خودروهای گذر موقت چیست و قوانین آن چیست ؟



خودروهای گذر موقت, خودروهای گذر موقت چیست, قوانین خودروهای گذر موقت

خودروهای گذر موقت چیست و قوانین آن چیست؟

 

همه چیز درباره ی خودروهای گذر موقت:

پلاک گذر موقت خودرو ثابت می کند که شما صاحب وسیله نقلیه ای هستید که برای مدتی به ایران وارد شده و پس از تمام شدن تاریخ پلاک، باید آن را از کشور خارج کنید. برای رانندگی با چنین خودروهایی نیاز به دریافت پلاک گذر موقت خودرو دارید. در ادامه این مطلب بیتوته شما را قوانین و نحوه ی دریافت پلاک گذر موقت آشنا می کنیم.

ورود خودروهای گذر موقت به کشور حساسیت های خاص خود را داشته و اگر قصد چنین کاری را دارید، لازم است از جزییات قوانین و مقررات وضع شده در مورد این خودروها آگاه باشید تا به دردسر نیافتید.

 

خودرو گذر موقت همانطور که نامش پیداست، اتومبیلی بوده که اجازه عبور و مرور کامل و نامحدود برای آن در نظر گرفته نشده و به نوعی محدودیتی از سوی مراجع برای آن تعیین می شود.

 

از این رو فردی که به خرید خودرو گذر موقت می پردازد نمی تواند به آسانی اتومبیل خود را تحت فروش قرار داده یا با در اختیار قرار دادن آن در دسترس فرد دیگر تخلفاتی انجام گیرد. زیرا در هر دو مورد موانعی بوده که صاحبین اتومبیل های گذرموقت با آن رو به رو هستند و باید به رفع مشکل پرداخت.

 

یکی از معایب این نوع خودروها رانندگی آنها توسط مالک بوده و در صورت تخلف نیز شاهد توقیف خودرو خواهیم بود. به نوعی محدودیت یک اتومبیل گذر موقت بسیار است و همین امر موجب می شود تا مالکین لذت کافی را از برخورداری چنین خودروهایی نبرند.

 

همچنین عمده اتومبیل های گذرموقت قیمت بالایی داشته و با توجه به هزینه بالا دریافت پلاک ملی برخی ترجیح می دهند با یک پلاک گذر در خیابان ها تردد کرده اما هزینه بالایی برای دریافت پلاک ملی پرداخت نکنند.

 

بسیاری شاید مسئله خودرو گذر موقت را بشناسند اما اطلاعات کافی درباره آن ندانسته و تنها می دانند یک خودرو گذر موقت از برخورداری پلاک ملی محروم بوده و باید با هزینه هنگفت چنین پلاکی بدست آورد.

 

در این میان باید یک خودرو گذر موقت را با یک خودرو منطقه آزاد متفاوت دانست. اگرچه هر دو مدل اتومبیل محدودیتی دارند اما این بدان معنا نیست که نوع آنها یکسان است. به شکلی که خودروی دارای پلاک منطقه ازاد فقط می تواند در محدوده منطقه آزاد تردد کند و خودروی گذر موقت مانند یک خودروی دارای پلاک ایران در تمام جاده های ایران تردد کند.

 

در مناطق آزاد هر خودرویی قابل تردد است اما تنها با داشتن پلاک قابل تمدید می توان به عبور و مرور در سطح شهر پرداخت. این موضوع شامل پلاک گذر موقت نیز می شود اما مدت زمان پلاک این نوع خودرو تنها ۶ ماه بوده و افراد در این مدت می توانند به گشت و گذار در کشور بپردازند.

 

واردات خودرو گذر موقت توسط مسافران:

مسافران غیرمقیم در ایران، در صورت داشتن جواز عبور از کانون های جهانگردی (در کشورهای طرف قرارداد با ایران)، می توانند خودرو شخصی خود را به ایران آورده و حداکثر تا 3 ماه (بدون نیاز به ارائه اظهارنامه یا گذاشتن وجه ضمانت) با پلاک گذر موقت، تردد داشته باشند. همچنین در صورت درخواست مسافر، امکان تمدید جواز تردد، حداکثر تا پایان زمان اعتبار جواز عبور، وجود دارد.

