سقوط ۴ پلهای رتبه اینترنت ایران
- مجموعه: اخبار تکنولوژی
روزنامه جهان صنعت نوشت: یک سال است که فیلترینگ بهطور گسترده در ایران اجرا شده و کاربران را با مشکلات فراوانی روبهرو کرده است؛ مشکلاتی که بارها گفته شده اما مسوولان نظر دیگری دارند و از افزایش کیفیت اینترنت سخن میگویند. سخنانی که با آمارهایی که از وضعیت اینترنت منتشر میشوند، مطابقت ندارد.
چند روز پیش بود که در پی بروز اختلال در شبکه ارتباطی، شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان واردکننده انحصاری اینترنت در کشور طی توضیحاتی اعلام کرد: « بهمنظور ارتقا و توسعه ظرفیت شبکه ارتباطات زیرساخت و براساس نیازسنجی و طراحیهای انجامشده قبلی، تجهیزات موردنیاز تامین شده و از چند روز گذشته مراحل جایگزینی و ارتقای تجهیزات آغاز شده است.» اما براساس گزارش «اسپیدتست» رتبه ایران در میانه سرعت اینترنت موبایل و ثابت در ماه آگوست افت پیدا کرده است.
کاهش سرعت اینترنت ثابت و موبایل در ایران
«اسپیدتست» ماهانه گزارشی را درباره سرعت اینترنت ثابت و موبایل در جهان و کشورهای مختلف منتشر میکند و حالا طبق جدیدترین گزارش آن برای ماه آگوست ۲۰۲۳، سرعت اینترنت ثابت و موبایل در ایران کاهش یافته است. در گزارش «اسپیدتست» برای آگوست ۲۰۲۳، میانگین سرعت اینترنت ثابت و موبایل در جهان نسبت به گزارش قبلی افزایشیافته است. میانگین سرعت اینترنت موبایل در جهان از ۳۸/۴۲ مگابیت بر ثانیه قبلی به ۲۰/۴۳ مگابیت بر ثانیه رسیده. میانگین سرعت اینترنت ثابت هم از ۵۹/۸۲ مگابیت بر ثانیه، به ۷۷/۸۲ مگابیت بر ثانیه افزایشیافته است.
طبق گزارش «اسپیدتست» برای ماه آگوست، سرعت اینترنت ثابت و موبایل در ایران به همراه رتبه کشورمان در فهرست کاهش داشته است. سرعت اینترنت موبایل در ایران در ماه آگوست به ۳۳/۳۱ مگابیت بر ثانیه رسیده؛ درحالیکه در گزارش قبلی این سرعت برابر ۴۴/۳۳ مگابیت بر ثانیه بود. با این کاهش سرعت، رتبه ایران هم ۵ پله کاهش را تجربه کرده است و حالا در رتبه هفتاد و دوم جهان قرار دارد. سرعت اینترنت ثابت هم در کشورمان کاهش داشته و از ۱۱/۱۲ مگابیت بر ثانیه گزارش قبلی، به ۹۲/۱۱ مگابیت بر ثانیه رسیده است. در کنار کاهش سرعت، رتبه کشورمان هم ۴ پله افت داشته و حالا در رتبه یکصد و پنجاه و دوم جهان قرار داریم. در سطح جهان سنگاپور همچنان بالاترین سرعت اینترنت ثابت را در اختیار کاربران قرار میدهد و این سرعت برابر ۶۵/۲۵۴ مگابیت بر ثانیه است. رتبههای بعدی هم تغییری نداشتهاند و همچنان هنگکنگ و شیلی به ترتیب با سرعتهای ۵۹/۲۴۳ و ۴۳/۲۴۰ مگابیت بر ثانیه در رتبههای دوم و سوم قرار دارند. در بخش اینترنت موبایل هم رتبههای اول تا سوم تغییری نداشتهاند و همچنان امارات متحده عربی با سرعت ۸۹/۲۱۰ مگابیت بر ثانیه در رتبه اول بهچشم میخورد. در این میان نروژ، دانمارک و چین هرکدام با چندین پله صعود، در رتبههای چهارم تا ششم قرار گرفتهاند.
بهترینها و بدترینها در میانه سرعت اینترنت
«اسپیدتست» این گزارش را ماهانه منتشر میکند و میتواند تغییرات جایگاه کشورها را در سرعت اینترنت نشان دهد. براساس گزارش ماه آگوست، همچنان بدترین رتبه اینترنت ثابت و موبایل از آن کوباست. در اینترنت ثابت قبل از کوبا، افغانستان با میانه سرعت ۸۴/۲ و سوریه با میانه سرعت ۳۲/۴ قرار دارند. بهترین رتبه از آن سنگاپور با سرعت ۶۵/۲۵۴ و پس از آن هنگکنگ با ۵۹/۲۴۳ و شیلی با ۴۳/۲۴۰ مگابیت بر ثانیه است. در اینترنت موبایل، مردم امارات میانه سرعت ۸۹/۲۱۰ را تجربه کردند و این کشور همچنان جایگاه اول را دارد. پس از آن مانند ماه جولای قطر با میانه سرعت ۷۱/۱۹۲ و کویت با ۸۶/۱۵۳ مگابیت بر ثانیه جایگاه دوم و سوم را در بهترین میانه سرعت اینترنت موبایل دارند. کمترین میانه سرعت اینترنت موبایل هم در این ماه برای کوبا با ۳۴/۴، افغانستان ۰۴/۵ و سودان ۵۷/۵ ثبت شده است.
