آشنایی با انواع شمع خودرو و زمان تعویض شمع خودرو



علائم خرابی شمع خودرو, نحوه تعویض شمع خودرو, کاربرد شمع ها در خودرو

شمع خودرو یکی از مهم ترین قطعات موتور است که باعث ایجاد انفجار نهایی می شود

 

انواع شمع ماشین و هر آنچه درباره آن باید بدانید

شمع در خودروها یکی از مهم ترین وسایل مصرفی است که انواع مختلفی دارد و تعویض به موقع آن بسیار مهم است. در این مقاله به معرفی کاربرد شمع خودرو، نحوه کار، انواع و تعویض آن می پردازیم. همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این وسیله بسیار مهم است و به همین دلیل تمامی رانندگان باید اطلاعات کلی راجع به آن بدانند.

کاربرد شمع ها در خودرو چیست؟

 

عمر مفید شمع خودرو, شمع خودرو, انواع شمع خودرو

کار اصلی شمع خودرو، ایجاد انفجار در نتیجه جرقه زنی است

 

شمع ها در یک سوراخ کوچک منتهی به محفظه سیلندر قرار دارند. وقتی که ترکیب سوخت و هوا به درون سیلندر کشیده شد و با بالا آمدن سیلندر فشرده شد، شمع یک جرقه کوچک اما بسیار قوی ایجاد می کند که در نتیجه آن سوخت و هوای متراکم شده یک انفجار کوچک ایجاد می کنند.

 

در نتیجه این انفجار کوچک، پیستون به سمت پایین هل داده می شود و موتور شروع به حرکت می کند و این چرخه هر بار تکرار می شود.

پس شمع ها جرقه نهایی برای ایجاد حرکت را تولید می کنند و به همین دلیل قطعات بسیار مهمی هستند. شاید در هر دقیقه، یک شمع تا 8.000 بار هم خاموش و روشن شود و هر بار بسته به خودرو، ولتاژی حدود 12.000 تا 25.000 ولت و یا حتی بیشتر را از خود عبور می دهند!

 

این ولتاژ بالا از طریق کوئل خودرو تامین می شود و سپس به شمع فرستاده می شود. درون شمع دو الکترود وجود دارد که یکی از آن ها مثبت و دیگری منفی است. انتقال این ولتاژ بالا بین دو الکترود باعث ایجاد جرقه می شود.

 

انواع شمع خودرو

 

زمان تعویض شمع خودرو, متوسط عمر شمع خودرو, بهترین زمان تعویض شمع خودرو

شمع خودرو انواع مختلفی دارد که بر اساس مواردی مانند جنس الکترود با هم متفاوت اند

 

شمع ها را بر اساس عوامل مختلفی مانند کد حرارتی آن ها، جنس الکترود و تعداد الکترود تقسیم می کنند اما در بازار و در میان عامه مردم، شمع ها معمولا بر اساس جنس الکترود مثبت تقسیم می شوند و به موارد زیر تقسیم می شوند:

شمع های معمولی و یا نیکلی

شمع های سوزنی که شامل شمع های ایریدویم و شمع های پلاتینیوم است.

در ادامه هر کدام از آن ها را به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.

 

شمع های معمولی و یا شمع های نیکلی

این شمع ها در اغلب خودرو ها دیده می شوند و دلیل آن هم ارزان تر بودن آن ها است. جنس الکترود مثبت در این شمع ها از جنس نیکل است. به دلیل این که سر الکترود مثبت در این شمع ها گرد و تخت است، دقت جرقه زنی در آن ها کاهش می یابد و در نتیجه آن کیفیت احتراق کاهش می یابد.

در نتیجه این افت کیفیت احتراق، خام سوزی ایجاد می شود و در نتیجه خام سوزی، مصرف سوخت بالا می رود و قدرت موتور کاهی می یابد.

این شمع ها عمر مفید کمتری نسبت به دیگر شمع ها دارند اما همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، به دلیل قیمت کمتر و کارایی مناسب برای موتور های کوچک، در اغلب خودرو ها دیده می شود.

 

شمع های سوزنی

شمع های سوزنی، ساختار دقیق تری در الکترود مثبت دارند و به همین دلیل می توانند به شکل دقیق تری جرقه زنی کنند. وقتی که جرقه زنی به شکل دقیق تری انجام شود، خام سوزی به حداقل می رسد و در نتیجه آن مصرف سوخت کاهش می یابد و قدرت موتور نیز افزایش می یابد.

شمع های سوزنی، از نظر جنس الکترود به دو دسته پلاتینیومی و ایریدیومی تقسیم می شوند که در ادامه آن ها را بیشتر توضیح می دهیم.

 

شمع های پلاتینیوم

جنس سازنده الکترود مثبت در این شمع ها پلاتینیوم است که مقاومت بسیار بالایی در مقابل حرارت دارد. جرقه زنی و انفجار درون سیلندر باعث افزایش دمای شمع می شود که در نتیجه آن، مقاومت بالا می رود و افت ولتاژ ایجاد می شود. در نتیجه افت ولتاژ هم کیفیت جرقه زنی کاهش می یابد و خام سوزی، کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت ایجاد می شود.

 

به دلیل این که شمع های پلاتینیومی مقاومت بالایی در مقابل گرما دارند، می توانند در دماهای بالا که در دور موتور های بالا ایجاد می شود، بهتر از شمع های نیکلی عمل کند و دچار افت کیفیت نشوند. همچنین این شمع ها طول عمر بالایی نسبت به شمع های نیکلی دارند.

