چراغ چک چیست و روشن شدن آن ها چه علائمی دارند؟
- مجموعه: اصول تعمیر و نگهداری خودرو
آشنایی با انواع چراغ های چک
دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو
چراغ چک چیست؟
وقتی چراغ چک موتور خودروی شما روشن می شود اندوه عمیقی شما را فرا می گیرد. روشن شدن این چراغ احتمال دارد به معنای یک مشکل پر هزینه، مانند خرابی کاتالیزور باشد یا ممکن است علت روشن شدن آن یک مشکل جزئی مانند شل بودن در باک بنزین باشد. اما در اکثر موارد با روشن شدن این چراغ حداقل برای یافتن عیب و خاموش کردن چراغ باید سری به نمایندگی بزنید.
چراغ چک موتور که به طور رسمی تر چراغ نشان دهنده عیب نامیده می شود، علامتی از سوی ECU یا کامپیوتر خودرو است که نشان می دهد خطایی رخ داده است. یک تعمیرکار مجاز می تواند با گرفتن مبلغی خطای ایجادشده را تشخیص دهد، ولی راهی برای پیش بینی احتمالی خطای مذکور وجود دارد.
چراغ چک خودرو بخشی از سیستم تشخیصی خودرو شما است که عملکردهای مانند سرعت موتور، مخلوط سوخت در محفظه و زمان احتراق و... را تنظیم و کنترل می کنند.
چراغ های هشدار داشبورد چه معنی دارند؟
چراغ های هشدار داشبورد قرمز رنگ:
رنگی روشن است که نیاز به تعمیر و نگهداری فوری توسط مکانیک را دارد. رنگ قرمز همچنین می تواند یادآور مسافت پیموده و یا اینکه سیستمی خاص مانند ترمز دستی و کیسه هوایی که درگیر است، باشد.
چراغ های هشدار داشبورد زرد/نارنجی رنگ :
یک رنگ زرد یا نارنجی مانند چک کردن چراغ موتور نیاز به تعمیر و یا جایگزینی خدمات منظم دارد. یک چراغ زرد فلش به این معنی است که یک قطعه از خودرو باید سریعا بررسی شود.
چراغ های هشدار داشبورد سبز/آبی رنگ :
به طور معمول چراغ سبز و آبی به راننده، سیستمی فعال مانند چراغ جلو یا تهویه هوا را نشان می دهد.
هشدارهایی برای چراغ چک
سنسور اکسیژن
با توجه به این که این سنسور تاثیر مستقیم در تنظیم مصرف سوخت دارد خرابی آن باعث بالا رفتن مصرف بنزین میشود.
از جا درآمدن درب باک
بسته به تکنولوژی خودروی شما ممکن است که نبودن درب باک موجب روشن شدن چراغ چک شود. همچنین گاهی باید درب تعویض گردد تا چراغ چک خاموش شود.
چراغ چک شارژ کردن باتری
این هشدار به دلیل گرمای بیش از حد یا فشار کم نیست، اما باید هرچه سریعتر بررسی شود. چراغ هشدار باطری نشان میدهد که باتری شما هنگام حرکت روی آمپر یا ولتاژ حرکت می کند.
آمپلی فایر برای راه اندازی ماشین لازم است، در حالی که ولت های چراغ جلو، رادیو و یا سایر لوازم جانبی هنگام حرکت روشن نمی شود. این چراغ هشدار همچنین می تواند خطای سیستم شارژ کننده را نشان دهد مانند اینکه آداپتور سیستم شارژ آسیب دیده است.
اگر این اتفاق افتاد چکار کنیم؟
زمانی که این چراغ روشن می شود، باید بدون خاموش کردن وسیله نقلیه رانندگی کنید. اگر باتری کم است احتمال دارد که ماشین شما روشن نشود تا اینکه مسئله حل شود. پس با یک مکانیک تماس بگیرید تا چراغ اخطار را بررسی کند.
چراغ چک باتری
خرابی وایر شمع
اگر وایر که وظیفه متصل کردن شمع و کوئل را برعهده دارد خراب شده باشد، دیگر امکان جرقه زنی در پیشرانه وجود نخواهد داشت و چراغ چک روشن خواهد شد.
