Web3 چیست و چرا اهمیت دارد؟
- مجموعه: متفرقه اينترنت و كامپيوتر
وب 3 چیست؟ معرفی فناوری وب ۳ (Web 3.0) به زبان ساده
Web3 همچنین به عنوان "Web 3" یا "Web 3.0" شناخته می شود اصطلاحی است که ممکن است اخیراً زیاد شنیده باشید. این به سادگی به تکرار بعدی اینترنت اشاره دارد که پروتکل های غیرمتمرکز را ترویج می کند و هدف آن کاهش وابستگی به شرکت های بزرگ فناوری مانند یوتیوب، نتفلیکس و آمازون است. اما این چیست و چرا در ذهن همه است؟
WEB3 (وب 3) چیست؟
اولین نسخه اینترنت (معروف به وب 1) در اواخر دهه 1990 وارد شد و شامل مجموعه ای از لینک ها و صفحات اصلی بود. وب سایت ها به خصوص تعاملی نبودند. شما نمی توانید به جز خواندن مطالب و انتشار محتوای اولیه برای خواندن دیگران کار زیادی انجام دهید.
وب 2 بعدی آمد. برخی از مردم این را نسخه «خواندن/نوشتن» اینترنت مینامند و به کد رایانهای اشاره میکنند که به شما امکان میدهد فایلها را باز کنید و ویرایش کنید نه اینکه فقط آنها را مشاهده کنید. این نسخه از اینترنت به مردم این امکان را می داد که نه تنها محتوا مصرف کنند، بلکه محتوای خود را ایجاد کرده و در وبلاگ هایی مانند Tumblr، انجمن های اینترنتی و بازارهایی مانند Craigslist منتشر کنند. بعدها، ظهور پلتفرم های رسانه های اجتماعی از جمله فیس بوک، توییتر و اینستاگرام، اشتراک گذاری محتوا را به اوج جدیدی رساند.
پس از مدتی، عموم مردم از نحوه جمع آوری داده های شخصی آنها توسط غول های فناوری و استفاده برای ایجاد تبلیغات و کمپین های بازاریابی مناسب آگاه شدند. فیس بوک، به ویژه، بارها به دلیل نقض قوانین حفظ حریم خصوصی داده ها مورد توجه قرار گرفته است و در سال 2019 با جریمه ای 5 میلیارد دلاری مواجه شد ، بزرگترین جریمه ای که تاکنون توسط کمیسیون تجارت فدرال (FTC) صادر شده است.
اگرچه وب 2 خدمات رایگان شگفت انگیزی را برای جهان به ارمغان آورده است، بسیاری از مردم از دیوارهای جدیدی که این شرکت های بزرگ فناوری ایجاد کرده اند خسته شده اند و می خواهند کنترل بیشتری بر داده ها و محتوای خود داشته باشند. اینجاست که Web3 وارد می شود.
Web3 را می توان به عنوان مرحله "خواندن/نوشتن/خودگردان" اینترنت دانست. به جای استفاده از پلتفرمهای فناوری رایگان در ازای داده ، کاربران میتوانند در مدیریت و عملکرد پروتکلها شرکت کنند. این بدان معناست که افراد می توانند به شرکت کنندگان و سهامداران تبدیل شوند، نه فقط مشتریان یا محصولات.
در وب 3 به این سهام توکن یا رمزارز گفته می شود و نشان دهنده مالکیت شبکه های غیرمتمرکز به نام بلاک چین هستند. اگر به اندازه کافی از این توکن ها را در اختیار داشته باشید، در شبکه حرفی برای گفتن دارید. دارندگان توکن های حکومتی می توانند دارایی های خود را برای رأی دادن به آینده مثلاً یک پروتکل وام دهی غیرمتمرکز خرج کنند.
پیام واقعی در اینجا این است که آنچه در اینترنت غیرمتمرکز اتفاق می افتد توسط سرمایه گذاران تصمیم گرفته می شود در مقابل آنچه در اینترنت اصلی اتفاق می افتد توسط توییتر، فیس بوک، گوگل و تعداد کمی از شرکت های دیگر تصمیم گیری می شود.