 

شمع های ایریدیومی

شاید نام این شمع ها را کمتر شنیده باشید و دلیل آن هم قیمت بالای آن ها و عدم نیاز اغلب خودرو ها به آن است. این شمع ها بهترین شمع های حال حاضر می باشند. جنس الکترود مثبت در این شمع ها از ایریدیوم و الکترود منفی از پلاتینیوم است.

مقاومت ایریدیوم در مقابل حرارت بالا تر از پلاتینیوم است که در نتیجه می تواند بدون افت کیفیت، دماهای بالاتری را تحمل کند. به همین دلیل است که این شمع ها به بهترین شمع های حال حاضر تبدیل شده اند.

 

جرقه زنی در این شمع ها به دقیق ترین و بهترین شکل ممکن ایجاد می شود که در نتیجه آن مصرف سوخت به حداقل و قدرت موتور به حداکثر می رسد.

البته همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این شمع ها قیمت بالایی دارند و به طور کلی برای هر موتوری مناسب نیستند. درست است که شاید عملکرد شمع های پلاتینیومی و یا ایریدیومی بالاتر از شمع های نیکلی است، اما در نهایت باید به این نکته توجه کنید که کدام یک از آن ها برای موتور خودرو شما مناسب تر است.

 

به طور مثال، شمع های ایریدیومی برای موتور های ضعیفی مانند موتور پراید مناسب و کاربردی نیستند و دلیل آن هم این است که این موتور ها به درجه خیلی بالایی از حرارت نمی رسند.

 

خرابی شمع خودرو

 

انواع شمع خودرو, زمان تعویض شمع خودرو, متوسط عمر شمع خودرو

عمر مفید شمع خودرو بسیار بالا است ولی بلاخره روزی خراب می شود

 

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، شمع ها جزئی از وسایل مصرفی خودرو محسوب می شوند و به همین دلیل عمر مفید خاصی دارند که پس از آن باید تعویض شوند.

با گذشت زمان، در الکترود ها رسوباتی تجمع می کنند که می توانند باعث ضعیف شدن الکترود و یا از بین رفتن قدرت آن ها شود. در نتیجه کاهش قدرت، دقت جرقه زنی کاهش می یابد و خام سوزی ایجاد می شود.

 

در نهایت این عوامل باعث کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت می شوند. کاهش قدرت موتور، باعث افزایش فشار بر روی برخی از قطعات موتور و افزایش سرعت فرسوده شدن در آن ها می شود که در نتیجه عمر قطعات موتور کاهش می یابد.

پس بهتر است که تعویض دوره ای شمع ها و سرکشی به آن ها را جدی بگیرید تا مشکلات بزرگتری برای شما ایجاد نشود.

 

به طور کلی شما می توانید با توجه به برخی علائم، خرابی شمع خودرو را تشخیص دهید. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاهش قدرت خودرو: همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، کاهش قدرت موتور، یکی از نشانه های اولیه خرابی شمع ها است.

 

افزایش مصرف سوخت: از دیگر نشانه های اولیه خرابی شمع ها، افزایش مصرف سوخت چشمگیر خودرو است.

 

بد کار کردن موتور: به دلیل این که شمع ها در موتور کار بسیار مهمی را انجام می دهند، خرابی آن ها می تواند به طور کلی مانع از کار کردن درست و طبیعی موتور شود.

 

روشن شدن چراغ چک: ممکن است که سنسور های موتور خرابی را شناسایی کنند و در نتیجه چراغ چک خودرو روشن شود.

 

همچنین شما می توانید با بازکردن شمع و مشاهده ظاهر آن، مشکلات احتمالی را تشخیص دهید. مشاهده موارد زیر در ظاهر شمع نشانه خرابی آن است:

رسوب گرفتن الکترود: وقتی که کیفیت سوخت مصرفی خودرو پایین باشد و یا زمان زیادی از عمر شمع گذشته باشد، رسوب هایی دوده مانند روی الکترود ها تجمع می کنند.

 

ترک و یا شکستگی قسمت چینی شمع: اگر در هنگام نصب، به صورت غیر استاندارد به شمع نیرو وارد شود و یا این که اگر ولتاژ بالاتری از سطح تحمل شمع از آن عبور کند، قسمت چینی آن دچار ترک و یا شکستگی می شود.

 

تغییر رنگ چینی: به دلیل بی کیفیت بودن سوخت و یا تمام شدن عمر شمع، ممکن است که رنگ چینی از حالت اولیه تغییر کند.

 

زمان تعویض شمع خودرو 

 

عمر مفید شمع خودرو, شمع خودرو, انواع شمع خودرو

به طور کلی بهتر است که هر 50 هزار کیلومتر یک بار شمع ها تعویض شوند

 

نمی توان زمان دقیقی را برای تعویض شمع ها مشخص کرد. عوامل بسیار زیادی در تعیین عمر مفید شمع ها دخیل هستند که از حمله آن ها می توان به جنس شمع و کیفیت سوخت اشاره کرد.

 

اما به طور کلی شمع ها عمر طولانی دارند و در شرایط خوب، سال ها دوام می آورند. به طور کلی توصیه می شود که شمع ها هر 50.000 کیلومتر یکبار تعویض شوند.

همان طور که پیش تر اشاره کردیم، شمع ها عمر بسیار بالایی دارند اما بهتر است که در موقع نیاز آن ها را تعویض کنید تا مشکلات بیشتری مانند خرابی موتور برای شما ایجاد نشود.

 

گردآوری: بخش خودرو بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب مجله خودرو(دنیای خودرو، بازار خودرو، اصول تعمیر و نگه داری خودرو و ...)

    سایر مطالب مجله خودرو

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------