آشنایی با عینک واقعیت مجازی
- مجموعه: متفرقه اينترنت و كامپيوتر
عینک واقعیت مجازی
واقعیت مجازی(VR) چیست؟
قبل از اینکه درباره عینک واقعیت مجازی به طور مفصل صحبت کنیم، بهتر است کمی با کلمه واقعیت مجازی آشنا شویم. واقعیت مجازی یعنی مجازی بودن یک واقعیت؛ یعنی به وسیله کامپیوتر یک فضا برای کاربر شبیه سازی میشود تا پس از مدت کوتاهی کاربر خیال کند واقعا در آن محیط حضور دارد و یک محیط واقعیست. در صورتی که فضا کاملا مجازیست و ممکن است اصلا وجود واقعی هم نداشته باشد.
تعریف عینک واقعیت مجازی:
این عینک ها که کاملا مبتنی بر تکنولوژی VR هستند، کابر را وارد دنیای دیگر میکند و یک فضای مجازی را به عنوان فضای واقعی به آن نشان میدهد. کاربر نیز با حرکات خود می تواند حرکت کند و در فضاهای مختلفی حضور داشته باشد. حتما این سوال ذهن شما را درگیر کرده که محیط واقعیت مجازی در این هدست ها چطور به وجود می آید؟ توسط اپلیکیشن های خاص که برخی از محیط های آنها به صورت گرافیک رایانه ای و سه بعدی هستند و برخی دیگر نیز ویدئو یا تصاویر 360 درجه از محیط های واقعی که از قبل فیلمبرداری شده اند.
دسته بندی هدست های واقیت مجازی براساس نوع کارکرد:
• استفاده از نمایشگرهای اختصاصی درون خود هدست ها برای نمایش تصاویر
• استفاده از تلفن همراه برای نمایش تصاویر
چند نمونه از بهترین عینک های واقعیت مجازی موبایل:
• BOBO VR Z4
• VR Shinecon 4
• BOBO VR Z5
• GEAR VR 2017
حالا باید این نکات را برای خرید عینک واقعیت مجازی در نظر بگیرید:
1. سنگین نبودن هدست، چون ممکن است ساعتها روی سر شما باشد.
2. راحت بودن کشها و پدهای هدست چراکه باید پدهای آن نرم و سازگار با پوست سر و صورت باشد.
3. توجه به داشتن امکان تنظیم فاصلهی چشم تا لنزها.
4. دقت به زاویه دید؛ نباید عینک واقعیت مجازی زاویه دیدی کمتر از 100 درجه داشته باشد. البته این راهم بدانید که زاویه دید هدست به اندازهی صفحه نمایش گوشی مورد استفاده بستگی دارد.
5. سازگاری هدست با مدل گوشی شما؛ برای این مورد باید قبل از خرید، اطلاعات هدست را در سایت سازنده و یا سایر سایتها مطالعه و پس از اطمینان از سازگاری هدست با گوشی خود اقدام به خرید کنید.
چه اتفاقی میافتد تا کاربر کاملاً به این باور میرسد که فضای روبه روی آن واقعیست؟
برای پاسخ به این سوال باید ساختار عینک واقعیت مجازی را مورد بررسی قرار دهیم. این عینک ها که به عنوان نمایش گر سربند شناخته میشوند، با قرار گرفتن نمایشگر آنها در برابر چشمان شما، یک محیطی سه بعدی که فراتر از تصاویر سه بعدی تلویزیون است را تجربه میکنید و هیچ حد و مرزی برای آن وجود ندارد، درست مثل یک دنیای واقعی.
این تصاویر و ویدئوها در عینک واقعیت مجازی از خود هدست نیست بلکه از دستگاهی میباشد که به عینک متصل است. به عنوان مثال عینک واقعیت مجازیPlayStation VR ، تصاویر را از کنسول بازی میگیرد.
خود این دستگاه ها از دو روش برای نمایش استفاده میکنند که عبارت است از:
• استفاده از دو فید برای صفحه نمایش
• استفاده از دو صفحه LCD برای هر چشم
علاوه بر این، در آنها لنزهایی وجود دارد که بین چشمان کاربر و پیکسل ها قرار میگرد و در برخی از موارد این فاصله قابل تنظیم است.
