جالبترین موزه های جنگ دنیا
- مجموعه: مكانهاي تاريخي جهان
این جمله از مدیر موزه جنگ استرالیا در سال 1948، حقیقت موزههای جنگ در سراسر دنیا را نشان میدهد: «در این موزه، روح سربازان حضور دارد، در قلب سرزمینی که با عشق خود آن را ساختهاند».
در اکثر نقاط دنیا سعی میشود با اختصاص موزههایی، هم یاد جانباختگان جنگی برای همیشه حفظ شود و همکاری کنند تا مردم امروز درک صحیحی از جنگ و اثرات آن بر کشور داشته باشند. این نوع موزهها در بسیاری از کشورها به نام موزههای جنگی شناخته میشوند و معروفترینشان مربوط به کشورهایی میشود که نامشان در تاریخ جنگ برجسته است و خود قسمت بزرگی از این تاریخ هستند.
موزه جنگ آمریکا که در سال 1923 تأسیس شد، مجموعهای است از آثار شخصی، سلاحها، وسایل نقلیه، لباس و پوستر سربازان و یا موزه کرهشمالی که در بخشی از «پیونگ یانگ»،به عنوان نمادی از جنگ این کشور با آمریکا بهچشم میخورد، نمونههای معروفی از موزههای مخصوص جنگ هستند. اما در این میان، شاید موزه جنگ امپریال در انگلیس، موزه یادمان دیوار برلین و موزه جنگ روسیه در نوع خود شاخصتر باشند.
موزه جنگی در پارک پیروزی
روسیه از آن دست کشورهایی است که در اکثر مواقع یکپای جنگهای بزرگ و جهانی بوده است؛ از این رو، موزه جنگی پایتخت این کشور باید یکی از مجهزترین و پربینندهترینها در دنیا باشد. موزه جنگ مسکو یکی از زیباترین موزههای این شهر است که در سال 1993 در پارک بزرگی بهنام پابدو (پیروزی) ساخته شده است. این موزه از 2بخش تشکیل شده است. بخشی از آن، در داخل ساختمان زیبایی که به شکل نیمدایره ساخته شده، قرار دارد و بخش دیگر در داخل فضای آزاد است.
بخشی از تسلیحات نظامی به همراه تصاویری از صحنههای جنگ و اسامی سرداران و مبارزان در داخل ساختمان و ادوات نظامی بزرگ مانند تانکها و توپها و هواپیماهای جنگی در فضای آزاد مستقر شده است.
هر بازدیدکننده بعد از ورود به موزه مسکو، تالاری بهنام افتخار را میبیند که در آن، روی سنگهای مرمر اسامی رزمندگان جنگ که لقب قهرمان اتحاد شوروی را بهدست آوردهاند، حک شده است. در این تالار مجسمه «سرباز پیروز» قرار دارد.
دور تالار افتخار نمایشگاه نظامی- تاریخی برپاشده است. این نمایشگاه که جو و رویدادهای آن زمان را منعکس میکند، امکان میدهد تا همه جزئیات آن رویدادها بهخوبی مجسم شود. اشیای نمایشی موزه از آستانه جنگ و آمادگی برای جنگ، حمله آلمان نازی به اتحاد شوروی، جریان عملیات جنگی، جنبش چریکی، پشت جبهه شوروی، آزادسازی کشورهای اروپا، همکاری اتحاد شوروی با متحدان در ائتلاف ضدهیتلری در مقابله با بلوک فاشیستی و محاکمه مجرمین جنگی آلمانی و ژاپنی حکایت میکنند.
یک طبقه پایینتر، در تالار خاطره و ماتم، «کتابهای یادبود» قرار دارند که در آنجا اسامی رزمندگانی که در جنگ کبیر میهنی جان خود را از دست دادهاند، قید شده است. در این تالار مجسمه «زن عزادار» ساخته ل.کربل، مجسمهساز معروف گذاشته شده است. در این طبقه، سیستم خودکاری وجود دارد که به بازدیدکنندگان اجازه میدهد، اطلاعاتی در مورد افرادی که در نبردها و بیمارستانهای نظامی جان خود را از دست دادهاند یا در سالهای جنگ جهانی دوم به اسارت گرفته شدهاند، کسب کنند.
سالنهای سینما بخش دیگری از این موزه است که در آنجا فیلمهای مستند مربوط به سالهای جنگ که از عملیات جنگی در جبههها و زندگی مردم پشت جبهه حکایت میکند، نمایش داده میشود. در همین طبقه ساختمان موزه، سالنهای نمایشگاه و مراکز خدمات برای بازدیدکنندگان قرار دارد.
بر فراز نوار مرگ
دیوار برلین اصلیترین نماد جنگ سرد بود که به پرده آهنین مشهور شد و به مدت 28 سال شهر برلین را به 2 منطقه شرقی و غربی تقسیم کرد. طی این دوره، نزدیک به 5هزار نفر تلاش کردند، از این دیوار عبور کنند و بین 100 تا 200نفرشان کشته شدند. البته فرارهای موفقی هم در این برهه از زمان روی داد. مردم محصور پشت دیوار شرقی برلین از روشهای مختلفی مانند پریدن از پنجره آپارتمانهای کنار مرز یا عبور از تونلی عریض زیر دیوار برلین، برای فرار به نیمه دیگر کشور آلمان تلاش میکردند.
