حسگر خوراکی که کیفیت غذاهای منجمد را نشان میدهد
- مجموعه: اختراعات جدید
به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، فقط به این دلیل که یک ماده غذایی ممکن است هنگام خرید منجمد باشد، به این معنی نیست که در مرحلهای، ذوب نشده و دوباره منجمد نشده است. با این حال، یک حسگر جدید که به صورت خودکار کار میکند، با تغییر رنگ به کاربر اطلاع میدهد که آیا این اتفاق افتاده است یا خیر.
این دستگاه نظارت بر کیفیت مواد غذایی که توسط تیمی از موسسه فناوری ایتالیا توسعه یافته است، در حال حاضر در شکل اثبات مفهوم عملکرد خود قرار دارد.
این حسگر شامل دو الکترود - یک آند منیزیم و یک کاتد طلا - است که توسط یک محلول الکترولیت منجمد از هم جدا میشوند. محلول الکترولیت در نسخههای مختلف این حسگر، حاوی نمک و مواد انگور، سیب و ملون است.
تا زمانی که محلول الکترولیت درون حسگر یخ زده بماند، یعنی هیچ اتفاقی رخ نداده است؛ اما اگر ذوب شود، به الکترونها اجازه میدهد از آند به کاتد جریان پیدا کنند و این امر باعث میشود جریان الکتریکی در حسگر تولید شود. این جریان نیز به نوبه خود موجب میشود محلول از رنگ بنفش مایل به قرمز به رنگ آبی تغییر کند و پس از آن نیز حتی اگر ماده غذایی به همراه حسگر دوباره منجمد شوند، آبی میماند.
دمایی که در آن الکترولیت ذوب میشود را میتوان در محدوده ۰ تا منفی ۵۰ درجه سانتیگراد (۳۲ درجه فارنهایت تا منفی ۵۸ درجه فارنهایت) تنظیم کرد.
گفتنی است که همه اجزای سازنده بدنه این حسگر در حال حاضر از موم زنبور عسل ساخته میشود. بنابراین امید است که این فناوری پس از توسعه بیشتر بتواند به شکل یک ماده خوراکی نازک، ارزان، یکبار مصرف و قابل استفاده و بدون مشکل، به صورت مستقیم روی مواد غذایی قرار گیرد.
مقالهای در مورد این پژوهش که توسط ایوان ایلیچ و ماریو کایرونی رهبری شده است، در مجله ACS Sensors منتشر شده است.