 

مسافران غیرمقیم در ایران، به شرط این که تابعیت ایرانی داشته باشند نیز می توانند از این شرایط، برای آوردن وسایل نقلیه شخصی به ایران استفاده کنند. اما به شرطی که قبل از ورود به ایران، حداقل به مدت سه ماه، در کشور موردنظر، اقامت داشته باشند.

 

یک خودرو گذر موقت قادر نیست محدوده بیشتری را حرکت نماید و برای دریافت پلاک نیز باید مبلغی پرداخت شود که برحسب قیمت مدل اتومبیل تعیین می شود. پلیس می گوید البته این خودروهای وارداتی محدودیت هایی برای استفاده دارند، به طوری که به هیچ عنوان قابل واگذاری به غیر نیستند. از این رو کمتر افرادی تمایل پیدا کرده تا چنین خودروهایی را با رقم مشخصی خریداری کنند.

 

پلیس راهنمایی و رانندگی می گوید: هیچ فردی به جز صاحب اصلی خودرو گذرموقت نمی توانند به رانندگی بپردازد زیرا تخلف محسوب شده و جرایمی را به دنبال خواهد داشت.

 

متاسفانه افرادی که اتومبیل گذر موقت را وارد می کنند قادر نیستند آن را به شخص دیگری انتقال دهند و به نوعی اولین و آخرین صاحب همان اتومبیل هستند. براساس قوانین گمرک و راهنمایی رانندگی اتومبیل گذر موقت با پایان یافتن اعتبار پلاک آن دیگر حق عبور و مرور نداشته و در صورت عدم تمدید باید به خارج از کشور منتقل شود.

 

شرایط نقل و انتقال خودروهای گذر موقت:

– خرید و فروش آن غیرقانونی است و اقدام به فروش آن قاچاق کالا محسوب می شود.

– خودرویی که پلاک گذر موقت دارد تنها شش ماه حق تردد در کشور را دارد.

– تمدید مجوز گذر موقت امکانپذیر نیست.

– در صورت تردد غیر قانونی، پرونده قضایی برای آن تشکیل می شود.

– تنها مالک حق استفاده از خودرو را دارد.

 

قانون های خودروهای گذر موقت, واردات خودرو گذر موقت توسط مسافران, واردات خودرو گذر موقت

شرایط وارد کردن خودروهای گذر موقت به ایران به چه صورت است ؟

 

روش های واردات خودروهای گذر موقت

افراد مقیم و غیر مقیم ایران می توانند با گرفتن دستور از گمرک، ضمانت نامه معتبر بانکی یا نقدی (به اندازه ای که خودرو ارزش دارد) و نهایتا حق و سود ورود خودرو برای دریافت مجوز خودرو گذر موقت اقدام نمایند.

 

این شیوه برای کشورهایی به کار می رود که عضو کنوانسیون کارنه ‌دوپاساژ هستند و مسافران می توانند از این طریق برای دریافت خودرو‌های گذر موقت اقدام کنند. اگر مسافری ویزایش اعتبار نداشته باشد، امکان استفاده از کارنه ‌دوپاساژ را ندارد. توجه داشته باشید که کارنه‌ دوپاساژ تنها برای مسافرانی است که ویزای معتبر دارند.

 

دفترچه کارنه ‌دوپاساژ، دفترچه عبور گمرکی از طریق مرزهای زمینی و عبور ترانزیتی وسایل نقلیه از کشورهای متعدد به یک کشور است.

 

قوانین مربوط به خودرو پلاک گذر موقت

استفاده از پلاک گذر موقت قوانین سفت‌وسخت خود را دارد. بهتر است اگر زمانی قصد استفاده از این شرایط را داشتید به‌خوبی با این قوانین آشنا باشید تا از پیش آمدن مشکلات مختلف جلوگیری شود:

 

تردد خودرو گذر موقت بعد از اتمام تاریخ مجوز، غیرقانونی است و خودرو مشمول جریمه خواهد شد. اگر خودرو پس از اعلام مراجع تا 10 روز به گمرک بازگردانده نشود، به‌عنوان خودرو قاچاق تلقی شده و پیگرد قانونی دارد.

 

اجاره یا خرید ماشین گذر موقت تحت هر شرایطی غیرقانونی است.