در برلین امروز که دیگر دوپاره نیست، یادوارههایی برای قربانیان حکومت کمونیستی شوروی در محلهای تاریخی این شهر برپا کردهاند. بیشتر این یادوارهها در یکی از خیابانهای آلمان قرار دارد که زمانی دیوار برلین در امتدا آن بنا شده بود. پنجره بلوکهای ساختمانی این خیابان بسیار معروف است. در آن زمان، مردم ساکن شرق برلین سعی میکردند از این پنجرهها به سمت غرب شهر بپرند.
در قسمت شرقی این خیابان، «پنجره یادبود» با عکس و نام تعداد زیادی از قربانیان دیوار برلین قرار دارد. این بنا به صورت دیوار عریض کوتاهی با تعدادی پنجره است. در همین سمت خیابان، نمایشگاه روبازی با تعدادی تابلو وجود دارد که تاریخچه تجزیه برلین را شرح میدهد. بنای یادبود دیوار برلین و قربانیانش هم در شرق خیابان واقع است. در سال 1998 از این بنا پردهبرداری شد و روی آن نوشته شده بود: «در یاد تجزیه شهر از 13 آگوست 1961 تا 9 نوامبر 1989 و یادوارهای از قربانیان حکومت ستمگر کمونیست».
در غرب این خیابان، مرکز تازهتأسیس بازدیدکنندگان و مرکز اسناد وجود دارد. مرکز بازدیدکنندگان که در سال 2009 شروع به کار کرد اطلاعاتی در مورد دیوار برلین به بازدیدکنندگان میدهد و مرکز اسناد هم شامل اطلاعات تاریخی، نمایشگاه دائم به دو زبان آلمانی و انگلیسی، آرشیو دیجیتال به همراه مدارک اصلی، برجی که میتوان استحکامات مرزی سابق را دید و ایستگاههای رادیویی با برنامههای تاریخی از شرق و غرب، میشود.
یکی از مکانهای معروف این خیابان، موزه «ایست بازرسی چارلی» است. این ایست بازرسی در زمان تجزیه برلین، بهترین سیستم امنیتی مرزی در جهان را دارا بوده و اکنون بهعنوان یادبودی از دوران سیاه برلین به موزه تبدیل شده است.
جنگهای جهانی در 5 موزه
موزه سلطنتی جنگ در لندن در پوشش دادن درگیریها از جنگ جهانی اول تا به امروز، تا حدودی منحصربهفرد عمل کرده است. این موزه 6 شعبه دارد. 5 شعبه برای بازدید عموم باز است و در سال 1917 تأسیس شده است.
شعبههای این مجموعه شامل موزه جنگ امپریال لندن، موزه داکسفورد (Duxford)، موزه کشتی بلفاست، اتاقهای جنگ چرچیل، موزه جنگ امپریال شمالی و کلکسیونهای موزه جنگ امپریال میشود.تقریبا تمام این شعبهها، مجموعههایی از اشیای بازمانده از دوران جنگ، گالریها، قسمتهایی مخصوص کودکان و بحثهای آموزشی دارند و البته یکسری امکانات مخصوص هم دارند.
موزه جنگ امپریال لندن، چند نمایشگاه مخصوص دارد که در زمانهای مشخص و با محورهای مرتبط برگزار میشود. در این میان، میتوان به گالری زنان هنرمند جنگ (گالریای متمرکز بر آثار هنری زنان از جنگ جهانی اول تا درگیریهای کوزوو)، روزی روزگاری جنگ(روایت داستان جنگ کلاسیک برای کودکان) و نشستهایی بین نسل جدید و سربازان بازمانده از جنگ جهانی دوم و درگیریهای اخیر، اشاره کرد.
البته این شعبه، نمایشگاههای دائمی هم دارد که بارزترین آنها، نمایشگاه جنگ جهانی اول است که در آن، سنگرهای خط اول مقدم در سال 1916 بازآفرینی شدهاند تا حال و هوای آن زمان برای هر کسی که در آن قدم میزند، تداعی شود. وسایل نظامی، اشعار و آثار هنری بهجامانده از جنگ جهانی اول در این نمایشگاه به چشم میخورد.
متفاوتترین ویژگی شعبه داکسفورد این است که هر روز به مدت 2ساعت این امکان را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند که اقلام جنگی این موزه را در دست بگیرند و گذشته را حس کنند. همچنین در این شعبه، محلی دیده میشود که در آن، اتاق عملیات 1940 شبیهسازی شده است. این عملیات مربوط به هدایت جنگندههای داکسفورد در مقابل حمله هوایی آلمان به بریتانیا در خلال جنگ جهانی دوم میشود. گفته میشود، این شبیهسازی بر اساس اسناد، فیلم، عکس و خاطرات شخصی پرسنل آن بوده است.
منبع: tebyan