وظیفه فیوز خودرو چیست؟ انواع فیوز خودرو



عملکرد فیوز خودرو, رنگ فیوز خودرو, وظیفه فیوز خودرو

وظیفه فیوز در خودرو محافظت الکتریکی است

 

آشنایی با فیوز خودرو و عملکرد آن 

به احتمال زیاد تاکنون بارها شاهد فیوز پراندن خودرو بوده اید و یا در غیر این صورت بارها این جمله را که فیوز پرانده است ، شنیده اید. اگر بخواهیم در یک جمله این عبارت را معنی کنیم ، فیوز مانع جریان اضافی برق شده و به عبارتی خود را فدا کرده تا از جریان برق اضافی در بخش های الکتریکی خودرو جلوگیری کند. در ادامه به صورت کامل به وظیفه فیوز در خودرو خواهیم پرداخت همراه ما باشید.

فیوز خودرو چیست؟

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید ، فیوز از دو نوار فلزی نازک و یک روکش تشکیل شده است که به احتمال زیاد رنگ های متفاوتی از آن را دیده اید.

فیوز ها قطعاتی هستند که وظیفه محافظت الکتریکی را بر عهده دارند. منظور از محافظت الکتریکی این است که مانع از تجاوز جریان الکتریکی در مدار های الکتریکی میشود.

 

بنابراین با این وجود میتوانید حدس بزنید که فیوز بعد از این که مانع جریان اضافی برق خودرو شد، میسوزد و از کار می افتد و لازم است فیوز جایگزینی برای آن تهیه کنید.

فیوزها در قسمتی از خودرو به نام جعبه فیوز قرار گرفته اند. بسته به مدل و برند خودرو شما این جعبه در قسمت های مختلفی تعبیه شده است و محل مشخصی برای تمامی خودرو ها نداردهای خودرو توضیح داده شده اند.

 

 کار جعبه فیوز خودرو, فیوز خودرو, وظیفه فیوز در خودرو

فیوز با قطع جریان برق مانع از آسیب رسیدن به مدار های الکتریکی خودرو می شود

 

انواع فیوزهای خودرو و نحوه عملکرد آن ها

همانطور که تاکنون متوجه شده اید ، فیوز با قطع جریان برق مانع از آسیب رسیدن به مدار های الکتریکی بخش های مختلف خودرو می شود . با این تعریف ، بخش رسانای فیوز ها از بین می رود تا این جریان برق قطع شود. 

 

فیوزهای مستطیلی و سرامیکی

فیوز های خودرو انواع مختلفی دارند که عمده ترین و پرکاربرد ترین آن ها مستطیلی و سرامیکی است. تصویر زیر این نوع فیوز را نشان می دهد.

 

وظیفه فیوز خودرو, راهنمایی جعبه فیوز خودرو, کار جعبه فیوز خودرو

سیستم صوتی خودرو نیز دارای فیوز می باشد

 

همانطور که مشاهده می کنید در این نوع از فیوز ها خودرو دو پایه فلزی (نوار های فلزی رسانا) وجود دارد که جریان برق از آن ها عبور می کند. این دو پایه به واسطه یک سیم ضخیم رسانا به یک دیگر متصل شده اند. در صورتی که جریان برق در این دو پایه فلزی زیاد شود ، سیم ضخیم یا همان رابط بین آن ها ذوب شده و در نتیجه جریان برق قط می شود.

 

فیوزهای شیشه ای 

 

انواع فیوز های خودرو, تعویض فیوز سوخته, عملکرد فیوز خودرو

فیوزهای شیشه ای

 

این نوع از فیوز ها را علاوه بر خودرو در کالاهای الکتریکی دیگر نیز مشاهده کرده اید. این نوع از فیوز ها نیز عملکرد جز جلوگیری از جریان زیادی برق ندارند و همان محافظ های الکتریکی می باشند. نکته جالبی که در این نوع از فیوز های میتوانید مشاهده کنید ، امکان تشخیص سوخته بودن ان است. همانطور که در تصویر نیز مشاهده می کنید در این نوع از فیوز ها ، یک سیم بسیار نازک وظیفه رسانایی در مدار را دارد که درصورت جریان اضافی قط شده و شما می توانید ان را ببینید.

 

فیوزهای فلزی 

 

عملکرد فیوز خودرو, رنگ فیوز خودرو, وظیفه فیوز خودرو

فیوزهای فلزی 

 

این نوع از فیوز ها نیز در خودرو وجود دارد که معمولا کمتر بین مردم شناخته شده است. در این نوع نیز در صورتی که جریان برق از مقدار مجاز ان بیشتر شود ، دو سر آن قط میشود که در نتیجه باعث قطع جریان برق می شود.

 

اعداد حک شده رو فیوزهای سرامیکی چیست؟

اگر به سراغ جعبه فیوز خودرو خود بروید میتوانید مجموعه ای از فیوز ها با رنگ های مختلف را مشاهده کنید که هر کدام از آن ها کد یا عددی دارند. این عدد نوشته شده بر روی فیوز ها درواقع مقدار ظرفیت آمپر هر فیوز را نشان می دهد. برای مثال اگر بر روی یک فیوز عدد 10 نوشته شده است به معناست که حداکثر جریان برقی که این فیوز میتواند عبود دهد 10 امپر بوده در نتیجه اگر این مقدار بیشتر شود این فیوز خواهد سوخت.

 

تعویض فیوز سوخته 

تعویض فیوز سوخته کار بسیار حساس و سختی نیست کافی است فیوز سوخته شده را از محفظ آن جدا کنید و به جای آن یک فیوز سالم قرار دهید. بنابراین باید ابتدا جعبه فیوز خودروتان را پیدا کنید. 

 

همانطور که قبل تر نیز اشاره کردیم از دفترچه راهنمای خودرو استفاده کنید که علاوه بر مکان جعبه ، موقعیت قرار گیری تک تک فیوز های تجهیزات الکتریکی را نیز پیدا کنید.

اما نکته مهم آنجاست که فیوز جایگزین شما باید دقیقا حداکثر ظرفیت برابر با فیوز قبلی داشته باشد ، چرا که در غیر این صورت اگر فیوز ظرفیت بیشتری داشته باشد احتمالا منجر به سوختن قطعه الکتریکی میشود و اگر کمتر از حد معمول باشد ، خود به زودی می سوزد.

 

همچنین دقت داشته باشید ممکن است علائمی از سوختگی فیوز بر روی آن مشاهده نکنید بنابراین پیشنهاد می کنیم از مولتی متر استفاده کنید تا مطمئن شوید فیوز سوخته است.

 

فیوزهای خودرو برای کدام یک از تجهیزات الکتریکی خودرو مورد استفاده قرار می گیرد؟

عملکرد تمامی تجهیزات الکتریکی می تواند در صورتی که جریان زیادی دریافت کند مختل شده و ممکن است از کار بیوفتد بنابراین برای تمامی تجهیزات الکتریکی خودرو شما فیوز قرار داده شده است و بنابراین تعداد این فیوز ها برای تمامی خودرو ها یکسان نیست. 

با این وجود برای این تجهیزات فیوز وجود دارد : 

• سیستم صوتی خودرو

• بوق 

• چراغ ها 

• بالابر شیشه (برقی)

• ترمز 

• آینه های تاشو برقی 

• کیلومتر شمار 

• برف پاک کن

• ترمز

• سنسور های الکتریکی

• فن رادیاتور

• و...

 

علت سوختن و از کار افتادن فیوز ها

همانطور که میدانید جریان اضافه عامل اصلی از بین رفتن فیوز ها است. اما مهم تر از آن این است که بدانید دلیل افزایش جریان الکتریکی خودرو چیست

خرابی دینام از جمله دلایلی است که باعث ایجاد اختلال در جریان های الکتریکی خودرو می شود. خرابی دینام نیز دلایل مختلفی دارد که عمده ترین آن ها پر کردن غیر اصولی باتری خودرو است علاوه بر این گرمی هوا نیز از جمله دلایلی است که موجب خرابی دینام میشود.

 

اتصالی در مدارهای خودرو نیز موجب ایجاد اختلال در جریان برق خودرو می شود. درحالت کلی مشکلات برق خوردو دلایل بسیاری دارد اما عمده ترین ان ها خرابی باتری است. با این حال سعی کنید توجه بیشتری به باتری خودرو داشته باشید. عملکرد نا درست باتری خودرو گاها اتصالات پی در پی در مدار های الکتریکی خودرو به وجود می آورد. همچنین سیم کشی نادرست و غیر اصولی هم میتواند موجب اتصالی شود.

 

همچنین علاوه بر مواردی که ذکر کردیم ، گاها وجود اتصالات برقی خارجی نیز موجب سوختن فیوز می شود. برای مثال می تواند به شارژر های موبایل اشاره کرد که به فندکی خوردو متصل میشوند.

 

سخن پایانی 

در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل به وظیفه فیوز در خودرو ، نحوه عملکرد آن ، علت های سوختن فیوز و نحوه تعویض آن بپردازیم. دقت داشته باشید فیوزها نقش مهمی در حفاظت تجهیزات الکتریکی خودرو دارند به همین دلیل است که گاها متوجه از کار افتادن ناگهانی قطعات الکتریکی خودرو میشود. در این صورت به یاد داشته باشید ابتدا فیوز های خودرو را چک کنید ، سپس در صورتی که از سالم بودن فیوز آن قطعه اطمینان خاطر پیدا کردید احتمالات دیگر را در نظر بگیرید. امیدواریم این مقاله نیز برای شما مفید بوده باشد.

 

گردآوری:بخش مجله خودرو بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------