نشانه های اولیه خرابی وایر، لرزش خودرو در هنگام در جا کار کردن و افت قابل توجه قدرت موتور هستند که باید آنها را مدنظر داشت.
شمع ها و وایرها
کار شمع ها ایجاد جرقه، انفجار بنزین و در نهایت حرکت موتور است. زمانی که این اتصال برقرار نشود جرقه ای نیز توسط شمع ها تولید نخواهد. یکی از دلایلی شایعی که منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو می شود مشکل در شمع ها و وایرهاست. از آنجائیکه شمع ها جزو لوازم مصرفی خودرو هستند بعد از مدتی خراب شده و نیاز به تعویض دارند. وایرهای معیوب نیز علاوه بر اینکه منجر به تولید نشدن جریان برق مورد نیاز شمع ها می شود می تواند باتری و کوئل را نیز خراب کرده و روی سایر بخش های خودرو اثر بگذارد. پس اگر شمع یا وایرهای خودروی شما مشکل داشت در اولین فرصت آن را برطرف کنید.
چراغ هشدار فشار روغن:
برای نگه داشتن قطعات متحرک است که به درستی روغن کاری شده اند یا خیر. موتور خودرو یک سیستم روغن کاری پیچیده دارد. این کاربه مراقبت فشار روغن توصیه شده بستگی دارد.
زمانی که موتور رسوب دارد، روغن کثیف و آلوده است یا یک پمپ یا فیلتر روغن آسیب دیده است که می تواند موجب مشکلات فشار روغن شود. اگر فشار روغن پائین بیاید، چراغ هشدار روشن می شود.
زمانی که این اتفاق افتاد چکار کنیم؟
هر زمانیکه این چراغ راهنما روشن شود، باید بطور جدی بررسی شود ،به مکان امنی بروید و هرچه سریعتر اتومبیل را خاموش کنید. با یک یدک کش تماس بگیرید و خودرو را برای بازرسی حرفه ای اتومبیل به تعمیرگاه ببرید.
چراغ چک وایر شمع ها
ایراد باتری
باتری همانطور که قطعه ای ساده به شمارمی آید، عضوی حیاتی در خودرو نیز هست. بدون باتری خودرو استارت نمی خورد و در واقع هیچ عملکردی نخواهد داشت. در یک سری ازخودروهای جدید، چراغ چک برای خراب شدن باتری هم علاوه بر چراغ شرایط دینام وجود دارد.
در هر صورت اگر چراغ چک خودرو شما روشن شده است، ساده ترین کار مراجعه به نمایندگی محسوب می شود که البته هزینه کمی نخواهد داشت. ولی اگر می خواهید خودتان آستین بالا بزنید و ایراد را پیدا کنید، می توانید یک دستگاه اسکنر OBD II را با قیمت نه چندان زیادی تهیه کنید.
این دستگاه به پورت OBD II خودرو که معمولاً در سمت راننده متصل شده و ارورهایی که وجود دارد را به گوشی همراه شما می فرستد. پس از آن با سرچ در اینترنت می توانید نسبت به معنای ارورهای گوناگون آگاهی پیدا کنید. البته پیش از خریدن دستگاه، از هماهنگی آن با مدل اتومبیل تان مطمئن شوید.
چراغ هشدار ترمز
بر طبق نظر بیشتر مکانیک های حرفه ای این یکی از هشدارهایی است که 100 درصد باید فورا به آن رسیدگی کرد. در بیشتر این موارد زمانی که چراغ هشدار ترمز روشن می شود، به این معنی است که ترمز دستی کشیده شده است. سعی کنید ترمز دستی را از حالت خواب در بیاورید.
اگر چنین نیست، این امکان وجود دارد که روغن ترمز درحال حرکت است و یا یک مسئله مکانیکی با ترمز وجود دارد. درحالیکه اگر جایگزین کردن لنت ترمزها، روتورها و کلاپرها انجام شده باشد، این مشکل به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
زمانیکه اتفاق افتاد چکار کنیم؟
زمانیکه چراغ روشن شود، در ابتدا ترمز دستی را چک کنید. 80 درصد موضوع دراین زمان حل می شود، اگر مشکل حل نشد با یک مکانیک تماس بگیرید تا قبل روشن شدن مجدد و حرکت خودرو مشکل را بررسی کند.
