انواع و کاربرد کاسه نمد خودرو + عوامل دخیل در معیوب شدن کاسه نمد



کار کاسه نمد, تعویض کاسه نمد, انواع کاسه نمد

لبه های کاسه نمد خودرو بر روی شفت تعبیه می شود

 

کاسه نمد خودرو چیست؟ مشخصات فنی انواع کاسه نمد خودرویی

کاسه نمد به عنوان یک درزگیر از نشت سیالات به بیرون از پوسته جلوگیری می کند. ما در این مقاله قصد داریم درباره چیستی، انواع، پرکاربرد ترین و عوارض معیوب شدن کاسه نمد در خودرو مطالبی را ارائه دهیم. 

کاسه نمد خودرو چیست؟

ابزارهای مکانیکی در خصوص انتقال نیروی چرخشی به شفت نیاز دارند. شفت به موجب حرکت دورانی نیازمند روغن کاری است. روغن خاصیت روان کاوی و سیال بودن دارد. روغن سیال از پتانسیل نشت بهره مند است. 

 

بهترین روش برای جلوگیری از نشت روغن بهره گیری از کاسه نمد است. کاسه نمد در جوار پلوس، کمک فنر، سوپاپ ها، بلبرینگ ها، شیر فرمان، پیستون مشهود است. 

در ادوار گذشته در خصوص خشک کردن روغن از نمد و پارچه استفاده می شده است. این قطعه به موجب درزگیری روغن، با عنوان کاسه نمد و آب بند شناخته شده است. 

 

کاسه نمد متشکل از واشر، فنر و نمد می باشد. فنر به موجب برخورداری از خاصیت ارتجاعی و کشسانی در خصوص استحکام بخشی مناسب در کاسه نمد قرار گرفته است. نمد مقاومت بالایی در برابر گرما دارد و واشر عمل آب بندی محکم را انجام می دهد. 

 

اصلی ترین عملکرد کاسه نمد در مکانیزم خودرو جلوگیری از نشت ماده های سیال اعم از روغن است. کاسه نمد در بخش های مختلف خودرو وظیفه جلوگیری از ورود و خروج سیالات داخلی و گرد و غبار را بر عهده دارد. 

 

در اکثر موارد لبه های کاسه نمد بر روی شفت تعبیه می شود و جداره یا قطر بیرونی آن در محفظه نگهدارنده چفت می گردد. در واقع کاسه نمد به وسیله ی عمل پمپ کردن مانع بروز نشتی در سطح شفت و محل تماس دو لبه می شود. 

 

بهتر است بدانید قیمت کاسه نمد خودرو تحت تأثیر جنس، نوع و کیفیت متغیر است. علاوه بر این، جنس کاسه نمد بر اساس مکان قرارگیری انتخاب می شود. اکثر کاسه نمد ها متشکل از جنس پلاستیک، سیلیکون و چرم هستند. 

 

به طور مثال کاسه نمد هایی که در معرض تحرک بالا و ضربه شدید قرار دارند عمدتا از جنس تفلون طراحی می شوند. علت بهره گیری از تفلون در راستای تشکیل آن ها ارتقا میزان مقاومت در برابر پوسیدگی، استهلاک و فرسودگی می باشد. 

 

کاربرد کاسه نمد در خودرو 

 

 انواع کاسه نمد خودرو, کاسه نمد فلزی, کاسه نمد خودرو چیست

کاربرد کاسه نمد در خودرو

 

کاربرد کاسه نمد در سیستم های متحرک خودرو شامل حرکت دوار، نوسانی، رفت و برگشتی می شود. 

در حرکت دوار، جهت چرخی در خصوص آب بندی اهمیت ویژه ای دارد. احتمال می رود شفت سیستم در هر دو جهت، ساعت گرد و پاد ساعت گرد چرخش داشته باشد. 

شفت کاسه نمد در حرکت نوسانی در یک قوس با زاویه ای مشخص به نوسان می پردازد. علاوه بر این کاسه نمد در حرکت رفت و برگشت از محفظه وارد و خارج می گردد. 

 

گونه های مختلف کاسه نمد خودرو 

به طور کلی کاسه نمد در مبرد به دو شکل فانوسی و کمپرسور مشهود است. کاسه نمد کمپرسور یک مانع نفوذ ناپذیر و فاقد نشت است که میان بدنه کمپرسور و میل لنگ تعبیه می گردد. کاسه نمد فانوسی نیز به شکل لوله ای از فلز ارتجاعی موج دار تشکیل شده است. این نوع کاسه نمد به آب بندی بدنه کمپرسور و اطراف گلویی میل لنگ می پردازد. 

 

از سری گونه های مختلف کاسه نمد خودرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• کاسه نمد میل سوپاپ

• کاسه نمد ساق سوپاپ

• کاسه نمد گیربکس 

• کاسه نمد میل لنگ 

• کولر خودرو

• کاسه نمد هیدرولیک شیرفرمان 

• موتور خودرو

• جعبه فرمان

• کاسه نمد پینیون

• کاسه نمد اکسل

 

مهم ترین کاسه نمدها در صنعت خودرو 

کاسه نمد پلوس 

کاسه نمد در سیستم های متحرک اعم از پلوس کاربرد دارد. کاسه نمد پلوس یک قطعه ی پلاستیکی می باشد که در محل اتصال پلوس با جعبه دنده تعبیه می شود. این نوع کاسه نمد از نشت روغن از محفظه دیفرانسیل محافظت می کند.

در بخش داخلی کاسه نمد پلوس، لبه های شیاردار تعبیه شده است. شیار های کاسه نمد پلوس به صورت هفت هشتی فارسی طراحی می شوند تا قابلیت تغییر چرخش شافت پلوس را میسر سازند. 

