بازدید از موزه موسیقی اصفهان؛ پربازدیدترین مناطق گردشگری اصفهان
- مجموعه: مكانهاي تاريخي ايران
موزه موسیقی اصفهان؛ موزهای با صدای سازها
شهر اصفهان دارای چندین مکان تاریخی و باستانی بوده که از سر تا سر جهان،گردشگرانی را برای بازدید از این مکان ها جذب میکند. یکی از مکان هایی که در آن اشیای قدیمی مربوط به حوزه موسیقی در آن نگهداری میشود،موزه موسیقی اصفهان میباشد.
موزه ی موسیقی اصفهان
یکی از پربازدید ترین مناطق گردشگری اصفهان،موزه موسیقی اصفهان میباشد. این موزه که در حوزه هنر و تمدن ایرانی است،در برگیرنده ی انواع مختلف ساز ها میباشد. در این موزه حدودا 300 نوع ساز موسیقی ایرانی بوده که یکی از ارزشمند ترین مکان های گردشگری اصفهان به شمار میرود.
از جذاب ترین ویژگی های این موزه،اجرای زنده موسیقی با انواع آلات موسیقی میباشد. به علت تنوع در آلات موسیقی سنتی ایرانی و ویژگی های خاص این موزه هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
موزه ی موسیقی
اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره ی موزه ی مربوط به حوزه موسیقی بدانیم،باید بگویم که در تعریف کلی ،به مکانی گفته میشود که در آن به نگهداری انواع ساز های موسیقی که در سبک های مختلف قرار دارد، گفته میشود. در موزه ی موسیقی تعریفی درباره ی قدمت و تاریخچه فرهنگ و هنر با ارزش موسیقی کلاسیک،سنتی و مدرن وجود دارد. که تمامی این آثار نشان از ذوق و هنر و استعداد های اشخاص در زمینه ی موسیقی بوده و گرایشات مختلف هنرمندان موسیقی را نشان میدهد.
در تمام موزه های موسیقی کشور، ساز های سنتی ایرانی دیده میشود. اما در هر شهری سبک های موسیقی مربوط به خود در موزه قرار دارد که به معرفی پارامترهای مرتبط با موسیقی شکل گرفته است.
صحبت های استاد شهریار شکرانی در رابطه با ساخت موزه
استاد شهریار شکرانی ،نوازنده کمانچه و استاد جیحونی ،نوازنده تار و سه تار که از مشهور ترین نوازندگان ایرانی میباشند ، در سال 1394 تصمیم گرفتند تا موزه ای در رابطه با موزه ی موسیقی در شهر اصفهان تأسیس کنند.
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا قسمتی از صحبت های استاد شهریار شکرانی را در رابطه با چگونگی تأسیس این موزه با شما به اشتراک بگذاریم.
به نقل از استاد شهریار نوازنده کمانچه: من و استاد جیحونی دو نوازنده بودیم که استاد جیحونی نوازنده ی تار و سه تار بود و من نوازنده ی کمانچه بودم. در آن زمان من جوان 18 ساله بودم که با وجود سن کمی که داشتم به آموزش کمانچه در آموزشگاه های موسیقی مختلف میپرداختم. ما به شهر های مختلف برای آموزش ساز سفر میکردیم و با هم مشغول به کار میشدیم.
من و استاد جیحونی علاقه زیادی به ساز های مختلف داشتیم ، به طوری که به هر منطقه ای که چه برای تفریح و چه برای آموزش سفر میکردیم حتما ساز آن منطقه را خریداری میکردیم.نه تنها ساز های ایرانی بلکه هنگام سفر به کشور های دیگر ساز مربوط به آن کشور را خریداری میکردیم.هدف ما از انجام این کار،جمع آوری ساز های مختلف بود.
پس از گذشت مدت ها هنگامی که مشغول آموزش ساز در آموزشگاه بودم ، گروهی از گردشگران خارجی وارد آموزشگاه شدند. گردشگران به دلیل علاقه به موسیقی ایرانی ،تمایل داشتند تا هنرجویان برایشان موسیقی سنتی ایرانی بنوازند.
ما از هنر جویان و همچنین مربیان این آموزشگاه خواستیم تا شروع به نواختن کنند. با نواختن ساز های مختلف ،گردشگران تحت تأثیر این سبک از موسیقی سنتی ایرانی قرار گرفتند.ما پس از آنکه متوجه شدیم موسیقی اصیل ایرانی تا چه اندازه میتواند گردشگران خارجی را به خود جذب کند ، تصمیم گرفتیم که تمام ساز هایی که در تمام این مدت جمع آوری کرده ایم را در قالب مجموعه ای از کلکسیون ساز های مختلف قرار دهیم.