از کار افتادن سنسور هوای ورودی
سنسور هوای ورودی وظیفه دارد که میزان هوایی که به موتور وارد میشود را بررسی کند و اطلاعات لازم را برای کامپیوتر خودرو ارسال کند.
لرزش درجا، مشکل در استارت زدن و تغییر ناگهانی در موقعیت پدال گاز می توانند نشان دهنده خرابی این سنسور باشند.
همچنین اگر موتور خفه می کند یا مصرف سوخت بالاتر است، مشکل می تواند از سنسور ورودی هوا باشد.
چراغ چک ترمز
نحوه خاموش کردن چراغ چک
خاموش کردن چراغ چک خودرو به 4 روش مهم انجام می شود:
روشن و خاموش کردن چندباره خودرو
رانندگی نمودن و انجام ندادن هیچ کار خاصی
استفاده از دیاگ
قطع باتری و وصل مجدد آن
روشن و خاموش کردن چندباره خودرو: برخی از خودروها به صورت خودکار چراغ چک را پس از چند بار روشن و خاموش شدن (معمولا 2 بار)، ریست می نمایند. بدین این منظور خودرو را روشن نموده و به مدت بسیار کوتاهی در حد یک ثانیه صبر نموده، خاموش نموده و به مدت یک ثانیه صبر نمایید. این کار را برای 2 بار دیگر نیز تکرار نمایید. لازم به ذکر است که این روش صرفا در برخی خودروها کارآ بوده و شاید در مورد خودرو شما صدق ننماید.
رانندگی نمودن و انجام ندادن هیچ کار خاصی: ساده کم هزینه ترین روش برای خاموش نمودن چراغ چک خودرو، این است که چراغ را به حال خود رها نموده و اجازه دهید تا در گذر زمان، چراغ چک خاموش گردد. هر چند شاید برخی مواقع، دست روی دست گذاشتن بهترین تصمیم باشد ولیکن در این موضوع آنچنان که باید صدق ننموده و ممکن است بدترین تصمیم بوده و خسارات جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
استفاده از دیاگ: دیاگ دستگاهی است جهت خطایابی کامپیوتر خودرو مورد استفاده قرار گرفته و در دو دسته کلی در بازار موجود است. برای استفاده از این دستگاه ابتدا به دفترچه خودرو مراجعه نموده تا محل اتصال به پورت ECU را پیدا نمایید که عمدتا در بالای جعبه فیوز قرار دارد. پس از اتصال به پورت مخصوص، با فشردن کلید “Enter” دستگاه را روشن نمایید.
حال دستگاه شروع به تحلیل و آنالیز پرداخته و کد خطاهای موجود را به شما نمایش خواهد داد. کد خطاها را یادداشت نموده تا پس از پاک نمودن این خطاها، یا یک شخص مطلع در رابطه با این خطاها مشورت نمایید. در نهایت با استفاده از اسکرول، کلید پاک (Erase) را فشار دهید تا خطاها پاک شود.
قطع باتری و وصل مجدد آن: این روش نسبت به دو روش فوق کارآیی بیشتری دارد ولیکن زمانبر بوده و اندکی سختتر است. بدین منظور ابتدا خودرو را خاموش نموده و اجازه دهید موتور خنک گردد چراکه ممکن است به هنگام کار، دستتان دچار سوختگی شود. سپس کابل های مثبت و منفی را از باتری جدا نمایید.
بسیار ضروری است که بلافاصله شروع به کار ننمایید چراکه انرژی الکتریکی ذخیرهشده در خازن ها می تواند باعث برق گرفتگی شود لذا به منظور تخلیه خازن ها، دست خود را بر روی بوق گذاشته و به مدت حدود 30 ثانیه، در همین حالت نگه دارید. حال به مدت 15 دقیقه صبر نموده و دوباره اتصالات را برقرار نمایید. اتصالات را چک نمایید که شل نباشند. در نهایت خودرو روشن نموده و چراغ چک را کنترل نمایید.
گردآوری: بخش خودرو بیتوته