 

کاسه نمد گیربکس 

کاسه نمد گیربکس در محور های ورودی و خروجی جعبه دنده خودرو به منظور جلوگیری از نشت روغن قرار می گیرد. متداول ترین و پرکابرد ترین کاسه نمد گیربکس، کاسه نمد های مارپیچ است. کاسه نمد گیربکس شامل پلوس، ماهک، شفت و کاسه نمد های عقب گیربکس می شود. 

 

عوامل دخیل در معیوب شدن کاسه نمد 

موقعیت نامناسب قرارگیری کاسه نمد

 

کاسه نمد خودرو, کاربرد کاسه نمد خودرو, انواع کاسه نمد خودرو

طول عمر کاسه نمد خودرو با میزان سختی شفت در ارتباط است

 

یکی از عوامل برجسته و دخیل در معیوب شدن کاسه نمد مقر قرارگیری آن است. در واقع محل قرارگیری کاسه نمد با عملکرد مفید آن رابطه مستقیم دارد. در بخش داخلی کاسه نمد یک لبه به منظور بازگردانی روغن به داخل شفت تعبیه شده است. 

 

شیار های داخلی به صورت راست گرد و چپ گرد طراحی می شوند. توجه به جهت شیار ها اهمیت ویژه ای دارد. در حقیت بی توجهی به جهت های شیار زمینه را برای عبور روغن از شفت مهیا می سازد. 

علاوه بر این مشکلاتی نظیر انتخاب نامناسب، بهره گیری اشتباه و شیوه های نگهداری و تعمیر مخرب منجر به شکل گیری خرابی در کاسه نمد می گردد. 

 

تحمیل فشار به کاسه نمد 

کاسه نمد های شعاعی گزینه مناسبی برای عملکرد در سیستم های پرفشار محسوب نمی شوند. قسمت انعطاف پذیر کاسه نمد های شعاعی به صورت نازک طراحی می شود. لذا بخش انعطاف پذیر در طی تحمیل فشار ناچیز از حالت اصلی خارج می شود و موجب کاهش عمر قطعه می گردد. 

 

تحمیل حرارت بالا به کاسه نمد

در کاسه نمد خودرو سه شکل دمایی اعم از دمای بیرونی، دمای انباره و دمای زیرلبه وجود دارد. مجموع سه شکل دما بر روی کاسه نمد سبب سخت شدن مواد الاستومری می شود و زمینه را برای کاهش عمر قطعه و عدم انعطاف پذیری فراهم می کند. 

بهتر است بدانید دمای زیر لبه از اصطکاک مواد، سرعت شفت و زبری سطوح نشأت می گیرد. 

 

در ادامه برخی از عوامل دخیل در معیوب شدن کاسه نمد را بیان می کنیم:

• عدم برخورداری از روغن کافی در کاسه نمد 

• پوسیدگی قطعات موجود در کاسه نمد به خصوص واشر های لاستیکی 

• خشک شدن کاسه نمد بر اثر حرارت خشک 

• عدم کیفیت مناسب کاسه نمد 

 

عوارض ناشی از وجود مشکل در کاسه نمد خودرو 

 

انتخاب کاسه نمد با کیفیت, کاسه نمد خودرو, کاربرد کاسه نمد خودرو

یکی از عوامل معیوب شدن کاسه نمد خودرو مقر قرارگیری آن است

 

کاسه نمد خودرو معیوب با نشت روغن در اطراف کمک فنر، دیفرانسیل و میان چرخ دنده ها بروز پیدا می کند. بی شک در طی معیوب شدن کاسه نمد زمینه برای  نشت سیالات فراهم می شود. احتمال می رود روغن خروجی در موتور وارد سوپاپ های هوا شود و سبب افزایش دما در داخل محفظه گردد. با افزایش میزان دما فشار گسترده ای به جداره های اطراف وارد می شود و گاز های مضر آتش زا منتشر می گردد. 

 

نفوذ روغن در اتصالات، شیلنگ ها و سیم های خودرو زمینه را برای شکل گیری جرقه های الکتریکی مهیا می کند و سیستم برق خودرو را با مشکل مواجه می سازد. 

علاوه بر این، کاهش میزان روغن به صورت مستقیم در عملکرد دیفرانسیل تأثیر منفی می گذارد. زمانی که روغن مورد نیاز دیفرانسیل تأمین نگردد، به موجب برخورد قطعات و از بین رفتن خاصیت روانکاری صداهای ناهنجار به گوش می رسد. عدم تعمیر کاسه نمد و برخورد قطعات به مرور زمان سبب تداخل آسیب به دیفرانسیل می شود. 

 

مشخصه های حائز اهمیت در انتخاب کاسه نمد با کیفیت 

طول عمر کاسه نمد با میزان سختی شفت در ارتباط است. به طور معمول، کاسه نمد های دارای شفت با درجه سختی 30 از عملکرد مناسبی برخودار هستند. 

زمانی که شفت کاسه نمد در معرض سایش های سیستمی قرار می گیرد، میزان درجه سختی آن به 60 افزایش پیدا می کند. با افزایش درجه ساختار کاسه نمد فرسوده می گردد.

 

ویژگی های حائز اهمیت در انتخاب کاسه نمد به شرح ذیل است:

• محوریت شفت 

• نوع روغن و مایع روان کننده 

• میزان فشار 

• سرعت شفت 

• درجه حرارت 

• سازگاری کاسه نمد با نوع پرداخت کاری سطح شفت 

• کوپلینگ 

 

گردآوری:بخش مجله خودرو بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------