سازهایی که در اختیار داشتیم کامل نبودن و ما باید دیگر سازهایی که در اختیار ما نیستند را هم جمع آوری میکردیم . ما براساس منابع موسیقی استاد درویشی سعی کردیم تا دیگر ساز های مختلف را هم تهیه کنیم. پس از تهیه تمام ساز ها تصمیم گرفتیم تا مکانی جهت تأسیس موزه در رابطه با موسیقی ایرانی فراهم کنیم.
قسمت های مختلف موزه موسیقی اصفهان
تالار سازهای ملی
سازهای اصیل ایرانی در این قسمت قرار دارد.که شما با بازدید از این قسمت میتوانید تمام ساز هایی که در مناطق مختلف ایران مورد استفاده قرار میگیرد را مشاهده کنید.
تالار سازهای محلی
شما با بازدید از این قسمت از تالار میتوانید تمام ساز های محلی ایرانی اصیل را که متعلق به بخش های مختلف کشورمان است را مشاهده کنید. همچنین در این بخش از ساز های موسیقی ، شما میتوانید از راهنمایان موزه راجع به ساز های محلی اطلاعاتی کسب کنید.
سرای سرآهنگان
زندگی نامه و آثار استادان موسیقی در این بخش قرار دارد. این قسمت برای ادای احترام به استادان در نظر گرفته شده است.
موسیقی سرا
یکی از لذت بخش ترین قسمت های موزه موسیقی ، بخش موسیقی سرا میباشد. چرا که در این قسمت اجرای موسیقی با ساز های اصیل ایرانی بوده و شما میتوانید از گوش دادن به این اجرا لذت ببرید.
کارگاه سازسازی
اگر میخواهید بدانید که ساز های ایرانی چگونه ساخته میشوند و جنس این ساز ها از چیست ، حتما از قسمت کارگاه ساز سازی دیدن کنید . چرا که در این بخش از نحوه ساخت ساز ها و همچنین جنس ساز ها آشنا میشوید.
تالار سازهای خاص
این بخش از موزه به ساز های زیبا و دارای نقش و نگاره های خاص اختصاص یافته است. یکی از زیبا ترین قسمت های موزه موسیقی اصفهان ، مربوط به این بخش میباشد چرا که انواع ساز های دست ساز در این قسمت واقع شده که نشان از ذوق و استعداد هنرمندان ایرانی میباشند.
تالار سازهای خارجی
ساز های موسیقی خارجی در این قسمت از موزه قرار دارد . اگر قصد دارید با انواع ساز های سنتی خارجی آشنا شوید، حتما از این بخش دیدن کنید.چرا که ساز های موسیقی کشورهایی مثل ترکیه،هند، و کشور های عربی در این تالار قرار دارند.
معروف ترین سازهای موسیقی در موزه موسیقی اصفهان
ساز قانون
در میان تمام سازها ،ساز قانون از قدیمی ترین ساز های دنیا می باشد. برای نواختن این ساز باید به حالت چهار زانو بنشینید و با انگشت سبابه اقدام به نواختن آن کنید.نواختن این ساز کار راحتی نمی باشد و شما برای اینکه بتوانید این ساز را بنوازید نیاز به مهارت بالایی دارد
ساز قیچک
این ساز یک ساز محلی میباشد که از ساز های محلی منطقه ی هرمزگان و سیستان و بلوچستان است.شکل ظاهری آن تقریبا مانند ویولن بوده. برای نواختن این ساز باید به صورت دو زانو بنشینید و ساز را در جلوی خود بر روی دست نگه دارید و سپس شروع به نواختن کنید.
ساز چنگ
مشهور ترین ساز دنیا ، ساز چنگ میباشد که برای اولین بار در زمان ایلامیان استفاده شد که به 4000 سال قبل بازمیگردد . برای نواختن این ساز باید نوک انگشتان دست خود را در بین تار ها قرار دهید.
تار
این ساز از معروف ترین سازهای ایرانی به شمار میرود که از لحاظ ظاهری تقریبا شبیه به گیتار امروزیست.برای ساخت این ساز از چوب درخت توت استفاده شده است که هر چه چوب کهنه تر باشند صدای آن دلنشین تر است..
دف
دف از ساز های عرفانی و کلاسیک به شمار میرود که خواستگاه آن استان های غربی کشور ایران میباشد.
اطراف این ساز حلقه های فلزی به کار برده شده تا صدای آن را بهتر و بیشتر کند.
ساز تنبک
از پر استفاده ترین سازهای موسیقی در ایران تنبک میباشد.قدمت تنبک در کشور ایران به قبل از اسلام باز میگردد.
اگر شما علاقه ی زیادی به سازهای موسیقی و همچنین نوازندگی دارید میتوانید از این موزه دیدن کنید.همچنین اگر علاقه شما تنها به موسیقی سبک سنتی میباشد، میتوانید از قسمت تالار مربوط به موسیقی سرا دیدن کنید.
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته