روز آگاهی از سرطان چه روزی است؟
- مجموعه: مناسبتها در ایران و جهان
روز آگاهی از سرطان
سرطان چیست؟
سرطان یک بیماری است که از زیاد شدن غیرطبیعی سلولهای بدن آغاز میشود. بدن انسان از میلیونها سلولی ساختهشده است که با یکدیگر گروهبندیشده تا بافتها و اندامهای گوناگون را بسازند. سرطان از نظر مرگ و میر در جهان، رتبه دوم را دارد و در ایران رتبه سوم مرگها را به خودش اختصاص داده است.
ژنهای درون هر سلول به آن فرمان های لازم را صادر میکنند. بعضی وقتها این فرمان ها در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیرعادی دارد و بعد از مدتی دسته ای از سلولهای غیرعادی میتوانند در خون یا سیستم ایمنی گردش نموده یا تبدیل به توده یا تومور بدخیم یا سرطان شوند.
روز جهانی سرطان چیست؟
روز جهانی سرطان، روزی بینالمللی در تقویم برای آگاهی دادن به افراد در رابطه با مبارزه با سرطان و پیشگیری و درمان آن است.
علائم سرطان
سرطان در شروع، هیچ علامتی ندارد. نشانههای آن وقتی آشکار میشوند که سلولها رشد کرده و ریشه زده باشند. علامت های این بیماری بستگی به نوع و جای آن دارد، خیلی از این نشانه ها میان همه سرطانها مشترک هستند و بعضی نشانه ها، اختصاصی میباشند.
نشانه های موضعی سرطان
نشانه های موضعی امکان دارد به علت توده توموری یا جراحتی که به دلیل وجود تومور به وجود آمده است، ظاهر شوند. مثلا، تودهای که هنگام سرطان ریه در ریهها به وجود می آید، سرطان مری امکان دارد باعث باریک شدن مجرای مری شود که عمل بلع را دشوار و دردناک خواهد کرد.
سرطان کولورکتال باعث میشود مجرای دفع باریک و یا مسدود شود؛ تودههای موجود در سینه میتوانند برآمدگیهای آشکار به وجود آورد؛زخمهای به وجود آمده میتوانند سبب خونریزی شوند که چنانچه این خونریزی در ریهها انجام شود امکان دارد سرفههای خونی به دنبال داشته باشد، در صورتی که در روده به وجود آید مدفوع خونی به وجود می آورد، چنانچه در مثانه به وجود آید ادرار خونی را باعث خواهد شد.
چنانچه در رحم ایجاد شود به خونریزی در ناحیه واژینال باعث خواهد شد. سرطان در مراحل اولیه بدون درد است ولی بیماران در مراحل پیشرفته امکان دارد درد را هم احساس کنند. بعضی سرطانها میتوانند باعث تشکیل مایع در قسمت سینه و شکم شوند.
نشانه های سیستمیک سرطان
بعضی نشانه ها در سرطان وجود دارند که فقط در محل ایجاد تومور آشکار نمیشوند بلکه بدن را به طور کلی و سیستمیک درگیر میکنند، این نشانه ها شامل کاهش وزن ناخواسته، تب، خستگی مفرط و تغییرات پوستی میباشد.
متاستاز چیست؟
متاستاز فرایندی است که در طول آن، سرطان از مکان ابتدایی خود بیشتر رفته و در عضو دیگری از بدن و یا همه بدن گسترش پیدا می کند؛ این فرایند یا در طول یک گسترش موضعی اتفاق می افتد، یا گسترش از راه جریان لنفاوی به محل غدد لنفاوی، و یا گسترش از طریق جریان خون به نواحی دورتر.
چنانچه از راه جریان خون گسترش پیدا کند اغلب به همه بخش های بدن گسترش پیدا خواهد کرد.
متداول ترین سرطانها در ایران :
- معده - مری - پستان - پروستات - کولون(روده بزرگ)
گردآوری: بخش فرهنگ و هنر بیتوته