عوامل دخیل در جا نرفتن دنده خودرو



مشکل جا نرفتن دنده , مشکلات گیربکس و جا نرفتن دنده, علت جا نرفتن دنده ماشین

رایج ترین علت جا نرفتن دنده خودرو معیوب شدن سیستم کلاچ خودرو است

 

علت جا نرفتن دنده خودرو و یا سخت جا رفتن آن چیست؟

یکی از بخش های حائز اهمیت خودرو، دنده است که در خصوص توزیع نیروی تولیدی در میان چرخ ها به وسیله ی موتور صورت می گیرد. جا نرفتن دنده ی اتومبیل یکی از مشکلات رایج در اتومبیل است که تحت تأثیر عوامل مختلفی نظیر معیوب شدن سیستم کلاچ، وجود مشکل در سنسور الکتریکی و کاهش سطح واسکازین گیربکس قرار دارد. 

عوامل دخیل در جا نرفتن دنده ی خودرو 

موتور خودرو در راستای حرکت نیرویی گشتاور در پیشرانه تولید می کند. نیروی تولیدی به وسیله ی موتور، توسط سیستم انتقال دهنده اعم از کلاچ، جعبه دنده یا گیربکس و دیفرانسیل به چرخ های خودرو منتقل می گردد. در طی شتاب گیری خودرو، دور موتور افزایش پیدا می کند و به منظور تقسیم مناسب نیرو در میان چرخ های خودرو نیاز به تعویض دنده شکل می گیرد. 

 

در داخل کابین خودرو دسته ای به نام اهرم دنده تعبیه شده است که به صورت دستی روند تعویض دنده را تشکیل می دهد. فرایند تعویض دنده تحت تأثیر عوامل مختلفی نظیر دمای هوا، سیستم کلاچ، سطح روغن در گیربکس و ... قرار دارد. وجود مشکل در هر یک از اجزا سازنده ی تعویض دنده، سبب جا نرفتن دنده ی خودرو می گردد. 

 

در ادامه علت های مختلف جا نرفتن دنده را شرح می دهیم. 

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل معیوب شدن سیستم کلاچ

سیستم کلاچ نوعی قطعه ی کاربردی در خودرو به شمار می رود که در میان موتور و جعبه دنده تعبیه می شود. در مواردی احتمال دارد این سیستم همانند سایر قطعات سازنده ی اتومبیل دستخوش تغییراتی شود. 

 

با معیوب شدن سیستم کلاچ به صورت مستقیم عملکرد دنده های خودرو تحت تأثیر منفی قرار می گیرند. رایج ترین علت معیوب شدن سیستم کلاچ، عدم برخورداری از سیم های با کیفیت است که به موجب اختلال در سیستم انتقال قدرت، سبب سخت شدن دنده می گردد. 

 

علاوه بر این در سیستم کلاچ احتمال تمام شدن دیسک صفحه به وفور وجود دارد. با تمام شدن صفحه کلاچ فرایند انتقال قدرت موتور به چرخ خودرو تکمیل نمی گردد. در طی این روند کلاچ برای انتقال قدرت موتور به سختی با سایر قطعات درگیر می شود و مانع جا رفتن دنده می گردد. 

 

علاوه بر این، در سیلندر اصلی کلاچ، نوعی مایع هیدرولیک جریان دارد. در برخی مواقع با افزایش کارکرد خودرو مایع هیدرولیک دچار نشتی می شود و با آغشته سازی کلاچ سبب بروز مشکل در جا رفتن دنده می گردد. 

 

برای کسب اطمینان از علت جا نرفتن دنده ناشی از معیوب شدن کلاچ، ماشین را خاموش نمایید و اهرم را در حالت دنده قرار دهید. در صورتی که دنده راحت تر از زمان روشن بودن خودرو جا شد، می توان اطمینان حاصل کرد که مشکل از کلاچ خودرو است. 

 

مشکلات گیربکس و جا نرفتن دنده, علت جا نرفتن دنده ماشین, علل جا نرفتن دنده خودرو

تداخل در تنظیم چرخ دنده های خودرو باعث جا نرفتن دنده ی خودرو می شود

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل عملکرد نامناسب دنده

یکی دیگر از عوامل دخیل در جا نرفتن دنده، بروز تداخل در تنظیم چرخ دنده های اتومبیل است. در صورتی که در حین جا به جایی دنده، نوعی صدای عجیب مرتعش شد، احتمال قرار گیری نامناسب دنده به وفور وجود دارد. 

 

عملکرد نادرست ماهک دنده در ارتعاش صدا و سخت شدن جا رفتن دنده، تداخل دارد. ماهک دنده موظف به جا به جایی کشویی دنده است که در هنگام معیوب بودن مانع حرکت مناسب دنده می گردد. 

 

صفحه ی سلکتور یکی از قطعات تشکیل دهنده ی دنده است که وظیفه ی جا به جایی دنده را بر عهده دارد. زمانی که در صفحه ی سلکتور اختلالی به وجود می آید، با مشکل عدم عملکرد مناسب دنده مواجه می شویم.

 

لذا توصیه می شود در بازه های زمانی معین در راستای بررسی وضعیت سلامت و میزان روغنی بودن صفحه ی سلکتور اقدام کنید. 

از سری عواملی که سبب عملکرد نامناسب دنده می شوند می توان به معیوب بودن اهرم دنده ، آسیب در بوش داخلی، بلبرینگ و عدم عملکرد مناسب فلایون اشاره کرد. 

