9 آگوست؛ روز جهانی بومیان
- مجموعه: مناسبتها در ایران و جهان
مردم بومی هنوز بر پایه دانش و سبک زندگی سنتی، گذران عمر میکنند
18 مرداد (9 آگوست)؛ روز جهانی بومیان
نامگذاری روز جهانی بومیان
23 دسامبر 1994 (2 دی 1373)، سازمان ملل متحد 9 آگوست را به عنوان روز بومیان به منظور تکرر تضمین حقوق بیش از 5 هزار گروه بومی که در 90 کشور زندگی میکنند، نامگذاری کرد.
روز جهانی بومیان، به منظور بزرگداشت یاد هزاران نفر از زنان و مردان بومی وفادار به آداب و رسوم و سنتهای خود از سوی مردم کشورهای مختلف گرامی داشته می شود. در ونزوئلا، پرو، بولیوی، اکوادور، پاراگوئه، مکزیک و سایر کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب روز جهانی بومیان به سبک ویژهای جشن گرفته شد.
مردم بومی به چه بخشی از جوامع گفته می شود؟
مردم بومی عمدتا به بخشی از جوامع بشری گفته میشود که هنوز بر پایه دانش و سبک زندگی سنتی، گذران عمر میکنند. معمولا در جوامع بومی آهنگ توسعه کندتر از جوامع دیگر است. علت این کندی آن است که عموما جوامع بومی بر پایه یافتهها و دانش سنتی خود و همچنین برقراری تعادل بین داشتهها و نیازهای جامعه شان راه توسعه را پیش میگیرند. میتوان گفت که جوامع بومی به پایداری توسعه بیش از سایر جوامع توجه میکنند. توجه جوامع بومی به منابع طبیعی به عنوان مهمترین اهرم توسعه، باعث شده تا مجامع علمی جهان امروزه توجه بیشتری به دانش بومی نشان دهند.
در جوامع بومی آهنگ توسعه کندتر از جوامع دیگر است
برخی معتقدند نوع زندگی بومیان در واقع بازتابی از زندگی انسان های دوره های نخستین است که کمتر مورد هجوم آثار منفی شهر نشینی قرار گرفته است. در اواخر قرن بیستم و همزمان با نضج و توسعه اندیشه های پست مدرنیسم در حوزه فلسفه ، مکتبی نیز در جامعه شناسی شهری شکل گرفت که از آن به " شهر گریزی " یاد می شود. در واقع انسان های شهری امروز با دلزدگی از آثار منفی این گونه زندگی سعی دارند به روستاها نقل مکان کنند و در واقع نوعی بازگشت به زندگی مردمان بومی داشته باشند.
بومیان قاره آمریکا و تبعیض نژادی
کشورهای آمریکای لاتین شامل بخش قابل توجهی از جوامع بومیان میباشند؛ به عنوان مثال: با توجه به گزارشات کمیسیون ملی برای توسعه مردم بومی، در مکزیک 15 میلیون نفر در 68 روستای بومیان که به 82 زبان متفاوت و 364 نوع گویش صحبت میکنند، وجود دارند.
بومیان رنجدیده از تبعیضهای نژادی هستند که برای دفاع از حقوق خود از جمله دسترسی به سرزمینهای آبا و اجدادیشان، یک مبارزه طولانی را در پیش گرفتهاند.با توجه به گزارش جدید سازمان عفو بینالمللی، سوء قصد، تهدید، تجاوز و تبعیضنژادی بخشی از مجموعه بدرفتاریها و سوء استفادههایی بوده که مردمان بومی در سرتاسر قاره آمریکا از آن رنج میبرند.
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته
منابع :
farsnews.com
sinapress.ir
stampiran-history.blogfa.com