را به بيمارستان منتقل كردند.

 

2004م:شبكه تلويزيوني سي. بي. اس آمريكا پنجشنبه شب 26 اوت 2004 به نقل از سازمان آمار اين كشور گزارش داد كه در سال 2003 در آمريكا يك ميليون و سيصد هزار تن بر افراد زير خط فقر و يك ميليون و چهارصد هزار نفر بر كساني كه فاقد بيمه درماني هستند اضافه شده بود. طبق ارقام اعلام شده توسط آن سازمان، در پايان سال 2003 عده آمريكاييان زير خط فقر 36 ميليون و شمار كساني كه از بيمه درماني برخوردار نبودند اندكي بيش از 34 ميليون و پانصد هزار نفر بود. طبق گزارش رسانه ها، از آن سال تا كنون بر اين ارقام باز هم افزوده شده است. در آمريكا بيمارستان عمومي دولتي وجود ندارد و كار درمان در اين كشور كاملا خصوصي است كه يك ايراد بزرگ اجتماعي است و دولت، به علت لابي نيرومند پزشكان و بيمارستانها در كنگره (مقر قوه مقننه آمريکا)، تاكنون نتوانسته است اقدام به تاسيس بيمارستان دولتي براي كم درآمدها كند.

 

1609: هلندي ها وارد خليج دليور در شرق آمريكاي شمالي (ايالات متحده امروز) شدند و تا محل فيلادلفياي امروز پيش رفتند.

1640: در جنگ نيوانگلند سرخپوستان از مهاجران انگليسي و نيروهاي حامي آنها شكست خوردند و اراضي خود را در ماساچوست از دست دادند.

1963: بيش از دويست هزار سياهپوست آمريكايي در شهر واشنگتن براي به دست آوردن حقوق مدني تظاهرات و راهپيمايي كردند.

2004: دولت كوبا كمك 50 هزار دلاري آمريكا به آسيب ديدگان كوبايي ناشي از توفان دريايي چارلي را رد كرد و آن را يك دوروئي ديگر آمريكا خواند و عملي در جهت تحقير ملت كوبا توصيف كرد. در اعلاميه دولت كوبا آمده است: در حالي كه دولت واشنگتن جنگ چهل ساله اقتصادي با كوبا را تشديد كرده است و خسارات وارده به كوبا از اين محاصره از حد متعارف گذشته است، آن دولت مي آيد و پيشنهاد 50 هزار دلار كمك مي كند كه مسخره است.

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------