آنچه درباره کاشت مو و روشهای جایگزین برای درمان ریزش مو باید بدانیم
- مجموعه: سلامت موها
ریزش مو تجربهای است که برای همه افراد در هر شرایط سنی بسیار دلهرهآور است. هنگامیکه شما ریزش مو دارید نه تنها باید با چالشهای زیبایی و روحی ریزش مو دست و پنجه نرم کنید بلکه برای یافتن اطلاعات صحیح درباره درمان آن نیز با انبوهی از اطلاعات مواجه خواهید شد که شما را دچار سردرگمی میکنند. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعات صحیح و معتبری در رابطه با کاشت مو، هزینههای کاشت مو و تراپیهای جایگزین ریزش مو را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید با آگاهی کامل در این زمینه تصمیمگیری نمایید.
کاشت مو نوعی جراحی است که از طریق آن موی یک ناحیه از بدن به ناحیهای دیگر منتقل میشود. طی سالهای اخیر هنر کاشت مو پیشرفتهای چشمگیری داشته است. پس از سالها دستیابی به نتایج نهچندان تأثیرگذار، جراحان باتجربه و دارای مهارت هنری کاشت مو توانستهاند نتایج فوقالعاده طبیعی به دست آوردند و امروزه این جراحی با موفقیت در نقاط مختلف دنیا از جمله کشور عزیزمان ایران انجام میشود.
چه مواردی تعیین کننده میزان هزینه جراحی پیوند موی طبیعی می باشد؟
اگرچه هزینه های کاشت مو به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد، امّا بهطور معمول این هزینه ها نسبت به نوع جراحی و تعداد روزهای جراحی مشخص میشوند. بعضی از معیارهایی که میتواند در هزینههای کاشت مو موثر واقع شوند عبارتند از:
1. الگوی طاسی فرد و تعداد گرفتهایی که کاشته میشود.
2. روشی که برای پیوند موی فرد توسط پزشک تشخیص داده میشود که به دو صورت برداشت نواری از پشت سر(FUT) و برداشت دانهای (FUE) از پشت سر، ریش و بدن میباشد.
علاوه بر این هزینه کاشت مو بنا به مهارت و تجربه هر پزشک متفاوت است. هزینهها شامل دستمزد جراح، هزینه مرکز جراحی، بیهوشی، آزمایشهای پزشکی، داروها و هزینههای متفرقه دیگر میشود.
آیا بیمهها هزینههای کاشت مو را پوشش میدهند؟
به دلیل اینکه جراحی کاشت مو یک جراحی زیبایی و اختیاری است، بیمه هزینههای آن را پوشش نمیدهد.
روشهای انجام کاشت مو
روش برداشت نوار از پشت سر (FUT)
در این روش ابتدا نواحی پشت سر بیحس میشود. سپس نواری باریک از پشت سر (که اندازه آن با توجه به قوس سر و نوع پوست تعیین میشود) برداشت شده و سپس محل برش توسط پزشک بخیه زده میشود و موهای بالا و پایین لبه خط بخیه را میپوشاند (جنس نخ به کار رفته و تکنیک بخیه زدن در نحوه جوش خوردن محل برش تاثیر بهسزایی دارد). نوار برداشت شده توسط تکنسینهای مجرب در زیر میکروسکوپ به واحدهای کوچکتری به نام گرفت تبدیل میشوند. در مرحلهی بعد گرفتها به تعداد موهای یک و دو، سه و چهارتایی تقسیم میشوند.
بعد از آن تکنسینها اقدام به کاشت این گرفتها در ناحیه طاسی سر میکنند. تعداد گرفت بدست آمده در هر فرد بستگی به میزان تراکم موی فرد و ناحیه بانک مو و کشش پوستی مناسب برای برداشت میباشد. جراحی FUT یک خط نازکی از ناحیه برداشت به جا میگذارد که بسته به نوع پوست افراد متفاوت است و در بدترین شرایط از یک میلیمتر بیشتر نخواهد بود و اگر موهای بالای خط در حد 1 الی 2 سانتیمتر بلند باشد جای آن قابل روئت نیست.
برداشت مو به صورت دانهای از پشت سر،ریش و بدن (FUE)
FUE از سر: در این روش موی ناحیه پشت سر (ناحیه بانک مو) تراشیده میشود و توسط دستگاه یا به صورت دستی عمل برداشت صورت میگیرد. مدت زمان ترمیم بسیار کوتاه بوده بین 3 تا 7 روز می باشد.
FUE از ریش: موی ریش جایگزین مناسبی برای بانک مو می باشد و بعد از عمل به این دلیل که در اغلب موارد وارد فاز تلوژن (خواب) نمی شود پس از پیوند نتیجه مناسبی ایجاد می کند.
FUE از موی بدن: گاهی بانک مو کافی روی سر بیماران وجود ندارد و بانک موی سر آنان برای دستیابی به نتیجه دلخواه کافی نیست، موی در چنین مواردی میتوان موی بدن را برای کاشت به کار برد و این مو را میتوان از پا، بازو و شکم وقفسه سینه و پشت بدن برداشت کرد.
