کدام شرکتها در سبد سهام عدالت است؟/ آخرین وضعیت سهام عدالت متوفیان
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : جمعه, 16 خرداد 1399 15:41

به گزارش ایسنا، 9 اردیبهشتماه مقام معظم رهبری ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت را صادر کردند و این اختیار به سهامداران داده شد تا نحوه مدیریت سهام خود را انتخاب کنند. بر این اساس سهامداران میتوانند با مراجعه به درگاه اینترنتی WWW.SAMANESE.IR روش مستقیم را انتخاب کنند و در صورت عدم مراجعه به این درگاه، روش غیر مستقیم به صورت خودکار برای آنها انتخاب خواهد شد.
تعداد شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت ۴۹ شرکت است که ۳۶ شرکت بورسی و ۱۳ شرکت غیربورسی هستند. طبق گفته مسئولان مدیریت و اداره ۱۳ شرکت غیربورسی تا زمانی که بورسی شوند، نزد شرکت سرمایه گذاری استانی باقی خواهد ماند.
مگا موتور، مشانیر، شهر صنعتی کاوه، شهر صنعتی رشت، شهر صنعتی البرز، ساختمان سد و تاسیسات آبیاری سایبر، دخانیات ایران، پتروشیمی خوزستان، پتروشیمی تبریز، پتروشیمی بیستون، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی ارومیه شرکتهای غیربورسی سهام عدالت هستند که سهم آنها در سبد سهام عدالت به ترتیب ۰.۵ درصد، ۴۲ درصد، ۲۱ درصد، ۵۸ درصد، ۲۳ درصد، ۴۹ درصد، ۲۸ درصد، ۳۰ درصد، ۱۰ درصد، ۳۰ درصد، ۳۰ درصد، ۳۰ درصد و شش درصد است.

بر این اساس چنانچه مشمول روش مستقیم را انتخاب کند، میتواند سهام ۳۶ شرکت بورسی را شخصا مدیریت کند. این ۳۶ شرکت شامل آلومینیوم ایران – ایرالکو با ۳۰ درصد، ایران خودرو با یک درصد، بانک تجارت با ۴۰ درصد، بانک صادرات ایران با ۴۰ درصد، بانک ملت با ۳۰ درصد، پارس سوئیچ با ۴۶ درصد، پالایش نفت بندرعباس با ۲۰ درصد، پالایش نفت تهران با ۷۰ درصد، پالایش نفت شیراز با ۲۰ درصد، پالایش نفت اصفهان با ۲۰ درصد، پالایش نفت تبریز با ۲۰ درصد، پتروشیمی مارون با ۳۰ درصد و پست بانک با ۲۵ درصد میشود. همچنین چادرملو با ۲۱ درصد، حمل و نقل پتروشیمی با ۲۹ درصد، سایپا با یک درصد، سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران با ۲۳ درصد، سرمایه گذاری رنا با دو درصد، سیمان داراب با ۵۰ درصد، سیمان دشتستان با ۳۴ درصد، فولاد آلیاژی ایران با ۳۹ درصد، فولاد خوزستان با ۳۰ درصد و فولاد مبارکه اصفهان با ۳۰ درصد از دیگر شرکتهای بورسی موجود در سبد سهام عدالت هستند.

براین اساس کارخانجات مخابراتی ایران با ۳۵ درصد، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با ۲۴ درصد، گلگهر با ۱۱ درصد، مخابرات ایران با ۲۰ درصد، مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران – مپنا با ۲۶ درصد، ملی صنایع مس ایران با ۳۷ درصد، نیروترانس با ۳۱ درصد، بیمه دانا با ۵۵ درصد، پالایش نفت لاوان با ۲۰ درصد، پتروشیمی شهید تندگویان با ۱۰ درصد، فجر انرژی خلیج فارس با ۳۰ درصد، پتروشیمی جم با ۱۵ درصد و صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ) با ۴۰ درصد نیز در سبد سهام عدالت حضور دارند.

***
آخرین وضعیت سهام عدالت متوفیان
طبق آخرین آمار ۴۹ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۷۴۱ نفر مشمول سهام عدالت هستند که از این تعداد ۴۶ میلیون و ۵۶۷ هزار و ۳۴۹ نفر در قید حیات هستند. به عبارت دیگر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مشول فوت کرده اند و وراث مشمولانی که در قید حیات نیستند در صورتی میتوانند از این طرح استفاده کنند که فرایند انتقال را انجام داده باشند. درواقع سهام عدالت مانند سایر داراییها بر اساس ورقه انحصار وراثت به نام وراث خواهد شد.
البته چندی پیش اعلام شد که انتقال سهام عدالت افراد متوفی به وراث متوقف شده است. توضیحی که در مورد این توقف داده شد این بود که از زمانی که بحث آزادسازی سهام عدالت مطرح شد لازم بود در یک مدت زمان معین تعداد مشمولان به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار اعلام شود و شرکت مذکور براساس تعداد اعلام شده باقی اقدامات را در دستور کار قرار دهد.
بنابراین اگر انتقال سهام عدالت افراد متوفی متوقف نمیشد، زمانی که وارث افراد متوفی به سامانه مراجعه میکردند تعداد افرادی که به شرکت سپرده گذاری اعلام شده بود تغییر میکرد. به همین دلیل برای جلوگیری از مشکلات احتمالی این اقدام به صورت موقت متوقف شد تا پروژه آزادسازی سهام عدالت به اتمام برسد. بعد از آن وراث میتوانند ظرف یک یا دو ماه اقدامات قانونی را با مراجعه به دفاتر پیشخوان انجام دهند و بعد از طریق شرکت سپردهگذاری، انتقال سهام آنها انجام خواهد شد.
بر این اساس طبق آخرین اخبار، وراث متوفیان سهام عدالت باید منتظر اطلاعیههای شرکت سپردهگذاری مرکزی در خصوص انتقال سهام عدالت اموات باشند، زیرا سامانه سمات در تلاش است که در گام دوم فرایند آزادسازی سهام عدالت، وضعیت انتقال سهام عدالت متوفیان را از طریق الکترونیکی فراهم کند. درهمین رابطه، کارشناسان شرکت سپرده گذاری مرکزی در حال انجام تست های نهایی روی میز خدمت یکی از سامانه های این شرکت هستند تا تمامی فرایندهای انتقال سهام عدالت متوفیان غیر حضوری انجام شود.