آشنایی با سیستم شیب سنج و عملکرد آن



سیستم شیب سنج, آشنایی با سیستم شیب سنج, عملکرد سیستم شیب سنج

آشنایی با سیستم شیب سنج و عملکرد آن

 

سیستم شیب سنج چیست و چه کاربردی دارد؟

آیا می دانید کنترل کمکی در سربالایی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) چیست؟ این ها همان سیستم شیب سنج خودرو هستند که در ادامه این مقاله بیتوته شما را با این سیستم و نحوه ی عملکرد آن آشنا می کنیم.

سیستم شیب سنج چیست ؟ و نحوه ی عملکرد آن

سیستم شیب سنج یا سیستم کنترل حرکت ماشین در سراشیبی(DCA) و سربالایی(HAC) می باشد. کنترل کمکی شروع به حرکت در سربالایی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) عملکردی دارند که از خودرو در برابر لغزش هنگام توقف محافظت می کند. همچنین کمک می کند تا ماشین در وسط یک سطح شیبدار یا در وسط یک جاده سراشیبی روشن شود.

 

با این حال، شاید همه دارندگان خودرو نمی دانند این ویژگی ها دقیقا چیست و چگونه کار می کنند. به همین دلیل است که ما اینجا هستیم تا به همه کاربران خودرو کمک کنیم تا درک بهتری از سیستم شیب سنج یا همان کنترل حرکت در سربالایی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) داشته باشند.

 

I. تاریخچه سیستم شیب سنج (HAC) و (DAC)

پیشرو کنترل کمکی به حرکت در سربالایی (HAC) نگهدارنده تپه است. هولدر که توسط گروه واگنر الکتریک و شرکت ترمز Bendix اختراع شد، برای جلوگیری از سر خوردن خودرو به هنگام پارک در وسط یک گذر یا شیب طراحی شده است.

 

هولدر برای اولین بار در سال 1936 به عموم معرفی شد. یک سال بعد، این فناوری جدید خودرو به طور رسمی بر روی بسیاری از مدل های تولید شده توسط Studebaker President تجهیز شد. این روزها، اکثر مدل های خودرو به یک سیستم کنترلی پیشرفته مجهز شده اند.

 

درباره ی سیستم شیب سنج, سیستم شیب سنج چیست, تاریخچه سیستم شیب سنج

پیشرو کنترل کمکی به حرکت در سربالایی (HAC) نگهدارنده تپه است

 

II. کنترل کمکی در سراشیبی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) یا همان سیستم شیب سنج، در شرایط رانندگی واقعی چه می کنند ؟

در هنگام پارک در وسط تپه، راننده اگر می خواهد ماشین شروع به حرکت کند، باید همزمان ترمز را رها کرده و پدال گاز را فشار دهد. در این مرحله، طبق اصل کارکرد عادی، احتمال لغزش یا رانش خودرو وجود دارد و در واکنش، راننده باید بیشتر به پدال گاز ضربه بزند. اگر خوش شانس باشید، ماشین شروع به غلتیدن می کند.

 

اما در بدترین حالت ممکن است با ماشین دیگری تصادف کنید یا کنترل وسیله نقلیه خود را از دست بدهید. با این حال، با سیستم کنترل کمکی به حرکت در سربالایی (HAC)، لحظه ای که راننده پای خود را از روی پدال ترمز رها می کند، ترمزها همچنان کار می کنند تا خودرو را در حالت ثابت نگه دارند. تنها زمانی که راننده پدال گاز را فشار می دهد، ترمز شروع به رها شدن می کند و خودرو می تواند به جلو حرکت کند.

 

عملیات کنترل کمکی, اصول عملیاتی سیستم شیب سنج خودرو, دکمه فعال کردن کنترل کمکی سراشیبی

اصل عملکرد کنترل کمکی در سراشیبی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC)

 

کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) به گونه ای طراحی شده است که باعث می شود خودرو در هنگام پایین رفتن از تپه به آرامی و ایمن حرکت کند. علاوه بر این، به طور معمول DAC می تواند با فشار دادن یک دکمه ماشه فعال شود، که انعطاف پذیری بالاتری را در کار با ماشین به شما ارائه می دهد و باعث می شود سیستم به صلاح دید شما کار کند.