در Web3 چه کاری می توانید انجام دهید؟
Web3 گسترش ساختارهای حاکمیت تعاونی را برای محصولاتی که زمانی متمرکز شده بودند ممکن می سازد. اصلاً هر چیزی را می توان نشانه گذاری کرد، خواه یک میم (تصویر یا ویدئویی همراه با یک پیام متنی)، یک اثر هنری ، خروجی رسانه های اجتماعی یک فرد یا بلیط کنفرانس.
یک مثال عالی از تغییر پارادایم در صنعت بازی است. گیمرها بیپایان درباره باگهایی که توسعهدهندگان در بازی ویدیویی مورد علاقهشان به جا میگذارند، یا اینکه چگونه آخرین پچ تعادل سلاح مورد علاقهشان را به هم زده است، غر میزنند. با Web3، گیمرها می توانند روی خود بازی سرمایه گذاری کنند و در مورد نحوه اجرای کارها رای دهند.
شرکت های بزرگ وب 2، مانند متا و یوبی سافت، در حال ایجاد جهان های مجازی هستند که بخشی از آن توسط Web3 پشتیبانی می شود. توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) همچنین نقش بزرگی در شکلدهی مجدد صنعت بازی خواهند داشت و به بازیکنان اجازه میدهند تا مالکان غیرقابل تغییر اقلامی شوند که به دست میآورند.
ویژگی های کلیدی وب 3.0
چندین ویژگی کلیدی Web 3.0 وجود دارد که به تعریف آنچه که احتمالاً نسل سوم وب خواهد بود کمک می کند، از جمله موارد زیر:
• غیر متمرکز: برخلاف دو نسل اول وب، که در آن حاکمیت و برنامههای کاربردی تا حد زیادی متمرکز بودند، وب 3.0 غیرمتمرکز خواهد بود. برنامه ها و خدمات در یک رویکرد توزیع شده فعال می شوند، جایی که یک مرجع مرکزی وجود ندارد.
• مبتنی بر بلاک چین : بلاک چین عاملی برای ایجاد برنامهها و خدمات غیرمتمرکز است. با بلاک چین، داده ها و ارتباط بین سرویس ها با رویکردی متفاوت از زیرساخت پایگاه داده متمرکز توزیع می شود. بلاک چین همچنین میتواند یک دفتر کل غیرقابل تغییر از تراکنشها و فعالیتها را فعال کند و به ارائه اصالت قابل تأیید در دنیای غیرمتمرکز کمک کند.
• رمزارز فعال است: استفاده از ارزهای دیجیتال یکی از ویژگی های کلیدی خدمات وب 3.0 است و تا حد زیادی جایگزین استفاده از ارز فیات می شود.
• خودمختار و باهوش مصنوعی: به طور کلی اتوماسیون بیشتر یکی از ویژگی های حیاتی وب 3.0 است و این اتوماسیون تا حد زیادی توسط هوش مصنوعی تامین می شود.
محدودیت های Web3
علیرغم مزایای بیشمار Web3 در شکل فعلیاش، هنوز محدودیتهای زیادی وجود دارد که اکوسیستم باید برای شکوفایی آن برطرف کند.
دسترسی
ویژگیهای مهم Web3، مانند ورود به سیستم با اتریوم، در حال حاضر برای همه با هزینه صفر در دسترس است. اما، هزینه نسبی تراکنش ها هنوز برای بسیاری گران است. به دلیل کارمزدهای بالای تراکنش، احتمال کمتری وجود دارد که Web3 در کشورهای کمتر ثروتمند و در حال توسعه مورد استفاده قرار گیرد. در اتریوم، این چالش ها از طریق ارتقاء شبکه و راه حل های مقیاس بندی لایه 2 حل می شوند. این فناوری آماده است، اما ما به سطوح بالاتری از پذیرش در لایه 2 نیاز داریم تا Web3 را برای همه در دسترس قرار دهیم.
