بیوگرافی استاد رضا عباسی
- مجموعه: هنر و هنرمند
رضا عباسی مشهورترین نقاش زمان شاه عباس صفوی است
آقا رضا ولد مولانا اصغر کاشي، از آنچه معين مصور و شاگردانش و همچنين تاريخ نويسان ايراني ذکر کرده اند ميتوان پي برد که رضا عباسي در حدود 974 هجري در قزوين تولد يافته و در سال 1044 هجري در اصفهان چشم از جهان فرو بسته است. داستان زندگي رضا عباسي کماکان براي ما نامعلوم است. اما پدر بزرگوار وي از نقاشان مطرح دربار شاه طهماسب و شاه اسماعيل دوم ميباشد.
رضا در دامان پدر و نزديکي با نقاشان مطرح همچون شيخ محمد، سياوش بيک گرجستاني، مير زين العابدين، صادقي بيک افشار تلمذ کرده و با نقاشي آشنا ميشود. رضا عباسي در سه حوزه نقاشي ايراني (طراحي تک پيکره نگاري – نقاشي ديواري – نقاشي نسخه هاي خطي) آثار با ارزشي را خلق آفريني کرده است.
اين نقاش چيره دست جوان بتدريج سبكي را ابداع كرد كه در عرض دو دهه آينده چهره نگارگري ايران را به كلي تغيير داد. كار و اثر او شامل طراحي بيعيب و نقش و در درجه اول رنگآميزي درخشان سبك عالي صفوي بود. اما با گذشت زمـــان چهره پيكرههاي جـوان او مملو از چشمان درشت، بيلطافت، طرههاي تكلف و گاهي هم چانههاي پهن گرديـــد و همه آنها در زير درخت بيــد تصوير شد كه تاثير كمتري در پي داشت.
نقاشی های رضا عباسی
جدول رنگ آميــزي او كم كم تغييـر يافـت و رنگهاي زرد، قهــــوه اي و ارغواني جــاي قرمز روشن و لاجــوردي آثــار اوليــه را گرفـت. او آثـــار متاخــر خود (كه شايد منسوب بــه اوست) به نام ‹‹رضا›› و يا ‹‹آقا رضا›› امضاء كرده ولي در اواخر قرن لقب افتخاري لقب ‹‹عباسي›› را نيز بـــدان افـــزود كه احتمالاً از طرف شاه به او تفويض شده بود. سابقاً آقا رضا و رضا و رضا عباسي دو هنرمنــد مجزا و متفاوت فرض ميشد ولي مرحوم دكتر بچوكين بالاخره توانست مردم را قانع سازد كه هر سه اسم از يك نفر است.
رضا عباسی مشهورترین نقاش زمان شاه عباس صفوی است. مراوده های سیاسی و بازرگانی با کشورهای اروپا، در زمان شاه عباس، موجب رواج نقاشی های ایتالیایی در بازار اصفهان شده بود. رقابت دربار صفوی با دربار هنرپرور جهانگیر پادشاه مغولی هند نیز سبب دیگری برای توجه به هنرمندان در این زمان بود. در این میان آقارضا نامی سرآمد همه هنرمندان و نقاشان اصفهان گردید. شاه عباس او را به خود منسوب کرد و از آن پس به نام رضا عباسی مشهور شد. ساختمان بناهای متعدد در زمان شاه عباس اول در اصفهان، نوعی تازه از نقاشی را به وجود آورد.
پیش از آن در زمان شاه اسماعیل و شاه طهماسب، نقاشان بزرگ چون کمال الدین بهزاد به تصویر کردن کتاب های خطی می پرداختند. اما در این دوره نقاشی بر روی دیوارها و کشیدن تصاویر بزرگ برای تزیین بناها مرسوم گردید. رضا عباسی در فاصله این سال ها پرده های نقاشی بسیار آفرید که در آن ها به جای انبوه درباریان، تنها صورت یک یا دو آدمی زیبا نقش می شد. در این تصویرها رنگ آمیزی لباس و صورت و تزئینات و تجملات صحنه درخششی چشم گیر دارد. اما مهارت رضا عباسی، که بیشتر به نقاشی سیاه قلم تمایل داشت، در تصویر طبیعت و حالات روحی و اخلاقی مردم عادی بود.
زندگینامه استاد رضا عباسی
کارهای هنری
ساختن بناهای متعدد در زمان شاه عباس اول در اصفهان، گونهای تازه از نقاشی را به وجود آورد. پیش از آن در زمان شاه اسماعیل و شاه طهماسب، نقاشان بزرگ چون کمال الدین بهزاد به تصویر کردن کتابهای خطی میپرداختند. اما در این دوره نقاشی بر روی دیوارها و کشیدن تصاویر بزرگ برای تزیین بناها مرسوم گردید.
رضا عباسی در فاصله سالهای ۱۶۳۹-۱۶۱۸ پردههای نقاشی بسیار آفرید که در آنها به جای انبوه درباریان، تنها صورت یک یا دو آدمی زیبا نقش میشد. در این تصویرها رنگ آمیزی لباس و صورت و تزئینات و تجملات صحنه درخششی چشم گیر دارد. اما مهارت رضا عباسی، که بیشتر به نقاشی سیاه قلم تمایل داشت، در تصویر طبیعت و حالات روحی و اخلاقی مردم عادی بود.
مینیاتورهای رضا عباسی
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته
منابع: isfahancht.ir
ahtshazand.blogfa.com