این لنزها، تصویر را برای هر کدام از چشم های شما تغییر میدهند و با استفاده از خطای دید شما و دو تصویر دو بعدی ایجاد شده توسط خود، یک تصویر سه بعدی در برابر چشمان شما به نمایش میگذارند. برای درک بهتر موضوع میتوانید این آزمایش را انجام دهید: یک شی مشخص را در برابر چشمان خود قرار داده و خیلی سریع و یکی در میان چشمان خود را ببندید حالا چه خواهید دید؟ یک شئ که مدام از این سو به آن سو و از آن سو به این سو میرود.
در نهایت آخرین کار، نمایش تصویر در فرمتی بسیار وسیع است. به زبان ساده یعنی افزایش میدان دید.
نکتهی دیگر در ارتباط با طرز کار هدست واقعیت مجازی ، ردیابی سر است. به این معنی که تصویر در مقابل دیدگان کاربر با توجه به زاویه سرآن، تغییر میکند.
عینک های واقعیت مجازی برای این ردیابی، از یک سیستم به نام 6oDf یا 6 درجهی آزادی استفاده میکنند. این سیستم حرکات سر را در محورهای X، Y و Z تشخیص و محاسبه میکند. علاوه بر آن، از چند قطعه دیگر به نام های ژیروسکوپ، شتاب سنج و مغناطیس سنج نیز استفاده میشود. راهکاری که تکنولوژی ردیابی سر را موثر واقع میکند، نیاز به اندکی تاخیر است. البته اگر این تاخیر به گونه ای باشد که کاربر متوجه آن شود قطعا احساس خوبی نخواهد بود.
آخرین نکته:
هدست های واقعیت مجازی عموما از صدای دوبعدی و سه بعدی برای بهتر کردن احساس کاربر از تجربه واقعیت مجازی استفاده میکنند که از طریق هدفون های موجود در هدست ها به گوش کاربر میرسد. جالب است بدانید که از سال 2018، عینک های واقعیت مجازی از ردیابی چشم نیز استفاده میکنند که توضیح آن در اینجا نمیگنجد.
کاربرد هدست های واقعیت مجازی را میدانید؟
• درمان ترس
• شبیه سازی عملکرد خودرو
• تشخیص جرم
• صنایع نظامی
• آموزش
• فضانوردی
• سرگرمی
• استفاده در نمایش مکان های اجاره ای و فروشی
•استفاده در صنعت توریسم
واقعیت مجازی(VR) با واقعیت افزوده(AR) را اشتباه نگیرید:
اغلب افراد این دو واژه را با هم یکی میدانند اما واقعیت اینگونه نیست. واقعیت افزوده، تصاویر سه بعدی یا اطلاعات به صورت متن یا تصویر بر روی تصویر زنده از طریق دوربین موبایل یا تبلت در حال نمایش را نشان میدهد. محدودیت های موجود در این تکنولوژی باعث عدم پیشرفت و فراگیر شدن این فناوری گردید. در صورتی که واقعیت مجازی با استفاده از دوربین همراه پشت گوشی در هدست تصاویر از محیط ضبط شده، و با اطلاعات یا محتوای سه بعدی ادغام می شوند.
کلام آخر:
درباره عینک واقعیت مجازی صحبت کردیم و در ادامه به بهترین هدست های موبایل و نکات مربوط به آن رسیدیم و تا جایی پیش رفتیم که از نحوه کارکرد آن ها، آگاه شدیم. اما یکسری نکات در استفاده از عینک واقعیت مجازی وجود دارد که در ادامه نام میبریم:
1. بعد از برداشتن عینک واقعیت مجازی از سر خود که موبایل داخل آن است، گوشی همراه خود را در معرض نور شدید آفتاب قرار ندهید. چون با عبور نور از عدسی ها و متمرکز شدن آنها روی نمایشگر تلفن همراه شما، به دستگاه آسیب وارد میشود.
2. استفاده از عینک های واقعیت مجازی برای افراد زیر ۱۳ سال توصیه نمی شود.
3. در اولین تجربه خود، حتما یکی از دوستان خود را همراه داشته باشید
4. در استفاده از عینک واقعیت مجازی دایرهای به شعاع تقریبا یک متر را در اطراف خود خالی کنید.
حالا به نظر شما، آینده دنیای مجازی وفناوری واقعیت مجازی چه خواهد بود؟
گردآوری: بخش کامپیوتر و اینترنت بیتوته