تجربه ی کاربر
موانع فنی برای ورود به استفاده از Web3 در حال حاضر بسیار زیاد است. کاربران باید نگرانیهای امنیتی را درک کنند، اسناد فنی پیچیده را درک کنند و رابطهای کاربری نامشهود را هدایت کنند. به ویژه ارائه دهندگان کیف پول برای حل این مشکل کار می کنند، اما قبل از اینکه Web3 به طور انبوه به کار گرفته شود، پیشرفت بیشتری لازم است.
تحصیلات
Web3 پارادایم های جدیدی را معرفی می کند که نیازمند یادگیری مدل های ذهنی متفاوتی نسبت به مدل های استفاده شده در Web2.0 هستند. زمانی که Web1.0 در اواخر دهه 1990 محبوبیت پیدا کرد، درایو آموزشی مشابهی اتفاق افتاد. طرفداران شبکه جهانی وب از تعداد زیادی تکنیک آموزشی برای آموزش مردم از استعاره های ساده (بزرگراه اطلاعات، مرورگرها، گشت و گذار در وب) تا برنامه های تلویزیونی استفاده کردند. Web3 سخت نیست، اما متفاوت است. ابتکارات آموزشی که کاربران Web2 را از این پارادایم های Web3 آگاه می کند برای موفقیت آن حیاتی است.
زیرساخت متمرکز
اکوسیستم Web3 جوان است و به سرعت در حال تکامل است. در نتیجه، در حال حاضر عمدتاً به زیرساخت های متمرکز (GitHub، Twitter، Discord و غیره) بستگی دارد. بسیاری از شرکتهای Web3 برای پر کردن این شکافها عجله دارند، اما ایجاد زیرساختهای باکیفیت و قابل اعتماد زمان میبرد.
آینده ای غیر متمرکز
Web3 یک اکوسیستم جوان و در حال تکامل است. گاوین وود این اصطلاح را در سال 2014 ابداع کرد، اما بسیاری از این ایده ها به تازگی به واقعیت تبدیل شده اند. تنها در سال گذشته، افزایش قابل توجهی در علاقه به ارزهای دیجیتال، بهبود راهحلهای مقیاسبندی لایه ۲، آزمایشهای گسترده با اشکال جدید حکومتداری و انقلابهایی در هویت دیجیتال وجود داشته است.
برنامه های وب 3.0
وب 3.0 با داشتن بلاک چین در پایه، تعداد فزاینده ای از انواع مختلف برنامه ها و سرویس های جدید را امکان پذیر می کند، از جمله موارد زیر:
• NFT: توکنهای غیرقابل تعویض (NFTs ) توکنهایی هستند که در یک بلاک چین با یک هش رمزنگاری ذخیره میشوند و واحد توکن را منحصر به فرد میکنند.
• DeFi: امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) یک مورد استفاده نوظهور برای وب 3.0 است که در آن بلاک چین غیرمتمرکز به عنوان پایه ای برای فعال کردن خدمات مالی، خارج از محدوده زیرساخت بانکداری متمرکز سنتی استفاده می شود.
• ارز دیجیتال: ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین، برنامه های وب 3.0 هستند که دنیای جدیدی از ارز را ایجاد می کنند که هدف آن جدا بودن از دنیای تاریخی ارزهای فیات است.
• dApp: برنامههای غیرمتمرکز (dApps) برنامههایی هستند که بر روی بلاک چین ساخته شدهاند و از قراردادهای هوشمند برای فعال کردن ارائه خدمات در یک رویکرد برنامهای که در یک دفتر کل غیرقابل تغییر ثبت شده است، استفاده میکنند.
• پل های زنجیره ای: در دنیای وب 3.0 زنجیرههای بلوکی متعددی وجود دارد، و ایجاد درجهای از قابلیت همکاری بین آنها، حوزه پلهای زنجیرهای متقابل است.
• DAO ها: DAOها قرار است به طور بالقوه به نهادهای سازماندهی خدمات وب 3.0 تبدیل شوند و ساختار و حاکمیتی را در یک رویکرد غیرمتمرکز ارائه دهند.
گردآوری:بخش کامپیوتر و اینترنت بیتوته