 

III. اصول عملیاتی سیستم شیب سنج خودرو

کنترل کمکی به حرکت در سربالایی (HAC) و کنترل کمکی در سراشیبی (DAC) با گذشت زمان بیشتر و بیشتر مورد توجه و بهبود قرار می گیرند و با بسیاری از فناوری های مدرن ادغام می شوند. با این حال، مکانیسم عملیات اساسی برای همه انواع یکسان است. این سیستم ها عملکرد خود را از طریق یک سیستم حسگر که برای تشخیص زاویه ماشین طراحی شده است انجام می دهند. سپس این سیستم از طریق کنترل کننده مرکزی ECU با سنسورهای دیگر هماهنگ می شود تا عملکرد کلاچ را کنترل کند و همچنین مسئولیت سیستم ترمز را بر عهده داشته و توزیع گشتاور را در هر چرخ کنترل کند.

 

1. سنسور تشخیص شیب

اگر خودرو در حالت هواپیمای شیب دار (5 درجه یا بالاتر) در حالی که موتور هنوز روشن است متوقف شود، سنسور تشخیص شیب شروع به کار می کند که سیگنالی را به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) ارسال می کند. پس از آن، ECU احتمال لغزش خودرو را محاسبه می کند. نقطه ضعف این سنسور این است که وقتی ماشین به چاله ها برخورد می کند یا بدنه ماشین کج می شود، سنسور به طور پیش فرض همچنان فرض می کند که ماشین در یک شیب خاص در حال حرکت است.

 

2. واحد کنترل الکترونیکی (ECU)

این بخش مرکزی مسئول کنترل سیگنال هایی است که از سنسورهای خودرو ارسال می شود. بر اساس سیگنال های ورودی، ECU تصمیم به اعمال ترمز، تنظیم فشرده سازی دمپر و همچنین تعیین شیب جاده برای تنظیم نیروی ترمز و گشتاور مورد نیاز برای حفظ حرکت خودرو می گیرد.

 

3. سنسور چرخش چرخ

هر چرخ مجهز به سنسور سرعت است. این سنسورها از آهنربای چرخشی استفاده می کنند. هنگامی که چرخ در حالی که موتور کار نمی کند حرکت می کند، یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود که به صورت سیگنالی برای ارسال به ECU رمزگذاری می شود.

 

سیستم کنترل به طور خودکار, کارایی سیستم شیب سنج, کاربردهای سیستم شیب سنج

عملکرد سنسور سرعت چرخ

 

4. سنسور فشار تعلیق

این بخشی از سیستم تعلیق برای کمک به تعیین وزن خودرو است که هم وزن مسافران و هم بار بارگیری شده را در نظر می گیرد. این سنسور سیگنال هایی را به ECU ارسال می کند تا عملکرد سیستم را متناسب با وزن خودرو محاسبه کند.

 

5. کنترل ترمز

با گیربکس اتوماتیک، اگر خودرو در وسط تپه توقف کند، زمانی که راننده پای خود را برای مدت کوتاهی از روی پدال ترمز رها می کند، ECU سیستم ترمز را کنترل می کند، به اندازه ای که او روی پدال گاز سوئیچ کند. ماشین رو به جلو حرکت بده در صورت پایین آمدن از تپه، سیستم DAC فعال می شود تا به خودرو کمک کند حتی زمانی که راننده هیچ نیرویی به پدال ترمز وارد نمی کند، خیلی سریع حرکت نکند یا از کنترل خارج نشود.

 

6. سنسور فشار ترمز

به محض دریافت سیگنال دریفت خودرو، ECU به طور خودکار به سیستم ترمز فرمان می دهد تا کار کند، که به جلوگیری از دریفت خودرو کمک می کند. فشار ترمز چه کم باشد چه زیاد توسط این سنسورهای فشار ترمز کنترل می شود.

 

سیستم کنترل به طور خودکار, کارایی سیستم شیب سنج, کاربردهای سیستم شیب سنج

دکمه فعال کردن کنترل کمکی سراشیبی (DAC)

 

7. عملکرد کلاچ

کارشناسان باتجربه رانندگی خودرو می گویند برای یک خودروی گیربکس دستی مجهز به سیستم HAC، هنگام استارت زدن موتور یا تعویض دنده باید کلاچ را جدا کنید. در این مرحله، سیگنال تولید شده به ECU ارسال می شود تا مشخص شود چه زمانی باید سیستم ترمز فعال شود تا خودرو ثابت بماند.

 

8. کنترل گشتاور

این طراحی شده است تا به خودرو کمک کند هنگام شروع به حرکت خودرو از رانش یا سر خوردن جلوگیری کند. هنگامی که خودرو در حالت عادی شتاب می گیرد، سیستم کنترل به طور خودکار خاموش می شود. سنسورها می توانند به طور دقیق تعیین کنند که چه مقدار گشتاور لازم است تا از طریق گیربکس به چرخ ها منتقل شود تا خودرو ایمن حرکت کند.

 

گردآوری : بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------