نگاه سلبی به اینترنت
دکتر اسماعیل قدیمی استاد ارتباطات درخصوص گزارش جدید «اسپیدتست» و سقوط ۴ پلهای رتبه ایران به «جهان صنعت» گفت: واقعیت این است که بارها درخصوص وضعیت نامناسب اینترنت صحبت کردهایم و تکرار یک مطلب بسیار فاجعهبار است. این وضعیت نشان میدهد حدود ۵۰ سال است که نگاه به وسایل ارتباط جمعی یک نگاه سلبی است. نگاه سلبی به وسایل ارتباطات جمعی باعث میشود که این مشکلات را هر روز شاهد باشیم. تمام سخنانی هم که مسوولان درخصوص این وضعیت اعلام میکنند، نشانگر این است که به یک واقعیت پی نبردهایم؛ جهان رو به تکامل است و تاریخ این را نشان داده است. وسایل ارتباطات جمعی در حقیقت نماد این تحول است. وسایل ارتباطات جمعی هرچه به جلوتر حرکت میکنند، استعداد و گستردگی دامنه پخش اطلاعاتشان انکارناپذیرتر شده است. امروزه این وسایل به گونهای نیستند که بتوان با محدودیت و سانسور جلوی پیشرفت آن را گرفت. به جرات میتوان ادعا کرد که وسایل ارتباطات جمعی از زمانی که اینترنت و شبکههای اجتماعی متولد شدند، غیرقابل کنترل شده است. کشورهایی هم در این راه موفق هستند که این واقعیت را پذیرفتهاند و کمترین چالشها و درگیریها را تجربه کردهاند، بنابراین تمام این مشکلات از این نگاه سلبی شروع میشود.
آمارها با ما صحبت میکنند، نیازی به سخنان آقای وزیر نیست
قدیمی بیان کرد: موضوع افت کیفیت اینترنت آنقدر واضح است که نیازی به هیچ توضیحی نیست. اینترنت در ایران رو به کندی حرکت میکند و امکاناتی در اختیار مردم قرار داده نشده و هیچ توسعهای در آن شکل نگرفته است. این مشکلات دیگر نیازی به آمار و ارقام ندارد و این واقعیت رخ داده است که مردم به سمت ماهوارهها و اپلیکیشینهای خارجی حرکت کردهاند. یقین دارم که هیچ پیشرفتی در این حوزه نشده است و شاهد رشد این قضایا نخواهیم بود. اینکه مردم ما همچنان تلاش دارند از اپلیکیشنهای خارجی استفاده کنند و به سمت اپلیکیشنهای داخلی حرکت نکردند، نشانگر این واقعیت است.
این استاد ارتباطات در ادامه گفت: زمانی که نارضایتیها در سطح جامعه افزایش پیدا میکند به دلیل این اطلاعات است. هنگامی که مردم اطلاعات واقعی را دریافت و مسوولان اطلاعات درست را از فعالیتها منتشر کنند، چه دلیلی دارد که شاهد این مشکلات باشیم. در هر عرصهای مشکلات بسیار داریم. زمانی که از اقتصاد سخن میگوییم، نمیتوانیم وسایل ارتباطات جمعی و تکنولوژی را حذف کنیم. بدون اینترنت و فضای مجازی امروزی هیچ اقتصادی شکل نمیگیرد. تجارت خارج از اینترنت در جهان وجود ندارد. واقعا باورنکردنی است که مسوولان با سخنانشان چنین وعدههایی را اعلام میکنند.
اگر اینترنت در مسیر پیشرفت بوده تعداد کارآفرینان و استارتآپهای بیشتری را شاهد بودیم، درآمد سرانه مردم رشد پیدا میکرد، بنابراین وضعیت نامناسب اینترنت و شبکههای اجتماعی در ایران باعث این مشکلات شده است. دکتر قدیمی در ادامه گفت: آمارها با ما صحبت میکنند و نیازی به سخنان وزیر ارتباطات نیست. اقتصاد غیراینترنتی و غیرخدماتی در جهان وجود ندارد. «آمازون» به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای جهان هنوز وابسته به اینترنت است. از آن طرف شاهد فرار مغزها هستیم. اگر اینترنت در ایران توسعه پیدا کرده و خدمات اطلاعاتی در اختیار مردم است، چرا شاهد رشد به خدمت گرفتن منابع انسانی نبودهایم؟ هر کسی که استعدادی دارد به خارج از کشور میرود، بنابراین وضعیت کاملا آشکار است و در هیچ عرصهای پیشرفتی را شاهد نبودهایم. وی در پایان گفت: در نهایت به عنوان یک کارشناس ادعای آقای وزیر را درخصوص ارتقای کیفیت اینترنت نمیپذیرم و یقین دارم که در عرصه اطلاعات و ارتباطات به شدت رو به ضعف هستیم و آینده خوبی را پیشبینی نمیکنم.