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل وجود مشکل در سنسور الکتریکی 

در خودرو های مدرن روند انتقال قدرت کلاچ و تعویض دنده به وسیله ی سیستم های رایانه ای یا سنسور الکتریکی پیشرفته صورت می گیرد. وجود مشکل در سیستم رایانه ای مانع جا رفتن دنده در حین گرفتن پدال کلاچ می شود. در این قبیل شرایط یک کارشناس فنی خودرو به بازبینی سیستم الکتریکی در حیطه ی سنسور می پردازد و در راستای رفع مشکلات اقدام می کند. 

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل کاهش سطح واسکازین گیربکس

واسکازین گیربکس حاکی از روغن جعبه دنده دارد. روان ساز گیربکس حتی در دماهای پایین نیز گرانروی دارد و با فلزات موجود در جعبه دنده سازگاری دارد. سطح واسکازین گیربکس تحت تأثیر شرایط آب و هوایی و کارکرد کاهش پیدا می کند.

 

علت کم شدن سطح واسکازین به نشت روغن باز می گردد. با کاهش سطح روغن جعبه دنده سیستم انتقال خودرو مختل می شود. برای رفع این مشکل می بایست سطح سلامت جعبه دنده را مورد بررسی قرار دهید و میزان واسکازین موجود در گیربکس را سنجید. 

 

یکی از دلایل جا نرفتن دنده ی خودرو به نوع روغن گیربکس اختصاص دارد. کیفیت پایین روغن با غلظت کم همراه است. نوع واسکازین مناسب خودرو از جانب کمپانی سازنده ی اتومبیل به صورت استاندارد معین شده است. 

توجه داشته باشید اصلی ترین نشانه ی فرارسیدن زمان تعویض روغن جعبه دنده یا گیربکس، مبدل شدن رنگ عادی قرمز روغن به رنگ قهوه ای می باشد. 

 

علت جا نرفتن دنده ماشین, علل جا نرفتن دنده خودرو, رفع مشکل جا نرفتن دنده خودرو

استهلاک ساختار دندانه ها باعث می شود دنده در جای مناسب قرار نگیرد

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل استهلاک در چرخ دنده

در زمان هایی که پس از قرار گیری دنده، خودرو خلاص می شود و به موقعیت اولیه باز می گردد، احتمال ساییدگی در دنده های برنجی به وفور به چشم می خورد. 

در سیستم خودرو برای هر دنده، دو دندانه ی بزرگ و کوچک تعبیه شده است. دندانه های کوچک موظف به پذیرش درگیری آستین توپی با حلقه ی همگام کننده هستند. در طی استهلاک به ساختار دندانه آسیب وارد می شود. در طی این روند تغییر دادن دنده با مشکل مواجه می گردد و به طور مداوم، دنده در جای مناسب قرار نمی گیرد. 

 

دندانه های بزرگ نیز وظیفه ی چرخش چرخ دنده ی شمارنده چرخشی را بر عهده دارند. چرخ دنده ی شمارنده فرمان انتقال را به شافت خروجی هدایت می کند. زمانی که دندانه های بزرگ فرسوده می شوند، در طول تعویض دنده صدایی ناهنجار مرتعش می گردد. 

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل معیوب شدن تنظیم کننده ی چرخ دنده

یک چرخ دنده ی توپی در میان دو چرخ دنده وجود دارد که موظف به درگیر سازی چرخ دنده ها است. دنده ی توپی به مثابه ی یک پل در میان چرخ دنده، میان دنده ی اول و دنده ی دوم، دنده ی سوم و دنده ی چهارم قرار دارد. 

 

دنده ی توپی به شافت گیربکس متصل است. لذا در صورت آزاد شدن، روند چرخش اهرم دنده تکمیل نمی گردد و در فرایند تعویض دنده در گیربکس مشکل به وجود می آید. 

چرخ دنده ی توپی به وسیله ی آستین توپی به دنده های اصلی درگیر می شود. دامنه ی حرکت آستین توپی به سمت راست و چپ به محلی که دنده تغییر می کند، بستگی دارد. 

 

در حقیقت آستین توپی به مثابه ی تحول گیرنده ی درگیری است که میان دنده ی اصلی و دنده ی توپی قرار می گیرد. بر روی آستین توپی دندانه های کوچکی طراحی شده است که در حین تعویض دنده، در سیستم انتقال قدرت با دندانه های حلقه ای هماهنگ می گردد. 

در صورت معیوب شدن دندانه های آستین توپی روند تعویض دنده با مشکل مواجه می شود. بدین جهت یکی از علت های جا نرفتن دنده، فرسوده شدن آستین توپی است.

 

 رفع مشکل جا نرفتن دنده خودرو, جا نرفتن دنده خودرو, مشکل جا نرفتن دنده ها

معیوب شدن تنظیم کننده ی چرخ دنده باعث جا نرفتن دنده خودرو می شود

 

جا نرفتن دنده خودرو به دلیل خطاهای رانندگی در جا انداختن دنده 

اکثر راننده های تازه کار در طول رانندگی و در حین کلاچ گرفتن، پاها را به طور کامل بر روی پدال کلاچ فشار نمی دهند. بدین جهت به موجب عدم درگیر سازی کامل کلاچ، دنده جا نمی رود. 

 

 گردآوری : بخش خودرو بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------