یکی از معایب برداشت به روش FUE آسیب رساندن به فولیکول های مو می باشد ،به علت آنکه ریش موی افراد در زیر پوست سر قابل مشاهده نیست و در بعضی افراد تارهای مو با فاصله از هم قرار دارند و باعث از بین رفتم فولیکول می شود. در این روش تنها دانه های ریز پشت سر جا می ماند که بسته به اندازه پانچی که برای برداشت استفاده شده بین 0.8 میلی متر تا 1.5 میلی متر است که در صورت کوتاه کردن موها این موها به صورت جاهای خالی پیدا خواهد بود .
بهطور معمول انجام روش FUT به تعداد پرسنل بیشتر نیازمند است و هزینهی بالاتری نسبت به روش FUE دارد.
ریکاوری
در هر دو روش فوق موها پس از 6 هفته ریزش خواهد کرد و موهای جدید پس از ریزش شروع به رشد میکنند. مدت ریکاوری بستگی به نوع عمل دارد که با روش FUE بهبودی سریعتر صورت میگیرد.
هزینههای جانبی
علاوه بر هزینههای انجام عمل جراحی، کاشت مو هزینههای جانبی دیگری شامل تهیه داروهای آنتی باکتری، ضد تورم و ضد درد و ... نیز در بر دارد. این داروها بعد از انجام جراحی باید حتماً تهیه و مصرف شوند. پس از دوره ترمیم نیاز به دورهی استفاده از ماینوکسیدیل و داروهای مکمل برای رشد مو میباشد.
عوارض و ریسک های کاشت مو
تخریب در ناحیه کاشت مو – این امر در افرادی که برداشت از ناحیه بانک مو در آنها به روشFUE یا روش ترکیبی انجام شده است دیده میشود. به ویژه این عارضه در افرادی که موهای نازک، حالت دار و یا پوست سفت دارند بیشتر مشهود است.
عفونت – اگرچه به علت خونرسانی مناسب پوست سر این پدیده به ندرت اتفاق میافتد و معمولاً تنها بهصورت جوشهای متناوب دیده میشود، اگر کاشت مو در مراکز غیر معتبر که اصول بهداشتی در آنها بهطور کامل رعایت نمیشود انجام گیرد، عفونت بوجود آمده میتواند موجب تخریب دائمی پوست سر شود.
پوست سنگ فرشی – این عارضه به علت کاشت نامناسب توسط تکنسینها و برشهای درشت و کاشت تعداد موی بیش از اندازه در هر برش رخ میدهد که باعث ایجاد برجستگی و تو رفتگی در پوست سر میگردد که ظاهر بسیار ناخوشایندی دارد.
طراحی نامناسب خط مو - در نظر نگرفتن سن و الگوی طاسی فرد و طراحی مصنوعی و رعایت نکردن خواب صحیح موهاست که باعث غیرطبیعی بودن ظاهر مو میشود.
روشهای جایگزین
علت ریزش مو بهطورکامل شناخته شده نیست، بههمین دلیل درمانهای رایج نیز در افراد مختلف نتایج متغیر میدهد. با وجود اینکه کاشت مو تنها درمان قطعی طاسی میباشد، درمانهای جایگزین مختلفی برای ریزش مو وجود دارد که عبارتند از:
• استفاده از ماینوکسیدیل:. تنها مادهای که برای تحریک رشد مو توسط FDA تایید شده است. هدف ماینوکسیدیل افزایش سایز فولیکول مو است طوری که بتواند موی درشتتری تولید کند. روزی یکبار به صورت موضعی مستقیم روی کف سر خود بزنید.
• استفاده از فیناستراید: باعث رویش مجدد موهای با ژن طاسی و به تاخیر انداختن ریزش موی ژنتیکی میشود.
• یکی دیگر از مکملها برای خانمهایی که موی سرشان نازک شده، Viviscal است که به شکل کپسول ارائه میشود. این کپسول از پروتئین ماهی، ویتامین C، زینک ، بیوتین و نیاسین ساخته شده، همه این مواد برای ساخت مویی سالم و ضخیم بهکار میروند. قیمت Viviscal از ماینوکسیدیل بالاتر است اما توسط متخصصان پوست و مو بسیار توصیه میشود.
• بیوتین: بیوتین ویتامین B کمپلکسی است که برای عملکرد سوخت و ساز و اعصاب بسیار مهم است. کپسولهای بیوتین میتوانند به بهبود زیرساخت کراتین مو کمک کنند که آن را سالمتر و قویتر میکند. به همین دلیل است که بیماران پس از انجام شیمی درمانی از این کپسولها استفاده میکنند.
• استفاده از PRP: که به صورت پلاسمای غنی شده از پلاک میباشد و از خون خود فرد تهیه میشود. در مرحله اول خون فرد مراجع در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد. سپس مخلوطی از پلاکتها با مقدار اندکی پلاسما از آن استخراج و برای تحریک رشد موهای در فاز خواب و رشد مجدد موی جدید به سر تزریق میشود. استفاده از PRP با هدف رشد مو، مزایای بسیاری دارد. نشان داده شده است که فاکتورهای رشد تغلیظ شده پلاکتی در رشد موهای جدید و پر پشت کردن موهای قبلی و همچنین در ضخیم و تقویت کردن موهای پیوندی بسیار موثر است.