 

تنها مالک خودرو اجازه رانندگی با پلاک گذر موقت را دارد. رانندگی افراد دیگر با خودرو غیرقانونی است و در صورت اثبات، خودرو توقیف می‌شود. بهتر است اگر چند نفر قصد استفاده از خودرو را دارند در زمان کسب مجوز به مراجع اطلاع داده شود.

 

حداکثر زمان مجاز برای تردد خودرو گذرموقت در داخل مرز ایران، 6 ماه است. این مدت به هیچ عنوان تمدید نخواهد شد.

 

در حالت عادی، امکان تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی وجود ندارد. اما در شرایطی که خودرو مطابق استاندارد ایران باشد، پلاک در مناطق آزاد ثبت و عوارض گمرکی به‌طور کامل پرداخت شود، امکان تغییر پلاک به پلاک ملی وجود دارد.

 

نکات حائز اهمیت برای خودروهای گذر موقت, مدارک اخذ پلاک گذر موقت, روش اخذ پلاک گذر موقت

انواع پلاک های گذر موقت

 

انواع پلاک گذر موقت و مدت زمان مجاز برای تردد هرکدام

• انواع مختلف پلاک گذر موقت بستگی به مبدا ورود خودرو دارد.

• خودروهایی که از مبدا امارات وارد می‌شوند، حداکثر اجازه 1 ماه تردد در خاک ایران را دارند.

• خودروهایی که از مبدا کشور افغانستان و کشورهای حوزه خلیج‌فارس (به‌جز امارات) وارد می‌شوند، تا حداکثر 2 ماه اجازه تردد دارند.

• خودروهایی که خارج از دو دسته بالا هستند (از سایر کشورها)، می‌‎توانند تا 3 ماه در کشور تردد کنند. همچنین در صورتی‌که این افراد اجازه اقامت بیشتر از این زمان را داشته باشند، • اجازه تردد آن‌ها تا حداکثر 6 ماه تمدید می شود.

 

نکات حائز اهمیت برای خودروهای گذر موقت

طبق تبصره 2 ماده 141 آیین نامه اجرایی قانون گمرکی، مسافران غیرمقیم ایران می توانند با خودرو شخصی خود وارد کشور شوند مسافران برای دریافت مجوز باید از کانون‌های جهانگردی جواز عبور (کارت دوپاساژ، تربیتیک یا دیپیتیک) را دریافت کنند. نکات زیر درباره خودروهای گذر موقت بسیار حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرند:

 

- طبق قوانین، هرگونه خرید و فروش خودروهای پلاک گذر موقت ممنوع بوده و مصداق بارز کالای قاچاق است.

- واگذاری آن‌ها به غیر ممنوع است و تنها فرد واردکننده اجازه رانندگی با این خودروها را دارد.

- واردکننده باید جواز عبور را از کانون های جهانگردی دریافت کنند.

- مسافران غیرمقیم می توانند به مدت 3 ماه و بدون اظهارنامه یا تایید وجه الضمان به گمرک با خودرو شخصی خود در کشور تردد داشته باشند. طبق اعلام گمرک کشور، این مرکز با توجه به درخواست متقاضی و با داشتن عذر موجه می تواند مدت استفاده از خودرو در کشور را تا پایان مجوز تمدید کند.

- تنها مسافرانی که قبل از ورود خود حداقل 3 ماه در خارج اقامت داشته باشند مشمول این قوانین هستند.

- قبل از اتمام مهلت تردد، باید به نزدیکترین مرکز شماره گذاری مرز خروجی مراجعه شود.

- اگر خودرو گذر موقت از مناطق آزاد آمده باشد، پس از پایان مهلت تردد باید به منطقه آزاد بازگردد.

 

مدارک اخذ پلاک گذر موقت

افرادی که قصد استفاده از خودروهای گذر موقت را دارند باید از گمرک معرفی‌نامه ویژه‌ای دریافت کنند. این معرفی‌نامه باید دارای مهر برجسته باشد. دیگر مدارک مورد نیاز پرونده سبز گمرکی (کارنه‌دوپاساژ) و مدارک شناسایی مالک است. اشخاصی که مقیم ایران نیستند می‌توانند از پاسپورت یا گواهینامه رانندگی بین المللی استفاده کنند.

 

گردآوری : بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------